21/09/2017

Δημ. Παπαδημούλης: Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μεταξύ της ‘γερμανικής Ευρώπης’ και του ‘δόγματος Σόιμπλε’ ή μιας πιο ‘ευρωπαϊκής Γερμανίας’, που επενδύει στον διάλογο και την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες σε ΕΕ και Ευρωζώνη γεννούν μεγάλους κινδύνους, τόσο για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσο και για τα ίδια τα συμφέροντα της Γερμανίας»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, συμμετείχε σε τηλεοπτικό πάνελ συζήτησης στο Euronews, με θέμα τις γερμανικές εκλογές και τις προκλήσεις για την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης  δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές, ο David McAllister, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), ο Udo Bullmann, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPD και Αντιπρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), καθώς και η Marietje Schaake, ευρωβουλεύτρια των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε σε τρεις κύκλους ερωτήσεων, αναφορικά με το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, το προσφυγικό ζήτημα και τη γαλλο-γερμανική συμμαχία.

Για τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη και τις επικείμενες εκλογές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «οι γερμανικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ, γιατί η Γερμανία είναι η ‘ατμομηχανή’ της Ευρωζώνης και η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη και οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν να δουν εάν η νέα κυβέρνηση «θα συνεχίσει να ενισχύει τη ‘γερμανική Ευρώπη’ και το ‘δόγμα Σόιμπλε’, χωρίς κανένα προσανατολισμό για την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν την ανάπτυξη και τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όπως προτείνει ο Μακρόν, ή αντίθετα θα υπάρξουν βήματα για μια πιο ‘ευρωπαϊκή Γερμανία’, που θα επενδύει στον διάλογο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε επίσης πως όλες οι πλευρές, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Γερμανοί «μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο», φέρνοντας ως παράδειγμα τις οικονομικές επιτυχίες και την πολυετή δημοσιονομική σταθερότητα της Γερμανίας από τη μία πλευρά, αλλά και τις αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των περιφερειών, μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου από την άλλη, υπογραμμίζοντας πως αυτές ακριβώς οι ανισότητες γεννούν «μεγάλους κινδύνους όχι μόνο για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και για τα ίδια τα συμφέροντα της Γερμανίας».

Για το προσφυγικό ζήτημα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως η ΕΕ και η Κομισιόν «πρέπει να προωθήσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας μετεγκατάστασης και τις προβλέψεις της Σύμβασης της Γενεύης, να διανεμηθούν τα βάρη διαχείρισης του προσφυγικού με αναλογικό τρόπο, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τις κοινές αποφάσεις, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία», συμπληρώνοντας πως «είναι ‘ντροπή’ για την ΕΕ των 500 εκατομμυρίων πολιτών να μην μπορεί να δώσει λύσεις για 1-1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και να βλέπουμε την άνοδο εθνικιστικών κινημάτων, όπως το AfD στη Γερμανία».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε επίσης πως η Ευρωζώνη «χρειάζεται μια ‘επανεκκίνηση’, χρειάζεται να εμβαθύνει στην οικονομική και πολιτική ένωση που θα συμπληρώνει τη νομισματική ένωση, χρειάζεται να προωθήσει ισχυρότερους προϋπολογισμούς και πολιτικές κοινωνικής συνοχής που θα ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση», υπογραμμίζοντας πως για τους παραπάνω λόγους «είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη γαλλο-γερμανική συμμαχία, αλλά να μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια Ένωση 28 κρατών-μελών (27 μετά το Brexit) που πρέπει να βλέπουμε το κοινό μας μέλλον με τρόπο συλλογικό».