25/01/2016

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ για τη προσφυγική κρίση

Τη διευκρίνιση των σχεδίων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ζήτησε ο Κώστας Χρυσόγονος με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στα αναποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί καθώς και στην αδυναμία πίεσης προς την Τουρκία ως προς την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Παράλληλα, στάθηκε στην προοπτική που αναπαράγεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης και περιλαμβάνει  κλείσιμο των συνόρων ΠΓΔΜ-Ελλάδας με παράλληλη κατασκευή κέντρου μαζικής κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :
Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση που εδώ και μήνες προβληματίζει την Ευρώπη, δεν έχει αντιμετωπιστεί ορθολογικά μέχρι σήμερα από τα κράτη - μέλη αλλά και τις υπηρεσίες της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται ενώ η Ευρώπη αδυνατεί να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει τα συμφωνημένα σε σχέση με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δικών της συνόρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδες ειδικών από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Βιέννη σχεδιάζουν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των προσφύγων αλλά και την κατασκευή ενός κέντρου μαζικής κράτησης το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των ελληνικών συνόρων στο προσεχές διάστημα, με παράλληλη οικονομική βοήθεια προς το ελληνικό κράτος1.

Ερωτάται η Επιτροπή :
α) Είναι ενήμερη για την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου;
β) Θεωρεί ότι η συγκέντρωση προσφύγων σε κέντρα κράτησης αποτελεί ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα;
γ) Ποιά είναι η θέση της ως προς τα σενάρια κλεισίματος των συνόρων και αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν;