24/06/2016

Δημ. Παπαδημούλης: Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας - Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση

Δηλώσεις για το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, για το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος που ανέδειξε το Brexit, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι Βρετανοί επέλεξαν τη λογική του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας. Νίκησαν οι απόψεις του κ. Φάρατζ και της κας Λεπέν που έχουν ως ατζέντα τη διάλυση της Ευρώπης.

Η απόφαση είναι απολύτως δημοκρατική και σεβαστή. Προκαλεί ήδη αβεβαιότητα και αναταραχές πριν απ’ όλα στη Μ. Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό. Είναι αδύνατον και ανόητο να αγνοηθεί. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει γιατί αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση.

Η ΕΕ χρειάζεται:

• ανάπτυξη και όχι αιώνια λιτότητα
  • ενίσχυση της συνοχής και όχι των ανισοτήτων
  • περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, αντί για αποφάσεις παρασκηνίων πίσω από κλειστές πόρτες.

Αυτή η ιστορική ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής και όχι της διάλυσης της Ευρώπης, είναι πριν απ’ όλα ευθύνη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης - και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Απέναντι στο σημερινό τέλμα και τις εντεινόμενες ανισότητες που γεννά η κυρίαρχη νεο-φιλελεύθερη πολιτική, απέναντι στην ατζέντα της διάλυσης και του απομονωτισμού που προβάλλει η άκρα δεξιά, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου μας, οφείλουν να προβάλλουν τώρα ένα πειστικό και ρεαλιστικό σχέδιο αλλαγής και προόδου, μέσα από τη συνεργασία των Ευρωπαϊκών λαών».