ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/10/2016

Ράνια Σβίγκου: Δεν έχει την πολιτική βούληση η ΝΔ για ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Ράνια Σβίγκου: Δεν έχει την πολιτική βούληση η ΝΔ για ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου



Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ρ/σ «Παραπαπολιτικά 90,1 FM» (Θ.Φουσκίδης – Δημ.Κουνιάς – Ανδρ. Παπαδόπουλος

Θέλω να ξεκινήσουμε λίγο από το τελευταίο και με αφορμή πριν από λίγο την επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την επιλογή που έκανε να ζητήσει την παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου, αλλά και το αίτημά του για εκλογές. Πώς το σχολιάζετε; Πώς το αξιολογείτε;

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας εκπλήσσει με το αίτημά του για εκλογές, ούτε μας εκπλήσσει συνολικά η Ν.Δ με τη σημερινή πρότασή της για τη διαδικασία αδειοδότησης και την εμμονή της να μην υπάρξει απολύτως καμία ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα να υπερασπίζεται το καθεστώς ανομίας των τελευταίων 27 χρόνων και τη χρήση των  δημοσίων συχνοτήτων χωρίς αδειοδότηση και χωρίς καταβολή αντιτίμου στο κράτος.

Είδαμε τη Ν.Δ. να ποντάρει και να συνεχίζει να ποντάρει στο αδιέξοδο, αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Έρχεται σήμερα η Ν.Δ., κατόπιν της πολιτικής και κοινωνικής πίεσης γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, να κατεβάσει πρόταση για την αδειοδότηση, η οποία όμως τι λέει; Ότι θέλει να καταργήσει τον νόμο Παππά και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους. Δεν βλέπουμε καμία πρόβλεψη, όπως υπήρχε ρητά στο νόμο της κυβέρνησης, για τους 400 εργαζόμενους. Όπως, επίσης, έρχεται να καταθέσει μια πρόταση  η οποία δεν έχει διαγωνισμό. Κατάργηση του διαγωνισμού και αντικατάστασή του από  μία αδειοδοτική διαδικασία, η οποία βέβαια ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο, τίθεται ένα θέμα αναφορικά με όλη αυτή την αναστάτωση που δημιουργήθηκε και θέλω να ρωτήσω και εσάς ως αρμόδια. Δεν χρειάζεται να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για όλο αυτό το φιάσκο που είδαμε στο ΣτΕ; Γιατί όλη αυτή τη διαδικασία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε λάβαρο, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια από πολύ κόσμο που δεν ανήκει στον χώρο τον δικό σας τουλάχιστον ως προς την αρχή της προσπάθειας, ωστόσο δεν πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τις εξελίξεις που τελικά είχαμε της περασμένης εβδομάδας;

Το ΣτΕ έβγαλε μια αρνητική απόφαση, την οποία όμως έβγαλε με το οριακό 14 - 11. 14 έκριναν ότι η διάταξη 2Α είναι αντισυνταγματική, η διάταξη όχι ο νόμος για να ακριβολογούμε, και  11 έκριναν ότι είναι συνταγματική. Αυτή, λοιπόν η αμφισημία μεταξύ και των ίδιων των μελών του ΣτΕ δείχνει το δύσκολο έργο που είχαν οι δικαστές να επιτελέσουν στο να βγάλουν μια απόφαση.

Εγώ θα σας έλεγα ότι με αυτή την απόφαση το ΣτΕ αυτοαναιρείται.  Έρχεται το 2010 και λέει ότι αντίκειται προς το Σύνταγμα η μη αδειοδότηση, και  τώρα λέει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ είναι επίσης αντισυνταγματική. Άρα τώρα λειτουργούμε σε νομικό κενό, γιατί όπως γνωρίζετε δεν έχει υπάρξει παράταση των αδειών, ούτε αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει διαγωνισμός από το ΕΣΡ, επειδή η Ν.Δ. δεν συναινεί στη συγκρότησή του.

Και υπάρχει αυτό το κενό στο οποίο λειτουργούμε, ακριβώς επειδή υπάρχει η πολιτική άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ, επειδή θέλει να συνεχίζεται το ίδιο παράνομο καθεστώς. Και με τη σημερινή της πρόταση δεν έρχεται να το λύσει αυτό.

