ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/02/2018

Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην εκδήλωση της ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ - βίντεο: Με όπλο το αναπτυξιακό σχέδιο και βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας, έχουμε όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια νέα 4ετία

Ομιλία Δημ. Παπαδημούλη στην εκδήλωση της ΝΕΒΑ ΣΥΡΙΖΑ - βίντεο: Με όπλο το αναπτυξιακό σχέδιο και βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας, έχουμε όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια νέα 4ετία



Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να βρεθεί μια λογική λύση στο Μακεδονικό, υπερασπίζοντας το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον και βάζοντας τέλος στις ανιστόρητες προσεγγίσεις των εθνικιστών της άλλης πλευράς

Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε τους στόχους μας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα δύσκολα

.

Στο πλαίσιο της ομιλίας-χαιρετισμού, που απεύθυνε στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Το 2018 είναι μια χρονιά που μπορεί να αποδειχθεί σταθμός για την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Μας περιμένουν πολύ ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Το 2018 είναι μια χρονιά που μπορεί να αποδειχθεί σταθμός και για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά, είμαστε ήδη τρία χρόνια στην κυβέρνηση και το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά, όταν τον πρώτο καιρό της θητείας μας οι αντίπαλοί μας, εντός και εκτός Ελλάδας, στοιχημάτιζαν για το πόσους μήνες θα αντέξουμε. Και τώρα χαίρομαι να διαβάζω στον παγκόσμιο Τύπο να συνομολογείται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και ότι ο Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος Έλληνας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης.

Κάναμε λάθη και είναι λογικό, γιατί από ένα κόμμα του 3-5% με τη βοήθεια του λαού έγινε κυβερνητικό δύναμη. Αλλά έχουμε κάνει και θετικά βήματα, πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Μέσα σε ασφυκτικά δύσκολες συνθήκες φτιάξαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και επιτρέψαμε σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους να μπορούν να νοσηλεύονται δωρεάν στο ΕΣΥ.

Αναγκάσαμε, επίσης, με μια δυναμική πρωτοβουλία, τους γείτονές μας της πΓΔΜ να εξαγγείλουν ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους –από Μέγας Αλέξανδρος σε Κ. Γκλιγκόροφ- και οι λεωφόροι που επίσης ονομάζονταν Μ. Αλέξανδρος θα μετονομαστούν σε λεωφόρους Φιλίας.

Κι αν αυτά δεν είναι τίποτα, γιατί δεν τα είχαν κάνει εδώ και 25 χρόνια; Νομίζω ότι πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση για όσα έχουμε πετύχει, να επισημαίνουμε λάθη και αδυναμίες, για να γινόμαστε καλύτεροι, και να βάζουμε στόχους για την επόμενη χρονιά.

Με όπλο το αναπτυξιακό σχέδιο και βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας, έχουμε όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια ακόμη νέα 4ετία με κυβέρνηση Τσίπρα και βασικό κυβερνητικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος πρώτος, που θα τον καταφέρουμε, είναι να βγούμε από τα μνημόνια και την άγρια επιτροπεία, αποκτώντας πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Φυσικά και θα έχουμε και μετά εποπτεία και επιτήρηση με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Αυτή τη μεγαλύτερη ελευθερία θα την αξιοποιήσουμε υπέρ του λαού, του τόπου, υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες που μας έφεραν τα μνημόνια.

Μέσα στο 6μηνο που μας μένει, μέχρι τον Αύγουστο του ’18 που θα βγούμε από τα μνημόνια, έχουμε και δύο ενδιάμεσους στόχους: Ο πρώτος, να πετύχουμε νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, που θα το καταστήσουν βιώσιμο και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει μια βιώσιμη ανάπτυξη για πολλά χρόνια. Γιατί μόνο έτσι θα συνεχίσουμε να μειώνουμε την ανεργία, που είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Ο δεύτερος στόχος είναι να ετοιμάσουμε το δικό μας ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης για την περίοδο 2019-2023, που θα είναι γεμάτο μεταρρυθμίσεις δικής μας κατασκευής, με στόχο να θεραπεύσουμε τις παθογένειες -φοροδιαφυγή, διαφθορά, αργή απονομή δικαιοσύνης- που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, φέρνοντας ανάπτυξη στον τόπο.

Το στοίχημα για μας είναι να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζουμε δικαιότερα. Αλλά το ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα είναι να εγγυηθούμε με το πρόγραμμα αυτό ότι δεν θα ξαναζήσει ποτέ η χώρα μας αυτήν την κοινωνική οδύνη και ταπείνωση που έζησε αυτά τα χρόνια με τα μνημόνια.

Εμείς δεν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια για να αρχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, όπως έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τινάζοντας τη μπάνκα στον αέρα. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να μην επιτρέψουμε, πείθοντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να επιστρέψουν στα πράγματα αυτοί που προκάλεσαν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. 

Με όπλο το αναπτυξιακό σχέδιο και βελτιώνοντας τις αδυναμίες μας, έχουμε όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε μια ακόμη νέα 4ετία με κυβέρνηση Τσίπρα και βασικό κυβερνητικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να βρεθεί λύση στο Μακεδονικό, υπερασπίζοντας το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον. Θέλουμε μια λογική λύση που να δίνει τέλος στις ανιστόρητες προσεγγίσεις των εθνικιστών της άλλης πλευράς και όχι παράταση του αδιεξόδου 

Σε λίγες ώρες θα γίνει ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο έχουν αναλάβει να σπονσοράρουν τηλεοπτικά κανάλια, σοβινιστικές και ακροδεξιές φωνές. Προσοχή, δεν ταυτίζουμε όσους θα πάνε εκεί με αγωνία και πατριωτική ευαισθησία με τον λόγο που θα εκφωνηθεί από τους διοργανωτές.

Οφείλω ωστόσο να πω ότι με έχει εντυπωσιάσει η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία κάποια κόμματα, κανάλια, εκδότες, δημοσιογράφοι, απόστρατοι, κληρικοί που από φιλελεύθεροι «μενουμεευρωπαίοι» τώρα μεταλλάχθηκαν σε αδιάλλακτους εθνικολαϊκιστές και υπερπατριώτες, γεμάτοι μισαλλοδοξία.

Αυτός ο δρόμος δεν εξυπηρετεί το πατριωτικό συμφέρον. Η Αριστερά ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι πατριωτική δύναμη. Το πατριωτικό συμφέρον είναι να βρούμε μια λύση στο θέμα του Μακεδονικού, κοινής αποδοχής, όπως την έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός κι ο υπ. Εξωτερικών, γιατί αυτή θα απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο στο πραγματικό δίλημμα που υπάρχει: Ή σύνθετη ονομασία και λύση πακέτο χωρίς αλυτρωτισμούς ή οριστική διεθνής επικράτηση του Μακεδονία σκέτο.

Εδώ και 25 χρόνια η γραμμή «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα» έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες από 100 χώρες να έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα Μακεδονία σκέτο. Στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Κομισιόν, στον ΟΗΕ, μόνο στα έγγραφα αναφέρεται ως FYROM, κι όλοι τη λένε σκέτο Μακεδονία.

Θέλουμε, λοιπόν, μια λογική λύση, που να δίνει τέλος στις ανιστόρητες προσεγγίσεις των εθνικιστών της άλλης πλευράς. Μια λύση που να διακρίνει την ελληνική Μακεδονία, που αποτελεί την πλειοψηφία της γεωγραφικής Μακεδονίας, από τα κομμάτια που ανήκουν στη FYROM και την Ουγγαρία. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, γιατί είναι άλλο ο πατριωτισμός κι άλλο η πατριδοκαπηλία.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να βρεθεί λύση. Οφείλουμε να κινηθούμε, υπερασπίζοντας το εθνικό και πατριωτικό συμφέρον. Κι αυτό είναι η λύση και όχι παράταση του αδιεξόδου.

Δεν υλοποιούμε μόνο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν προωθούμε μόνο τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Προωθούμε αυτό που προσπάθησε να κάνει πριν 25 χρόνια ο Κων/νος Μητσοτάκης –αλλά τον ‘έριξε’ ο Σαμαράς- κι αυτό που προσπάθησε να κάνει στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι η ίδια γραμμή με αυτή που ακολούθησε ο Κώστας Καραμανλής, γνωστή ως «γραμμή του Βουκουρεστίου». Και είναι μια γραμμή που δεν τόλμησε να αλλάξει ούτε ο Σαμαράς την περίοδο 2012-2014 που ήταν πρωθυπουργός, κι ας κάνει τώρα τον Μακεδονομάχο για λόγους εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς.

