06/06/2016

Σ. Φάμελλος : Η χώρα χρειάζεται νέο οικονομικό υπόδειγμα και ο νέος αναπτυξιακός νόμος συμβάλλει σε αυτό

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ FOCUS 103,6 FM της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως "η χώρα μας χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος στην οικονομία. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που συζητείται από σήμερα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, μαζί με το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στην Ελληνική οικονομία". Κομβικό στοιχείο του νέου οικονομικού υποδείγματος και "ζωογόνος δύναμη της κοινωνίας μας αποτελεί η εργασία".

Το ερώτημα είναι "πώς αντιμετωπίζουμε το υφεσιακό πρόβλημα, ποια αντίμετρα πρέπει να πάρουμε για να τροφοδοτήσουμε την οικονομική παραγωγή", συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Μια καλή αρχή είναι "η τροφοδότηση της οικονομίας και της εργασίας με 11 δις ευρώ για το 2016, δηλαδή με πολλαπλάσιο ποσό από το υφεσιακό κόστος, μέχρι το 2018. Ένα κόστος που αναλάβαμε ως χώρα για να ξεφύγουμε από τη χρεωκοπία στην οποία μας οδήγησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις πολιτικές τους και τον άκρατο δανεισμό".

Επιπλέον, χρειάζεται "να επενδύσουμε στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, στους ιδιαίτερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της πατρίδας μας και να περάσουμε σε μια άλλη λογική για τον τουρισμό μας. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν αξιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εθνική μας οικονομία". Για παράδειγμα, στον τομέα του τουρισμού "είχαμε πολλές μονοθεματικές επενδύσεις, με άσχημες συνθήκες εργασίας και χαμηλές αμοιβές. Το φαινόμενο του all inclusive δεν προσθέτει στην οικονομία μας, αφού τις περισσότερες φορές τα κέρδη φεύγουν στο εξωτερικό. Και, βέβαια, δεν υπήρξε καμία αξιοσημείωτη σύνδεση με τα προϊόντα που παράγει η χώρα και παρέμεινε μικρή η τουριστική περίοδος".

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε πως "το σημαντικό στην παραγωγή είναι να παράγεις πραγματικό προϊόν, το οποίο θα επανατροφοδοτεί τη λειτουργία της οικονομίας, θα καταναλώνεται και τα κέρδη θα επιστρέφουν, θα επενδύονται εκ νέου στην παραγωγή". Δυστυχώς, το μοντέλο που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα "ξεπερνά το 82% σε υπηρεσίες, ενώ έχει συρρικνωθεί ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παγώσει 6.300 επενδυτικά σχέδια ύψους 6,4 δις ευρώ".

Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η αλλαγή υποδείγματος της εθνικής μας οικονομίας, "γι' αυτό αλλάζουμε κατεύθυνση και ενισχύουμε επιχειρήσεις που απασχολούν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, νέους επιστήμονες. Προτεραιότητα δίνουμε στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία. Απευθυνόμαστε σε κάθε Περιφέρεια και χρηματοδοτούμε συστάδες/cluster επιχειρήσεων. Ελαφρύνουμε φορολογικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τις μεγάλες χρηματοδοτούμε και την απασχόληση και τον εξοπλισμό".

Με τον τρόπο αυτό "προσδοκούμε γρήγορα αποτελέσματα και στον τομέα της απασχόλησης. Διότι, ενώ έως σήμερα η Πολιτεία είχε χρηματοδοτήσει με 12 δις την οικονομία, ένα μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης δεν ωφελούσε τελικά ούτε την εργασία ούτε την αλυσίδα παραγωγής. Είχαμε πολύ μεγάλο κόστος επενδύσεων με λίγες θέσεις εργασίας". Επιπλέον, τα προηγούμενα χρόνια "4% των επενδυτικών σχεδίων απορρόφησε το 44% των επενδύσεων. Δηλαδή, πολύ λίγες προτάσεις πήραν πάρα πολλά χρήματα, η οικονομία πέρασε σε λίγα χέρια, χωρίς όμως να αποδώσουν τα αναμενόμενα στον τομέα της εργασίας. Και, βέβαια, δεν συνδέθηκαν με την τοπική επιχειρηματικότητα, κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ".

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει μεταξύ άλλων βαρύτητα και "στην αποκέντρωση, με ενίσχυση της παραμεθορίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι επενδύσεις να παραμείνουν εκεί. Ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται αυτές που έχουν απόσταση 20 χλμ από τα σύνορα. Δεν είναι όλοι οι νομοί παραμεθόριοι, δεν μας επιτρέπεται να δημιουργήσουμε νέα κουφάρια βιομηχανιών".

Όσο για τις νέες επιχειρήσεις, "ο 3ος άξονας και ο 4ος άξονας του νέου αναπτυξιακού νόμου προβλέπουν τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και επενδύσεις καινοτόμου χαρακτήρα. Άρα, οτιδήποτε καινοτόμο, είτε αναφέρεται σε νέα επιχείρηση, είτε σε υφιστάμενη, χρηματοδοτείται". Και βέβαια, με την "ολοκλήρωση των κλαδικών και περιφερειακών σχεδίων αποκεντρώνουμε επιχειρήσεις, πηγαίνουμε πιο κοντά στις πρώτες ύλες. Διότι, πρέπει να βλέπουμε την ανάπτυξη και από την πλευρά της ποιότητας ζωής, και από την πλευρά του περιβάλλοντος, και από την πλευρά των φυσικών πόρων και να μειώνουμε το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα".