ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/02/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Στο χθεσινό Eurogroup πήραμε τα εύσημα από όλους, σε πείσμα της εγχώριας καταστροφολογίας - Η δόση αναμένεται να δοθεί το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

Δημ. Παπαδημούλης: Στο χθεσινό Eurogroup πήραμε τα εύσημα από όλους, σε πείσμα της εγχώριας καταστροφολογίας - Η δόση αναμένεται να δοθεί το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου



Το γεγονός ότι ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει επιχειρήματα και τα καταθέτει, είναι καλό σημάδι ότι η Ελλάδα ανακάμπτει

Σημερινό άρθρο στην εφημερίδα ‘Süddeutsche Zeitung’ αναφέρει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και εξελίσσεται σε σύγχρονο κράτος, με τα ευρωπαϊκά χρήματα να ‘πιάνουν τόπο

Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν ζημιώνει τον ίδιο και γι’ αυτό εμείς πρέπει να εργαζόμαστε, ώστε η ευρωπαϊκή στάση να γίνει ακόμα πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στον ρ/σ «Alpha 989


Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» (Δ. Βερύκιο - Σ. Λάμπρου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Στο χθεσινό Eurogroup πήραμε τα εύσημα από όλους, σε πείσμα της εγχώριας καταστροφολογίας από τη ΝΔ και ορισμένα ΜΜΕ - Η δόση αναμένεται μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

Χθες πήραμε τα εύσημα από όλους, σε πείσμα της καταστροφολογίας, που ακούω από τη ΝΔ και ορισμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η δόση αναμένεται μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς όλοι ομόφωνα στο Eurogroup κατέγραψαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει 108 από τα 110 προαπαιτούμενα και τα δύο που απομένουν δεν είναι πια αρμοδιότητες της κυβέρνησης, η οποία έχει κλείσει τις δικές της υποχρεώσεις, αλλά είναι τεχνικής φύσεως.
Αυτά είναι να καθαρογραφτεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που εξετάζει το προεδρικό διάταγμα για το Ελληνικό -και πιστεύω να βγει τουλάχιστον με την ίδια ταχύτητα που βγήκε και η απόφαση για τα τηλεοπτικά κανάλια. Και το δεύτερο είναι να προχωρήσει περαιτέρω η εφαρμογή του νομοθετημένου πλαισίου για τους πλειστηριασμούς.
Εγώ αυτό που περιμένω, με βάση όσα άκουσα και γνωρίζω, είναι να ολοκληρωθούν μες το επόμενο διάστημα αυτές οι δύο, τεχνικής φύσεως, εκκρεμότητες, ώστε να υλοποιηθούν και τα 110 προαπαιτούμενα, να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται στα κράτη-μέλη δανειστές, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρουμε τα 5,7 δισ. ευρώ. Άλλωστε, για όσους ολοφύρονται και τραβούν τα μαλλιά τους, δεν τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, και μετά τις 15/3 να τα πάρουμε δεν υπάρχει κανέναν οικονομικό ή ταμειακό πρόβλημα για την Ελλάδα.


Η κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι δεν είχε τη μορφή με την οποία παρουσιάστηκε σε κάποια ελληνικά ΜΜΕ - Οι σχέσεις των δύο αντρών είναι εξαιρετικές

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που είχαν στο πλαίσιο του χθεσινού Eurogroup για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Μάριο Ντράγκι, αυτό που ξέρω από όσους μίλησαν και έχουν πληροφόρηση είναι ότι δεν επρόκειτο για μια κόντρα αντίστοιχη με αυτή που εμφανίζεται σε κάποια ελληνικά ΜΜΕ, καθώς στον διεθνή Τύπο έχει περάσει εντελώς στα «ψιλά».
Αυτό που επίσης γνωρίζω 100% και μπορώ να το επιβεβαιώσω πλήρως -και από την πλευρά του Τσακαλώτου και από την πλευρά του Ντράγκι- είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ τους είναι εξαιρετικά καλές και υπάρχει εκτίμηση του ενός προς τον άλλον. Το γεγονός ότι υπάρχουν και κόντρες, αλλά και το γεγονός ότι ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει επιχειρήματα και τα καταθέτει, είναι καλό σημάδι ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.


Μέχρι το Eurogroup του Ιουνίου θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν πολλά ζητήματα

Έχουμε, επίσης, από σήμερα τέσσερις μήνες μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Το πρώτο σε σημασία για την Ελλάδα είναι η νέα ελάφρυνση του χρέους, με τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Γι’ αυτό το θέμα η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει στο Eurogroup και είναι σε καλό δρόμο, όπως μας είπαν και ο Σεντένο και ο Λεμέρ και ο Μοσκοβισί.
Το δεύτερο είναι το ελληνικό πρόγραμμα «made in Greece», που θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων και θα συζητηθεί με τους δανειστές. Ο στόχος είναι να ετοιμαστεί και να εγκριθεί μέχρι τον Απρίλιο.
Το τρίτο θέμα είναι τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές -τα τρία που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι επιτυχή-, που θα προετοιμάσουν την Ελλάδα, ώστε μετά το τέλος των μνημονίων να μπορούμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις.
Το τέταρτο θέμα είναι το είδος της εποπτείας και επιτήρησης που θα έχει η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ευρωζώνης μετά τα μνημόνια τον Αύγουστο, που θα υπάγεται πλέον στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Θα έχουμε στόχους και δεσμεύσεις για νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, αλλά ο τρόπος που θα τους πετύχουμε και το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόζονται θα είναι αποκλειστικά ελληνικό θέμα. Τα μνημόνια, στα οποία μας έβαλαν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, συνεπάγονται εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, καραντίνα, ειδικό καθεστώς και να ζητάς άδεια από τους δανειστές ακόμα και για μια ασήμαντη υπόθεση.


