ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/12/2017

Από την εκδήλωση με ομιλητή τον Π. Ρήγα στο Ίλιον: Έχουμε την ιστορική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας

Από την εκδήλωση με ομιλητή τον Π. Ρήγα στο Ίλιον: Έχουμε την ιστορική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας



Μετά από τρία σχεδόν χρόνια σκληρού και πολλές φορές άνισου αγώνα μπορούμε πλέον να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τη στρατηγική μας στόχευση, που ήταν και είναι η ανασυγκρότηση και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας

.

«Τον επόμενο Αύγουστο η χώρα ολοκληρώνει επιτέλους μια μακρά περίοδο σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας και εφαρμογής. Μία περίοδο υφεσιακών πολιτικών και μνημονιακών πειραματισμών, κατά την οποία εφαρμόστηκαν πολλές φορές άδικα μέτρα» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, την Τετάρτη το βράδυ σε ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιλίου στο δημαρχείο της περιοχής.

«Νομίζω λοιπόν, ότι είναι ξεκάθαρο προς τα πού δείχνει η δική μας πολιτική πυξίδα. Προς τους πολλούς και όχι προς τους εκλεκτούς, εκείνους που έχουν τα χρήματά τους σε offshore και φορολογικούς παραδείσους. Προς τους κατοίκους των λαϊκών γειτονιών και όχι προς τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών στο Παρίσι» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι «μέχρι τον προσεχή Αύγουστο -και ιδιαίτερα στο διάστημα που θα ακολουθήσει- η διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης ανακούφισης των μεσαίων φορολογικά στρωμάτων θα αποτελέσει υψηλή μας προτεραιότητα».

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντοφοι,

είναι ιδιαίτερα χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Θα κάνω μία και μόνο αναφορά στη θρασύδειλη επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό την περασμένη Κυριακή στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στο Ίλιον.

Και θα το κάνω για να υπερτονίσω αυτό που όλοι και όλες γνωρίζουμε, ότι δηλαδή η Αριστερά δεν έχει τρομάξει απέναντι σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, για να τρομοκρατηθεί τώρα από τέτοιες παρακρατικές μεθόδους.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας απτόητοι, με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα για να ξεκολλήσουμε το κάρο της χώρας από τη λάσπη της λιτότητας.

Και όπως όλοι οι δείκτες καταμαρτυρούν είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Τον επόμενο Αύγουστο η χώρα ολοκληρώνει επιτέλους μια μακρά περίοδο σκληρής δημοσιονομικής επιτροπείας και εφαρμογής. Μία περίοδο υφεσιακών πολιτικών και μνημονιακών πειραματισμών, κατά την οποία εφαρμόστηκαν πολλές φορές άδικα μέτρα.

Η Ελλάδα βγαίνει από αυτό το τούνελ κατάκοπη, αλλά όρθια, με εμφανή πρόσφατα τα σημάδια της ανάκαμψης.

Η οικονομία αναμένεται να καταγράψει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξη κοντά στο 2%.

Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε μια τριετία.

O Προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία πιστοποιούν ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα, πρόκειται για μια διαδικασία αργή αλλά σταθερή.

Η χώρα έχει καταγράψει τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης το 2017, για πρώτη φορά μετά την κρίση.

Θα ήταν ευχής έργον ο αντίκτυπος όλων αυτών να ήταν άμεσος στην πραγματικότητα του πολίτη, δυστυχώς όμως τα πράγματα στην πραγματική οικονομία δεν λειτουργούν έτσι.

Η σταθερότητα και η σιγουριά ωστόσο, με τις οποίες βαδίζουμε στην έξοδο από την κρίση και την ασφυκτική δημοσιονομική επιτροπεία, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι με αιτία.

Μας επιτρέπουν να έχουμε ορατή πλέον μπροστά μας την προοπτική αποκατάστασης και βαθμιαίας αντιστροφής των άδικων μέτρων που ανέφερα προηγουμένως.

Από τον προσεχή Αύγουστο, με το τέλος των πειθαναγκαστικών προγραμμάτων, οι βαθμοί της πολιτικής μας ελευθερίας θα αυξηθούν ιδιαίτερα.

Είναι αυτό ακριβώς το σημείο που θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι τεράστιες διαφορές μας με τη σκληροπυρηνική, νεοφιλελεύθερη Δεξιά που έχουμε απέναντί μας.

Οι διαφορές στα πολιτικά σχέδια, στις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, στις πολιτικές αλληλεγγύης, στο τί συνιστά για την Αριστερά κοινωνικό αγαθό και τί προϊόν για κέρδος για τη Δεξιά.

