ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/06/2016

Φ. Βάκη: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τους «Υes Μen» των αποικιοκρατικών συμβάσεων

Φ. Βάκη:  Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τους «Υes Μen» των αποικιοκρατικών συμβάσεων



 

Η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ μετά από τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης εμπεριέχει σημαντικές βελτιώσεις, σε αντίθεση με τις αποικιοκρατικές συμβάσεις των «yes men» του παρελθόντος, τόνισε μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχετικού σχεδίου Νόμου του Υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Πέμπτη (30/6).

Η κ. Βάκη αναφέρθηκε στην καλύτερη δυνατή εξασφάλιση των εργαζομένων και την προστασία των συλλογικών τους δικαιωμάτων, στην αύξηση των αντιτίμων που θα λάβει το Δημόσιο από τη σύμβαση παραχώρησης μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς και στην αύξηση του ύψους των υποχρεωτικών επενδύσεων στις οποίες δεσμεύεται η COSCO. Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της εξαίρεσης του παράκτιου μετώπου των λιπασμάτων της Δραπετσώνας και της απόδοσής του στην τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ότι  «ταυτόχρονα, δεκάδες κτίρια δημοσίου συμφέροντος, που ανήκουν στον ΟΛΠ, εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης».

Αναφερόμενη στην «σπέκουλα και τερατολογία» σχετικά με «την περιβόητη επιστολή που εστάλη από την COSCO» σημείωσε: «Μας εγκαλείτε ότι δεν είμαστε δημοκράτες και πατριώτες. Μαθήματα δημοκρατίας και πατριωτισμού από σας; Από τους “yes men” των αποικιοκρατικών συμβάσεων; Από τους διαπρύσιους κήρυκες των μνημονίων ως ευλογίας; Από τους αρχιερείς των απολύσεων;».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Επειδή η σπέκουλα και η τερατολογία από χθες καλά κρατεί κι επειδή πολύς λόγος έγινε από χθες για την περιβόητη επιστολή που εστάλη από την COSCO και τις περιβόητες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν έχουν νομική βάση υπό την έννοια ότι εμπεριέχονται όλες στο παράρτημα 1.1.Α΄ της Σύμβασης, ας επαναλάβουμε ορισμένα πράγματα για να εμπεδωθούν.

Το καθήκον όλων μας μέσα σε αυτήν την Αίθουσα ως εκπροσώπων του ελληνικού λαού είναι να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το δημόσιο συμφέρον, μόνο που ορισμένοι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα ενήργησαν ως δικηγόροι της COSCO. Και μόνο που δεν αναφωνήσατε «ευχαριστώ, εταιρεία»! Ξέρετε όμως; Αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία της Βουλής.

Μας εγκαλείτε ότι δεν είμαστε δημοκράτες και πατριώτες. Μαθήματα δημοκρατίας και πατριωτισμού από σας; Από τους «yes men» των αποικιοκρατικών συμβάσεων; Από τους διαπρύσιους κήρυκες των μνημονίων ως ευλογίας; Από τους αρχιερείς των απολύσεων; Μας εγκαλέσατε για αμοραλισμό. Εσείς, για αμοραλισμό, που η ανάπτυξη αυτής της χώρας επί σαράντα συναπτά έτη ισοδυναμούσε με τη διαπλοκή, με τα θαλασσοδάνεια, με τη SIEMENS και με όλο το μαύρο χρήμα που διέφευγε αίφνης και πήγαινε σε φορολογικούς παραδείσους, στις offshore; Μαθήματα πατριωτισμού από σας, που για σαράντα χρόνια ρημάξατε τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα αυτής της χώρας και κάνατε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις  προβληματικές;

Ας πάμε, όμως, λίγο στην ιστορία του λιμανιού και στην προηγούμενη σύμβαση και να κάνουμε και μια σύγκριση μεταξύ της προηγούμενης και της τωρινής, γιατί τουλάχιστον τη συλλογική μας μνήμη δεν την έχουμε απωλέσει, ευτυχώς, ακόμη.

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να τονίσουμε ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεχών ιδιωτικοποιήσεων τα τελευταία, σχεδόν, είκοσι χρόνια. Κινείται, επομένως, στα όρια του αστείου και της πολιτικής εξαπάτησης να ισχυρίζεται κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποιεί το λιμάνι.

Εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με πολυμετοχική σύνθεση, ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος της υποδομής του έχει παραχωρηθεί στην COSCO ήδη από το 2008. Αυτά ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης, δηλαδή την παραχώρηση του ΟΛΠ, θα πρέπει και στο θέμα αυτό να υπογραμμιστεί ότι αυτή η σύμβαση παραχώρησης δεν προήλθε από κάποια παρθενογένεση. Η ΟΛΠ είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ στο σύνολό της και το ΤΑΙΠΕΔ είχε ετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο παραχώρησης, με τις ευλογίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ορισμένοι δε όροι αυτής της αρχικής σύμβασης διαφοροποιούνταν σημαντικά από τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική, σε σχέση με την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των λιμένων. Εφαρμόστηκαν με μεγάλη επιτυχία ξέρετε πού; Στη Βρετανία της περιόδου της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τι έκανε, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση για να βελτιωθούν οι όροι της παραχώρησης, για να αυξηθεί η κοινωνική ανταποδοτικότητα της συγκεκριμένης επένδυσης και βεβαίως για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον; Μετά από μία διαδικασία επίπονης διαπραγμάτευσης, το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση στο σύνολό της, κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικούς όρους της παραχώρησης και να αποσπάσουν ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ενδεικτικά, μπορεί κανείς να αναφέρει την καλύτερη δυνατή εξασφάλιση των εργαζομένων, με την όσο το δυνατόν ισχυρότερη προστασία των συλλογικών τους δικαιωμάτων, αλλά και με τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η διαδικασία που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, των μετατάξεων.

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα. Η αύξηση των αντιτίμων που θα λάβει το Δημόσιο από τη σύμβαση παραχώρησης μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά και η αύξηση του ύψους των υποχρεωτικών επενδύσεων στις οποίες δεσμεύεται η εταιρεία. Στην ίδια κατεύθυνση, με τα αποτελέσματα της επαναδιαπραγμάτευσης  αυξάνεται και το τίμημα που θα λάβει το Δημόσιο για την παραχώρηση, αλλά και το ποσοστό που θα λαμβάνει ετησίως το κράτος από τα έσοδα του ΟΛΠ. Με το προηγούμενο πλαίσιο οι ετήσιες υποχρεώσεις της εταιρείας προς το κράτος επί των κερδών της θα ήταν σχεδόν οι μισές από αυτές που επιτύχαμε, 2% τότε και 3,5% τώρα. Υπάρχει μια διαφορά.

Τρίτη μείζονα επιτυχία είναι η εξαίρεση του παράκτιου μετώπου των λιπασμάτων της Δραπετσώνας και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Με το νομοσχέδιο η έκταση αυτή αποδίδεται οριστικά στον Δήμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας και ένας μεγάλος αγώνας χρόνων ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Ταυτόχρονα, δεκάδες κτίρια δημοσίου συμφέροντος, κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αρχαιολογικοί χώροι, που ανήκουν στον ΟΛΠ, εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης, διασφαλίζοντας έτσι τη δημόσια λειτουργία και το κοινωνικό συμφέρον στο σύνολό του.

Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε σήμερα να απαντήσουμε είναι ένα. Με αυτή τη σύμβαση παραχώρησης και με την επερχόμενη, σημαντική ομολογουμένως, επένδυση που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, θα ευνοηθεί η πραγματική οικονομία, θα ευνοηθεί η τοπική κοινωνία; Και θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά τα τελευταία χρόνια χειμάζεται από μία καλπάζουσα ανεργία και από ένα γενικότερο κλίμα αποεπένδυσης. Μπορούν, λοιπόν, οι εξελίξεις με την ολοκλήρωση της παραχώρησης να αντιστρέψουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα; Η δική μας εκτίμηση είναι ότι μπορούν. Μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ισχυροποίηση και της τοπικής οικονομίας. Ο πολύ μεγάλος κύκλος εργασιών που θα διασφαλίσει είναι δυνατόν να διαχυθεί στην τοπική οικονομία και να συμβάλλει στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά.

Η κοινωνική ανταποδοτικότητα αυτής της επένδυσης ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά διακυβεύματα της σκληρής διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια, βεβαίως, για τη διασφάλιση μιας τέτοιας κατεύθυνσης και στο ζήτημα αυτό θα πρέπει όλοι μας να συνεχίσουμε να στοχεύουμε χωρίς επανάπαυση και καθησυχασμούς.

Πολλοί σπεύδουν να μας κατηγορήσουν σήμερα, υποκριτικά, για αλλαγή θέσης, για όψιμο ενδιαφέρον για τις μεγάλες επενδύσεις, για μεταβολή της στάσης μας σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα ήθελα να πω το εξής. Κατ’ αρχήν οι πρώην κυβερνώντες και ευρισκόμενοι σήμερα στη θέση της Αντιπολίτευσης δεν δικαιούνται να θέτουν σήμερα ένα τέτοιο ζήτημα. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και ιδιαίτερα οι αρχικοί όροι της διαδικασίας, όπως την κληρονομήσαμε, εγείρουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με το εάν υπήρξε διαπραγμάτευση ή εάν όλα αυτά σχεδιάστηκαν σε μία λογική «yes men».

Το δεύτερο ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει να μας απαντήσουν αυτοί που μας εγκαλούν, είναι εάν οι ίδιοι επί σαράντα χρόνια έδρασαν με τέτοιο τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ισχυρών δημοσίων επιχειρήσεων. Η απάντηση είναι προφανώς «όχι».

Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να συγκεράσουμε τις ιδεολογικές μας στοχεύσεις με την πραγματικότητα της οικονομίας αλλά και με τις δεσμεύσεις που έλαβε το ελληνικό κράτος σε προηγούμενες φάσεις και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να ανατραπούν. Εντούτοις, αυτό που σήμερα είναι το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας πορείας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην οποία και οι μεγάλες επενδύσεις θα μπορούν να συμβάλλουν.

Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την διασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των επενδύσεων, έστω και εάν καλούμαστε να δράσουμε σε ένα δυσμενές παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον καπιταλιστικής απορρύθμισης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας στην οικονομία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένα θετικό βήμα για την εθνική και την τοπική ανάπτυξη. Και το βασικό πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα για την Αριστερά είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει ότι αυτή η οικονομική μεγέθυνση θα συμβάλλει στη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας του Πειραιά, αλλά και της χώρας στο σύνολό της.

 

Σε ό,τι αφορά δε τις πολιτικές πιρουέτες της αντιπολίτευσης και το θέατρο του παραλόγου, στο οποίο επιδίδεται από χθες, προφανώς και δεν είναι δυνατόν να πείσουν κανέναν πολίτη για την αξιοπιστία και την ειλικρίνειά τους. Οι «yes men» του χθες που παρουσιάζονται σήμερα σαν θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, προφανώς και δεν έχουν καμία αξιοπιστία και δυστυχώς για εκείνους, όσο και αν υποκριτικά φωνάζουν, δεν πρόκειται να τους ακούσει κανείς».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