Οφείλουμε, λοιπόν, να βρούμε μια εθνική και πατριωτική λύση, που να ικανοποιεί τα συμφέροντα του λαού και θα βοηθήσει και την οικονομία της χώρας μας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι καλές σχέσεις με τους γείτονές μας θα μας βοηθήσουν να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας, στην Ανατολή.

Οι νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν έναν ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιο δυνατό και μαζικό, που να συνδέει δημιουργικά την κοινωνία με την κυβέρνηση – Είμαστε για τα δύσκολα και έχουμε όλες τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε μια νέα 4ετία

Τέλος, θα πρέπει να αντιστοιχήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με τις προκλήσεις της νέας περιόδου, που σημαίνει να αλλάξουμε πολλά προς το καλύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στην προσπάθειά μας, από ένα κόμμα 3-5% έγινε ένα κόμμα του 35% και κέρδισε όλες τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.

Αλλά οι νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν ένα κόμμα πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα. Ένα κόμμα πιο μαζικό, κι όχι για λίγους, με πολύ περισσότερα μέλη από αυτά που έχουμε σήμερα, που να δίνει το παρών στους δήμους, τα συνδικάτα, τους συλλόγους, όπου εργάζεται και διαμένουν οι Έλληνες.

Αυτό σημαίνει ότι οι παλιοί, οι πρωτοπόροι πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες για να μπει μέσα κόσμος που εκφράζει και στηρίζει τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα με μεγαλύτερη δημοκρατική συλλογικότητα στην παραγωγή πολιτικής. Που όχι μόνο να στηρίζει την πολιτική που παράγει η κυβέρνηση, αλλά να παράγει πολιτική που να βοηθά την κυβέρνηση να την εκτελεί. Κι επίσης, ένα κόμμα που να συνδέει δημιουργικά την κοινωνία με την κυβέρνηση. Στηρίζοντας τα σωστά κυβερνητικά μέτρα, αλλά και μεταφέροντας την κριτική, τις επισημάνσεις και τις προτάσεις εκεί που υπάρχουν αδυναμίες και λάθη.

Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχουμε καταφέρει να τον αγκαλιάσουμε και κόσμος που τον έχουμε στεναχωρήσει και απογοητεύσει. Αλλά είναι ένας κόσμος που δεν πάει εύκολα στην εναλλακτική του άγριου φιλελευθερισμού, μιας Δεξιάς που μυρίζει ολοένα και περισσότερο εθνικοφροσύνη παλαιού τύπου. Μιας Δεξιάς, όπου πια δεν υπάρχουν ακροδεξιοί κόκκοι, όπως λέγαμε παλιότερα, αλλά όπου η ακροδεξιά πτέρυγα έχει επικρατήσει, επιβάλλοντας τη γραμμή της, από το φόβο μήπως δημιουργηθεί μια σοβαρή Χρυσή Αυγή μέσα από τη δυναμική των συλλαλητηρίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρέσει δεν αρέσει, έχει εδραιωθεί με το σπαθί του ως ο βασικός εκφραστής στην Ελλάδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δυνάμεων και της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζουν οι πάντες στον κόσμο. Γι’ αυτό βλέπετε ότι όλοι πια καταγράφουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, την ανάκαμψη, τη σταθεροποίηση, αλλά και το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Μεγάλες διεθνείς εφημερίδες άρχισαν να λένε ότι ο Τσίπρας μπορεί να διεκδικήσει μια δεύτερη 4ετία, πράγμα πρωτοφανές. Είναι, ωστόσο, ένα στοίχημα. Τίποτα δεν είναι ‘κλειδωμένο’ και στον αυτόματο πιλότο. Για να τα κερδίσουμε αυτά πρέπει να πετύχουμε τους στόχους, που έχουμε θέσει συνολικά με τις αποφάσεις της Κεντρικής μας Επιτροπής και της κυβερνητικής γραμμής και είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί είμαστε για τα δύσκολα.

Νομίζω ότι αν ανοιχτούμε, με περισσότερη αλληλεγγύη, συντροφικότητα, ενότητα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της δημοκρατίας και δημιουργώντας ένα πολύ πιο δυνατό και μαζικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για τις επόμενες κοινωνικές μάχες και έχουμε όλες τις δυνατότητες να τις κερδίσουμε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