Το χάσμα βέβαια είναι ήδη σαφές. Τόσο η εφάπαξ ενίσχυση εν είδει 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους πέρυσι, όσο και η απόδοση κοινωνικού μερίσματος σε πάνω από 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας φέτος, είναι έμπρακτες αποδείξεις της κατεύθυνσης του στρατηγικού μας σχεδίου.

Αθροιστικά, πάνω από 2 δισ. ευρώ δόθηκαν σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τη λιτότητα.

Και δεν μείναμε εκεί.

Το προηγούμενο Σάββατο η Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε την άμεση διανομή επιδόματος 400 ευρώ για άνεργους νέους 18-24 ετών, επίδομα που αφορά περίπου 50.000 νέους ανθρώπους.

Εχθές το βράδυ μόλις η κυβέρνηση κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους για την παράταση της εξαίρεσης πέντε μεγάλων νησιών του Αιγαίου από τη συμφωνημένη αύξηση του ΦΠΑ, ενώ για υπόλοιπα εξασφάλισε σημαντικά αντισταθμιστικά μέτρα.

Οι στρεβλώσεις και οι πληγές που άφησε στη χώρα η καταστροφική περίοδος 2010-2015, κατά την οποία χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, δεν είναι εύκολο να κλείσουν.

Προφανώς τα επιδόματα και τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν είναι συστατικά στοιχεία του πολιτικού μας σχεδίου στο διηνεκές. Στο σημείο όμως που βρισκόμαστε, είναι απολύτως επιβεβλημένα.

Είναι οι αναγκαίες πολιτικές κοινωνικής εξισορρόπησης και δικαιοσύνης, απέναντι στη λαίλαπα που φτωχοποίησε βίαια σημαντικό τμήμα των συμπολιτών μας. Είναι το απαραίτητο κοινωνικό δίχτυ για τα θύματα των μνημονιακών πειραματισμών μονόπλευρης λιτότητας.

Νομίζω λοιπόν, ότι είναι ξεκάθαρο προς τα πού δείχνει η δική μας πολιτική πυξίδα. Προς τους πολλούς και όχι προς τους εκλεκτούς, εκείνους που έχουν τα χρήματά τους σε offshore και φορολογικούς παραδείσους. Προς τους κατοίκους των λαϊκών γειτονιών και όχι προς τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών στο Παρίσι.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, γνωρίζοντας πως βρίσκομαι σήμερα σε μια περιοχή του μόχθου και όχι του πλούτου, να επαναλάβω κάτι σε πείσμα της παραπληροφόρησης που μας βομβαρδίζει:

Είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά.

Ο,τιδήποτε άλλο ακούγεται είναι ψέμα, και εξ αντικειμένου κακόβουλο.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή είμαστε ακόμα ατελείς. Έχουμε πρώτοι αναγνωρίσει ότι τα τελευταία χρόνια τα μεσαία στρώματα έχουν πιεστεί δυσανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Σας διαβεβαίω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα οι προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά ανακούφιση κοινωνικών ομάδων θα εστιαστεί ακριβώς εκεί. Μέχρι τον προσεχή Αύγουστο -και ιδιαίτερα στο διάστημα που θα ακολουθήσει, η διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης ανακούφισης των μεσαίων φορολογικά στρωμάτων θα αποτελέσει υψηλή μας προτεραιότητα.

Nέα Δημοκρατία:

Εκφράζει και προασπίζεται τα πλέον ακραία συστημικά - διαπλεκόμενα συμφέροντα στα οποία απευθύνεται χωρίς να διατυπώνει θετικές προτάσεις και λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Απέναντι στα αδιάψευστα στοιχεία που δείχνουν την επανάκαμψη της χώρας, αντιτάσουν την υστερική και στείρα αναπαραγωγή καταστροφολογικών fake news που ξεκινούν από τους εκλεκτούς τους mediάρχες.

Η μοναδική εναλλακτική πολιτική πρόταση της ΝΔ, πίσω από τα πομπώδη λόγια για άμεση μείωση της φορολογίας που με ένα μαγικό ραβδί θα φέρει από μόνη της την ανάπτυξη, κρύβει κάτι πολύ συγκεκριμένο:

Κρύβει οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, κρύβει περαιτέρω περικοπές σε νοσοκομεία και παιδεία, σε τομείς που ακόμα και οι σκληροί του ΔΝΤ αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπής ούτε ενός Ευρώ.

Κρύβει πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την επιστροφή σε μια οικονομία πλήρους δημοσιονομικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.

Και, βεβαίως, κρύβει την παλινόρθωση του πάλαι ποτέ πελατειακού κράτους που, μετά από τρία σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης έχει πια αρχίσει εμφανώς να κλονίζεται.

