ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/02/2016

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Προβλήματα στην απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου κρέατος σε κτηνοτρόφους του Νομού Τρικάλων



Προς τον κ. Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τον Μάιο του 2015 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση υπ. αρίθ. 833/14-5-2015 με τίτλο «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα πρόβειου και αιγείου κρέατος, σύμφωνα με το άρθρο 52, του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Συμβουλίου και το Κεφάλαιο 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 639/2014 της Επιτροπής». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι για να ενταχθεί στους δικαιούχους της ενίσχυσης ένας κτηνοτρόφος πρέπει να ισχύουν σωρευτικά πρώτον, ότι η παραδιδόμενη ποσότητα γάλακτος να υπερβαίνει τους 6 τόνους για ορεινές περιοχές και 10 τόνους για πεδινές περιοχές και δεύτερον, να επιτυγχάνεται παράδοση κατά κεφαλή 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο.
Εντούτοις, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Τρικάλων σε υπόμνημά της «λόγω του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε πολλές αιγοπροβατοτροφικές μονάδες το έτος 2014 – χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λάβει οποιαδήποτε αποζημίωση απωλειών – οι γεννήσεις των ζώων ήταν μειωμένες αλλά και η απόδοση σε γάλα των γεννημένων ζώων ήταν μειωμένη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μεγάλη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που παραδόθηκαν το έτος 2015 από τους παραγωγούς στις γαλακτοκομικές μονάδες.»
Επειδή οι έκτακτες αυτές συνθήκες καθιστούν εξαιρετικά περιοριστικές τις προβλέψεις για την απόδοση της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πάρα πολλούς κτηνοτρόφους του Νομού Τρικάλων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
Προτίθεται για το έτος 2015 να μειώσει την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος καθώς και την μέση ποσότητα γάλακτος ανά ζώο, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην συνδεδεμένη ενίσχυση περισσότεροι κτηνοτρόφοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Δριτσέλη Παναγιώτα
Αραχωβίτης Σταύρος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