17/02/2016

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Υλοποίηση ενός πανελλαδικού προγράμματος μεγέθυνσης της οικονομίας με δημόσιες επενδύσεις στην παραγωγή και διάθεση καυσίμων για τις ανάγκες του Δημοσίου καθώς και λιπασμάτων για αγροτική χρήση από την αναερόβια επεξεργασία άχυρο

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Με την αρ. 1721/07.12.2015 ερώτησή μας θέσαμε υπόψη των κ. κ. Υπουργών ότι στο κρατίδιο Sachsen Anhalt της Γερμανίας λειτουργούν διυλιστήρια παραγωγής πετρελαίου, βενζίνης, βιοαερίου και γεωργικών λιπασμάτων τα οποία επεξεργάζονται με αναερόβια τρόπο (ζύμωση) το άχυρο  στο πλαίσιο καινοτόμου τεχνολογίας αιχμής η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα NER300 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι επομένως ήδη γνωστό ότι σε 9 περιφέρειες της χώρας (Α. Μακεδονία και Θράκη, Κ. Μακεδονία, Δ. Μακεδονία, Αττική, Ήπειρο, Θεσσαλία, Σ. Ελλάδα, Δ. Ελλάδα και Κρήτη) είναι εφικτή η σύσταση και λειτουργία έως και 11 διυλιστηρίων επεξεργασίας άχυρου συμπεριλαμβανόμενου και του ρυζάχυρου και απόβλητης βιομάζας από ελαιοτριβεία και εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης. Τα διυλιστήρια αυτά θα παρέχουν δωρεάν λίπασμα στους αγρότες και αποκλειστικά καύσιμα για τις ανάγκες του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των Περιφερειών. Το εν λόγω τεχνολογικό πρότυπο επιλέχτηκε επειδή έχει αξιολογηθεί ως τεχνολογία αιχμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο σημείο αυτό παρατίθενται οι με αριθμό 317 και με αριθμό 330 σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παράρτημα Τέταρτο, Μέρος Ι, Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, Αριθμός 4400, Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014, Αρ. 129) από τις οποίες αποδεικνύεται η χρήση του προγράμματος NER300 από την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα ένας ενδεικτικά προτεινόμενος σχεδιασμός για την επίτευξη των παραπάνω θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής ειδικότερα βήματα:
(1) Σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Ελληνικής Δημοκρατίας με το κρατίδιο Sachsen Anhalt  - όπως έγινε και με την περίπτωση της Ρηνανίας Βεστφαλίας στον τομέα της φοροδιαφυγής - με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίων κατασκευής μονάδων αναερόβιας επεξεργασίας βιομάζας άχυρου στις προαναφερόμενες περιφέρειες.
(2)    Ως ενδεχόμενο νομικό πλαίσιο θα μπορούσε να προβλεφθεί για κάθε μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας άχυρου και λοιπής βιομάζας και η σύσταση μιας εταιρείας με μετόχους α) την αντίστοιχη Περιφέρεια κατά 49%, β) το ελληνικό δημόσιο κατά 51%.
Επιπλέον, η προαναφερθείσα προγραμματική πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, εντάσσεται πολλαπλώς - δηλαδή σε περισσότερες από μία επενδυτικές προτεραιότητες - τόσο α) του Επιχειρησιακού Προγράμματος με τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) όσο και β) του Επιχειρησιακού Προγράμματος με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠ Αν ΕΚ) για την περίοδο 2014-2020.  Σημειώνουμε ότι η πολλαπλή ένταξη της προγραμματικής πρότασης που προαναφέραμε σε περισσότερες από μία επενδυτικές προτεραιότητες των ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ΕΠΑνΕΚ θέτει και προτεραιότητα χρηματοδότησης αυτής σε σχέση με άλλες προγραμματικές προτάσεις, όπως αυτές παρατίθενται λχ στις δράσεις που αναφέρουν τα εν λόγω Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Ειδικότερα ως προς την ένταξη και χρηματοδότηση της προγραμματικής πρότασης στις επενδυτικές προτεραιότητες του ΕΠΑνΕΚ διαπιστώνεται ότι:
Η ανωτέρω προγραμματική πρόταση εντάσσεται στην επενδυτική προτεραιότητα α) 4a, β) 6f, γ)  4b με τίτλο «Προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επιχειρήσεις», δ) 4c και ε) 6g του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος.
Επιπλέον ως προς την ένταξη και χρηματοδότηση της προγραμματικής πρότασης στις επενδυτικές προτεραιότητες του Ε.Π. "Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α." διαπιστώνεται ότι:
Η πιο πάνω προγραμματική πρόταση εντάσσεται στην επενδυτική προτεραιότητα α) 4γ, β) 5 α, και γ) 6 α του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Γιατί το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΑΠ7067/1292Α1/22/12/2015, ΑΠ17444/15.12.2015) δεν εντάσσει την προαναφερόμενη προγραμματική πρόταση στις παραπάνω επενδυτικές προτεραιότητες;
2) Ποια είναι ακριβώς η προοπτική υλοποίησης μιας δημόσιας επένδυσης παραγωγής καυσίμων και λιπασμάτων από την επεξεργασία άχυρου και λοιπής βιομάζας γεωργικής προέλευσης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του Δημοσίου σε καύσιμα από εγχώριες πρώτες ύλες;
2) Πώς σκοπεύουν γενικά να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν ένα πανελλαδικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων παραγωγής και διάθεσης καυσίμων και γεωργικών λιπασμάτων από αναερόβια επεξεργασία άχυρου το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος