ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/01/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Το τσάμπα πέθανε, οι καναλάρχες πρέπει να πληρώνουν για τις συχνότητες

Δημ. Παπαδημούλης: Το τσάμπα πέθανε, οι καναλάρχες πρέπει να πληρώνουν για τις συχνότητες



Ο καβγάς στο εσωτερικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -Καραμανλικοί, Μητσοτακικοί, Βενιζελικοί, Παπανδρεϊκοί- είναι καβγάς συνενόχων, γιατί ο κόσμος ξέρει τι έφερε τη χρεοκοπία και τα μνημόνια: Η κακή διακυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων, που άθροιζαν 85% για χρόνια στις κάλπες

Όλος ο διεθνής Τύπος καταγράφει ότι η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, με μία εντυπωσιακή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και οι προβλέψεις είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και με την τέταρτη αξιολόγηση

Για τρίτη συνεχή χρόνια, όχι μόνο επιτυγχάνουμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά υπεραποδίδουν τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα το περίσσευμα αυτής της υπεραπόδοσης να δίνεται σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη

Το τσάμπα πέθανε. Όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες πρέπει να πληρώνουν γι’ αυτό, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Πρακτορείο FM

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» (Κ. Παπαδάκη - Σ. Παπαδοπούλου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Πιστεύω ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το ’17 κι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία για την ανάκαμψη της χώρας και την επίλυση προβλημάτων, όπως το Σκοπιανό-Μακεδονικό, αλλά και για τη θεμελίωση της μεταμνημονιακής Ελλάδας σε υγιείς βάσεις.
Παρακολουθούσα νωρίτερα αυτόν τον καβγά που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και εντός των δύο κομμάτων, για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας τη δεκαετία 2000-2010, που έφερε τα μνημόνια, με αφορμή το δημοσίευμα για την έκθεση της ΤτΕ. Η αλήθεια είναι ότι για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2000-2010, που πετούσαμε τα λεφτά από τα παράθυρα, με τις Ολυμπιάδες κ.λπ., που δημιούργησε αυτά τα ελλείμματα και τα χρέη, με σκάνδαλα, διορισμούς, ευθύνονται βαριά οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Και ο καβγάς ανάμεσά τους και στο εσωτερικό τους -Καραμανλικοί, Μητσοτακικοί, Βενιζελικοί, Παπανδρεϊκοί- είναι καβγάς συνενόχων, γιατί ο κόσμος ξέρει τι έφερε τη χρεοκοπία και τα μνημόνια: Η κακή διακυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων, που άθροιζαν 85% για χρόνια στις κάλπες.
Αυτός ο καταλογισμός ευθύνης, όμως, μετατρέπεται και σε μια βαριά ιστορική ευθύνη για την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ: Να θεμελιώσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα σε υγιή δημόσια οικονομικά, ώστε να μην υποστεί ξανά η χώρα κι ο ελληνικός λαός αυτή την άγρια μονομερή λιτότητα και την ταπεινωτική επιτροπεία, που συνιστά αλλοίωση και παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας.
Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος για το 2018: Να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, όχι για να ξεσαλώσουμε και για να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά για να επανακτήσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κουμάντο στη χώρα μας.
Για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα στο ξέφωτο και να παράγει περισσότερα και καλύτερα προϊόντα, περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα.
Ο στόχος μας -και θα τον πετύχουμε- είναι: Μνημόνια τέλος. Θα είμαστε υπό την εποπτεία των κανόνων, που ισχύουν στην Ευρωζώνη για όλα τα κράτη-μέλη, συν τις προβλέψεις των κανονισμών 472 και 473, που ισχύουν ήδη και εφαρμόζονται για τις χώρες που ήταν σε μνημόνιο και βγήκαν από αυτό, και αναφέρομαι σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο.
Επίσης, έχει προβλεφθεί γι’ αυτό, στα πρώτα βήματα της Ελλάδας μετά το μνημόνιο, να ισχυρίζονται από ένα ισχυρό αποθεματικό -το λεγόμενο buffer, μαξιλάρι δηλαδή- που αποφασίστηκε ήδη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 και που ήδη διαμορφώνεται.
Εάν δείτε την εντυπωσιακή πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, θα διαπιστώσετε ότι οι αγορές -που δεν είναι και ιδιαίτερα φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ- προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Σ.Π.: Να περάσουμε και στο πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Τσακαλώτος λέει ότι είναι περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά, ενώ οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης προοιωνίζουν μια δύσκολη υιοθέτηση. Θα μπορέσει, κατά τη γνώμη σας, να περάσει η κυβέρνηση από το πολυνομοσχέδιο αβρόχοις ποσί;
Δ.Π.: Είναι η πρώτη φορά, νομίζω, που, όχι απλώς τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και που και κανείς εκτός Ελλάδας δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το αν θα εγκριθεί ή όχι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο. Αντιθέτως, όλος ο διεθνής Τύπος καταγράφει ότι η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, με μία εντυπωσιακή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και οι προβλέψεις είναι ότι το ίδιο θα συμβεί με την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του Μαρτίου, με στόχο να τελειώσει Μάιο - Ιούνιο.
Αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα κυβέρνηση στη Γερμανία, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ως γεγονός θα έβαζε εμπόδια και θα προκαλούσε καθυστερήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τρίτη και η τέταρτη αξιολόγηση αφορούν στην υλοποίηση ήδη συμφωνημένων στόχων και η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην ολοκλήρωσή τους οφείλονται σε ένα επίτευγμα της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα: Για τρίτη συνεχή χρόνια, όχι μόνο επιτυγχάνουμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά υπεραποδίδουν τα δημόσια οικονομικά, με αποτέλεσμα το περίσσευμα αυτής της υπεραπόδοσης να δίνεται σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Συν το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία, μετά από πολλά χρόνια τεράστιας ύφεσης, έχει μπει σε μια πορεία ανάκαμψης, που το 2018 θα ενισχυθεί.
Το ζητούμενο και βασικό καθήκον -δίπλα στην προετοιμασία για την έξοδο από το μνημόνιο- είναι μες το πρώτο εξάμηνο του ‘18 να ετοιμάσουμε και να περάσει από τη Βουλή το νέο μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το πρόγραμμα 2019-2023 της μεταμνημονιακής Ελλάδας, φτιαγμένο από ελληνικά χέρια και μυαλά.

