ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/09/2015

Αλ. Τριανταφυλλίδης στον RealFm: «Απαντώντας στο Λουντέμη με Λουντέμη»



Σε συνέντευξή του στον RealFm και στη βραδινή εκπομπή των Νίκου Μπογιόπουλου και Μανόλη Κοτάκη ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ρωτήθηκε  μεταξύ άλλων και για την αναφορά του Μ. Λουντέμη στα Ψέματα.

Ειδικότερα ο Νίκος Μπογιόπουλος θύμισε τη φράση του Μ. Λουντέμη: «όλα αυτά  τα χρόνια ειπώθηκαν τόσα πολλά ψέματα που επειδή δεν ντρέπονταν αυτοί που τα είπαν ντράπηκαν τα ίδια τα ψέματα για λογαριασμό τους.”

Στην αναφορά αυτή ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης απάντησε με αναφορά του ιδίου του Μενέλαου Λουντέμη:

 «Οι καιροί που οι ήρωες κοιμούνταν ήσυχοι κάτω από το χώμα τους, πέρασε. Τώρα οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχοι. Γιατί τη θυσία τους δεν την πήραν μαζί τους, την άφησαν κληρονομιά σε αυτούς που θα’ ρθουν. Όχι για να επαναλάβουν τη θυσία, αλλά για να την κάνουν δύναμη που προλαβαίνει τις τέτοιες θυσίες.(Βιβλίο-«Οι Ήρωες Κοιμούνται Ανήσυχοι».

  

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση ολόκληρης της συνέντευξης:

-Πάμε στη Θεσσαλονίκη να συναντήσουμε τον έγκριτο συνάδελφό μας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Καλησπέρα Αλέξανδρε.

-Χαίρομαι που συνομιλώ και με σένα Μανώλη Κοττάκη αλλά και με το Νίκο Μπογιόπουλο που ήταν αλληλέγγυος στον αγώνα της ελεύθερης ΕΡΤ επί δύο χρόνια.  

N.M.-Αλέξανδρε, σε άλλους όρους και με άλλους ρόλους στο παρελθόν, με σένα δημοσιογράφο και με μένα υποψήφιο, σε εκπομπές σου τότε στη ΕΡΤ3 είχαμε αναφερθεί σε εκείνη την περίφημη φράση του Μενέλαου Λουντέμη, ότι “όλα αυτά  τα χρόνια ειπώθηκαν τόσα πολλά ψέματα που επειδή δεν ντρέπονται αυτοί που τα είπαν ντρέπονται τα ίδια τα ψέματα για λογαριασμό τους.” Ερώτηση: Είναι από εκείνα τα ψέματα το θα καταργήσουμε σε ένα άρθρο και με ένα νόμο το μνημόνιο και θα φέρουμε νέο μνημόνιο σε ένα άρθρο με ένα νόμο;

A.T. -Νίκο  η συγκεκριμένη φράση που αναφέρεται στο σποτ του ΚΚΕ με έχει πληγώσει και θα πλήγωνε κάθε άνθρωπο που κάνει πολιτική πρώτα με την ψυχή και μετά με το μυαλό. Ο Μενέλαος Λουντέμης, ο συμπατριώτης μου από τον Εξαπλάτανο της Πέλλας, είμαι από τα Γιαννιτσά, εκεί είναι το πατρογονικό μου σπίτι. Ήταν ο άνθρωπος που μαζί με ένα γαρύφαλλο πάνω σε ένα λεύκωμα μαυρόασπρο του Πολυτεχνείου και το βιβλίο της Οριάνας Φαλάτσι «’Eνας ‘Aντρας με τον Αλέξανδρο τον Παναγούλη, με έβαλαν σε ηλικία 14ετών στην πολιτική. ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΛΟΥΝΤΕΜΗ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΟΥΝΤΕΜΗ. Θα σου απαντήσω όπως απαντούσε ο 18χρονος τότε, είμαι 51 ετών, όταν μου ανέθεσαν να κάνω την ομιλία στην γιορτή του Πολυτεχνείου. Ο επίλογός μου ήταν ο πρόλογος του βιβλίου του Μενέλαου Λουντέμη, από την τριλογία ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΙ, «Οι Ήρωες Κοιμούνται Ανήσυχοι». «Οι καιροί που οι ήρωες κοιμούνταν ήσυχοι κάτω από το χώμα τους,  πέρασε.Τώρα οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχοι. Γιατί τη θυσία τους δεν την πήραν μαζί τους, την άφησαν κληρονομιά σε αυτούς που θα’ ρθουν. Όχι για να επαναλάβουν τη θυσία, αλλά για να την κάνουν δύναμη που προλαβαίνει τις τέτοιες θυσίες. Είναι η απάντησή μου. Στην κρίση τη δική σου και των ακροατών. 

