ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/01/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Σιγά σιγά ενισχύεται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε

Δημ. Παπαδημούλης: Σιγά σιγά ενισχύεται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε



Για να πετύχουμε τον στόχο μιας νέας 4ετίας θα πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε καθημερινά τη ‘νοικοκυρεμένη διαχείριση’

Η λύση στο θέμα του ονόματος με τα Σκόπια θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί που πρέπει, προς την Ανατολή και όχι προς τον Βορρά

Μιλώντας σήμερα στον ραδιόφωνο σταθμό «Alpha 989» (Δ. Βερύκιος - Σ. Λάμπρου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Σ.Λ.: Θα είναι μια καλή χρονιά το 2018;

Δ.Π.: Το 2018 θα είναι μια αρκετά καλύτερη χρονιά από το ’17 κι ένας σημαντικός σταθμός, καθώς η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο και θα μπει σ’ έναν πιο δυνατό ρυθμό ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Από ‘κει και πέρα, έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δυσκολίες, θα χρειαστούν χρόνια και σκληρή προσπάθεια για να ξαναφτάσουμε στο βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Έχω, επίσης την εντύπωση, ότι σιγά σιγά ενισχύεται σε ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε.

Το στοίχημα πλέον είναι να καταλάβουμε όλοι ότι έξοδος από τα μνημόνια δε σημαίνει ότι ξανακάνουμε ως χώρα αυτά που έκαναν για χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα» με ελλείμματα και χρέη, που είχαν ως αποτέλεσμα τα μνημόνια. Αντιθέτως, πρέπει να θεραπεύσουμε όλες εκείνες τις παθογένειες, που έφεραν τη χρεοκοπία, και να στήσουμε βήμα-βήμα μια υγιή, αναπτυσσόμενη οικονομία, μια σοβαρή και ισχυρή διοίκηση, ένα υπολογίσιμο κοινωνικό κράτος, μια εξωστρεφή Ελλάδα, που παράγει περισσότερο πλούτο και τον διανέμει δικαιότερα.

Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για την τετραετία 2019-’23, το οποίο χοντρικά παρουσίασε χθες ο Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο και με το οποίο θα διεκδικήσουμε την επόμενη 4ετία.

Δ.Β.: Κάνετε, δηλαδή, σχέδια και για μετά το 2019;

Δ.Π.: Βεβαίως. Νομίζω ότι η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού έδωσε ακριβώς αυτόν τον οδικό χάρτη, εξηγώντας με ειλικρίνεια τα βήματα. Πάνω σε αυτόν τον χάρτη πρέπει να δουλέψουμε εντατικά, ώστε να τον εξειδικεύσουμε και να τον κάνουμε εφαρμόσιμη πολιτική. Και γύρω από αυτόν τον χάρτη θα πρέπει να γίνει και η πολιτική αντιπαράθεση στις επόμενες εκλογές, το 2019, στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Το 2018 -και ιδίως το 1ο εξάμηνο- μπορεί να είναι και μια χρονιά όπου η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι λύνει και χρονίζοντα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως το θέμα της ονομασίας της γειτονικής FYROM. Κάτι που, εφόσον συμβεί, -και υπάρχουν θετικές ενδείξεις επί του παρόντος- θα ενισχύσει τη σταθερότητα, την εμπιστοσύνη, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ θα ωφελήσει πολύ και την ελληνική οικονομία.

Δ.Β.: Το ισχύον πολιτικό σύστημα που απαρτίζει το κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να κάνει αυτό που είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, περί κινήσεων που θα κάνουν διακριτικό το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης; Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται. Αν μπορούσαν δεν θα το είχαν κάνει;

Δ.Π: Νομίζω ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι καλή και βελτιώνει τα πράγματα, ωστόσο πάντα υπάρχει περιθώριο για το καλύτερο. Εκτιμώ ότι ο Πρωθυπουργός, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύνθεση της κυβέρνησης, έχει υπόψη του μέτρα και κινήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και της επίδοσης της κυβερνητικής μηχανής.
Γιατί το ζητούμενο τώρα είναι περισσότερο έργο και λιγότερα λόγια. Και εδώ, με αιχμή τα θέματα επενδύσεις-ανεργία- καθημερινότητα του πολίτη και από την άλλη την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, του «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», που λέει ο κόσμος, υπάρχει ανάγκη και περιθώριο βελτίωσης.

