ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στα κοινωνικά κινήματα, στις νέες και τους νέους



 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η πρώτη, μετά την εκλογική νίκη της 20ης Σεπτέμβρη και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.

Το γεγονός αυτό την καθιστά εξαιρετικά σημαντική.

Γιατί η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με καθαρή ματιά και στέρεη ανάλυση, είναι αναντικατάστατη προϋπόθεση για να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλά και για να συναποφασίσουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών πτυχών της συμφωνίας της 12ης Ιούλη με τους δανειστές στα λαϊκά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

 

Ο λαός μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη που δώσαμε στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις δύσκολες επιλογές μας, προκειμένου να μείνουμε όρθιοι και να αποφύγουμε τη παγίδα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Και μας έδωσε διπλή εντολή: από τη μια να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Και από την άλλη να προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεως που θα ξεριζώνουν το κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα οικοδομούν κράτος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας στο τόπο μας.

 

Η εκλογική αυτή μάχη είχε, όμως, και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα.

Ήταν η πρώτη φορά στο τόπο που έγιναν εκλογές όχι πριν αλλά μετά μια δύσκολη συμφωνία.

Ήταν η πρώτη φορά που ο λαός μας κλήθηκε να επιλέξει όχι με κρυφά χαρτιά, αλλά γνωρίζοντας τα πάντα.

Ο λαός μας γνώριζε τις δυσκολίες της συμφωνίας.

Γνώριζε όμως ταυτόχρονα και ποιος μπορεί να κερδίσει ότι καλύτερο, με αυτά τα δεδομένα, στις ανοιχτές μάχες που έχουμε ακόμα μπροστά μας

Ποιος μπορεί να κρατήσει και να διευρύνει το έδαφος που κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση.

Γιατί είδε ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, διεθνών συμμαχιών και λαϊκής παρέμβασης για να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί με βάση τους αρνητικούς συσχετισμούς και τον ανοιχτό χρηματοοικονομικό εκβιασμό.

 

Σε αυτές τις εκλογές όμως πέραν της δικαίωσης και της εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε και την απόλυτη επιβεβαίωση ενός νέου διαχωρισμού του εκλογικού σώματος.

Επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα λαϊκά στρώματα, με την ανοιχτόκαρδη εμπιστοσύνη που μας περιέβαλαν και τα πλειοψηφικά ποσοστά στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας, αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες.

Να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.

Να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Και αυτή είναι η υποχρέωση και η ευθύνη της κυβέρνησης και του κόμματος.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Για να πετύχει το κόμμα μας τους πολιτικούς του στόχους, στη νέα περίοδο, πρέπει και αυτό να αλλάξει.

Να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Να λειτουργεί ως πραγματικό κύτταρο της κοινωνίας.

Ως ιδεολογικός και στρατηγικός οργανωτής της κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας δυο φορές το 2015 - στις 25 Γενάρη και στις 20 Σεπτέμβρη.

Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στο περιβάλλον του και τα κοινωνικά κινήματα γύρω του.

Ένα κόμμα ανοιχτό στις νέες και τους νέους.

Όχι ένα κόμμα, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του.

Αυτό σημαίνει ν' ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας.

Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη.

Και έληξε τόσο γιατί η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε - και μάλιστα με άδοξο τρόπο.

Όσο όμως και γιατί εμείς δεν ζητάμε ούτε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ούτε σύσταση από το συντονιστή της οργάνωσης μελών για την πρόσληψη κάποιου, όπως συνέβαινε τα τελευταία σαράντα χρόνια αδιαλείπτως σ' αυτόν τον τόπο.

Το πελατειακό, κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος των ημετέρων είναι ακριβώς αυτό που εμείς έχουμε στόχο να γκρεμίσουμε.

Η Αριστερά ήταν το θύμα του - δεν θα γίνει τώρα ο θύτης του.

Και το διαφορετικό ήθος της Αριστεράς, που τόσα χρόνια διακηρύσσαμε, ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη.

Τελειώνοντας οριστικά με τις πρακτικές του παρελθόντος.

Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.

Αυτήν την εντολή μας έδωσε ο λαός.

Αυτήν εκτελούμε.

Δεν θα θυσιάσουμε με τίποτα και για τίποτα τη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που μας συνδέει με το λαό μας.

Το κόμμα μας, λοιπόν, δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών.

Έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι "κόμμα εκτός κράτους", για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι.

Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος, δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο.

Αντίθετα, θα λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, που, σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις που συντελούνται, επανακαθορίζει την πολιτική στρατηγική του για τη διεύθυνση της κοινωνίας.

Ένα κόμμα που δίνει καθημερινά τη μάχη της ηγεμονίας.

Γιατί αλίμονο σε όποιους πιστεύουν ότι εκλογική νίκη της Αριστεράς σημαίνει και η ηγεμονία της Αριστεράς είναι κλειδωμένη.

Και για να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει.

Με αυτήν την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιών, αρχών και στόχων συμπληρώνουμε την Πολιτική Γραμματεία και εκλέγουμε το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τα όργανα δηλαδή που θα οδηγήσουν το κόμμα μας προς το 2ο Συνέδριό του, το Φλεβάρη του 2016.

Αλλά και τα όργανα που αναλαμβάνουν από αύριο τη δύσκολη προσπάθεια.

Γιατί από αύριο κιόλας :

Ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγουμε τις οργανώσεις.

Ανοίγουμε τις οργανώσεις.

Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

Σε ένα Συνέδριο που θα αντανακλά την πραγματικότητα που όλοι μας βιώσαμε στην προεκλογική περίοδο.

Που θα αντανακλά, δηλαδή, την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στους μαζικούς χώρους και τις λαϊκές γειτονιές.

Σε ένα Συνέδριο στρατηγικού προσανατολισμού στις νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ' εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία.

Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση.

Έχουμε χρέος να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους οργανική - να μην τους αποτρέπουμε, να μην τους απομακρύνουμε.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η νίκη μας στις 20 Σεπτέμβρη έφερε τους πρώτους καρπούς της και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πορτογαλικός λαός πήρε τη σκυτάλη της ελπίδας και της αλλαγής από τον ελληνικό.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Το Μπλόκο της Αριστεράς διπλασίασε την εκλογική του βάση και εκτοξεύτηκε από το 5,2% το 2011 στο 10,2%.

Μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό Κοινοβούλιο.

Η Ευρώπη πήρε το μήνυμα.

Σειρά έχει το Δεκέμβρη η Ισπανία, με τους Podemos.

Και τους πρώτους μήνες του 2016 η Ιρλανδία, με το Sinn Fein.

Με σταθερά βήματα θα γίνει πράξη η σταδιακή μετατόπιση των συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης λιτότητας στην Ευρώπη.

Γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι, την επόμενη χρονιά, η κυβέρνησή μας δεν θα είναι η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στο νότο της Ευρώπης.

Ότι θα λειτουργούμε σε πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Γιατί στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Συναντιόμαστε εμείς, η ευρωπαϊκή Αριστερά, με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και τους πράσινους.

Συναντιόμαστε, πια, και συγκλίνουμε με μεγάλα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα, που μέχρι σήμερα ηγεμονεύονταν πολιτικά από τη σοσιαλδημοκρατία.

Αλλά και γιατί η Ευρώπη αποτελεί τον ελάχιστο γεωγραφικά πολιτικό χώρο όπου η Αριστερά οφείλει να δίνει τις μάχες της για να αλλάξει τους συσχετισμούς και να τιθασεύσει τα προτάγματα των αγορών.

Όπου η πολιτική, οι κυβερνήσεις, η αριστερά μπορούν να παρεμβαίνουν για να αναχαιτίζουν τις ορέξεις και την ατζέντα των ασύδοτων αγορών.

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται, άλλωστε, και η σημαντική πρωτοβουλία μας για την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή είχα την ευκαιρία να αναλύσω τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τετραετίας της Αριστεράς.

Σήμερα θα είμαι επιγραμματικός.

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα.

Για μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση.

Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα.

Που θα έχει ανασυγκροτηθεί και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Μια ανάπτυξη, όμως, με καθαρό κοινωνικό πρόσημο.

Προς όφελος του κόσμου της εργασίας, του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατάει τους νέους να ζήσουν και να προκόψουν εδώ στην πατρίδα μας.

Μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ξανά ισχυρός και ισότιμος εταίρος στην Ενωμένη Ευρώπη.

Μια Ελλάδα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ως ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μέσα σε έναν κόσμο ταραγμένο που μαστίζεται από διαρκείς κρίσεις.

Με την ετυμηγορία του, ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή για κυβέρνηση τετραετίας, μετά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης.

Μέσα σε αυτή την τετραετία έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, όπως είπα αρχικά, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα.

Να αποκαταστήσουμε αδικίες.

