ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/10/2016

Ρ. Σβίγκου: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας για μια δημοκρατική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Ρ. Σβίγκου: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας για μια δημοκρατική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο



Σημεία παρέμβασης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ (Χρ. Κούτρας – Γ. Ντσούνος)


Πρόκειται για μια πολιτική ήττα, μια ήττα της κυβέρνησης η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ;

Πιστεύω ότι είτε οι ήττες, είτε οι νίκες δεν συντελούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά συντελούνται στο πεδίο της κοινωνίας, στο πεδίο του Κοινοβουλίου κ.ο.κ. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική ήττα.

Θα σας πω όμως τι συνιστά νίκη. Νίκη συνιστά πλέον ότι ακόμα και ο κ Μητσοτάκης –είδαμε πριν τη δήλωσή του- μιλάει για νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει προς ψήφιση η ΝΔ το οποίο θα βάλει τέλος σε μια «πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν τις δικές τους ευθύνες», αναφερόμενος στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Πλέον, ακόμα και η ΝΔ η οποία από την πρώτη στιγμή και πολύ πριν έρθει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αδειοδότηση, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ή πρέπει οι άδειες να είναι άπειρες. Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ πλέον παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης και πλέον όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρχει τίμημα για τις άδειες.



Να μας πείτε και για τις ήττες….

Οι μόνοι λοιπόν που πανηγυρίζουν σήμερα και μιλούν για νίκες, είναι εκείνοι που γέννησαν και γιγάντωσαν ένα καθεστώς ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εκείνοι που μπλόκαραν επί μήνες τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εκείνοι που και χθες –αναφέρομαι σε συνέντευξη του κ. Κουμουτσάκου- έλεγαν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ εμείς θα τον αποσύρουμε το νόμο Παππά και πρέπει να καταργηθεί, εκείνοι οι οποίοι δεν σέβονταν τόσα χρόνια τις αποφάσεις του ΣτΕ που έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αυτοί λοιπόν οι οποίοι πανηγυρίζουν. Και θεωρούν ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν πίσω. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη βούληση και τη δέσμευσή μας για μια δημοκρατική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ίσα-ίσα είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι στο να το υλοποιήσουμε αυτό.


Η δήλωση της κας Γεροβασίλη ερμηνεύεται από πολλούς σήμερα ως ευθεία επίθεση στη δικαιοσύνη. Είναι έτσι;

Η κ. Γεροβασίλη και η κυβέρνηση τόνισαν εχθές ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, την ίδια όμως στιγμή και οι κρίνοντες κρίνονται. Και τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε από τον κόσμο, είναι ότι αισθάνονται σοκαρισμένοι απ’ αυτή την απόφαση του ΣτΕ. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παραβλέψουμε..


Τι εννοείτε; Τι θα κάνετε;…

Σας λέω ότι αυτό μας κάνει ακόμα πιο αποφασισμένους –πολίτικό είναι το σχόλιό μου- αυτό μας κάνει ακόμα πιο αποφασισμένους για να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω απ’ αυτή τη δέσμευσή μας.



Συμφωνείτε κι εσείς ότι τα δικαστήρια, η δικαιοσύνη είναι εκεί για να αποφασίζει…

Η δικαιοσύνη είναι εκεί για να κρίνει. Αυτό έκανε χθες. Την ίδια στιγμή όμως…



Μας αρέσει, δεν μας αρέσει…

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει.. Αλλά σίγουρα οι αποφάσεις επιδέχονται και σχολιασμούς. Ειδικά τη στιγμή που το ίδιο το ΣτΕ αυτοαναιρείται, όταν βγάζει μια απόφαση και λέει πηγαίνετε πίσω στο προηγούμενο καθεστώς το οποίο το ίδιο το ΣτΕ σε προηγούμενες αποφάσεις έκρινε αντισυνταγματικό.



Παρέμβαση σε Καραγκούνη

Ποιος έχει ευθύνες για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ; Δεν καταργήσαμε κανένα ΕΣΡ, εσείς το καταργήσατε με το να μην συναινείτε στη συγκρότησή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα είπατε ή δεν είπατε ότι δεν συναινούμε μέχρι να έρθει η απόφαση του ΣτΕ;

Εσείς όταν γράφατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις αποφάσεις του ΣτΕ ήσασταν συνταγματικώς εντάξει;


κα Σβίγκου είναι δικαστικό πραξικόπημα η χθεσινή απόφαση;

Σίγουρα ήταν μια αρνητική απόφαση, με την έννοια ότι προσπαθεί να γυρίσει πίσω στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ σε αλλεπάλληλες του αποφάσεις έλεγε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης.

Για το ΕΣΡ, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι από τον Φλεβάρη έγιναν τρεις αλλεπάλληλες διαδικασίες συγκρότησης του. Δεν ξύπνησε μια μέρα η κυβέρνηση ή η Βουλή και είπαν ότι μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από το ΕΣΡ. Υπήρχε δεδηλωμένη άρνηση της ΝΔ για συγκρότηση του ΕΣΡ, υπήρχαν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών της με προεξάρχοντα τον κ. Τραγάκη ο οποίος έλεγε, «όποια πρόσωπα κι αν φέρετε να συγκροτήσουν το ΕΣΡ, εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αυτό». Ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα η ΝΔ υπέπεσε σε έναν θεσμικό εκβιασμό λέγοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ μέχρι να έρθει η απόφαση του ΣτΕ. Και ακόμα και χθες έλεγαν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί., όποια κι αν είναι, δεν τους ενδιέφερε ποια είναι η απόφαση του ΣτΕ.

(Παρέμβαση σε Καραγκούνη) Εσείς όταν κλείσατε την ΕΡΤ, περιμένατε μετά από 8 μήνες… (‘Έκλεισε) σε μια νύχτα, με ένα διάγγελμα του κ. Κεδίκογλου. Περιμένατε την απόφαση του ΣτΕ; Δεν νομίζω να το κάνατε αυτό. Δεν το κάνατε αυτό

Σας έχω κάνει μια συγκεκριμένη ερώτηση.. Είναι δικαστικό πραξικόπημα αυτό που έγινε χθες, όπως σχολίασε υπουργός της κυβέρνησης, ή δεν είναι;

Τα πραξικοπήματα και οι ήττες, οι νίκες –για να το συνδέσω και με την προηγούμενή σας ερώτηση- δεν συντελούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Σας λέω ότι αυτός ο οποίος νομοθετεί είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση επίσης είναι αυτή η οποία έχει το προνόμιο να φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή όπως βέβαια και η αντιπολίτευση. Και όλοι κρινόμαστε για τις πράξεις και τις αποφάσεις μας.

Δικαστικό πραξικόπημα έγινε;…

.. Και η ΝΔ κρίνεται καθημερινά από τις διάφορες επιθέσεις που κάνει και στη δικαιοσύνη και στις προσπάθειες παρέμβασης και πίεσης της δικαιοσύνης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση –και αυτό έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες και μέρες σχετικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά επίσης η ΝΔ κρίνεται και από την άρνησή της να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο και να συγκροτήσει το ΕΣΡ.

  

 Θα μας πει ο κ. Καραγκούνης μετά.. Δικαστικό πραξικόπημα είναι ή όχι;

Σας λέω ότι είναι μια απόφαση με βάση την οποία αυτοαναιρέθηκε το ίδιο το ΣτΕ το οποίο όλο τον προηγούμενο καιρό έλεγε ότι είναι αντισυνταγματική η μη αδειοδότηση και το να μην υπάρχει διαγωνισμός και διαδικασία για να δοθούν τηλεοπτικές άδειες –οπότε υπήρχε αυτή η αυτοαναίρεση. Και την ίδια στιγμή βλέπουμε μια απόφαση η οποία πάρθηκε με το οριακό 14-11. Και αυτό το λέω σε όσους πανηγυρίζουν και μιλάνε για μια καθόλα…

   

Είναι μια πλειοψηφία.. Τι να κάνουμε;….

.. Αυτό δείχνει όμως και την αμφισημία αυτής της απόφασης.

  

  Είναι δικαστικό πραξικόπημα;.. Έχετε μια δυσκολία να μου το πείτε…

Σας είπα τι είναι και τι δεν είναι και σας είπα ότι καμία προσπάθεια είτε χειραγώγησης της δικαιοσύνης, είτε προσπάθεια θεσμικών πραξικοπημάτων δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα, όπως επίσης δεν πρόκειται να….

 

   Άρα είναι πραξικόπημα…..

Όχι σας λέω ότι προσπάθειες πιέσεων και προσπάθειες να υπάρξει μια εικόνα αποσταθεροποίησης, όπως προσπαθεί από χθες η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης…

  

  Ο κ. Πολάκης χθες έκανε λόγο για δικαστικό πραξικόπημα. Σας ρωτάω ευθέως. Δεν μπορώ να το ρωτήσω πιο καθαρά. Είναι δικαστικό πραξικόπημα, ναι ή όχι; Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ δικαστικό πραξικόπημα ναι ή όχι;…

Σας είπα και πριν ότι την χαρακτηρίζω ως μια καθόλα αρνητική απόφαση, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις δεσμεύσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό…


Να μην ρωτήσω για δέκατη φορά…

Να μην ρωτήσετε γιατί την ίδια απάντηση θα πάρετε και βγάλτε εσείς όποια συμπεράσματα θέλετε…

Παρέμβαση σε Καραγκούνη

(για το σκεπτικό της απόφασης) Έχετε δίκιο σ’ αυτό. Αυτό πάντως απευθύνετε και σε εσάς και στις δηλώσεις που έχετε κάνει.

Καραγκούνης – Δεν γνωρίζετε τι έχουν πει οι 11

Γνωρίζετε εσείς τι είπαν οι 14;… Πείτε το αυτό και στον κ. Μητσοτάκη

Εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να καταγάγουν νίκη σε άλλα επίπεδα, είτε στο επίπεδο της κοινωνίας, είτε στο επίπεδο της πολιτικής, ονείρεύονται νίκες και χαίρονται με νίκες στις αίθουσες των δικαστηρίων γιατί μόνο στις αίθουσες των δικαστηρίων μπορούν να καταγάγουν νίκες.