Απέναντι σε αυτούς τους μύχιους πόθους, που ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να εκφράσει ανοικτά, βρίσκονται τα δικά μας προτάγματα, οι δικοί μας στρατηγικοί στόχοι.

Αυτά που έχουμε ήδη κάνει και όσα -πολλά- έχουμε ακόμα να κάνουμε.

Η προσπάθεια που μαζί με τον Ελληνικό λαό ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2015 μας επιτρέπει σήμερα να στρέψουμε το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Να σκεφτούμε όχι πια με όρους συμφωνίας και μέτρων, αλλά με όρους στρατηγικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας.

Με το μυαλό μας στην πολιτική και το σχέδιο εκείνο που θα επανεκκινήσει την πραγματική οικονομία και θα ξαναστήσει όρθια την κοινωνία.

Στη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιο και βιώσιμο, σε μια νέα, υγιή οικονομία, που να δίνει προτεραιότητα στη μείωση της ανεργίας και στην ανακούφιση των κοινωνικών και οικονομικών πληγών.

Αλλά και στις αναγκαίες τομές. Στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο, το οποίο όμως θα πρέπει να πετύχει, επείγει να πετύχει.

Η βίαιη και καταναγκαστική προσαρμογή σε ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες επιλογές οδήγησε την κοινωνία μας στην όξυνση των ανισοτήτων, στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, τον ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό, αποτελώντας έτσι τη βασική αιτία για την άνοδο της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Το φαινόμενο δεν είναι βέβαια ελληνικό, παρουσιάζεται με αυξανόμενη ένταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υπεράσπιση λοιπόν της δημοκρατίας σε μια περίοδο που υπονομεύεται από δυνάμεις του φασισμού παντού, είναι δυστυχώς και πάλι αναγκαία.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη δημοκρατία μας, αν δεν πείσουμε τους πολίτες καθημερινά να νοιάζονται για τη δημοκρατία, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να καυτηριάζουν τις παραβιάσεις από κάθε είδους κέντρα με οποιοδήποτε ιδεολογικό προσανατολισμό.

Φίλες και φίλοι,

Δεν υπήρξε ποτέ στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση της κρίσης και η αναπαραγωγή του μοντέλου που παραλάβαμε.

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια σκληρού και πολλές φορές άνισου αγώνα μπορούμε πλέον να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τη στρατηγική μας στόχευση, που ήταν και είναι η ανασυγκρότηση και ο προοδευτικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.

Αυτό απαιτεί έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να εμπνεύσει τη μεγάλη στράτευση και να οργανώσει τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία και τις συναινέσεις που είναι αναγκαίες.

Απαιτεί την παγίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως τον εκφραστή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απαιτεί τη δυνατότητά μας να λειτουργήσουμε ως ο άξονας της νέας κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που θα εκφράσει τον προοδευτικό δημοκρατικό πόλο της ελληνικής κοινωνίας κόντρα στη συντήρηση.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη κυβερνώσα αλλά και διεκδικητική, που μάχεται και αναστοχάζεται στην Ελλάδα αλλά και με ρόλο ιδιαίτερο και διακριτό στην Ευρώπη, είναι και θα είναι κρίσιμος και πρωταγωνιστικός.

Γιατί είμαστε η πρώτη Αριστερά στην Ευρώπη, που έχει φτάσει μέχρι την κυβέρνηση.

Και γιατί κάθε βήμα εξόδου από την κρίση και απαλλαγής από την επιτήρηση, αναδεικνύει ένα νέο, εντελώς διαφορετικής αντίληψης υπόδειγμα κυβέρνησης, βασισμένο σε αρχές που ιεραρχούν ψηλότερα από οτιδήποτε άλλο, τις ανθρώπινες ανάγκες.

Γιατί τώρα έχουμε την ιστορική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας σε όλα σχεδόν τα επίπεδα.

Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, όπως εξάλλου εύκολος δεν ήταν μέχρι σήμερα. Και σίγουρα δεν θα λείψουν η πολιτική υστερία και οι κραυγές της αντιπολίτευσης που είδε τα όνειρά της για αριστερή παρένθεση να συντρίβονται.

Είμαι σίγουρος, όμως, ότι όπως κάναμε μέχρι σήμερα κάναμε, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, θα δώσουμε την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μας για να ανταποκριθούμε στις ιστορικές μας ευθύνες.

Σας ευχαριστώ, καλή δύναμη.

Από την εκδήλωση με ομιλητή τον Π. Ρήγα στο Ίλιο: Έχουμε την ιστορική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας
Από την εκδήλωση με ομιλητή τον Π. Ρήγα στο Ίλιο: Έχουμε την ιστορική ευκαιρία επανεκκίνησης της χώρας




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