26/01/2016

Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Αννέτα Καββαδία

Επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη της ειρηνικής και αμερόληπτης διευθέτησης της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Την άμεση ανάγκη για την ειρηνική επίλυση της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τρόπο αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο, υπογράμμισε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία -η οποία χθες εξελέγη Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης- σε γραπτή της παρέμβαση που κατατέθηκε στη συζήτηση για την αναζωπύρωση της ένοπλης σύγκρουσης στη μεθόριο Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Συνέλευσης που διεξάγονται στο Στρασβούργο.
«Είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με την ενεργή εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Η αποφυγή ενός ακόμα πολέμου, αυτή τη φορά στο Νότιο Καύκασο, οφείλει να είναι άμεση προτεραιότητα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επομένως, πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοθεί έμφαση στην επίλυση όλων των διμερών διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα, κάτι που προϋποθέτει μια προσεκτική, ισορροπημένη και, πάνω απ’ όλα, αμερόληπτη προσέγγιση και των δύο πλευρών» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
“Βασικό μεθοδολογικό εργαλείο της Συνέλευσης για την επίλυση μακροχρόνιων και δύσκολων διενέξεων, όπως η συγκεκριμένη,  είναι η εξέταση όλων των απόψεων. Είναι ανάγκη ως διαμεσολαβητές στη συγκεκριμένη προσπάθεια να εμπλέξουμε εξίσου και ισότιμα και τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου να ελπίσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μόνη εποικοδομητική προσέγγιση και μόνο έτσι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στην υπόθεση της ειρήνευσης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι διεθνές δικαστήριο, αλλά ένα πολιτικό forum με αποστολή τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για προσέγγιση και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σε μια διαμεσολαβητική διαδικασία που παρουσιάζει τέτοια περιπλοκότητα και δυσκολία, είναι απαραίτητο να υπάρχει αίσθημα εμπιστοσύνης και διάθεση ειλικρινούς συμμετοχής από όλες τις πλευρές, προκειμένου το όλο εγχείρημα να έχει ελπίδες επιτυχίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις αδυναμίας ή έλλειψης συνεργασίας είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των διαφιλονικούντων μερών και σίγουρα μεταξύ των δύο μερών και του διαμεσολαβητή. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο οι εισηγητές να έχουν την άποψη και των δύο πλευρών, αλλά και την εμπειρία της επιτόπου έρευνας όλου του πεδίου, ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν εμπεριστατωμένη άποψη.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το πλαίσιο για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ήδη τεθεί από τη διεθνή κοινότητα και είναι η Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ως Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν είναι ορθό πολιτικά και δεοντολογικά να υποκαταστήσουμε τη διαδικασία της Ομάδας του Μινσκ. Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ταχύτερη και εντατικότερη πρόοδο των εργασιών, σε μια καθαρά υποστηρικτική και ενθαρρυντική βάση. Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, είναι σημαντικό να μη δώσουμε την εντύπωση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης συντάσσεται με τη  μία ή την άλλη πλευρά».