15/05/2017

Δημ. Παπαδημούλης: Να θωρακίσουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελικό στόχο την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018 και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύει το καταλανικό δίκτυο ενημέρωσης «VilaWeb».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων της τρέχουσας ευρωπαϊκής επικαιρότητας, από τις μεγάλες προκλήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το προσφυγικό και την πορεία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μέχρι τη νίκη Μακρόν, την άνοδο της ακροδεξιάς, και το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ως προτεραιότητα της ΕΕ την ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ θεσμών και πολιτών, την καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την Κομισιόν για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και την κοινωνική σύγκλιση, καθώς και την αναβάθμιση των συμμετοχικών εργαλείων των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το European Citizen’s Initiative (ECI).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε επίσης ως βασικές προκλήσεις της ΕΕ την ανάδειξη πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα και την αποδόμηση της άκρας δεξιάς, για την οποία υπογράμμισε πως «έχει ως μοναδικό στόχο την διάλυση της ΕΕ και την επιστροφή στις εθνικιστικές συγκρούσεις του 1940».

Για τη νίκη του Εμμάνουελ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως, παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος είναι «ευρωπαϊστής και αντίθετος στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», τονίζοντας την ανάγκη η Γαλλία υπό την ηγεσία του να ακολουθήσει προοδευτικές πολιτικές και να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση», με τις προσπάθειες αυτές «να αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία». Σημείωσε, επίσης, πως κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει βρεθεί ποτέ στη θέση της Ελλάδας, «έχοντας από τη μια να αντιμετωπίσει μια μεγάλη και διαρκή ύφεση, και την ίδια στιγμή να κυβερνάται από τις διεφθαρμένες και πλήρως αναξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Για το προσφυγικό, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης, ασκώντας κριτική στην Κομισιόν για την αδύναμη και υποχωρητική στάση της απέναντι σε κράτη-μέλη που δε σέβονται και δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές αποφάσεις.

Τέλος, για το ζήτημα του καταλανικού δημοψηφίσματος, ξεκαθάρισε πως μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αποτελεί προϊόν ευρύτατου διαλόγου και αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης, τονίζοντας τη σημασία να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από όλες τις πλευρές.

Link δημοσίευσης: http://bit.ly/2qgzUvu

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στα ελληνικά:

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η ΕΕ  για να ενδυναμώσει τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών -και ιδιαίτερα των νεότερων γενιών- στις πολιτικές διαδικασίες;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, και κατά συνέπεια εκείνος ο θεσμός που αντιπροσωπεύει με άμεσο τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε: Πρώτον, να ενισχύσουμε τα «κανάλια» επικοινωνίας και διάχυσης της ενημέρωσης για το έργο που επιτελούμε.

Δεύτερον, να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στην Κομισιόν, ώστε να αξιοποιήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση.

Τρίτον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και την επιρροή των συμμετοχικών εργαλείων, όπως η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (ECI).

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ; Η άνοδος της ακροδεξιάς και η οικονομική κρίση;

Τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε: Πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική και οικονομική ατζέντα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, και να προτείνουμε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεύτερον, οφείλουμε να θωρακίσουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις.

Τρίτον, η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το προσφυγικό ζήτημα, να δείξει αλληλεγγύη και να «μοιράσει τα βάρη» μεταξύ των κρατών-μελών, αποδομώντας παράλληλα την λαϊκιστική και ακροδεξιά ρητορική, που έχει ως μοναδικό στόχο την διάλυση της ΕΕ και την επιστροφή στις εθνικιστικές συγκρούσεις του 1940.

Η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε τεχνική συμφωνία με τους δανειστές για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πώς είναι η οικονομική κατάσταση στη χώρα αυτή την περίοδο; Θα δοθεί ποτέ τέλος στη λιτότητα;

Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ από το 2010 και μετά. Κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ δεν βρέθηκε σε παρόμοια θέση στο παρελθόν, να έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει μια μεγάλη και διαρκή ύφεση, και την ίδια στιγμή να κυβερνάται από τις διεφθαρμένες και πλήρως αναξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτές οι προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία.

Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως τελικό στόχο την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018 και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών;

Η νίκη του Μακρόν απέναντι στη Λεπέν αποτελεί νίκη της δημοκρατίας απέναντι στον ακροδεξιό εθνικισμό. Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να παρουσιάσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη Γαλλία και την Ευρωζώνη, ένα πρόγραμμα που θα ευνοεί τις πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, και θα θέτει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Εάν, ωστόσο, αποφασίσει να ακολουθήσει την πορεία και τις επιλογές του προκατόχου του, τότε φοβάμαι ότι η επιρροή και αξιοπιστία της Γαλλίας στην Ευρώπη θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, η ακροδεξιά θα ενισχυθεί περαιτέρω, και η Ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάλυσης.

