02/08/2017

Χ. Καφαντάρη: Παιδεία κοινωνικό δικαίωμα όχι ανταγωνιστικό προϊόν

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β` Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαρά Καφαντάρη, στην εκπομπή «Καλοκαιρινή Ενημέρωση», με τον Θάνο Σιαφάκα και τον Βαγγέλης Παπαδημητρίου (02.08.2017), ανέφερε ότι η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε δύο ζητήματα, δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με την Παιδεία. Από τη μία, την αντίληψη που θέλει δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και ότι το θέμα της Παιδείας αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα, ότι δηλαδή η δυνατότητα πρόσβασης για όλους στα Πανεπιστήμια είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Από την άλλη, υπάρχει η αντίληψη η οποία θέλει τα Πανεπιστήμια μία «αρένα αγοράς», με τη λογική της ανταγωνιστικότητας, και είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον κοινωνικό χαρακτήρα της Παιδείας. Όπως αναφέρθηκε χθές από τον Υπουργό Παιδείας, καθώς και τον Πρωθυπουργό, προβλέπεται η πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικά στα μεταπτυχιακά, η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και των ΕΠΑΛ και το πιο σημαντικό, η επαφή της ακαδημαϊκής κοινότητας με την κοινωνία και η προσπάθεια για παραγωγική ανασυγκρότηση με την ίδρυση ακαδημαϊκών Συμβουλίων Έρευνας και Εκπαίδευσης ανά Περιφέρεια, δηλαδή σύνδεση με την παραγωγή και την προσπάθεια της χώρας.

Είναι εθνικό ζήτημα το να προχωρήσει η χώρα αναπτυξιακά και τον επόμενο Αύγουστο να βγούμε από τη στενή Επιτροπεία. Αυτός είναι ο στόχος και τα κόμματα οφείλουν με συγκεκριμένες προτάσεις να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια. Όμως, βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. ​