ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/01/2018

Απάντηση Ντομπρόβσκις στην επιστολή των 5 Ευρωβουλευτών για το Ελληνικό Πρόγραμμα: Η δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξης του ελληνικού λαού είναι συνεχής και άγρυπνη

Απάντηση Ντομπρόβσκις στην επιστολή των 5 Ευρωβουλευτών για το  Ελληνικό Πρόγραμμα: Η δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση του  συστήματος κοινωνικής στήριξης του ελληνικού λαού είναι συνεχής και άγρυπνη



Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων προς την Κομισιόν: “Η Κομισιόν να διεξάγει εκτεταμένη αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων του Ελληνικού Προγράμματος και να διευκολύνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεξάγει τον δημοκρατικό εποπτικό του ρόλο”.


Απάντηση έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σε επιστολή που του είχαν στείλει 5 μέλη της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ελληνικό Πρόγραμμα. Οι 5 Ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από 3 πολιτικές ομάδες, που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης, ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Udo Bullmann, η επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών Pervenche Beres, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ernest Urtasun και ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην απάντησή του αναφέρει πως “από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Επιτροπή έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων”. Παράλληλα ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως “η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση του κοινωνικού αντικτύπου κατά την έναρξη του προγράμματος το 2015. Η αξιολόγηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με έναν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων”.

Τέλος, η Κομισιόν μεταξύ άλλων υπογραμμίζει πως περίπου 500.000 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ενώ όταν το μέτρο υλοποιηθεί πλήρως αυτός ο αριθμός θα φτάσει τις 750.000 πολίτες. Παράλληλα η Κομισιόν, απαντώντας στους Ευρωβουλευτές, αναφέρει πως “συνεχίζουμε να καταβάλλουμε μέγιστες προσπάθειες για την ενίσχυση ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να βοηθήσει την επανένταξη των Ελλήνων πολιτών στο εργατικό δυναμικό με έναν βιώσιμο τρόπο”.

Στην Επιστολή τους προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, οι 5 Ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του Ελληνικού Προγράμματος, ενώ την καλούν να “εκπληρώσει τη νομική της υποχρέωση και την πολιτική της δέσμευση να βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει τον δημοκρατικό εποπτικό του ρόλο, αναφορικά με το Ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής”.

 

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των 5 Ευρωβουλευτών, καθώς και η απάντηση του Β. Ντομπρόβσκις:

 

ΠΡΟΣ

κ. ΖΚ Γιούνκερ
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις
Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών

κ. Πιέρ Μοσκοβισί
Επίτροπο Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων

κα. Μαριάν Τυσσέν
Επίτροπο για την Απασχόληση τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Δεξιότητες και Κινητικότητα Εργατικού Δυναμικού

 

Αίτημα για αξιολόγηση του κοινωνικού αντικτύπου των μέτρων, που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος προσαρμογής:

Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητοί Επίτροποι,

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος προσαρμογής αποτελεί σημαντικό βήμα προς την πολυαναμενόμενη σωστή κατεύθυνση. Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική Βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλλο ανέφερε ότι επιπρόσθετα μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ (1% περικοπών σε συντάξεις και 1% αυξήσεις φορών) θα αντισταθμιστούν εξ` ολοκλήρου από αντίστοιχες αυξήσεις κοινωνικών δαπανών και φορολογικών περικοπών, εκτός και αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% δεν τηρηθεί. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα συνεπάγεται περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων και σημαντική μείωση του ορίου που απαιτείται για την φοροαπαλλαγή, με απόδοση αντίστοιχα 1% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Με βάση την αρθρογραφία στον Τύπο, οι περικοπές των συντάξεων δεν περιορίζονται στις υψηλές συντάξεις άλλα αφορούν τον μεγαλύτερο αριθμό των συνταξιούχων, ενώ οι χαμηλότερες βαθμίδες των 600-700 ευρώ θα είναι ιδιαίτερα και σωρευτικά επηρεασμένες από τις μειώσεις του αφορολόγητου ορίου.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα τον κανονισμό 472/2013, απαιτείται διανεμητική αξιολόγηση των επιπτώσεων των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής, απαιτώντας ότι η αναμενόμενη κατανομή της προσπάθειας προσαρμογής, θα είναι δημόσια. Ομοίως, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύτηκε στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι τα προγράμματα μεταρρύθμισης της ΕΕ θα προχωρούν μελλοντικά όχι μόνο μέσω της αξιολόγησης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, άλλα και μέσω της εκτίμησης των μελλοντικών κοινωνικών επιπτώσεων. Στο μέλλον δεν θα υπάρξουν προγράμματα προσαρμογής, εκτός και αν προηγείται ενδελεχής εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει εκτεταμένη αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των μέτρων του Ελληνικού Προγράμματος όπως έχει τροποποιηθεί τώρα. Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εκπληρώσει την νομική της υποχρέωση και την πολιτική της δέσμευση και θα βοηθήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκήσει τον δημοκρατικό εποπτικό του ρόλο, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Με Εκτίμηση,

Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Pervenche Berès
Udo Bullman
Sven Giegold
Δημήτριος Παπαδημούλης
Ernest Urtasun.

 

Ακολουθεί η απάντηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις:

Βρυξέλλες, 22.12.2017

Aξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα. Χαιρετίζω την ευκαιρία να απαντήσω εξ ονόματος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκ μέρους των συναδέλφων μου Επιτρόπων στους οποίους απευθύνεστε στην επιστολή σας.

Από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Επιτροπή έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ενεργώντας στο πλαίσιο της εντολής που δόθηκε από το Eurogroup και το ΔΣ του ESM, επιμείναμε διασφαλίζοντας ότι η προσαρμογή κατανέμεται με δίκαιο τρόπο και ότι οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προστατεύονται.

Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση του κοινωνικού αντικτύπου κατά την έναρξη του προγράμματος το 2015. Η αξιολόγηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM, θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με έναν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων.

Η Επιτροπή υπήρξε η κινητήρια δύναμη για σημαντικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος αναφορικά με την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και την προστασία των πλέον ευάλωτων. Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτό, την εισαγωγή του νέου κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Αυτό το μέτρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα το οποίο έχει δημιουργήσει ένα βασικό καθολικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Περίπου 500.000 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς αυτό, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε συνολικά 750.000 πολίτες ή αλλιώς στο 7% του ελληνικού πληθυσμού, στην πλήρη του εφαρμογή.

Εμείς συνεχίζουμε να καταβάλλουμε μέγιστες προσπάθειες για την ενίσχυση ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να βοηθήσει στην επανένταξη των Ελλήνων πολιτών στο εργατικό δυναμικό με έναν βιώσιμο τρόπο. Επιπλέον, η αξιολόγηση της κοινωνικής πρόνοιας αποσκοπεί στην στήριξη ενός πιθανού επανασχεδιασμού ενός πιο στοχοθετημένου και αποτελεσματικότερου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Καθ΄ όλη την διάρκεια των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους εταίρους του προγράμματος, η Επιτροπή μελετούσε διαρκώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα των συμφωνηθέντων μέτρων πολιτικής και έλαβε υπόψιν της αυτό το ζήτημα στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και επέμεινε να διασφαλίσει ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων ήταν όσο το δυνατόν πιο δίκαιες. Η Επιτροπή έχει παράσχει και συντονίσει εκτεταμένη τεχνική βοήθεια προς τις ελληνικές αρχές -ορισμένες φορές σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα ή την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας – ώστε να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να ενεργούν με πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των αναδιανεμητικών αποτελεσμάτων των αλλαγών πολιτικής με τη χρήση μοντέλων μικροπροσομοίωσης. Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατόν να αναλυθούν και να συγκριθούν διαφορετικά σενάρια μεταρρυθμίσεων και να υποστηριχθεί μια προσέγγιση βασισμένη στα τεκμήρια που προκύπτουν.

Επιπλέον, η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το πρόγραμμα του ESM, όπως δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017, αποτυπώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα 2 χρόνια του προγράμματος, μέχρι και το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης και παρέχει λεπτομερή επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα τμήμα σχετικά με το σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τρόπου με τον οποίο αξιολογήθηκε ο κοινωνικός αντίκτυπος.

Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω για τη συνεχή και άγρυπνη δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξη του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει βιώσει μεγάλες δυσκολίες μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Επίσης, να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζονται -και θα εξακολουθήσουν- να καταβάλλονται προσπάθειες για να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν θεσπιστεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα συνεχίσουμε να κρατάμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρως ενημερωμένο, όπως ακριβώς συνέβη και μέχρι τώρα.

Με Εκτίμηση,

Βάλντις Ντομπρόβσκις.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