14/10/2016

Ν. Σαντορινιός: Το Κόμμα πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικότερο ρόλο την επόμενη μέρα στη διαμόρφωση των πολιτικών που ακολουθούνται

Καλεσμένος στην εκπομπή Αταίριαστοι του ΣΚΑΙ με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, ήταν την Παρασκευή (14/10/2016) ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε τα δημοσιεύματα περί plan B και σχεδίου το 2015 εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αποδόμησε στη συνέχεια τα επιχειρήματα της Ν.Δ. για την πρόοδο των δημοσιονομικών και δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να χρέος να ρυθμιστεί εντός του 2016. Τέλος, εν μέσω του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Δωδεκανήσου απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Για το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αρχίσει τις εργασίες του και τις παρουσίες

«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα κόμμα εξουσίας του ευρύτερου προοδευτικού, αριστερού και σοσιαλιστικού χώρου. Οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοιχτές για τον καθένα να τις παρακολουθήσει. Δεν βρίσκω κάτι περίεργο στις χθεσινές παρουσίες που βρέθηκαν στο γήπεδο του Τάεκ βο ντο. Δεν είναι σύνεδροι, ήρθαν να παρακολουθήσουν».

«Όπως και να έχει θεωρώ ότι το επίδικο του συνεδρίου είναι να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Κόμματος. Το Κόμμα πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικότερο ρόλο την επόμενη μέρα στη διαμόρφωση των πολιτικών που ακολουθούνται. Αν το Κόμμα είναι ισχυρό και χαράζει πολιτική, τότε όποιοι και να αποτελούν την Κυβέρνηση, θα είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή, με γνώμονα πάντα το καλό της κοινωνίας».

Για την παραφιλολογία για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

«Εγώ δεν έχω συμμετάσχει σε καμία συζήτηση που να είχε θέμα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη». «Αυτό που συζητούσαμε και αυτό τελικά που πράξαμε ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση με την οποία προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τους όρους με τους οποίου θα συνεχίσει η χώρα να βρίσκεται στην Ευρωζώνη».

«Άλλωστε πρέπει να θυμίσω ότι ούτε τα κείμενα του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν σαν στρατηγική επιλογή της έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το θέμα της αποχώρησης το έθετε μια συγκεκριμένη ομάδα που πλέον δεν βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και που αυτή τη στιγμή απαρτίζει την ΛΑΕ. Όλα όσα ακούγονται περί δραχμής τώρα, τίθεντο από αυτή την ομάδα που ήταν μειοψηφική στο Κόμμα αλλά και στην κοινωνία, όπως φάνηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτές οι απόψεις είχαν αποκρουστεί και από την ηγεσία αλλά και από την πλειοψηφία του Κόμματος».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε ένα Κόμμα πολυσυλλεκτικό και δημοκρατικό. Ακούγονται όλες οι απόψεις, όμως τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η πλειοψηφία. Εκείνη την περίοδο, η πλειοψηφία στήριξε την στρατηγική επιλογή του Κόμματος για παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Κρίναμε ότι έχοντας η χώρα απολέσει το 25% του εθνικού σου πλούτου, μια απότομη αποχώρησης από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη Δραχμή, θα ήταν πιο επώδυνο για την κοινωνία και τους πολίτες».

Απάντηση στη Ν.Δ. για κατάσταση οικονομίας

Για ΑΕΠ

«Πραγματικά ακούω πράγματα από την Ν.Δ. που δεν μπορώ να αντιληφθώ. Λένε ότι έχασε η χώρα τα δυο χρόνια της διακυβέρνησής μας 20δις. Η αλήθεια όμως είναι ότι η απώλεια του ΑΕΠ ήταν 1,3%- όπως αναθεωρήθηκε- για το 2015, δηλαδή 2δις. Τα 20δις που ισχυρίζεται η Ν.Δ. ότι απωλέσθηκαν, αντιστοιχούν σε 10% του ΑΕΠ, κάτι που δεν βγαίνει από κανένα στοιχείο. Δεν ισχύουν τα νούμερα που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση». «Αυτό που ισχύει όμως, αναμφισβήτητα, είναι ότι η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ, τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τότε, επίσης η ύφεση ήταν 7%, ακόμη και 8%».

Με τα πλεονάσματα της Ν.Δ. θα είχαμε επιπλέον 20δις μέτρα

«Μάλλον η Ν.Δ. έχει μπερδέψει κιόλας λίγο τα νούμερα. Τα 20 δις που αναφέρει ως απώλεια, μάλλον δεν ξέρει ότι είναι 20δις που κέρδισε η χώρα μέσω της δικής μας διαπραγμάτευσης. Γιατί με τα πρωτογενή πλεονάσματα, στα οποία είχε συμφωνήσει η Ν.Δ. η χώρα ήταν υποχρεωμένη να αποδώσει 3,8% το 2015 και 4,5% για το 2016, 2017, 2018. Στόχοι που σήμαιναν περισσότερη πίεση στα δημοσιονομικά».

«Ενώ εμείς διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε για πρωτογενές έλλειμμα το 2015, 0,25%- και εμείς κατορθώσαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%-, 0,25% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτές οι διαφορές στα πλεονάσματα γλίτωσαν την κοινωνία από 20δις επιπλέον μέτρα».

Για κλείσιμο αξιολόγησης και χρέος

«Χθες ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί, σε ερώτηση 36 ευρωβουλευτών, απάντησε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας και μάλιστα εντός του 2016. Τα ίδια έχουν δηλώσει και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Γιούνκερ. Οι Ευρωπαίοι αυτοί αξιωματούχοι- που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ- βλέπουν εφικτή την διευθέτηση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια για διευθέτηση του χρέους είναι εθνικός στόχος, στον οποίο πιστεύουμε ότι συντάσσεται και η Ν.Δ.».

Για τα ζητήματα Διαπλοκής

«Εμείς περιμένουμε να δούμε την στάση της Ν.Δ. και εντός της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου ανοίγουν συνεχώς ζητήματα διαπλοκής, αλλά και στα επιμέρους θέματα που ξεπετάγονται και έχουν να κάνουν με διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

«Στην Εξεταστική έχουμε δει να δηλώνει ο κ. Αλαφούζος- ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ- ότι δίνονταν χαριστικές ρυθμίσεις από τις τράπεζες σε κανάλια, έχουμε δει κάποιοι να δηλώνουν οι ίδιοι ότι χρηματοδοτήθηκαν με αέρα και είδαμε ακόμη την Εφημερίδα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να έχει πάρει δάνειο και να μην το έχει αποπληρώσει εδώ και 11 χρόνια».

«Για την περίπτωση του Κήρυκα Χανίων, φαίνεται ότι άλλα μας έλεγε πριν ο κ. Μητσοτάκης- ότι δηλαδή είχε δώσει την εφημερίδα και το δάνειο σε άλλη ιδιοκτησία- και άλλα μας λέει τώρα δηλώνοντας, ότι έχει μπει σε ρύθμιση για την αποπληρωμή του. Γεγονός πάντως είναι ότι μέχρι τώρα, 11 χρόνια μετά, δεν έχει αποπληρώσει από το δάνειο των 691 χιλιάδων, ούτε 1 ευρώ και δεν έχουν καταπέσει ούτε οι εγγυήσεις για την κάλυψή του. Αυτά είναι τα στοιχεία και περιμένουμε απαντήσεις από την Ν.Δ.».