24/11/2015

Ο Κώστας Χρυσόγονος για την απουσία ενιαίου φορολογικού συστήματος στην ΕΕ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος παρενέβη στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24.11.2015 για τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling». Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως βιώνουμε τον παραλογισμό της ύπαρξης μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίου χωρίς το ανάλογο φορολογικό σύστημα, γεγονός που καταλήγει να προστατεύει τους ισχυρούς μετακυλίοντας τα βάρη στους απλούς πολίτες.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

Η έκθεση που συζητούμε σήμερα αποκαλύπτει τον παραλογισμό της οικοδόμησης ενιαίας αγοράς κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει ενιαίο φορολογικό καθεστώς. Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργείται διακρατικός ανταγωνισμός για την προσέλκυση επιχειρήσεων με κίνητρο χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και συγκαλυμμένες φοροαπαλλαγές. Εξάλλου οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την εγγενή δυνατότητά τους για υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις στις ενδοομιλικές συναλλαγές και εκμεταλλεύονται τα εθνικά προτιμησιακά καθεστώτα για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων με νομιμοφάνεια.

Όλα αυτά καταλήγουν σε σχεδόν μηδενικούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για το πολυεθνικό κεφάλαιο και σε επίρριψη των φορολογικών βαρών στους απλούς πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε ομοιόμορφους φορολογικούς κανόνες και εφαρμογή τους στην πράξη αν θέλουμε μια Ευρώπη που να προάγει την ευημερία των λαών της και όχι την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.