ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/07/2015-21/07/2015

Χρ. Μαντάς: Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία για την κοινωνία - Είναι πραγματικό το δίλημμα της άτακτης χρεοκοπίας



Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΟ τους ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή «ΕΡΤ Ενημέρωση» και τους δημοσιογράφους Μαριλένα Κατσίμη & Γιάννη Δάρα

Δημοσιογράφος: κ. Μαντά, όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει την Τετάρτη. Είναι ακόμα πιο δύσκολα τα μετρά. Θα ψηφιστούν; Και από πόσους βουλευτές;

Μαντάς: Δεν ξέρω αν είναι πιο δύσκολα ή πιο εύκολα, όλα είναι δύσκολα πια. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα τι ακριβώς θα συμβεί. Θα έλεγα εξαρτάται; Εξαρτάται από τις συλλογικές μας διαδικασίες που θα υπάρξουν αυτές τις μέρες. Από τις συζητήσεις και από την προσπάθεια να υπάρξει κοινός τόπος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να συνεννοηθούμε μεταξύ μας ότι εδώ πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ελιγμό, ένα πολύ δύσκολο συμβιβασμό αλλά το δίλημμα δεν είναι πλαστό. Είναι πραγματικό το δίλημμα της άτακτης χρεοκοπίας και να αποφασίσουμε μαζί να στηρίξουμε την κυβέρνηση, στην προσπάθεια που έκανε και που έχει μπροστά της γιατί να σας θυμίσω πως είμαστε ακόμα στη διαδικασία των προαπαιτούμενων. Η διαδικασία της συμφωνίας θα πάρει αρκετές εβδομάδες και εκεί υπάρχει πεδίο και διαπραγμάτευσης, παρόλο που το πλαίσιο έχει σε γενικές γραμμές καθοριστεί. Συνεπώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ένα είναι σίγουρο πάντως: προβλέπεται συνταγματικά πως η στήριξη σε μια διαδικασία που ενέχει τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης όπως μπήκε από τον Πρωθυπουργό και στην προηγούμενη ψηφοφορία. Δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης τυπική, αλλά ενέχει τέτοια μεγάλη βαρύτητα. Αν έχει κάτω από 120 ψήφους αποδοχή αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στη συνταγματική διαδικασία…

Δημοσιογράφος: Δηλαδή σε εκλογές;

Μαντάς: Δεν ξέρω, θα έλεγα πως η συνταγματική διαδικασία προβλέπει διάφορα στάδια, που αφορούν …

Δημοσιογράφος: Στις διερευνητικές εντολές…

Μαντάς: Στις διερευνητικές εντολές, στις κοινές συναντήσεις με τον ΠτΔ. Νομίζω ότι καταλήγει εκεί.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως οι εκλογές, η λαϊκή βούληση θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί; Η θα προτιμούσατε να μην πάμε σε εκλογές αλλά μέσα από τις διερευνητικές εντολές να πάμε σε μια λύση διακυβέρνησης της χώρας;

Μαντάς: Νομίζω πριν πάμε σε αυτές τις σκέψεις, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κοινός τόπος και να συνεννοηθούμε πολιτικά σε αυτή τη δύσκολη καμπή ώστε να μην οδηγηθούμε σε αυτήν την εξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι και εγώ, γιατί είχαμε και τον κ. Πετράκο την Παρασκευή και μας είπε ενδιαφέροντα πράγματα…

Μαντάς: Ελπίζω να σας πω και εγώ ενδιαφέροντα πράγματα

Δημοσιογράφος: Το λέω για να καταλάβουμε και εκείνη την πλευρά. Ο κ. Πετράκος μας είπε: «Εμείς θέλουμε να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, η ΚΕ που είναι αρμόδια να πάρει αποφάσεις». Ζητούσαν η Αριστερή Πλατφόρμα και οι διαφωνούντες να υπάρξει μια συνεδρίαση της ΚΕ μέσα στο Σαββατοκύριακο και τέτοια δεν υπήρξε. Πώς γίνεται το μασάζ; Παίρνετε ένα βουλευτή τηλέφωνο και του λέτε…

