ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/07/2016

Φ. Βάκη: Η ΝΔ αίφνης ανακάλυψε τον όρο «αλληλεγγύη»

Φ. Βάκη: Η ΝΔ αίφνης ανακάλυψε τον όρο «αλληλεγγύη»



 

Η Κυβέρνηση παρόλο που ανέλαβε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης μέσα στην τρικυμία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εισήγαγε «κόφτες φτώχειας» και «δότες αλληλεγγύης» σε αντίθεση με τη συστηματική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στο κοντινό παρελθόν από τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, που αίφνης ανακάλυψε τον όρο «αλληλεγγύη», τόνισε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (14/7) κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ «Μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».

«Την ίδια στιγμή που κατεδαφίζατε (σ.σ. το κοινωνικό κράτος) υπήρχαν θαλασσοδάνεια με μια απλή υποσχετική και χωρίς καμία εγγύηση, δώρα, τηλεφωνικά κέντρα από τη Siemens, “μαύρα” ταμεία για τα οποία τώρα ολοφύρεστε. Και σε λίγο θα αρχίσετε να εγκαλείτε και την Κυβέρνηση για αυτό; Μήπως και για την περίεργη φυγή του κ. Χριστοφοράκου;» επισήμανε η κ. Βάκη απευθυνόμενη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης έως σήμερα υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι «στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, με βάση την τροποποίηση του 4354/2015 που αφορά στην πώληση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, προστατεύονται πλήρως μέχρι το 2018 εάν και εφόσον η πρώτη κατοικία έχει αντικειμενική αξία ως 140.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει το 93% των κατηγοριών δανειοληπτών».

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ακούσαμε από τους περισσότερους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έμπλεες πάθους ομιλίες υπεράσπισης της ζωντανής εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Ακούσαμε, ακόμα, να εισάγετε αίφνης στο λεξιλόγιό τους ο όρος «αλληλεγγύη». Καλώς ήλθατε στον κόσμο της αλληλεγγύης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έστω και αργά. Αναρωτιέμαι, όμως, για το θράσος και την υποκρισία σας. Πού την ανακαλύψατε την αλληλεγγύη; Στα συντρίμμια του κοινωνικού κράτους που κατεδαφίσατε συστηματικά, στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στην Παιδεία και την Υγεία που παραδώσατε βορά στις αγορές και στους ιδιώτες; Τολμάτε να μιλάτε για την Υγεία όταν δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός, ενώ αντίθετα δώσαμε το δικαίωμα σε δυόμισι  εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;

Και την ίδια στιγμή που κατεδαφίζατε, υπήρχαν θαλασσοδάνεια με μια απλή υποσχετική και χωρίς καμία εγγύηση, δώρα, τηλεφωνικά κέντρα από τη Siemens, «μαύρα» ταμεία για τα οποία τώρα ολοφύρεστε. Και σε λίγο θα αρχίσετε να εγκαλείτε και την Κυβέρνηση για αυτό; Μήπως και για την περίεργη φυγή του κ. Χριστοφοράκου; Αιδώς!

Θα μπω τώρα στην πρόταση νόμου. Με μεγάλο ενδιαφέρον μελέτησα την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και αφορά ένα μείζον θέμα της ελληνική κοινωνίας, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επιτρέψτε μου αρχικά την κατάθεση μιας διαφωνίας -ειπώθηκε και από τον Υπουργό- περί της σήμανσης του όρου «λαϊκή οικογένεια».

Δεν θεωρώ ούτε αριστερό, ούτε ταξικό τον όρο «λαϊκή οικογένεια», αν με το τελευταίο αναφέρεστε σε κάθε οικογένεια με φορολογητέο εισόδημα έως περίπου 50.000 ευρώ. Η εν λόγω κατηγορία καλύπτει σήμερα το 90% της ελληνικής κοινωνίας και συνεπώς περιλαμβάνει και τα μεσαία στρώματα. Ωστόσο, τούτο δεν αναιρεί ένα υπαρκτό πρόβλημα, ότι η κρίση έπνιξε την πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στα χρέη και συνέθλιψε την πάλαι ποτέ μεσαία τάξη.

