23/02/2016

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ζητήματα Περιορισμού της Διάδοσης Παιγνιομηχανών τύπου VLT («ηλεκτρονικά φρουτάκια») από την «ΟΠΑΠ Α.Ε.» και Καθιέρωση Αριθμητικών Περιορισμών ανά Πόλη/Συνοικία

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Σύμφωνα με το Αρθρ. 49 Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α’ 180) στην Ελληνική επικράτεια επιτρέπεται να λειτουργήσουν 35.000 παιγνιομηχανήματα τύπου VLT (Video Lottery Terminal, κοινώς γνωστά ως «ηλεκτρονικά φρουτάκια»). Από αυτά 16.500 παιγνιομηχανήματα ανήκουν στην απευθείας εκμετάλλευση της «ΟΠΑΠ Α.Ε.» μέσω των επιμέρους πρακτορείων της, ενώ για τα εναπομείναντα 18.500 μηχανήματα προβλέπεται η εκ μέρους της εταιρίας χορήγηση αδειών εγκατάστασης σε τρίτους παραχωρησιούχους υπό τους όρους και περιορισμούς του Ν. 4002/2011, αλλά και της υπ’ αριθμ. 158/2/5-6-2015 Απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων [ΕΕΕΠ] (ΦΕΚ Β’ 1120).
Όπως, περαιτέρω, προκύπτει δυνάμει της υπ’ αριθμ. 158/2/5-6-2015 Απόφασης της ΕΕΕΠ επιβλήθηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις στην άσκηση της εν λόγω δραστηριότητας. Μετά δε την υιοθέτηση του αναθεωρημένου Κανονισμού τον Ιούνιο του 2015, η «ΟΠΑΠ Α.Ε.» ανακοίνωσε αναστολή του προγράμματος διάθεσης αδειών εγκατάστασης παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT, κρίνοντας ότι το νέο πλαίσιο καθιστούσε την επιχειρηματική κίνηση οικονομικά μη βιώσιμη.
ΕΠΕΙΔΗ, παρά τις ως άνω κινήσεις και εξαγγελίες της «ΟΠΑΠ Α.Ε.», από δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕΕΠ, κ. Αντ. Στεργιώτη (ΕφΣυν/14-12-2015) προκύπτει ότι μεταξύ 15ης Ιουνίου 2015 και αρχών Δεκεμβρίου του ιδίου έτους είχαν πιστοποιηθεί 6.739 μηχανήματα ηλεκτρονικού τζόγου («φρουτάκια») σε 58 καταστήματα.
ΕΠΕΙΔΗ σε κάθε περίπτωση εάν δεν ληφθούν μέτρα με σκοπό, τουλάχιστον, τον περιορισμό των παιγνιομηχανημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν ανά συνοικία και πόλη παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος καζινοποίησης της χώρας, προκρίνοντας μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές τζόγου, εκείνην του «τζόγου της γειτονιάς», τον οποίον βιώνουμε καθημερινά ακόμη και στο κέντρο των Αθηνών και έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.
ΕΠΕΙΔΗ με τον τρέχοντα αριθμό αδειών, η Ελλάδα καθίσταται η πρώτη παγκοσμίως χώρα σε αναλογία παιγνιομηχανών τύπου VLT ανά κατοίκους, όπως προκύπτει από την δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΕΕΠ, οπότε καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη αυστηροποίησης του πλαισίου αδειών, με καθιέρωση ποσοτικών περιορισμών ανά συνοικία και ανά πόλη.
Για τους λόγους αυτούς,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός αδειών (από τις 35.000 συνολικά) που έχουν μέχρι σήμερα παραχωρηθεί ανά σημείο και πόσα σημεία πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα στην Ελληνική επικράτεια;
2. Προτίθεται ο κ. Υπουργός να αναλάβει δράση με σκοπό την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) στις άδειες που μπορούν να χορηγηθούν ανά συνοικία ή/και πόλη με σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφική διάδοση του «τζόγου της γειτονιάς»;
3. Αληθεύει ότι οι μέτοχοι της Emma Delta (στρατηγικοί επενδυτές της «ΟΠΑΠ Α.Ε.») πιέζουν για αύξηση του αριθμού των αδειών, κι αν ναι, ποια είναι η θέση του κ. Υπουργού έναντι μιας τέτοιας απαίτησης;

Οι Ερωτώσες/Ερωτώντες Βουλευτές

Βαγενά Άννα