Μαντάς: Το γνωρίζουν όλοι μέσα στη Βουλή δεν γίνεται μασάζ, γίνεται πολιτική συζήτηση. Έγινε άλλωστε εκτενής συζήτηση στην ΚΟ. Η ΚΟ πράγματι, με βάση το καταστατικό, δεν είναι αποφασιστικό όργανο αλλά συναποτελείται από τα υποκείμενα, δηλαδή τους ανθρώπους που θα ψηφίσουν ΝΑΙ ή Όχι σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Κοιτάξτε, η ΚΕ και η διαδικασία των συλλογικών οργάνων σε κρίσιμες στιγμές είναι μια κρίσιμη διαδικασία. Ωστόσο εγώ δεν έχω κάτι να πω να γίνει ή να μη γίνει. Να γίνει έστω και 12 η ώρα τη νύχτα, τα μάτια που μας κοιτάνε δεν είναι μόνο τα μάτια των μελών ή φίλων του κόμματος, είναι τα μάτια όλης της χώρας και όλου του κόσμου. Συνεπώς κάθε κίνηση σήμερα πρέπει να μετριέται. Δεν είναι μια διαδικασία χωρίς ουσία. Έχουμε κάνει πολλές φορές τέτοιες με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατικό κόμμα. Η ομοφωνίες είναι σπάνιες σε εμάς… ένα θέμα όμως είναι ο χρόνος. Φανταστείτε ενώ έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και έχει βάλει την υπογραφή του σε μια διαδικασία να του πει η ΚΕ πάρε πίσω την υπογραφή σου. Δεν είναι τόσο απλό. Με βάση αυτή τη λογική οι αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων πρέπει να κρίνουν με βάση το συνολικό ζήτημα. Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία για την κοινωνία και δύσκολη, αν δίνει πράγματι βιώσιμη λύση. Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Θέλω να είμαι ειλικρινής, σε αυτό πάνω έχουν πολλοί αρθρογραφήσει σχετικά με το τι θα συμβεί και τι συμβαίνει ήδη στις ζωές των ανθρώπων έχουν αρθρογραφήσει πολύ έγκυροι οικονομολόγοι. Δεν κρυβόμαστε, ο κατάλληλος χρόνος μπορεί να κάνει τη συζήτηση ουσιαστική, έτσι ώστε να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δεν πάμε στη ΚΕ να διαμαρτυρηθούμε, πάμε να βρούμε ένα κοινό τόπο για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, αυτό έχει μεγάλη δυσκολία .

Δημοσιογράφος: Μπορεί λοιπόν να πάμε σε μια ΚΕ και να πει η πλειοψηφία της ΚΕ στον πρωθυπουργό πάρε πίσω την υπογραφή σου; Ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν γινόταν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν άνετα πρώτο κόμμα και πιθανότατα θα σχημάτιζε κυβέρνηση χωρίς συνεργασίες. Δεν θεωρείτε λοιπόν ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία; Δηλαδή από τη μια ο ίδιος ο πρωθυπουργός να είναι μειοψηφίας το κόμμα του ενώ στην κοινωνία είναι πλειοψηφία; Και είναι πολλοί που λένε πως το κόμμα το εκφράζει το παλιό ποσοστό του 3-4% ενώ στην κοινωνία δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Μαντάς: θα σας έλεγα πως είναι πιο σύνθετο. Αν και στο τέλος οι απαντήσεις είναι απλές. Πως σε αυτό το κόμμα το οποίο υπηρετώ από την ίδρυσή του και πως σε αυτό το ρεύμα (της αριστεράς) είμαι από την περίοδο της δικτατορίας, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο πυρήνας της σημερινής του εξέλιξης που το έφερε στη διακυβέρνηση. Αυτός ο χώρος διεκδίκησε την κυβέρνηση. Όμως δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα σε ένα τέτοιο χώρο με την κυβέρνηση. Υπάρχουν και ιστορικά παραδείγματα. Να προσθέσω εδώ κάτι. Πώς μπορεί να δει κάποιος μια απόφαση που είναι σε αυτή την κατεύθυνση; Να πει δηλαδή στην κυβέρνηση πάρε πίσω την υπογραφή σου; Θα μπορούσε αυτό να γίνει σε χρόνους και συνθήκες πιο πριν. Όμως ήταν πολύ δύσκολο. Παρά πολύ δύσκολο, ήταν πολύ κρίσιμες οι ώρες. Τότε μπορεί να είχε ένα αποτέλεσμα που να αφορούσε και στην κυβέρνηση. Πολλές φορές όπως μας λέει η Ιστορία αυτά τα δύο τμήματα έχουν ξεχωριστές λειτουργίας. Εγώ θεωρώ πως όποια συνεδρίαση των συλλογικών μας οργάνων έχει να προσφέρει. Έχει να προσφέρει πολλά γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Είναι πρωτόγνωρα τα προβλήματα και τα διλήμματα για όλους και με αυτή την έννοια θέλω να συμπληρώσω ότι σέβομαι όλες τις αγωνίες και τις ενστάσεις όλων των ανθρώπων και αυτών που έχουν πει ΝΑΙ και αυτών που είπαν ΟΧΙ και είναι στη δική μας ευθύνη να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή όλοι μαζί. 

