05/07/2016

Ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος για την αναβίωση του Άρθρου 44 του Ν.3763 (Α80) με σκοπό την προώθηση αυτοσύμβασης στη σύνταξη οριστικού συμβολαίου από προσύμφωνα μεταβίβασης ακινήτων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Με την αναβίωση του άρθρου 44 του Ν.3763 (Α80), δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν με αυτοσύμβαση στη σύνταξη οριστικού συμβολαίου, προσύμφωνα μεταβίβασης ακινήτων που έχουν συσταθεί μέχρι την 3 Δεκεμβρίου 2000.

Η διάταξη αυτή είναι προς το συμφέρον των πωλητών, ενώ το δημόσιο επίσης είναι ωφελημένο αφού με την κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου θα εισπραχθεί ο φόρος μεταβίβασης. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάρτιση των οριστικών συμβολαίων από προσύμφωνα τα οποία έχουν συνταχθεί πριν από πολλά χρόνια είναι σχεδόν ΑΔΥΝΑΤΗ, αφού τις περισσότερες φορές ο πωλητής έχει ήδη αποβιώσει, οι δε κληρονόμοι του, τις περισσότερες φορές δεν θέλουν να συνεργασθούν ή και όταν θέλουν, απαιτούνται πάρα πολλές διαδικασίες, που καθιστούν απαγορευτική την οριστική μεταβίβαση.

Η αναβίωση του άρθρου αυτού για την τροπή των παλαιών προσυμφώνων σε οριστικά συμβόλαια θα βοηθήσει πάρα πολλούς πολίτες να κλείσουν την εκκρεμότητα από μεταβιβάσεις για τις οποίες για διάφορους λόγους είχαν καταρτίσει προσύμφωνα, επισημαίνοντας σε αυτό το σημείο ότι η παράταση των προσυμφώνων συνιστά ένα κατ’ εξοχήν ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ενώ οι κάτοχοι τους αναμένουν την αναβίωση της προκείμενής διάταξης, ώστε να προχωρήσουν σε οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Αν το Υπουργείο έχει εξετάσει και προτίθεται να προχωρήσει στην αναβίωση του ως άνω Άρθρου 44 του Ν.3763 (Α80); Σε περίπτωση που ναι, πότε ορίζεται χρονικά η επαναφορά του Άρθρου;

2. Αν δεν προχωρήσει η αναβίωση του Άρθρου 44 του Ν.3763 (Α80), ποιους εναλλακτικούς τρόπους σχεδιάζει το Υπουργείο προκειμένου να ρυθμιστεί η ολοκλήρωση παλαιών προσυμφώνων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)