  

  Να πάμε λίγο και στην επόμενη μέρα.. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει μία νομοθετική πρωτοβουλία. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ κάποιοι λένε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δεν είναι αρμοδιότητα πια του κ. Παππά να φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, να μοιράσει δηλαδή βεβαιώσεις, άδειες…

Αυτό το λένε οι ίδιοι που προτιμούσαν να δίνουν δεκάδες παρατάσεις λειτουργίας, ενώ το ίδιο το Σύνταγμα μιλούσε ξεκάθαρα για διαδικασία αδειοδότησης.

Αλλά θέλω να σας πω το εξής. Να μην προβάλουν κάποιοι στην απόφαση του ΣτΕ τους πόθους τους είτε για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, είτε για συνέχιση της ανομίας. Αυτό που το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό ήταν το άρθρο 2α του νομοσχεδίου, που μιλούσε για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ …

   

Αυτό σας ρώτησα κι εγώ.. Επομένως μόνο το ΕΣΡ μπορεί…

Να πούμε όμως επίσης ότι το ΕΣΡ είναι εκείνο το οποίο δεν συγκροτήθηκε ποτέ, παρόλο που ο αρχικός νόμος, ο 4339 έδινε όλες τις αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία στο ΕΣΡ, ακριβώς επειδή η ΝΔ δεν συναινούσε και αρνιόταν τη συγκρότησή του, ενώ θεσμικά όφειλε να συναινέσει σε αυτήν. Οπότε αυτοί που βγαίνουν και πανηγυρίζουν, και μιλώ για την αξιωματική αντιπολίτευση, για το ότι το ΣτΕ καλεί το ΕΣΡ να κάνει το διαγωνισμό, είναι οι ίδιοι οι οποίοι πρέπει πρώτα να κάνουν την αυτοκριτική τους για τους λόγους τους οποίους σαμποτάρισαν τόσο καιρό τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αντί να βγαίνουν τώρα και να μιλούν για νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύσει αυτή την «πολυετή εκκρεμότητα», όπως την αποκαλούν, με τις άδειες, την πολυετή εκκρεμότητα την οποία οι ίδιοι φρόντισαν να μην επιλυθεί ακριβώς επειδή ήθελαν τη συνέχιση του ίδιου καθεστώτος ανομίας, διαπλοκής και διαφθοράς.

Παρέμβαση σε Καραγκούνη

Βεβαιώσεις λειτουργίας… Σας ενοχλεί τόσο πολύ να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καναλάρχες; Τόσο πολύ; Τα 255 εκατομμύρια είναι σίγουρο ότι σας ενόχλησαν και γι αυτό λέγατε ότι θα τα δώσετε πίσω. Τώρα σας ενοχλεί και αυτό;

Το ΕΣΡ, όταν θα συγκροτηθεί, θα διεξάγει το διαγωνισμό για τις άδειες. Μέχρι τότε δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό.

Το μόνο σας πρόβλημα είναι ότι καλούνται ξανά να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Δεν κρύβεστε.

    Καραγκούνης – Μπορείτε να σεβαστείτε τη δικαιοσύνη;…

Εσείς τον ελληνικό λαό θα τον σεβαστείτε; Ο οποίος βλέπει την άρνησή σας στο να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες;

Τολμάτε να μιλάτε εσείς για εργαζόμενους και συνταξιούχους;

Το μοναδικό σας ενδιαφέρον κ. Καραγκούνη και η μοναδική σας έγνοια και η μοναδική σας μέριμνα είναι πώς θα υπερασπιστείτε καλύτερα τα συμφέροντα εκείνων που υπερασπιζόσασταν και επί 27 χρόνια. Μην ταυτίζετε τη δημοκρατία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η δημοκρατία δεν είναι συνώνυμη ούτε των τηλεοπτικών καναλιών, ούτε των τηλεοπτικών παραθύρων, ούτε των διαθέσεων του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Το μόνο σας πρόβλημα και γι αυτό έχετε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα σας είναι να μην πληρώσουν οι καναλάρχες. Παρόλα αυτά εσείς σήμερα προσέρχεστε ηττημένοι, αναγκάζεστε πλέον να συναινέσετε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναγκάζεται ο αρχηγός σας να μιλήσει για αδειοδότηση καναλιών, λέξεις απαγορευμένες το προηγούμενο διάστημα.

Η διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική… Δεν έφυγε όλος ο νόμος.. Επίσης, οι ανεξάρτητες αρχές προβλέπονται από το Σύνταγμα κι εσείς πρέπει να συναινείτε στη συγκρότησή τους, ανεξάρτητα από το αν σας συμφέρει. Δεν είναι κουρελόχαρτο οι ανεξάρτητες αρχές, ούτε το Σύνταγμα που επιτάσσει τη δημιουργία τους.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