Μαντάς: Σε σχέση με όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως από τους συνομιλητές για την ΚΕ, οφείλω να διευκρινίσω ότι: 1. Έπρεπε να γίνει χθες. 2. Η επιστολή των 109 μελών της ΚΕ μιλά για σύγκλιση της ΚΕ και βεβαίως εκφράζει τη διαφωνία τους για τη συμφωνία. Αυτό όμως δε σημαίνει ντε και καλά πως μια τέτοια διαδικασία θα καταλήξει στο ένα ή στο άλλο αποτέλεσμα. Θα μου επιτρέψετε να γνωρίζω καλύτερα τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ. Λέω λοιπόν. Πρώτον, έπρεπε η ΚΕ να γίνει χθες, δεύτερον, ο χρόνος είναι μια κρίσιμη παράμετρος τρίτον η επιστολή των 109 ζητάει σύγκλιση της ΚΕ και μπαίνει το γενικότερο ζήτημα στη κρίσιμη καμπή που βρισκόμαστε να δούμε όλοι μαζί ποια θα είναι η πορεία μας.

Δημοσιογράφος: Πολλοί βουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μέρος από την αποζημίωσή τους σε δράσεις αλληλεγγύης. Είναι σημαντικό να πούμε πως σημειολογικά όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά είναι θετικό οι βουλευτές να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Μαντάς: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Πρέπει να υπάρχουν σε εξέλιξη τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι γεγονός πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης και άλλες αντίστοιχες δράσεις στις περιοχές τους. Άρα πρέπει τα προνόμια των βουλευτών να προσαρμοστούν σε παρόμοια λογική, χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς υπάρχουν δέσμες προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση που πρέπει να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τραγάκης: Γνωρίζετε αν εκτός από τη συμφωνία στη Βουλή θα υπάρξουν επιπλέον θέματα προς ψήφιση;

Μαντάς: Απ' όσο γνωρίζω, είχα και μια τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ως τις 22/7 υπάρχουν δύο επιπλέον θέματα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι η θέσπιση του κώδικα ποινικής δεοντολογίας και η μεταφορά σε εθνικό δίκτυο θέσπισης δικαιωμάτων πιστωτικών ιδρυμάτων. Επειδή όμως ακούω από χθες ότι υπάρχει προβληματισμός για το θέμα των αγροτών, του ΑΔΜΗΕ και για άλλα ζητήματα, νομίζω πως άμεσα θα μπουν στη Βουλή τα δύο παραπάνω θέματα. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Ειδικά για τους αγρότες ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Αποστόλου. Ακόμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης μαζί με τα θέματα των αγροτών να γίνει πρόταση και συζήτηση με τους θεσμούς ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά ή ισοδύναμα μέτρα. Δηλαδή η ουσία είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα που έρχεται και δεν θέλω να το κρύψω, που είναι πέρα από κάθε δική μας προγραμματική κατεύθυνση και θέληση. Βέβαια τώρα δεν είναι η ώρα να επιχαίρουμε πως ένα κόμμα, μια παράταξη που έχει δώσει μάχη κατά της λιτότητας και θα συνεχίσει να δίνει μάχες, είναι δυστυχώς αναγκασμένο να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα λιτότητας που καθιστούν προβληματικό όλο το πλαίσιο. Αυτό δεν το γνωρίζουμε μόνο εμείς, το γνωρίζει όλη η Ευρώπη. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας διαβάσω δύο σχετικά αποσπάσματα για να δείτε πως βλέπει η Ευρώπη τα πράγματα εδώ στη Ελλάδα. Λέει ο σημαντικός διανοητής Χάμπερμας: «Κάνοντας την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να το ερμηνεύσει κανείς εκτός από μια πράξη τιμωρίας σε μια αριστερή κυβέρνηση». Επίσης ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς πολίτες λέει «Η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται την επιμονή της χώρας σας να ακολουθηθεί τυφλά ο δρόμος της λιτότητας. Ξεχνά η χώρα σου τη στήριξη που πρόσφερε η Γαλλία (και άλλες χώρες λέω εγώ) μετά τα στυγερά εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Άρα στο επίπεδο της Ευρώπης έχει ανοίξει ουσιαστικός διάλογος για το πού πάει αυτή η Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστική και η πρωτοβουλία του Γάλλου πρωθυπουργού που αναρωτιέται αν αυτή η Ευρώπη και η χώρα μας μπορούν να έχουν διέξοδο με τέτοια προγράμματα και μέτρα λιτότητας. Ζούμε μια ιστορική στιγμή σε τέτοιες περιόδους που αλλάζουν βίαια την καθημερινότητα των ανθρώπων, ίσως είναι η στιγμή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να παραδεχθούμε πως τα προγράμματα αυτά έχουν πολύ βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αν μπορεί κανείς να μιλήσει για αποτελέσματα και εν πάση περιπτώσει έχει ανοίξει η συζήτηση για να υπάρξει μια άλλη πολιτική για την Ευρώπη σαν σύνολο.