Μ.Κ. Αισθάνεσαι Αλέξανδρε ότι αυτή η γενιά στην πολιτική, γιατί εσύ μπήκες στην πολιτική σε έκτακτες συνθήκες, θυσιάζεται για μια επόμενη γενιά, εκτιθέμενη ενδεχομένως και αναγκαζόμενη να ψηφίσει πράγματα που μέσα της βαθιά δεν τα πιστεύει. Γιατί έχοντας διαβάσει το μνημόνιο, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δυσκολία που έχει ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον δικό του κώδικα αξιών, να δώσει μάχη για πράγματα τα οποία ποτέ δεν υποστήριξε στην υπόλοιπη ζωή του.  

Α.Τ.-Απευθύνομαι σε αυτούς τους συμπολίτες μου που με γνώρισαν 25 χρόνια ως δημοσιογράφο, με γνώρισαν αυτούς τους 6 μήνες να παλεύω μέσα στη Βουλή, 37 ερωτήσεις, 5 επίκαιρες ερωτήσεις για τη Θεσσαλονίκη και 10 ομιλίες. 

Μ.Κ.-Και με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρακαλώ.

Α.Τ.-Ακριβώς. Που ανοίξαμε μαζί ξανά την ΕΡΤ για να την κάνουμε το κοινό σπίτι όλων των Ελλήνων. Η ΕΡΤ που έκλεισε με τη ρήση Σαμαρά «την κλείνουμε την ΕΡΤ γιατί είχαμε προσλάβει αριστερούς» και την ανοίξαμε εμείς με την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, ΟΛΩΝ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,  νιώθω ότι αυτοί οι συμπολίτες μου είναι λαβωμένοι, είναι στεναχωρημένοι, πιθανόν να νιώθουν και προδομένοι. Το ψέμα λογίζεται και προσδιορίζεται όταν αυτός που το εκπέμπει, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτό που λέει δεν μπορεί να το κάνει, δεν θέλει να το κάνει και στη συνέχεια απλά επιβεβαιώνεται η αναλήθεια των λεγομένων του.  

Μ.Κ.-Υπάρχει πάντως μια τέτοια περίπτωση. 

Α.Τ.-Εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε σ’αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και συγκροτούμε το σχέδιο απεμπλοκής, γι’ αυτό και ζητώ, κοιτώντας τους στα μάτια, μιλώντας με τη γλώσσα της ψυχής και τους καλώ να μη μείνουν σπίτι τους, γιατί οι δρόμοι είναι δύο-το σκέφτηκα κι εγώ, σας εξομολογούμαι- ο ένας δρόμος ήταν να πάμε σπίτι μας, της παραίτησης, για να επιστρέψει ποιος; Η παρέα του Άδωνι, του Βορίδη και των άλλων παιδιών, η ακροδεξιά παλινόρθωση, για να επιστρέψει ο ρεβανσισμός στην πιο ακραία του μορφή, να επιστρέψει ουσιαστικά η εκδικητικότητα που ήδη προλείαναν το έδαφος ακόμη και πριν το δημοψήφισμα και δεν κινδυνολογώ.   

Μ.Κ.-Ετεροπροσδιορίζεσαι τώρα. 

Α.Τ.-Ο δεύτερος δρόμος, ήταν ο δρόμος  να παλέψουμε όρθιοι, και παραμένουμε όρθιοι   και παλεύουμε δίπλα στον Πρόεδρο μας, Αλέξη τον Τσίπρα, που δεν είπε ψέματα, που μάτωσε , που πάλεψε , που κέρδισε πέντε, τέσσερα, τρία  σημεία, να τα κάνουμε περισσότερα. Ευελπιστώ ότι η Αριστερά, η δική μας Αριστερά δεν είναι η αριστερά της φυγής, της υπεκφυγής, της διαφυγής, της αριστεράς που πετάει πέτρες στα τζάμια της εξουσίας και όταν γίνεται Η Εξουσία τότε καμώνεται ότι δεν της αρέσει  η πραγματικότητα και αν φταίει η πραγματικότητα τόσο χειρότερο γι’ αυτή, που συγκροτεί όρους και προϋποθέσεις. Γι’ αυτό ακόμη είμαι όρθιος και  θέλω να είμαι σαφής:ειλικρινά Μανώλη και αγαπητέ μου Νίκο., Αν θεωρήσω κάποια στιγμή ότι έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας, δεν θα είμαι βουλευτής αν και εφόσον ο λαός της Θεσσαλονίκης με ξαναεκλέξει.  

Μ.Κ.-Ναι αλλά πρόσεξε τώρα. Εγώ πιστεύω απόλυτα αυτό που λες, ότι ένα ψέμα το οποίο δεν είναι συνειδητό, αν δεν το γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι υπάρχει δόλος δεν είναι ψέμα. Μπορεί να είναι μία πλάνη, μία λάθος στρατηγική, αλλά δεν είναι ψέμα. Εδώ όμως έχουμε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος ήταν ο πρώην Υπουργός Εργασίας που βγήκε και είπε ότι όταν τάζαμε την 13η σύνταξη, γνωρίζαμε ότι δεν μπορούμε να τη δώσουμε και επίσης ο Υπουργός Οικονομικών ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι τους έλεγα ότι έπρεπε να βάλουμε και φόρους στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μου έλεγαν θα χάσουμε ψήφους.  

