10/09/2015

Κ. Κούνεβα: Για την ανεργία δεν φταίνε οι άνεργοι

Παρέμβαση Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με θέμα "Η αγορά εργασίας στην ΕΕ".

«Δεν φταίει το έλλειμμα  κατάρτισης για την ανεργία που βιώνουν 23 εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε, ούτε η ανεργία είναι μια αρρώστια για  την οποία φταίει ο άνεργος». Αυτό τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αντιστοίχιση δεξιοτήτων και προσόντων με τη ζήτηση και τις ευκαιρίες εργασίας». Η Κ. Κούνεβα επεσήμανε την ανάγκη για ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών  επενδύσεων ώστε να πιάνουν τόπο τα προσόντα  και οι δεξιότητες των ανέργων. Ολόκληρη η παρέμβασή της έχει ως εξής:

«Η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν  τελειώσει η ανεργία στην Ευρώπη" είπε  το πρωί ο πρόεδρος Γιουνκέρ. Συμφωνούμε.

Μόνο που το τέλος της ανεργίας, δεν συνάδει ούτε με αυτό που η υπό ψήφιση έκθεση   αποκαλεί  "ανταγωνιστική αγορά εργασίας", ούτε με τα  εργαλεία και τις πολιτικές που προτείνει για να γίνουν "απασχολήσιμοι" όσοι αναζητούν εργασία.

Δεν φταίει το έλλειμμα  κατάρτισης για την ανεργία που βιώνουν 23 εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε, κύριοι συνάδελφοι. Ούτε η ανεργία είναι μια αρρώστια για  την οποία φταίει ο άνεργος, ο οποίος πρέπει να γίνει ακόμη πιο ευέλικτος, πιο κινητικός .

Ναι, συμφωνούμε με ορισμένες ιδέες της έκθεσης, όπως η αυτονόητη ανάγκη της μαθητείας, η βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και οι συνέργειες ανάμεσα σε όλους τους φορείς της παραγωγής.

Όμως, στην Ελλάδα, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος, ενώ η πλειοψηφία των παιδιών έχει πτυχία, δεξιότητες, μεταπτυχιακά και μιλά περισσότερες από δύο ξένες γλώσσες, αλλά κάνει δουλειές του ποδαριού με μηνιάτικο 300 ευρώ.

Από μόνη της η κατάρτιση δεν λύνει το πρόβλημα  εάν η οικονομία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δεξιότητες των ανθρώπων. Αντί για συμβουλές και προτροπές, χρειάζεται πρωτίστως  ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών  επενδύσεων ώστε να πιάνουν τόπο τα προσόντα  και οι δεξιότητες που σήμερα απαξιώνονται».