Η πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε στο BBC ότι ο Μακρόν ήταν ο μοναδικός πολιτικός που αντιλαμβανόταν την κατάσταση της Ελλάδας το 2015. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση;

Δεν το γνωρίζω.

Εκείνο που πιστεύω είναι ότι, υπό την ηγεσία του Μακρόν, η Γαλλία θα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος είναι ευρωπαϊστής και είναι αντίθετος στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές και διαφωνίες, ωστόσο είναι σημαντικό η Γαλλία να ακολουθήσει και να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές, εγκαταλείποντας την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Πώς διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα αυτό; Πώς εκτιμάται το ρόλο της ΕΕ στην προσφυγική κρίση; Η ΕΕ έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος εξαιτίας της έλλειψης αλληλεγγύης, της ελλιπούς χρηματοδοτικής στήριξης, και της απόκλισης πολλών κρατών-μελών από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των συλλογικών αποφάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο κινείται με πολύ αργά βήματα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας και της Ιταλίας να κινητοποιήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν. Επίσης, πολλά κράτη-μέλη δεν εφαρμόζουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, με την Κομισιόν να είναι παντελώς αδύναμη να πιέσει τα κράτη αυτά να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, επιλέγοντας τελικά να μεταφέρει το βάρος διαχείρισης σε ένα τρίτο κράτος εκτός ΕΕ - την Τουρκία.

Παρόλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία κάνουν ό,τι μπορούν να για να φιλοξενήσουν και να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βάσει των περιορισμένων δυνατοτήτων  και οικονομικών πόρων. Την ίδια στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για την κατάλληλη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Το Φεβρουάριο του 2017, χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στους δρόμους, απαιτώντας από την ισπανική κυβέρνηση να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Οι συλλογικές διεκδικήσεις των πολιτών πρέπει να πάντα να ακούγονται από την πολιτική ηγεσία. Αυτή είναι η κουλτούρα της δημοκρατίας, και οφείλουμε όλοι μας να τη σεβόμαστε και να την προστατεύουμε.

Γιατί υποστηρίξατε την πρωτοβουλία για την Εθνική Συμφωνία για Δημοψήφισμα στην Καταλονία, τον περασμένο Μάρτιο;

Η πρόθεση και η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνονται σεβαστές, και πρέπει πάντα να αναπτύσσονται και να ακούγονται δημοκρατικά όλες οι απόψεις. Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα, όπως το καταλανικό δημοψήφισμα: Με «ανοιχτό πνεύμα» και με διάθεση διαλόγου.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο συνυπέγραψα την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός πολιτικού διαλόγου για το πολιτικό μέλλον της Καταλονίας.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας συναντήθηκαν με πολιτικά κόμματα στη Μαδρίτη. Στις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε η αρνητική στάση της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στην πρωτοβουλία για δημοψήφισμα στην Καταλονία. Θα συνεχίζατε να υποστηρίζετε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, εάν το αποφάσιζε μονομερώς η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;

Το δημοψήφισμα θα μπορούσε να προκύψει έπειτα από συμφωνία όλων των μερών. Μια «επιλογή σύγκρουσης» με την ισπανική κυβέρνηση δεν θα βοηθούσε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι πλευρές πρέπει να συμμετάσχουν στο διάλογο, και το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ξεκάθαρη, πολιτική λύση.

Εάν η ισπανική κυβέρνηση ακυρώσει το δημοψήφισμα, θα κατανοούσατε μια μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία;

Όπως σας είπα και πριν, χρειάζεται μια συνολική και κοινά αποδεκτή συμφωνία και κατανόηση από όλες τις πλευρές, η οποία θα σέβεται το Σύνταγμα και τους θεσμούς, καθώς και το συλλογικό συμφέρον του ισπανικού λαού.

Κάποια αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, όπως η γερμανική αριστερά και η κοκκινο-πράσινη συμμαχία στη Δανία, αλλά και Κοινοβούλια στο εξωτερικό, έχουν δώσει τη στήριξή τους στο δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε το ίδιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα κρατών-μελών, ή άλλων τρίτων κρατών.

Αυτό που με σαφήνεια υποστήριξα είναι ότι χρειαζόμαστε εκτενή διάλογο, με καθαρές προτάσεις, και χωρίς προκαταλήψεις, για τόσο σημαντικά ζητήματα. Χρειαζόμαστε επίσης ευέλικτη συνεργασία και κατανόηση. Ο διάλογος είναι η «λέξη-κλειδί», και αυτό υποστήριζε πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ.