17/09/2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του PYD

Το Τμήμα Εξ. Πολιτικής και Άμυνας χαιρετίζει σαν ιδιαίτερα θετική την πρόταση του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης - PYD της Συρίας προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής για δημιουργία καταυλισμών Σύρων προσφύγων μέσα στη Συρία, στην προστατευμένη περιοχή της Ροζάβα στο Κομπάνι υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, ώστε να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό οι μετακινήσεις και η εκμετάλλευση από τους διακινητές. Εκεί θα μπορούσαν να υπάρχουν εκπροσωπήσεις των ευρωπαϊκών αρχών για χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων επί τόπου.

Παραθέτουμε παρακάτω την επιστολή που απευθύνει το PYD στον αρμόδιο Επίτροπο:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΕ. ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

Όπως γνωρίζετε, ειδικά τον τελευταίο χρόνο το κύμα προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ εντάθηκε, λόγω της ανασφάλειας των πολιτών από τον πόλεμο στη Συρία και τις βάρβαρες επιθέσεις του λεγόμενου "ισλαμικού κράτους" και του καθεστώτος του Άσαντ κατά των πολιτών. Η μόνη λύση για να παύσει να υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα είναι να χτυπηθεί η αιτία που το γέννησε, δηλαδή να σταματήσει ο πόλεμος. Επειδή η ΕΕ αναζητά λύσεις αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, εμείς, με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας την πρότασή μας για τη δημιουργία αντιπροσωπείας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, καθώς και καταυλισμών προσφύγων από την υπόλοιπη Συρία στην μαρτυρική πόλη του Κομπάνι την περιοχή της Ροζάβα στη Συρία, όπου υπάρχει ασφάλεια και δημοκρατία, καθώς επίσης και ανεξιθρησκεία., Προτείνουμε, επίσης, τη δημιουργία καταυλισμών και εκπροσώπησης των ευρωπαϊκών αρχών που είναι αρμόδιες για την χορήγηση πολιτικού ασύλου και έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων επί τόπου. Με μια τέτοια λύση πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς θα προτιμήσουν να παραμείνουν σε συριακό έδαφος, αφού θα αισθάνονται ασφαλείς και έτσι θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, θα αποφευχθεί το δουλεμπόριο, θα λυθεί το πρόβλημα υποδοχής τους, κύρια στα ελληνικά νησιά, καθώς επίσης δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα παράτυποι μετανάστες προσποιούμενοι τους πρόσφυγες από τη Συρία, και το σημαντικότερο ότι θα αποφευχθούν οι θάνατοι, όπως του μικρού Αλάν.