Να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία.

Να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας, ύστερα από την προηγούμενη καταστροφική πενταετία.

Αυτός είναι ο στόχος των τομών, των ρήξεων και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα θέσουμε σε εφαρμογή.

Αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του παράλληλου προγράμματός μας.

Με ορίζοντα τους επόμενους κρίσιμους είκοσι μήνες, και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχουμε προτεραιότητες για την αντιστροφή της ύφεσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης:

α). την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

β) την απομείωση του χρέους, και

γ). τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Επιδιώκουμε να έχουμε ιδιωτικές επενδύσεις, προστατεύοντας, όμως, την ήδη εύθραυστη κοινωνική συνοχή.

Προστατεύοντας και αποκαθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις, που πετύχαμε να είναι ένα από τα ανοιχτά πεδία της διαπραγμάτευσης.

Προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ανεκτίμητο πλούτο της πατρίδας μας. Προστατεύοντας τον δημόσιο πλούτο υπό την έννοια της μη εκποίησης, αλλά της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Οι διαδικασίες αυτές θα συμβάλουν ώστε η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2016.

Θα μας δώσουν, παράλληλα, τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της συμφωνίας της 12ης Ιούλη με τους δανειστές.

Γιατί έχουμε στο πρόγραμμά μας άμεσες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν συνολικά το τοπίο:

α). η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η εισαγωγή νέου, ενιαίου μισθολογίου από την 1η Γενάρη του 2016, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για κανέναν από τους εντασσόμενους σε αυτό.

β). η στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες του τις πτυχές, η διεύρυνση των παρεμβάσεων για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

Η έκδοση καρτών μετακίνησης για Άτομα με Αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών.

Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων.

Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων.

Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

Επίσης, για την αναχαίτιση της ανεργίας, έχουμε ήδη σχεδιάσει και θα υλοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες νέα προγράμματα απασχόλησης για συνολικά εκατό χιλιάδες άνεργους.

Από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.

γ). η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας.

Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.

δ). η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με νέο χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας ώστε τα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά και Ερευνητικά Ιδρύματα, να αναλάβουν ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους αξίζει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

ε) η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών.

Για ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και θα το πετυχαίνει αυτό συλλαμβάνοντας τους διαφεύγοντες πόρους του και εξασφαλίζοντας νέους.

Ένα σύστημα που θα παίρνει από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του και θα δίνει σε καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

στ). η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Ολοκληρώνουμε τις διασταυρώσεις καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει το ΣΔΟΕ.

Ήδη ελέγχονται εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

Όσοι αετονύχηδες οφείλουν στον ελληνικό λαό, θα εμφανισθούν ένας προς ένα στον γκισέ για να καταβάλουν τα οφειλόμενα. Γιατί το πάρτι τελείωσε.

Πατάσσουμε το λαθρεμπόριο των καπνικών και οινοπνευματωδών ποτών και πετρελαιοειδών.

Αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, αλλά και για να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και συχνοτήτων.

Σύντομα, με την ψήφο της, η Βουλή των Ελλήνων θα βάλει τέλος στην προκλητική οικονομική ασυδοσία της διαπλοκής.

Αφήνουμε ανεπηρέαστη την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε ανοιχτή έρευνα για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Ενισχύουμε όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλους τους οικονομικούς ελέγχους στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

Εξυγιαίνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές αλλά κυρίως και άλλες υποθέσεις.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ήδη μπει βαθιά στα νερά της διακυβέρνησης.

Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας.

Γιατί εμάς δεν μας εμπιστεύτηκε ο λαός τις τύχες του για να επαναλάβουμε το παρελθόν.

Εμείς ήρθαμε για να ξεβαλτώσουμε το παρόν και να αλλάξουμε το μέλλον.

Το είπαμε και θα το κάνουμε.

Αναλάβαμε την ευθύνη της δέσμευσης, έχουμε τώρα την υποχρέωση της υλοποίησης.

Σ' αυτόν τον καθημερινό αγώνα, η κυβέρνηση, ο λαός και ο τόπος έχουν ανάγκη έναν ανασυγκροτημένο και αναγεννημένο ΣΥΡΙΖΑ.

Και η διήμερη Κεντρική Επιτροπή, τις εργασίες της οποίας ανοίγω σήμερα, θα βάλει τα θεμέλια σ' αυτήν τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, που κορυφώνεται στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Γεια σας και καλή δουλειά.

Σας ευχαριστώ.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