04/08/2015

Αλ. Τριανταφυλλίδης: Πορεία Αλλάξαμε, Δεν Αλλάξαμε Προορισμό

Ο Α.Τριανταφυλλίδης στα ParapolitikaFM 90.1

Σε συνέντευξή του, στο ρ/σ «Παραπολιτικά 90.1» και στους δημοσιογράφους Σταύρο Παπαντωνίου και Δημήτρη Κουνιά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής :

1) «Πορεία αλλάξαμε, δεν αλλάξαμε Προορισμό. Για να το πω στην ναυτική ορολογία, ο καπετάνιος έλαβε μήνυμα στο VHF, στον ασύρματο ότι προσεγγίζει τυφώνα, δηλαδή την ασύντακτη χρεοκοπία και έστριψε το τιμόνι ακριβώς για να αποφύγει τον τυφώνα της ασύντακτης χρεοκοπίας. Ο προορισμός όμως παραμένει ο ίδιος. Και σε αυτόν τον προορισμό, όπως τον έχουμε περιγράψει και με τι ς προγραμματικές μας δηλώσεις, κατευθυνόμαστε».

2)«Πορεία αλλάξαμε, δεν αλλάξαμε προορισμό, τακτική υποχώρηση έγινε, ανασύνταξη δυνάμεων, αξιοποίηση των όποιων περιθωρίων μας δίνει αυτή η αφόρητη, η κακή συμφωνία, για να μπορέσουμε πραγματικά με πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά ισοδύναμα να αντιπαρέλθουμε τις αρνητικές συνέπειες. Ο κόσμος, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι αυτή Συμφωνία όπως το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Εμείς λέμε ΟΧΙ στο μνημόνιο, ΝΑΙ στην συμφωνία. Στην συμφωνία που μας δίνει τα περιθώρια που προανέφερα».

3)«Εκεί στο Αθηναϊκό, πολιτικό, τηλεοπτικό πριγκιπάτο, αρκετοί αρέσκονται σε μια μορφή πολιτικής, η οποία ασχολείται περισσότερο με την παραπολιτική και με το παρασκήνιο. Εμείς λέμε, να φύγουμε από τον ανταγωνισμό φθοράς και να πάμε στο συναγωνισμό προσφοράς».

4) «Η συμφωνία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο. Στόχος είναι η επιβίωση του λαού και των πολιτών. Δηλαδή, η επιστροφή στην ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το επείγον πρόταγμα».

Ερώτηση: -Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα έχει μια δύσκολη ψηφοφορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να διαχειριστεί, πείτε μας εάν εσείς βλέπετε προβλήματα όσο αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία και αναφέρομαι βέβαια στους βουλευτές οι οποίοι επιμένουν να μη στηρίζουν την κυβέρνηση

Απάντηση   Αυτό που βλέπω ότι είναι καθαρό, είναι ότι μετά τις δύο συμφωνίες του euro summit της 12ης Ιουλίου και του eurogroup   έχει τροχειοδρομηθεί πάνω σε αυτές τις ράγες, μια σκληρή διαπραγμάτευση, μία διαπραγμάτευση εν εξελίξει και με την συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο και σήμερα, με τον κ.Σταθάκη και τον κ.Τσακαλώτο   νομίζω ότι μπαίνουμε στην καρδιά αυτής της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να εξειδικευτεί το περίγραμμα συμφωνίας της ανακοίνωσης του euro summit της 12ης Ιουλίου. Εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς , το είπαμε από την πρώτη στιγμή· Πορεία αλλάξαμε, δεν αλλάξαμε Προορισμό. Για να το πω στην ναυτική ορολογία, ο καπετάνιος έλαβε μήνυμα στο VHF, στον ασύρματο ότι προσεγγίζει τυφώνα, δηλαδή την ασύντακτη χρεοκοπία και έστριψε το τιμόνι ακριβώς για να αποφύγει τον τυφώνα της ασύντακτης χρεοκοπίας. Ο προορισμός όμως παραμένει ο ίδιος. Και σε αυτόν τον προορισμό, όπως τον έχουμε περιγράψει και με τι ς προγραμματικές μας δηλώσεις, κατευθυνόμαστε. Οι όποιες προσαρμογές   και οι όποιες αναφορές γίνονται σε αυτήν την διαδικασία , η οποία τελικά θα λάβει και την νομιμοποίηση της Βουλής, όλοι κρινόμαστε και όλοι κρίνονται.