Η κρίση και τα σκληρά μνημόνια της περιόδου 2010-2015 οδήγησαν στην απώλεια του ¼ του εθνικού πλούτου της χώρας. Η κρίση κοκκίνισε δάνεια και γέννησε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους. Τα μεγέθη που αποτυπώνουν το βαθύ σκοτάδι της περιόδου 2010-2015 είναι αμείλικτα: 25% απώλεια του ΑΕΠ τουτέστιν 25% ύφεση, εκτόξευση από το 7% προ κρίσης στο 27% της ανεργίας και 63% αποεπένδυση της ελληνικής οικονομίας.

Στα έωλα επιχειρήματα περί της καταστροφής της οικονομίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τις γνωστές Κασσάνδρες της καταστροφολογίας που κάνουν πολιτική με βάση αστυνομικά μυθιστορήματα, που τέρπουν μεν τον αναγνώστη, αλλά υποσκάπτουν και την αξιοπιστία της χώρας και το δημόσιο συμφέρον, απαντώ «μονολεκτικά»: 0% ύφεση τον τελευταίο χρόνο και 1,5% πτώση της ανεργίας. Δεν θριαμβολογεί κανείς.

Χωρίς ανέξοδες θριαμβολογίες, αλλά και χωρίς τη μελαγχολία της παραίτησης από την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποιημένου, ανάλγητου και ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού, θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης ως προς την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Πρώτον, με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη τον Νοέμβριο του 2015 όχι μόνο διασφαλίζεται απολύτως η προστασία των νοικοκυριών με εισοδήματα ως 19.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 25% της ελληνικής κοινωνίας, αλλά το κράτος συνδράμει απολύτως όσους οφειλέτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τη δόση του δανείου της πρώτης κατοικίας τους και όσον αφορά το υπόλοιπο 65% της ελληνικής κοινωνίας.

Δεύτερον, στην αποπληρωμή του δανείου λαμβάνεται υπόψη η πραγματική εμπορική αξία και όχι η αξία που είχε το ακίνητο πριν το 2008, πριν την κρίση.

Τρίτον, στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας αλλά και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, με βάση την τροποποίηση του 4354/2015 που αφορά στην πώληση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, προστατεύονται πλήρως μέχρι το 2018 εάν και εφόσον η πρώτη κατοικία έχει αντικειμενική αξία ως 140.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει το 93% των κατηγοριών δανειοληπτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι 14η Ιουλίου, ημέρα της Γαλλικής Επανάστασης και της κατάληψης της Βαστίλης. Η Ευρώπη, λοιπόν, που γέννησε την έννοια των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, που γέννησε το κοινωνικό κράτος και την ιδέα της προόδου, έμελλε τον 21ο αιώνα να εισάγει και έναν άλλο όρο στο λεξιλόγιό της. Αυτόν της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η χώρα μας που επελέγη ως πειραματόζωο του πιο σκληρού καπιταλισμού, κατακλύστηκε από τα χαρτόκουτα των νεόπτωχων αστέγων, από τη νέα γενιά μεταναστών πολύ υψηλών προσόντων, από εφεδρικό στρατό των ανέργων, από τα delivery boys, τη συνέντευξη για θέση σερβιτόρου πολλών μεταπτυχιακών τίτλων, τη μαύρη, κατάμαυρη και ανασφάλιστη εργασία. Το μπλοκάκι και η περιπλάνηση στις ατραπούς της αγοράς μιας ρημαγμένης γης, έγιναν τα σήματα κινδύνου μιας γενιάς που της έλαχε στην ιστορία να ζει με πολύ χειρότερους όρους από την προηγούμενη γενιά, παρωδώντας και την ιδέα της προόδου που μας δίδαξε η διαφωτισμένη Ευρώπη άλλων εποχών. Τα συσσίτια και τα κοινωνικά ιατρεία τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κανόνας και υπόμνηση μιας πολιτείας ηχηρά απούσας. Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια και ενδεχομένως δεν χωρούν και στον όρο «λαϊκή οικογένεια».

Τι έκανε αυτή η κυβέρνηση για την ανθρωπιστική κρίση; Επιτρέψτε μου δυο λόγια.