Α.Τ.-Τώρα τι κρίνουμε και συγκρίνουμε; Το ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Όταν ο κ. Μεϊμαράκης λέει στο debate ότι διεκόπη βιαίως η Κυβέρνηση Σαμαρά και δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο της, όταν δεν αρκούν τα 2,5 χρόνια στη ΝΔ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της γιατί να αρκούν οι 7 μήνες για να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δικές του δεσμεύσεις; Θέλουμε χώρο και χρόνο.  

Ν.Μ.-Επίτρεψέ μου, θέλω να σου κάνω δύο ερωτήσεις. Υπάρχει στη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και επαναλαμβάνεται συνεχώς, ότι πήγαμε σ’ αυτό το 3ο μνημόνιο γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Είσαι καλός δημοσιογράφος, θυμάσαι ότι αυτό δεν το ακούμε για πρώτη φορά, ότι πήγαμε στα μνημόνια γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρέτησε την εναλλακτική της αξιοπρέπειας όπως ο ίδιος τη βάφτισε το προηγούμενο διάστημα. Γιατί αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε εναλλακτική και όχι στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν άξιος της εναλλακτικής;  

Α.Τ.:Αυτό θα μπορούσε να το ισχυριστεί κάποιος, Νίκο Μπογιόπουλε, εφόσον μας έδινε τον οδικό χάρτη της εναλλακτικής και πίστεψέ με στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέβηκε στο βήμα ο Κώστας Λαπαβίτσας, λέγοντας ότι θέλει να μας πει την εναλλακτική λύση που όλοι τότε αναζητούσαμε, το μόνο που μπόρεσε να πει είναι ότι η εναλλακτική είναι το σχέδιο του Σόιμπλε, δηλαδή της συντεταγμένης χρεοκοπίας και της καθοδήγησης, κατεύθυνσης της χώρας σε μνημόνιο με δραχμή. Είναι  αυτή η εναλλακτική, που θα σήμαινε εξαΰλωση των καταθέσεων, που θα σήμαινε πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ένα salto mortale στο κενό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις…… 

Ν.Μ. -Αλέξανδρέ μου, το γεγονός ότι ψηφίστηκε ένα μνημόνιο, το οποίο γράφει μέσα, ότι η Κυβέρνηση- και σου διαβάζω ακριβώς μέσα από το μνημόνιο- η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς  για όλα τα σχέδια νόμου, το γεγονός ότι υπεγράφη ένα μνημόνιο, το οποίο θέτει σε αξιολόγηση σε τριμηνιαία βάση την ελληνική οικονομία και κοινωνία, το γεγονός ότι υπεγράφη ένα μνημόνιο, το οποίο γράφει μέσα ότι η πολιτική του μνημονίου θα είναι συνεχής και επί πολλά έτη, είναι έξω από τη λογική του Σόιμπλε;  

Α.Τ. -Το ξέρω, αυτό είναι το ίδιο μνημόνιο που μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε το θέμα του χρέους και του κουρέματος του χρέους τον επόμενο μήνα, το μήνα Οκτώβριο, κάτι που φαινόταν ότι είναι αδιανόητο, αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, να παλέψουμε και να κατοχυρώσουμε ότι η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ είναι απολύτως προστατευμένη και ότι δεν υπάρχουν οι πλειστηριασμοί-βλέπε εικόνες Βαρκελώνης ότι θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και όχι όπως έλεγε η ΝΔ θα οδηγηθούμε στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων γιατί εγώ δεν αισθάνομαι ευχαριστημένος Νίκο μόνο με την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, που απειλεί ο κ.Άδωνις και ο κ. Βορίδης να ξαναδιώξουν, όπως και να ξανακλείσουν  την ΕΡΤ. Θέλω να ξαναδώ τους συντρόφους μου στηCoca cola να ξαναπιάνουν δουλειά γιατί το εργοστάσιο έφυγε στη Βουλγαρία , θέλω να δω τους συντρόφους μου στα τσιμέντα Χαλκίδας να βρίσκουν δουλειά, τους συντρόφους μου από την αρτοποιεία Κατσέλης να ξαναβρίσκουν δουλειά. Όλοι στον ιδιωτικό τομέα και από αυτό θα κριθούμε , αυτός είναι ο πήχης μας. Κάθε μήνα να βγαίνει ένα δελτίο που θα ανακοινώνει ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργήσαμε είναι περισσότερες από τις θέσεις ανεργίας.

-Πάντως Αλέξανδρε ούτε καν όλες οι καθαρίστριες δεν αντιμετωπίστηκαν με τον τρόπο που άρμοζε το διάστημα αυτό. Γιατί 300 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν στις αρχές του 2013 παραμένουν απολυμένες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά θα συμφωνήσουμε και δεσμευόμαστε επειδή η συζήτηση μαζί σου είναι πάντα ζωντανή την επόμενη εβδομάδα αν έχεις και εσύ την δυνατότητα να είσαι στο στούντιο.

-Στην διάθεση σας.

 

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συνέντευξης:

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