04/01/2018

Ρ. Σβίγκου: Εφικτή η λύση για ΠΓΔΜ στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο

- Καλημέρα κα Σβίγκου, καλή χρονιά. Τι γίνεται; Προετοιμάζεστε για εκλογές; Γιατί, απ’ ό,τι λέει η κα Μπακογιάννη και η Ν.Δ., επειδή δεν θα τα βρείτε με τον Π. Καμμένο στο Μακεδονικό θα πάμε σε εκλογές. Ισχύουν όλα αυτά;

Ένα – ένα. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας….

- Ας ξεκινήσουμε από την ουσία, γιατί έχει ιδιαίτερο νόημα.

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχει η ευκαιρία να δοθεί λύση στο πρόβλημα που εκκρεμεί με την ονομασία της γείτονος χώρας. Και πρέπει αυτή η ευκαιρία να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατυπωμένη εδώ και χρόνια, όπως και παλαιότερα του Συνασπισμού, σχετικά με μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι εφικτή και μια ευρύτερη συναίνεση.

- Ξέρετε, σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι προσπαθείτε να κάνετε ένα κλίμα αποστασίας των βουλευτών από τα κόμματά τους. Έτσι λέει.

Καμία σχέση. Εμείς θέλουμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, όπως έχει τοποθετηθεί το δικό μας κόμμα, και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι σύμφωνη με την γραμμή που και ο Κώστας Καραμανλής υπηρέτησε το 2007 και αν θέλει πραγματικά λύση, μια λύση η οποία θα προσφέρει σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ή αν θα κρατήσει μια εθνικά ανεύθυνη και υπονομευτική στάση, ποντάροντας στην εκλογολογία όπως πόνταρε και το προηγούμενο διάστημα και ηττήθηκε κατά κράτος

- Αναφορικά με το ενδοκυβερνητικό; Γιατί είδαμε σε προηγούμενες φάσεις και δηλώσεις τον κ. Καμμένο να έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά αυτά τα θέματα.

Η κυβέρνηση έχει τις δικές της διαδικασίες και τα δικά της συλλογικά όργανα. Θα γίνουν συζητήσεις και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα ενδοκυβερνητικό από τη στιγμή που διαφαίνεται λύση ως προς ένα τέτοιο ζήτημα.

- Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει ζήτημα. Και καταλήγω ξανά στο πρώτο ερώτημα…

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει στο εσωτερικό της τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν.

- Αναφορικά, βέβαια, επειδή όλο αυτό ξεκινάει και πάντα είναι λίγο έτσι λίγο σκαμπρόζικο όλο αυτό το ζήτημα, αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών. Βλέπουμε ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχουν γενικά εκτιμήσεις για εκλογές μέσα στο 2018. Και μάλιστα, όταν ο Πρωθυπουργός είπε ότι όχι αυτές θα γίνουν το 2019 – ερωτήθηκε σε πρόσφατή συνέντευξή του και είπε όχι αυτές θα γίνουν το 2019 – το αντιμετώπισαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κα Σπυράκη, λέγοντας ότι διακρίνει ένα άγχος στον Πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα υπάρχει, θεωρείτε εσείς, ο κίνδυνος να υπάρξουν γεγονότα που να φέρουν και πολιτικές εξελίξεις;

Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης νομίζω ότι έχει αντιληφθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2019. Γι’ αυτό και, παρόλο που είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το κρατήσει στην επικαιρότητα, έχει μεταβάλει τη σχετική ρητορεία του. Δηλαδή, αν είδατε και την τοποθέτησή του στο συνέδριο του κόμματος, εκεί επί της ουσίας έκανε μια στροφή ως προς το ζήτημα της εκλογολογίας.
Παρ’ όλα αυτά το σενάριο αυτό συνεχίζει να διακινείται και θα συνεχίζει να διακινείται και την επόμενη περίοδο, κυρίως γιατί εξυπηρετεί τους στόχους εκείνων των κύκλων που επιθυμούν να συντηρείται ένα κλίμα ανασφάλειας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό κλίμα σταθερότητας το οποίο υπάρχει την τελευταία περίοδο στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Και το οποίο κλίμα είναι συμβατό με τις προσπάθειες αλλαγής σελίδας και εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Αυτοί, δηλαδή που προσπαθούν να στρέψουν την συζήτηση αλλού, στις εκλογές και στην αποσταθεροποίηση, το κάνουν επειδή η συζήτηση που θα διεξαχθεί την επόμενη περίοδο, και εκεί πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να προσέλθουν με τις θέσεις και τις προτάσεις του, αφορά στον σχεδιασμό της εποχής μετά τα μνημόνια και της ανάκτησης της κυριαρχίας της χώρας και της αναβάθμισης της θέσης της.
Ακριβώς επειδή ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στις θετικές ειδήσεις και τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν την τελευταία περίοδο για τη χώρα μας, προσπαθεί να συντηρεί μια τέτοια εκλογολογία.

- Μέχρι, όμως, να ξεκινήσει και επισήμως αυτή η συζήτηση για το μεταμνημονιακό πεδίο και την ελάφρυνση του χρέους κλπ, δηλαδή τη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, έχουμε και την 3η αξιολόγηση. Έχουμε το πολυνομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή από βδομάδα, το οποίο έχει και ζητήματα τα οποία θα δώσουν έναυσμα για αντιπαραθέσεις, για να σας κατηγορήσει η αντιπολίτευση είτε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είτε για τις κατασχέσεις για χρέη για παράδειγμα στο δημόσιο, είτε ακόμα και για τον απεργιακό νόμο. Εσείς, πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Κατ’ αρχήν είναι θετικό ότι η αξιολόγηση κλείνει στην ώρα της. Οπότε, δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει τις προσπάθειες που γίνονται και θα καταλήξουν στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κρατήσουμε.
Το δεύτερο είναι, ότι πρέπει να βάλουμε στη σωστή τους βάση όλα όσα περιέχει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Για παράδειγμα ως προς το ζήτημα της απεργίας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι ακριβώς αλλάζει στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την απεργία. Όπου λάμβανε αποφάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο, θα συνεχίσει να τις λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο, όπου τις λάμβανε τις αποφάσεις για την απεργία η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων, θα συνεχίσει να τις λαμβάνει η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων. Η αλλαγή αφορά στα πρωτοβάθμια σωματεία που δεν έχουν πανελλαδική εμβέλεια και δεν έχουν ευρύτερη γεωγραφική αναφορά, στα οποία για να νομιμοποιηθεί η απεργία, εκεί που χρειάζονταν απαρτία στο 1/3 των εργαζομένων, η απαρτία πρέπει πλέον να είναι στο ½.

- Στο 1/2 μάλιστα – με συγχωρείτε – των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Δεν υπήρχε καν αυτό τότε.

Είναι μια ρύθμιση η οποία έχει μια αρκετά περιορισμένη έκταση. Δεν είναι κάτι το οποίο θα επιλέγαμε εμείς, εάν δεν ήταν στα πλαίσια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το οποίο όμως δεν νομίζω ότι μεταβάλει τη γενικότερη εικόνα και την ευρύτερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να δίνει, ως προς στην επαναρύθμιση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας.

- Από εκεί και πέρα έχουμε και το θέμα, όπως είπαμε, με τους πλειστηριασμούς, ένα ζήτημα στο οποίο θα επενδύσουν οι δυνάμεις και η Ν.Δ. και από την άλλη πλευρά από τα αριστερά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ…

Αυτό δεν είναι ένα καινούργιο ζήτημα και είναι ένα ζήτημα στο οποίο η νομοθεσία Κατσέλη – Σταθάκη έρχεται να προσφέρει προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

- Θα υπάρξουν, νομίζετε, από την πλευρά του κόμματος, διεργασίες έτσι ώστε να απαντηθούν τουλάχιστον και ζητήματα, κάποιοι φόβοι που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός σας και στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα;

Έχουμε δηλώσει από την αρχή, ότι και Παρατηρητήριο πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά ότι και οι τράπεζες τηρούν τους όρους που πρέπει να τηρηθούν και δανειολήπτες προστατεύονται σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Οπότε, θα πρέπει να υπάρχει εκείνη η μέριμνα, ώστε η νομοθεσία να τηρείται και όπου δεν συμβαίνει αυτό να υπάρχουν και οι ανάλογες προστατευτικές διατάξεις που θα το κάνουν αυτό εφικτό.