• Έχετε δίκιο σε αυτό
  • Εκεί προφανώς θα προκύψουν, αν θα προκύψουν , τα όποια δεδομένα και επί αυτών των δεδομένων θα τοποθετηθούμε , θα το λέω συνεχώς επί 7 μήνες : μη βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα. Δεν είμαστε μάντεις. Προφανώς εάν επιβεβαιωθεί η ψήφος των 3 προηγούμενων ψηφοφοριών , δηλαδή για τα 2 πακέτα προαπαιτούμενων και την ψήφο εξουσιοδότησης στην Κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί πριν από την 12η Ιουλίου, με την διαφοροποίηση των συντρόφων μου, τότε προφανώς θα δημιουργηθεί μια εντελώς νέα κατάσταση. Αλλά θέλω να παραμείνω σε αυτό που σας είπα και να είναι καλά γραμμένο ως αντίληψη και ως άποψη και προσέγγιση δική μου : Πορεία αλλάξαμε δεν αλλάξαμε προορισμό, τακτική υποχώρηση έγινε, ανασύνταξη δυνάμεων , αξιοποίηση των όποιων περιθωρίων μας δίνει αυτή η αφόρητη , η κακή συμφωνία, για να μπορέσουμε πραγματικά με πολιτικά , οικονομικά , κοινωνικά ισοδύναμα να αντιπαρέλθουμε τις συνέπειες , που θα είναι αρνητικές. Ο κόσμος , οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε ίδιοι. Δεν είναι αυτό το μνημόνιο σαν το πρώτο και το δεύτερο. Εμείς λέμε ΟΧΙ στο μνημόνιο , ΝΑΙ στην συμφωνία. Στην συμφωνία που μας δίνει τα περιθώρια που προανέφερα.

Ερώτηση :Θεωρείτε ότι οι συνάδελφοι σας, οι οποίοι είχανε μια διαφορετική επιλογή και άποψη κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών , είναι άδικοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα;

• Δεν θα μπω σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, ούτε μου επιτρέπεται από την δική μου πολιτική και ηθική συγκρότηση, να αποτιμώ ως κήνσωρ και θεράπων την πολιτική στάση των συναδέλφων που όλους τους τιμώ έναν έναν ξεχωριστά.
  • Ναι, αλλά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία ο Πρωθυπουργός το είπε επανειλημμένως , αυτό που είπατε και εσείς με τα δικά σας λόγια, ότι είναι μια δύσκολη περίοδος. Κάποιοι δεν το αποδέχτηκαν αυτό
  • Αγαπητοί μου συνάδελφοι, σας μιλώ από την Θεσσαλονίκη. Εκεί στο Αθηναϊκό, πολιτικό, τηλεοπτικό πριγκιπάτο, αρκετοί –δεν το λέω για εσάς- αρέσκονται σε μια μορφή πολιτικής , η οποία ασχολείται περισσότερο με την παραπολιτική και με το παρασκήνιο. Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική που ασκείτε στο φως. Και αυτή η συγκεκριμένη δύσκολη αρχική συμφωνία, της 12ης Ιουλίου που αφορά τον κόσμο και την ζωή του , πρέπει να πούμε ότι έχει θετικές πλευρές και πρέπει να τις δούμε με ψύχραιμο μάτι και να αξιοποιηθούν. Μία από τις θετικές πλευρές είναι η σταθερή χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια των δανειακών αναγκών της χώρας. Έχουμε να κάνουμε με ένα   οιονεί   κούρεμα ουσιαστικά , από τη στιγμή που αγοράζονται δάνεια της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αυτά δεν τα γνωρίζει ο κόσμος. Δεν θέλω να μείνω στην αντιπαράθεση με τον Κατρούγκαλο , με τον Πανούση, τι είπε ο ένας για τον άλλο, αυτό θεωρώ φθοροποιό. Εμείς λέμε, να φύγουμε από τον ανταγωνισμό φθοράς και να πάμε στο συναγωνισμό προσφοράς. Και οι πολίτες αυξημένης ευθύνης, δηλαδή οι Βουλευτές.

Ερώτηση : Κύριε Τριανταφυλλίδη ωστόσο , πέρα από την σταθερότητα της χώρας κρίνεται και η σταθερότητα της Κυβέρνησης

Απάντηση : Να το δούμε τότε (εάν γίνει) , να συζητήσουμε για αυτά που έχουμε τώρα, μια διαπραγμάτευση που ήδη ανέφερα το 1. Σταθερή χρηματοδότηση 2.η θετική πρόκληση απομείωσης-αναδιάρθρωσης του χρέους, το οποίο θα είναι το τεράστιο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους και επειδή αναφέρεστε συχνά πυκνά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κύκλοι του Δ.Ν.Τ , όλοι έχουν συνομολογήσει , πλην της Γερμανίας, ότι πρέπει να γίνει κούρεμα του Ελληνικού χρέους γιατί διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμο κανένα πρόγραμμα

-Μακάρι

-Και επειδή ακούω συνέχεια φωνούλες από ορισμένους να λένε …μια μνημονιάρα να …, όταν έχουμε «κερδίσει» χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα , που σημαίνει σε σχέση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα, που προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα για το έτος 2015 και 2016, ήτοι, 7.5% επί 1.8 δις μέτρα που είναι η κάθε μονάδα, μιλάμε για 14 με 15 δις μέτρα, τα οποία τώρα ΔΕΝ θα ληφθούν. Αυτό πρέπει να το πούμε συγκεκριμένα. Πέρα από το γενικόλογο, το ασαφές, να πούμε επί του συγκεκριμένου. Τελευταίο για το οποίο θα κριθούμε , είναι το επενδυτικό πακέτο των 35 δις. Εδώ να κάνουμε μια διασαφήνιση : η συμφωνία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο. Στόχος είναι η επιβίωση του λαού και των πολιτών. Δηλαδή , η επιστροφή στην ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας   Αυτό είναι το επείγον πρόταγμα.

-Κύριε Τριανταφυλλίδη σας ευχαριστούμε πολύ