Το αποθεματικό «μαξιλάρι» των 20 δισ. δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στη χώρα, ενισχύοντας τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη

Η απόφαση να πάμε μετά το μνημόνιο με το απόθεμα και το «μαξιλάρι» των περίπου 20 δισ., που το μισό θα έχει δημιουργηθεί από τα λεφτά του δανείου που δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Ελλάδα γιατί δεν μας χρειάστηκαν και το άλλο μισό από τις δικές μας οικονομίες και τις εξόδους στις αγορές μέχρι τότε, είναι ομόφωνη απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του ‘17. Που σημαίνει ότι ανάμεσα στη επιλογή «μαξιλάρι» ή προληπτική γραμμή στήριξης, το Eurogroup επέλεξε το πρώτο και η Ελλάδα βαδίζει με αυτό. Δεν έχουμε ανάγκη από δύο προστατευτικούς μηχανισμούς.
Αυτό το «μαξιλάρι» σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά, ώστε αν κάτι «στραβώσει» στις διεθνείς αγορές και ανέβουν τα επιτόκια, να μπορεί η Ελλάδα να καλύπτει, και χωρίς έξοδο στις αγορές, τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το τέλος του 2019. Και αυτό είναι σημαντική ανάσα και εγγύηση, ότι ακόμα κι αν αρχίσει να βρέχει «καρεκλοπόδαρα» στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα -που έτσι κι αλλιώς με τις ελαφρύνσεις χρέους που έχουμε πετύχει και θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε δεν έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα λίγα χρόνια-, θα είναι καλυμμένη.
Και αυτό βοηθά πολύ, γιατί δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στη χώρα, ενισχύοντας τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη. Οι πάντες προβλέπουν ότι τα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη ισχυρότερη από αυτή που είχε.


Σήμερα, στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» δημοσιεύεται άρθρο που λέει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και εξελίσσεται σε σύγχρονο κράτος, με τα ευρωπαϊκά χρήματα να «πιάνουν τόπο»

Πριν λίγες ημέρες, από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, μια αντιπροσωπεία της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής μια σκληρή Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτισσα, της κα Γκράσλε, ήρθε στην Ελλάδα να ελέγξει αν πιάνουν τόπο τα κοινοτικά χρήματα και πώς πάει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Σήμερα, στη «Süddeutsche Zeitung» -εφημερίδα που δεν υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ- δημοσιεύεται άρθρο που λέει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ότι η επιτροπή του ΕΚ βλέπει ότι το κτηματολόγιο προχωρεί, το ηλεκτρονικό μητρώο πωλητών -για να μη γίνονται απάτες στην καταβολή των συντάξεων και πελατειακά κόλπα- προχωρεί επίσης, και η ίδια η κα Γκράσλε λέει ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε σύγχρονο κράτος, με τα ευρωπαϊκά χρήματα να χρησιμοποιούνται σωστά αυτή την περίοδο και να «πιάνουν τόπο».
Κι αυτό γιατί λιγόστεψαν οι κλεψιές, οι απευθείας αναθέσεις και τα πελατειακά κόλπα. Δεν λέω ότι είμαστε τέλειοι, λέω όμως ότι αυτή η χώρα, με καλύτερη διοίκηση και καλύτερο «τιμόνι», μπορεί να κάνει θαύματα, γιατί έχει ένα καλό ανθρώπινο δυναμικό και έναν σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο.


Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν ζημιώνει τον ίδιο και γι’ αυτό εμείς πρέπει να εργαζόμαστε, ώστε η ευρωπαϊκή στάση να γίνει ακόμα πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν συμμαχίες και με χώρες και με μηχανισμούς, για να προασπίσουν το δικαίωμά τους στην αποκλειστική οικονομική τους ζώνη και στα εθνικά τους δίκαια, είναι καλό και θα πρέπει να επαινείται, γιατί το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο Τσίπρας κι ο Αναστασιάδης λειτουργούν σε συνεργασία και συμπεριφέρονται ανοιχτόμυαλα, σταθερά και έξυπνα.
Η Τουρκία βρίσκει ψυχρή αντιμετώπιση στις επαφές της με τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν ζημιώνει τον ίδιο και γι’ αυτό εμείς πρέπει να εργαζόμαστε, ώστε η ευρωπαϊκή στάση να γίνει ακόμα πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου.
Αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό -ένα θέμα που δυστυχώς θα κρατήσει χρόνια, γιατί οι πηγές που δημιουργούν το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζονται,- εκεί η Ευρώπη, επειδή τα έχει κάνει μούσκεμα καθώς δεν μπορεί να δώσει μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, λόγω Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και της ανόδου της άκρας Δεξιάς στη Γερμανία, έχει κάνει μια συμφωνία με τον Ερντογάν και του έχει δώσει «υπερ-εργολαβία» το προσφυγικό. Και αυτό είναι αρνητικό στο πώς ζυγίζονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις.
Αλλά αν έχει μια φορά ανάγκη η Ευρώπη τον Ερντογάν για τους πρόσφυγες, ο Ερντογάν έχει ανάγκη την Ευρώπη 20 φορές για τα ευρωπαϊκά χρήματα και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις. Μην ακούτε τι λέει ο ίδιος. Η πραγματικότητα είναι ότι τα έχει κάνει μούσκεμα και έχει υποστεί ήττες από πολλές πλευρές. Η νευρικότητα και η επιθετικότητα με την οποία αντιδρά είναι πηγή ανησυχίας και κινδύνων και γι’ αυτό στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε σοβαροί και σε αυτό το θέμα να υπάρχει η μέγιστη εθνική ομοψυχία και υπευθυνότητα.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