Κ.Π.: Η οπτική ωστόσο της ΝΔ είναι τελείως διαφορετική. Μιλάει για επιπρόσθετα βάρη πάνω από 1 δισ., στο τέλος του 2018, που βλέπει η κυβέρνηση την έξοδο από τα μνημόνια.
Δ.Π.: Αυτή η εκδοχή της ΝΔ, μού θυμίζει μια λαϊκή παροιμία που λέει «πάρτη σκούφια σου και βάρα με». Μιλούν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έφεραν στα μνημόνια και δεν πείθει ο κ. Μητσοτάκης κανέναν στις Βρυξέλλες -ούτε καν τους πολιτικούς που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ. Για τέταρτο μνημόνιο δεν μιλά ούτε ο Γιούνκερ, ούτε ο Ντομπρόβσκις, που ανήκουν στο ΕΛΚ, ούτε κανείς.

Κ.Π.: Μια που μιλάμε για όσα λέγονται και γράφονται εκτός συνόρων, σήμερα συζητά το ΣτΕ την προσφυγή των καναλαρχών κατά του διαγωνισμού. Θα ήθελα ένα σχόλιο σε αυτό, αλλά και για τη δήλωση του Προέδρου του Ολυμπιακού, Β.Μαρινάκη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι «καθαρός, μέσα σε μια χώρα που επικρατεί Χούντα».
Δ.Π.: Αναφορικά με την προσφυγή των καναλαρχών, η απάντησή μου είναι ότι το τσάμπα πέθανε. Όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες πρέπει να πληρώνουν γι’ αυτό, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σε όλες τις χώρες με Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ελπίζω πως αυτή τη φορά, που αυτό οργανώνεται με ομόφωνες αποφάσεις από ένα Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε με ευρύτατη συναίνεση, με τη συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ., να σταματήσουν κόμματα, όπως η ΝΔ, να κάνουν πλάτες στους καναλάρχες και κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, να σιωπούν και να κάνουν την πάπια.
Για το σχόλιο του κ. Μαρινάκη, αν και είμαι Ολυμπιακός από τα γεννοφάσκια μου, πιστεύω ότι οι δηλώσεις του σημερινού Προέδρου δεν εκφράζουν τον κόσμο του Ολυμπιακού. Νομίζω ότι κάθε προσπάθεια κάθε προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας να χρησιμοποιεί τους οπαδούς ως ασπίδα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα κάνει κακό στις ομάδες.
Είναι αστείο και δεν πείθει κανέναν ένας άνθρωπος που έχει αγοράσει 6-7 εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια και κινείται ελεύθερος, παρότι βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, γιατί απολαμβάνει των δικαιωμάτων που του δίνει η Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία και το δικαιικό σύστημα, είναι αστείο ένας τέτοιος πολίτης τόσο ισχυρός, τόσο πλούσιος να μιλάει για Χούντα. Του συνιστώ να ρωτήσει ορισμένους παλαιότερους τι σήμαινε Χούντα. Και αν στη διάρκειά της και με το καθεστώς της, ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος θα μπορούσε να αγοράζει εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα, που να βρίζουν την εκλεγμένη κυβέρνηση ως Χούντα.

Σ.Π.: Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει σε παλαιότερη συνέντευξή του θέμα δεδηλωμένης, στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος δεν υιοθετήσει τη γραμμή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Υπάρχει όντως τέτοιο θέμα; Βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί στη γραμμή του Βουκουρεστίου, στη γραμμή που χάραξαν Καραμανλής-Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι το 2008. Είναι η γραμμή κι αυτή που φαίνεται να ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ...
Δ.Π.: Αυτά ο κ. Μητσοτάκη τα έλεγε πριν μερικές μέρες. Μετά τα μάζεψε, γιατί είδε ότι γελοιοποιείται με αυτή την τακτική. Στην αρχή δεν μιλούσε καθόλου, ούτε για το ποια είναι η θέση της ΝΔ, η οποία είχε μια ανεύθυνη στάση πάνω στο θέμα, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει το Μακεδονικό ως μοχλό για να ρίξει την κυβέρνηση. Πράγμα που άφησε στην άκρη, κάνοντας κωλοτούμπα, όταν είδε ότι η γραμμή αυτή δεν πείθει και ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει.
Αυτό που τώρα συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, εκμεταλλευόμενη το πιο θετικό κλίμα που δημιουργείται στη γειτονική χώρα από την κυβέρνηση Ζάεφ, κάνει βήματα για την επίλυση αυτού του θέματος, στη γραμμή που είχαν πάντα ο Συνασπισμός της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ και που προσπάθησαν να δώσουν λύση ο Κώστας Μητσοτάκης τη δεκαετία του ’90 με τον Γκλιγκόροφ, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί τον έριξε ο Σαμαράς, αλλά κι ο Κώστας Καραμανλής, τη διετία 2007-2008, με τη γραμμή που ονομάστηκε «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου».
Με αυτή τη γραμμή συνεχίζουμε και εκτιμώ ότι είναι ευκαιρία να βρεθεί μια λύση. Θα κάνει καλό στην Ελλάδα και γεωπολιτικά και οικονομικά. Και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Θα επιτρέψει, επίσης, στη χώρα μας να στρέψει την προσοχή της προς την Ανατολή, όπου είναι το πραγματικό πρόβλημα, από την πλευρά της Τουρκίας.
Εφόσον έρθει, λοιπόν, μια τέτοια λύση, εκτιμώ ότι όχι μόνο θα εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά ότι αυτό θα συμβεί και με μεγάλη πλειοψηφία.
Θεωρώ, επίσης, θετικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς, που «έριξε» τον Κώστα Μητσοτάκη και προσπάθησε να κάνει πολιτική καριέρα, παίζοντας ψηφοθηρικά με τα αισθήματα των Ελλήνων γύρω από το θέμα αυτό, τώρα σιωπά. Είναι θετικό, επιπλέον, ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης, που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ως «λιγότερο Μακεδόνα» από τον Μητροπολίτη Άνθιμο, που κατάγεται -αν δεν κάνω λάθος- από την Ηλεία, κρατά μια θετική στάση απέναντι στο θέμα.

Σ.Π: Ποιο θα ήταν ένα όνομα κοινώς αποδεκτό κατά τη γνώμη σας;
Δ.Π.: Δεν είναι δική μου δουλειά να προτρέχω και να υποκαθιστώ. Αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και των επιτελών τους. Νομίζω ότι την ώρα που γίνεται μια εντατική διαπραγμάτευση, θα ήταν λάθος Έλληνες πολιτικοί να κάνουν τους «νονούς», βαφτίζοντας μέσα από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Δεν το έχω κάνει ποτέ, ούτε όταν το κόμμα μου είχε ποσοστά 3 ή 5%, πόσο μάλλον τώρα που είναι το βασικό κυβερνητικό κόμμα.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