Δ.Β.: Μα πώς θα έρθουν πίσω τα κλεμμένα, από τη στιγμή που έχουν βγει οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και ουσιαστικά οι φορολογικοί έλεγχοι μέχρι το 2012 ακυρώνονται;

Δ.Π.: Τα εμπόδια που αναφέρατε υπάρχουν. Από την άλλη, έχω υπόψη μου και σχέδια ενίσχυσης και του μηχανισμού της δικαιοσύνης και της κρατικής κυβερνητικής μηχανής ευρύτερα, για να μπορούν να διασταυρώνονται στοιχεία, ώστε το σκάνδαλο με ορισμένους κυρίους και κυρίες, οι οποίοι έχουν στην Ελλάδα δάνεια και χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και μεγάλα ποσά, κρυμμένα έξω πίσω από off shore, να μπορεί να ελεγχθεί.

Υπάρχει στην Ελλάδα ένα σπορ από ορισμένους χρυσοκάνθαρους, σύμφωνα με το οποίο «τα χρέη μου στην Ελλάδα, για να τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι, και τα λεφτά που πήρα με δάνεια στην Ελλάδα κρυμμένα στο εξωτερικό, πίσω από τις off shore». Σε αυτό το θέμα χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και δραστικότερα μέτρα. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του, αλλά νομίζω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να περιμένετε βήματα γύρω από αυτό το θέμα.

Δ.Β.: Πάντως, αν το πετύχετε αυτό, μπορεί να διεκδικήσετε μετά το 2019 και κυβέρνηση. Αν δεν δώσετε κάτι τέτοιο στον λαό...

Δ.Π.: Αυτή τη στιγμή, η μεν ΝΔ έχει «πιάσει ταβάνι» κι έχει αρχίσει να «πέφτει», κάτι που φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις -ακόμα και σε αυτές που δημοσιεύει ο ΣΚΑΪ-. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει, αργά αλλά σταθερά. Μαζί με την ανάκαμψη της οικονομίας, νομίζω ότι θα ενισχυθεί και η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές του ’19 θα είναι ντέρμπι, δεν είναι κερδισμένες για κανέναν. Αλλά πιστεύω ότι ο στόχος μιας νέας 4ετίας με κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι εύκολος, αλλά είναι εφικτός. Και για να τον πετύχουμε πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε καθημερινά αυτό που λέγεται «νοικοκυρεμένη διαχείριση». Πετυχαίνω τους στόχους που έχω συμφωνήσει και από το περίσσευμα βοηθάω αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν μοιράζω λεφτά που δεν υπάρχουν, δεν ξανακάνω αυτά που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία 2000-2010, που «τίναξαν την μπάνκα στον αέρα», φέρνοντας χρεοκοπία και μνημόνια.

«Νοικοκυρεμένη διαχείριση» σημαίνει «απλώνω τα πόδια μου μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα». Προτιμώ να πετυχαίνουμε πλεόνασμα με υπερ-απόδοση και να δίνουμε κοινωνικό μέρισμα, από το να δίνονται πρόωρα εξαγγελίες χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει προηγουμένως το θετικό αποτέλεσμα. 

Δ.Β.: Ακούω χθες τον Πρωθυπουργό να λέει και να παροτρύνει τους υπουργούς του και συγκεκριμένα τους υπουργούς Υγείας, Μεταρρύθμισης, Παιδείας. Πώς θα τα βάλεις με τους φροντιστηριάρχες, τα ιδιαίτερα και την παραπαιδεία;

Δ.Π.: Όλα τα παραπάνω που αναφέρατε καταδεικνύουν ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, αλλά και μεγάλη ευθύνη να παρουσιάσουμε ένα ελληνικό σχέδιο, φτιαγμένο από ελληνικά χέρια και μυαλά, για την ανάπτυξη της χώρας και για εκείνες τις αλλαγές, που είναι απαραίτητες για τη χώρα, προκειμένου να ορθοποδήσει από την καταστροφή των τελευταίων χρόνων.

Ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, παράδειγμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός της Ελλάδας. Και δεν εννοώ μόνο της διοίκησης, αλλά και των επιχειρήσεων. Να παράγουμε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, που να μπορούν να εξάγονται περισσότερο, να είναι πιο ελκυστικά στο ράφι, να πιάνουν καλύτερη τιμή.
Αυτό είναι ένα τεράστιο στοίχημα, που για να το κερδίσουμε πρέπει όλοι να αλλάξουν μυαλά. Είμαστε πολύ πίσω σε κάποια θέματα, ενώ έχουμε θαυμάσια προϊόντα.

Ένα άλλο παράδειγμα: Έχουμε κάθε χρόνο ρεκόρ στον τουρισμό. Το θέμα είναι, μπορούμε μέσα από τον ελληνικό τουρισμό, που αναπτύσσεται, να λανσάρουμε και να προωθούμε και ελληνικά προϊόντα αγρο-διατροφής; Γιατί να τρώει γαλλικό βούτυρο και ολλανδικό τυρί ο τουρίστας στην Κρήτη και όχι το κρητικό προϊόν; Γιατί να μη φεύγει με τυποποιημένο λάδι, μέλι κ.λπ.; Γιατί να μην αναπτύξουμε τα βότανα;

Αντί, λοιπόν, να παίρνουν διάφοροι χρυσοκάνθαροι θαλασσοδάνεια και να τα κάνουν off shore και να φορτώνουν στον φορολογούμενο τα κόκκινα δάνειά τους, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους, οι τράπεζες να βρουν από εκεί τρόπο να μαζέψουν λεφτά, με τη βοήθεια της διοίκησης, της δικαιοσύνης και των ψηφιακών μηχανισμών, που να πάνε σε δάνεια, σε επιχειρήσεις υγιείς που θέλουν να παράγουν με έντιμο τρόπο καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, κερδίζοντας οι ίδιοι και δημιουργώντας απασχόληση. Αυτό είναι το στοίχημα για την Ελλάδα.

Σ.Λ.: Πάμε λίγο στα Σκόπια, τι βλέπετε εκεί και τι λένε και οι Ευρωπαίοι;

Δ.Π.: Υπάρχει μια ευκαιρία να δοθεί μια θετική λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή αυτό φαίνεται να το θέλει και η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων και η ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι εφόσον εξασφαλιστεί, θα έχει και μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή η αποδοχή της λύσης. Θα είναι στην εθνική γραμμή που διαμόρφωσε το 2007-2008 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με τη σύνθετη ονομασία και αν το καταφέρουμε θα πετύχουμε αυτό που προσπάθησε ο Κ. Μητσοτάκης, με την στήριξη του τότε Συνασπισμού, αλλά δεν το κατάφερε γιατί τον «έριξε» ο Σαμαράς.

Εάν αυτό γίνει, νομίζω ότι θα είναι καλό και για την Ευρώπη, το θέλουν οι Βρυξέλλες, και θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, γιατί ο στόχος είναι, όταν ανακοινωθεί το Brexit, δηλαδή μείον ένας, να μπορεί η Ευρώπη να πει «συν δύο», δηλαδή συν Σερβία και Μαυροβούνιο, σε μια προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα χρονοδιάγραμμα, πράγμα το οποίο υπηρετεί πάρα πολύ τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, τον γεωπολιτικό μας ρόλο, αλλά και την ελληνική οικονομία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, παρόλα μας τα προβλήματα, στα Βαλκάνια παραμένει η ισχυρότερη οικονομία, με το ισχυρότερο ανθρώπινο δυναμικό από πλευράς ικανοτήτων και με την ισχυρότερη, επίσης, επιχειρηματική κοινότητα.

Σ.Λ.: Αυτό ενοχλεί λέτε και τους Τούρκους; Γιατί τους βλέπουμε να σηκώνουν συνέχεια τον τελευταίο καιρό «κόκκινο πανί».

Δ.Π.: Η λύση στο θέμα του ονόματος με τα Σκόπια θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί που πρέπει, προς την Ανατολή και όχι προς τον Βορρά. Προς τον δε Βορρά, θα πρέπει να αναπτύξουμε πολύπλευρες σχέσεις από τις οποίες θα ωφεληθεί και η ελληνική οικονομία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