Η Ν.Δ. ουσιαστικά αυτό που λέει είναι «καταργείστε εσείς αυτά τα άρθρα, φέρτε νέο νομοσχέδιο κι εμείς θα προχωρήσουμε μετά με συναινετικές διαδικασίες τη συγκρότηση του ΕΣΡ μαζί σας. Αυτό λέει ουσιαστικά. Εσείς γιατί δεν προχωράτε πρώτα στη ρύθμιση;

Ο κ. Παππάς επανέλαβε σε πρωινή του συνέντευξη ότι σήμερα έρχεται στη Βουλή διάταξη για την αναστολή το άρθρου 2Α. Το οποίο άρθρο τι έκανε; Μετέφερε τις αρμοδιότητες για την διεξαγωγή από το ΕΣΡ στον Υπουργό Επικρατείας. Ο αρχικός νόμος, ο 4339, ενίσχυε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ δεν τις αφαιρούσε.

Μετά από τις συνεχόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διάσκεψη των προέδρων να υπάρξει συναινετική λύση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ έγινε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων. Μετά από την άρνηση της Ν.Δ. Ο μόνος, δηλαδή που ευθύνεται για αυτήν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και στον αρμόδιο Υπουργό είναι η Ν.Δ., δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σας παραπέμπω και στις συνεχιζόμενες αρνήσεις της. Είχαν προταθεί και άλλοι πρόεδροι, είχε προταθεί ο κ. Βάσσης, είχε προταθεί ο κ. Μορώνης, προφανώς θα υπάρξουν και άλλα πρόσωπα για να προταθούν. Αλλά, δεν ήταν ποτέ τα πρόσωπα ο λόγος για τον οποίο η Ν.Δ, αρνούνταν και συνεχίζει να αρνείται τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ούτε μπορεί τώρα να ψέγει τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν επί  μήνες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ με τον αρχικό νόμο του 4339, ο οποίος τη μόνη αρμοδιότητα που έδινε για την αδειοδότηση ήταν στο ΕΣΡ.

Πολλοί επικαλούνται και ένα δικό σας tweet, έχουν βρεθεί πολλά, σχετικές αναρτήσεις στα social media για τον κ. Πολύδωρα. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι τρολάρισμα αυτό, ότι η κυβέρνηση προτείνει τον κ. Πολύδωρα για την θέση αυτή. Εσείς, πώς την είδατε αυτή την επιλογή;

Υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με την πρόταση του κ. Πολύδωρα, οι οποίες είναι πλήρως κατανοητές. Ακριβώς επειδή ο κ. Πολύδωρας ούτε είχε σχέση, ούτε θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό χώρο και πολλοί από εμάς τον έχουμε κρίνει  και μέσα από δηλώσεις μας και  μέσα από ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν επί πολλά χρόνια βουλευτής της Ν.Δ.; Το αναφέρατε πριν. Αυτά, προφανώς, δεν πρόκειται να τα πάρουμε πίσω.

Αλλά όσον αφορά στη ΝΔ, δεν είναι τα πρόσωπα τα οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημά της. Η ουσία είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ή δεν υπάρχει.

Τα πρόσωπα κουβαλάνε ένα φορτίο. Και όταν ένα κόμμα της Αριστεράς επιλέγει ένα πρόσωπο από άλλο πολιτικό χώρο…..

Σας ανέφερα και πριν ότι έχουν υπάρξει προτάσεις και για τον Λαοκράτη Βάσση και για τον Ροδόλφο Μορώνη οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους δεν έγιναν δεκτές από τη ΝΔ. Όπως επίσης θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις ενδεχομένως οι οποίες θα δούμε αν αυτές θα γίνουν δεκτές ή όχι.

Τώρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα; Γιατί είδα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να γράφουν για εξευτελισμό, να γράφει η κα Καββαδία – αν δεν κάνω λάθος – ένα ποίημα του Καβάφη, τον κ. Καραγιαννίδη με πολύ σκληρές αντιδράσεις και γενικώς βλέποντας τις αντιδράσεις δεν ξέρω αν είναι ακόμα στο τραπέζι – επί της ουσίας εννοώ – η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα.

Βγήκε ο κ. Βούτσης το πρωί και είπε ότι  θα την καταθέσει αυτήν την πρόταση, ενδεχομένως μαζί και με άλλες.

