20/10/2016

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη μετεγγραφή ληξιαρχικής πράξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

• Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
  • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, το Ελληνικό Δημόσιο αρνείται να καταχωρήσει (μεταγράψει) στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών βρετανική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως. Η αλλοδαπή ληξιαρχική πράξη έχει εκδοθεί από ληξιαρχείο δήμου του Ηνωμένου Βασιλείου, και στην εν λόγω πράξη γεννήσεως είναι ήδη καταχωρημένο ως επώνυμο το επώνυμο προσώπου του ίδιου φύλου, με το οποίο η μητέρα έχει συνάψει, πριν τη γέννηση, γάμο κατά το Βρετανικό δίκαιο, καθώς και σύμφωνο συμβίωσης κατά το Ελληνικό δίκαιο. Ενώ όμως το ληξιαρχείο της χώρας όπου γεννήθηκε το παιδί καταχώρησε το επώνυμο του έτερου μέρους και η αλλοδαπή ληξιαρχική πράξη έχει υποβληθεί απευθείας στο Ειδικό Ληξιαρχείο σε επίσημη μετάφραση, κατά το άρθρο 42 του Ν.344/1976, το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών αρνείται να μεταγράψει την εν λόγω ληξιαρχική πράξη.

Ωστόσο, οι ληξιαρχικές πράξεις για τη γέννηση, το γάμο ή το θάνατο Έλληνα υπηκόου που γίνονται στο εξωτερικό από ξένες αρχές έχουν αποδεικτική δύναμη και στην Ελλάδα, εφ` όσον τηρήθηκαν οι διατυπώσεις που ορίζει ο νόμος του τόπου της σύνταξης τους, κατά το άρθρο 41 (“Ισχύς ληξιαρχικής πράξης αλλοδαπής”) του νόμου 344/1976 – περί ληξιαρχικών πράξεων. Εν προκειμένω, κατά το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας, κατά το άρθρο 1 παρ. 1 του βρετανικού νόμου του 2013 για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος (στην Αγγλία και την Ουαλία) και κατά το άρθρο 11 (“Συνέπειες της επέκτασης του γάμου”) του ίδιου νόμου, έχει τα ίδια αποτελέσματα με τον γάμο ετερόφυλων ζευγαριών. Πέραν τούτου, όπως προκύπτει από τις νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 15 παρ. 1 και 3 του π.δ. 105/2014), η αρμοδιότητα του Ειδικού Ληξιαρχείου για την καταχώρηση (μεταγραφή) μιας αλλοδαπής ληξιαρχικής πράξης διενεργείται κατόπιν “προηγούμενου ελέγχου” κατά το άρθρο 43 του Ν.344/1976. Ωστόσο, ως προς το εύρος του εν λόγω “προηγούμενου ελέγχου”, που διεξάγει ο Ειδικός Ληξίαρχος, κρίσιμες είναι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με τις Γνωμοδοτήσεις  509/2006 και 57/2009 του Γ΄ Τμήματος του Ν.Σ.Κ., οι εν λόγω ληξιαρχικές πράξεις καταγράφονται ως έχουν στο αντίστοιχο ληξιαρχικό βιβλίο, χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική μεταβολή των στοιχείων τους. Δηλαδή, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση  του Ν.Σ.Κ., ο ληξίαρχος δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την ουσιαστική νομιμότητα των υποκείμενων σχέσεων που παρήγαγαν τα ληξιαρχικά γεγονότα που καλείται να καταχωρίσει, ούτε να μεταβάλει στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην ληξιαρχική πράξη, αλλά πρέπει να περιορίζεται σε “τυπικό έλεγχο” των εξωτερικών στοιχείων της ληξιαρχικής πράξης.

Επειδή, τηρήθηκαν οι διατυπώσεις που ορίζει ο νόμος του τόπου σύνταξης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, και επομένως, κατά το άρθρο 41 (“Ισχύς ληξιαρχικής πράξης αλλοδαπής”) του νόμου 344/1976 – περί ληξιαρχικών πράξεων, η ληξιαρχική πράξη γέννησης Έλληνα υπηκόου που έγινε στο εξωτερικό από ξένες αρχές έχει αποδεικτική δύναμη και στην Ελλάδα,

Επειδή, ο Ειδικός Ληξίαρχος δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει την ουσιαστική νομιμότητα των υποκείμενων σχέσεων που παρήγαγαν τα ληξιαρχικά γεγονότα που καλείται να καταχωρίσει, ούτε να μεταβάλει στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην ληξιαρχική πράξη, αλλά πρέπει να περιορίζεται σε “τυπικό έλεγχο” των εξωτερικών στοιχείων της ληξιαρχικής πράξης, όπως γνωμοδοτεί και το Ν.Σ.Κ.

Επειδή,  η άρνηση μεταγραφής του παιδιού στο ληξιαρχείο δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα που συνιστούν παραβίαση μεταξύ άλλων και της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η χώρα μας έχει κυρώσει από το 1989

Επειδή το επώνυμο του προσώπου συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του και ως εκ τούτου η άρνηση καταχώρησης συνιστά προσβολή της προσωπικότητας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να ενημερωθεί για τις ως άνω διατάξεις το αρμόδιο Τμήμα Ειδικού Ληξιαρχείου ώστε αυτές να εφαρμόζονται;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν οι κ.κ. Υπουργοί για την διευθέτηση ανάλογων ζητημάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Αννέτα