27/04/2016

Δημ. Παπαδημούλης: Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βοηθά όσους θέλουν αστάθεια στην Ελλάδα

Συνέντευξη στο μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Η συνέντευξη στα ελληνικά:

«Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη».

[ Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλά για την απαραίτητη αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ στην προσέγγισή του για την Ελλάδα και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. ]

Spiegel: Η Αθήνα και οι δανειστές βρίσκονται σε σύγκρουση για ακόμη μία φορά με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η συμφωνία καθυστερεί, με την πρόταση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα να έχει πέσει στο τραπέζι. Πιστεύετε ότι επαναλαμβάνεται το δράμα του Grexit όπως πέρυσι;

Δημ. Παπαδημούλης:  Κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί η εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού. Είμαι πεπεισμένος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη.

SP: Το ΔΝΤ επιμένει σε πρόσθετα μέτρα, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αναζητά την βοήθεια του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Πιστεύετε ότι θα βρεθεί λύση;

ΔΠ: Ελπίζω σε μια πιο κριτική στάση του Βερολίνου απέναντι στο ΔΝΤ. Δεν ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας επέμεναν. Ονειρεύομαι και ανυπομονώ για την ημέρα όπου η ΕΕ θα μπορεί να λύνει από μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.

SP: Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ζητά ήδη την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Μπορεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να επιβιώσει πολιτικά, λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα και αυξάνοντας περαιτέρω την φορολογία;

ΔΠ: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι επόμενες εκλογές θα λάβουν χώρα, όπως είναι προγραμματισμένο, το 2019. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βοηθά όσους θέλουν αστάθεια στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, δεν θα προκαλέσουν αστάθεια μόνο στην χώρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και στην παρούσα φάση, η ΕΕ έχει ήδη πολλά σημαντικά προβλήματα να λύσει, όπως είναι το προσφυγικό, η αναιμική ανάπτυξη, η τρομοκρατία, το επίμαχο δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία. Μόνο ένας ανόητος ή εμπρηστής θα έπαιζε με τη φωτιά στην παρούσα φάση.

SP: Πώς επηρεάζει η προσφυγική κρίση τις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου;

ΔΠ: Η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση έχουν έρθει πιο κοντά με αφορμή την προσφυγική κρίση. Παρά τις μεταξύ μας διαφορές, πρέπει να τονίσω ότι το Βερολίνο κατανοεί σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.  Και το 2015, όταν η ΕΕ ήταν αδύναμη να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, μόνο η Ελλάδα και η Γερμανία κατάφεραν να σώσουν την «τιμή» της Ευρώπης.

Link δημοσίευσης: http://ow.ly/4n6r50