Ξέρετε, όμως, τίθεται ένα θέμα για το ποια ήταν ακριβώς η στόχευση αναφορικά με το όνομα του κ. Πολύδωρα. Δηλαδή, τον θεωρείτε ως τον κατάλληλο για τη συγκεκριμένη θέση; Για να το συζητήσουμε. Ή υπήρχε και εκείνη η παράμετρος που λέει ότι θέλατε να φέρετε και τη Ν.Δ. προ τετελεσμένων, ώστε να μην μπορεί να αρνηθεί την πρόταση; Γιατί αν αυτός ήταν ο στόχος σας, και εννοώ τη δεύτερη παράμετρο, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κ. Πολύδωρας ένα από τα πρόσωπα που θα υποχρέωναν, εντός ή εκτός εισαγωγικών, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ψηφίσει.

Αν η Ν.Δ. παρουσιάσει σήμερα δική της πρόταση για Πρόεδρο του ΕΣΡ και προσπαθήσει και αυτή  να προτείνει λύσεις σε ένα πλαίσιο συναινέσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, τότε θα έχετε εσείς δίκιο και όχι εγώ.

Εγώ πιστεύω ότι όποιος και να προταθεί, ακόμα και αν αυτός είναι ο κ. Παπασταύρου ή κάποιος άλλος φίλος της Ν.Δ., η Ν.Δ. θα αρνηθεί όποιος και αν είναι αυτός. Αν κάνω λάθος, μένει να αποδειχθεί αυτό από τη στάση της Ν.Δ. η οποία, σας το είπα και αρχικά ότι εγώ το κρίνω θετικό το ότι σήμερα ήρθε να φέρει η Ν.Δ. πρόταση για την αδειοδότηση, το θεωρώ θετικό στοιχείο.

Και θεωρώ ότι αυτό είναι μια πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι έφτασε η Ν.Δ. να μιλάει για αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, που έλεγε ότι οι άδειες πρέπει να είναι απεριόριστες και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι θετικό αυτό. Μένει να δούμε…

Βέβαια, κα Σβίγκου, μεσολάβησε όλος αυτός ο χαμός, έτσι;

Ναι, η πολιτική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν μια αποτυχία το γεγονός αυτό με τον διαγωνισμό όμως και το ΣΤΕ. Έτσι δεν είναι; Για να φτάσει η Ν.Δ. να συζητάει για τηλεοπτικές άδειες περάσαμε όλη αυτή τη διαδικασία.

Αυτό είναι αποτυχία της Ν.Δ. όμως. Και είναι επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ το ότι έφερε σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αδειοδότησης. Και το ότι το «τζάμπα» δεν υπάρχει. Και το ότι θα πρέπει οι καναλάρχες, παρότι είναι φίλοι της Ν.Δ., θα πρέπει και αυτοί να κληθούν να πληρώσουν. Και το ότι είχε επιτευχθεί να εισπραχθούν 255 εκατ., δείχνοντας δηλαδή το ότι δεν είναι ένα ευτελές τίμημα αυτό που πρέπει να δοθεί για τις δημόσιες συχνότητες, και αυτό είναι κάτι το οποίο πιστώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια παρακαταθήκη για τον επόμενο διαγωνισμό που πρέπει να γίνει με βάση και την απόφαση του ΣτΕ.

Να δούμε να γίνει και το ΕΣΡ. Νομίζω, κα Σβίγκου, …

Πλέον δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για τη Ν.Δ.

Από καμία πλευρά δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία. Είναι γνωστό πλέον ποια είναι τα σοβαρά πρόσωπα, ποια ξέρουν τη δουλειά…

Εμείς πάντως σε καμία περίπτωση, και σας ζητάω να ανατρέξετε και ως δημοσιογράφοι στις 4 προηγούμενες προσπάθειες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η 4η έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι 3 πρώτες πριν γίνει η μεταφορά των αρμοδιοτήτων. Μπείτε, κοιτάξτε τη συζήτηση. Δείτε τον κ. Τραγάκη να δηλώνει στη Βουλή ότι «όποια πρόσωπα και αν έρθουν ως πρόταση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε». Δείτε αντίστοιχα και τις προσπάθειες που είχε κάνει ο κ. Μεϊμαράκης στο να υπάρξει μια συναινετική λύση και βγάλτε το συμπέρασμά σας σχετικά με τη στάση και της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