Παράλληλα με τους «κόφτες» των ευρω-ιερατείων της λιτότητας, ήτοι τα άτεγκτα δημοσιονομικά εργαλεία της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, αυτή η Κυβέρνηση εισήγαγε «κόφτες φτώχειας» ή «δότες αλληλεγγύης».

Κάποια στοιχεία: Δώσαμε δωρεάν ρεύμα και νερό σε οικογένειες που βυθίστηκαν στο σκοτάδι και δεν έγιναν μετανάστες σε μια άλλη χώρα αλλά μετανάστες στην ιστορία. Μετανάστευσαν στην περίοδο της Πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Δώσαμε επιδότηση ενοικίου σε 21.198 δικαιούχους,  κάρτα αλληλεγγύης σε 147.967 δικαιούχους η οποία έχει ανανεωθεί, όπως ξέρετε, δέκα φορές. Δώσαμε δωρεάν πρόσβαση για τετρακόσιες χιλιάδες άτομα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, γιατί και ο πολιτισμός είναι οξυγόνο και όρος ζωής, δεκατιανό σε 11.500 μαθητές, διότι κάτω από το λούστρο των «success stories» του κ. Σαμαρά, κείτονταν παιδιά ημιλιπόθυμα από την πείνα. Και από σήμερα ξεκινάει και το πιλοτικό σχέδιο του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης σε τριάντα δήμους.

Καταργήσαμε το πεντάευρω στα νοσοκομεία και επιτρέψαμε τη δωρεάν πρόσβαση δυόμισι εκατομμύριων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στη δημόσια υγεία, αυξάνοντας παράλληλα τον προϋπολογισμό για την Υγεία κατά τριακόσια εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Και όλα τα παραπάνω, με ένα ριζικά διαφορετικό πνεύμα και φιλοσοφία.

Το δικό μας όραμα δεν είναι το «success story» του φιλάνθρωπου φιλοδωρήματος και των ψιχίων που υπαγορεύει είτε η ψηφοθηρία είτε η νεοφιλελεύθερη αποχώρηση της πολιτείας. Το δικό μας όραμα εμφορείται από την άοκνη προσπάθεια να ξαναδώσουμε ένα μέλλον και μια προοπτική ζωής στους ναυαγισμένους της κρίσης, οικοδομώντας εδραίες, στέρεες δομές που θα επιτρέψουν την επανένταξη στην εργασία και στην αξιοπρέπεια. Η δική μας φιλοσοφία δεν είναι να μοιράσουμε την πίτα άδικα και άνισα και να πετάξουμε τα περισσεύματα των vouchers στους φτωχούς, αλλά να δημιουργήσουμε εφαλτήρια μετάβασης σε μία ανθρώπινη ζωή.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαισθάνομαι ήδη τη θυμηδία στα προαναφερθέντα. Θα μας κατηγορήσετε για πρόσκαιρα καταπραϋντικά της δυστυχίας και αριστερά άλλοθι μιας κοινωνικής πολιτικής μεσούσης της μεγαλύτερης κρίσης, ενός άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αναλάβαμε μία ιστορική ευθύνη, αυτή της διακυβέρνησης μέσα στην τρικυμία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επιλέξαμε να μην αποδράσουμε στις λείες και στιλπνές επικράτειες της θεωρίας. Επιλέξαμε να μην μείνουμε στα μετερίζια της αντιπολίτευσης μονίμως διαμαρτυρόμενοι. Είναι βαριά η ευθύνη.

Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα που θα το κρίνει ο ελληνικός λαός και η ιστορία, δεν είναι να κάνουμε μια διαχείριση της μιζέριας και της φτώχειας, δεν είναι να παρασκευάσουμε γιατροσόφια της δυστυχίας. Αντίθετα, είναι να εξαλείψουμε τις αιτίες που τη δημιουργούν.

Ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίσαμε πρόσφατα, ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το ΕΣΠΑ που στοχεύει πλέον στην ενίσχυση άνεργων επιστημόνων και νεοφυών επιχειρήσεων, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς, τα οικονομικά θαύματα και τα μαγικά ραβδιά που αίφνης μεταμορφώνουν την πραγματικότητα, ανήκουν στη σφαίρα του μύθου. Και σίγουρα ο δρόμος που επιλέξαμε να βαδίσουμε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Άλλωστε, δεν υπάρχει δρόμος. Τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