Δημοσιογράφος: Κ. Μαντά, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των προθέσεων των λαών και των κυβερνήσεων στην Ευρώπη αλλά και οι παλινωδίες του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα έχουν φρενάρει και τους PODEMOS στην Ισπανία.

Μαντάς: Αυτές τις ιστορικές στιγμές μετάβασης είναι δύσκολο να τον κρίνουμε όταν ζούμε μέσα σε αυτές τις στιγμές. Έχουμε πολλές δύσκολες συνθήκες και δύσκολα διλήμματα. Θα μπορούσα να αναφερθώ πιο συγκεκριμένα στα μέτρα που αναφέρθηκαν οι συνομιλητές μας. Θα παραδεχθώ όμως με μια κουβέντα πως τα μέτρα είναι δυσβάστακτα. Δεν χρειάζεται όμως να επιχαίρουμε. Δυστυχώς τα μέτρα στοχεύουν και σε κοινωνικές ομάδες που εμείς κάναμε αγώνα να τις εκπροσωπήσουμε σε ένα διαφορετικό προσανατολισμό. Από εδώ δεν θέλω να ζητήσω τον οίκτο κανενός. Έχουμε ευθύνη γι αυτήν την πορεία. Έχουμε ευθύνη για το πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ και έχουμε ευθύνη να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο και στους πολίτες να δουν την πλήρη διαδρομή και να την κρίνουν και αυτό το κάναμε και θα το κάνουμε με τον πιο καθαρό τρόπο.

Δημοσιογράφος: Μου στέλνουνε πολλά μηνύματα αυτοί που μας παρακολουθούν. Σας μεταφέρω ένα από την κυρία Παυλίνα Βαρελά «πως θα ψηφίσετε αυτό το έκτρωμα για τις καταθέσεις σπιτιών. Πως καταφέρατε από κυβέρνηση ελπίδας να εξελιχθείτε σε κυβέρνηση απελπισίας. Μπορείτε να μας πείτε γιατί ψηφήσαμε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα; Πως θα χτυπήσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή όταν έχετε ανάγκη τους ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσετε αυτά τα αισχρά μέτρα στο κοινοβούλιο; Μια απελπισμένη μικρομεσαία που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και του χρόνου θα έχει κλείσει το μαγαζί της και πιθανόν να είναι και άστεγη» Τι λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους που σας στήριξαν;

Μαντάς: Καταλαβαίνω απόλυτα τη συγκεκριμένη κυρία και άλλους ανθρώπους που μας στήριξαν. Γι αυτό έκανα προηγμένος μια προσπάθεια να δώσω εξηγήσεις. Για την πρώτη κατοικία υπάρχουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να τύχει προστασίας και να βρεθούν αντίμετρα. Όπως η κυρία Παυλίνα και εγώ ψήφησα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα έχοντας καταλάβει απόλυτα το συγκεκριμένο δίλημμα, οφείλω να πω πως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα βοήθησε στη διαπραγμάτευση, άσχετα αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Θα παλέψουμε να αλλάξει η κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν έχει τελειώσει τίποτα αν και βρισκόμαστε σε ια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους καθημερινούς ανθρώπους. Στον υπόλοιπο χρόνο που μας μένει θα ήθελα να προσθέσω δύο ακόμα πράγματα. Πρώτον, μέσα στη συμφωνία έχει ανοίξει το ζήτημα του χρέους. Αν μετά την αξιολόγηση του Φθινοπώρου μπει η διαπραγμάτευση στο κομμάτι αυτό και φύγει αυτό το βάρος από πάνω μας, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Δεύτερον, ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και σοβαρούς όρους προς όφελος του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, θα ξεκινήσει να εκταμιεύεται. Αν αυτή η πρωτοβουλία προχωρήσει και αγκαλιαστεί από τον κόσμο, έχουμε μια ακόμα πιθανότητα να υπάρξει καλύτερη εξέλιξη. 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