ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/02/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Στις Βρυξέλλες κανείς δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως κουκουλοφόρους, γιατί πρόκειται για έναν θεσμό του διεθνούς δικαίου με παγκόσμια και ευρωπαϊκή ισχύ

Δημ. Παπαδημούλης: Στις Βρυξέλλες κανείς δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως κουκουλοφόρους, γιατί πρόκειται για έναν θεσμό του διεθνούς δικαίου με παγκόσμια και ευρωπαϊκή ισχύ



Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (Α. Παπασταματίου) και στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Γ. Τραπεζιώτη), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Εδώ στις Βρυξέλλες κανείς δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως κουκουλοφόρους. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για έναν θεσμό του διεθνούς δικαίου με παγκόσμια και ευρωπαϊκή ισχύ

Εδώ στις Βρυξέλλες κανείς δεν χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες ως κουκουλοφόρους. Κι αυτό, γιατί πρόκειται για έναν θεσμό του διεθνούς δικαίου με παγκόσμια και ευρωπαϊκή ισχύ και γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη ζητήσει με ψήφισμά του όχι μόνο να λειτουργεί αυτός ο θεσμός -γιατί μέχρι τώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν συμβάλλει στην αποκάλυψη τεράστιων σκανδάλων- αλλά και την ενίσχυση της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Λυπάμαι όταν βλέπω στην Ελλάδα πολιτικούς, δημοσιογράφους, νομικούς, να «πυροβολούν» έναν θεσμό που όλος ο κόσμος έχει θεσπίσει και προσπαθεί να ενισχύσει, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Και λυπάμαι διπλά όταν βλέπω να τον «πυροβολούν» ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλος, γιατί ήταν η κυβέρνησή τους που ενίσχυσε τον θεσμό αυτό, με νόμο που έφερε και ψήφισε στη Βουλή, γεγονός ολοφάνερα αντιφατικό.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να έχουμε προστατευόμενους μάρτυρες τις κρίνει, τις αξιολογεί και αποφασίζει αναλόγως ο δικαστής και όχι ο πολιτικός ή ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος, και αυτό συνέβη και τώρα.

Με ηρεμία και θεσμική σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που απαιτεί τη διαλεύκανση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου Novartis - Θα ήθελα τώρα, αντί για κραυγές και απειλές, ένα ομόφωνο «ναι» του πολιτικού κόσμου για την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος

Επομένως, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ξαναγυρνάμε στα αυτονόητα: Να σεβόμαστε τους θεσμούς, τη διάκριση των εξουσιών, να μη βλέπουμε τα πράγματα με τα χρωματιστά γυαλιά της εκάστοτε σκοπιμότητας, αλλά με ηρεμία και θεσμική σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που απαιτεί τη διαλεύκανση του ελληνικού σκέλους του σκανδάλου, τη διάκριση όσων είναι μπλεγμένοι και όσων όχι, κόντρα στον πολιτικό ρεβανσισμό. 

Δεν διώκεται μια παράταξη και επί του παρόντος κανένα πρόσωπο, απλώς έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία που απαιτείται για τη διερεύνηση αυτού του θέματος. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ψηφίσει εδώ και χρόνια μια ρύθμιση που λέει ότι όταν ερευνάται ένα σκάνδαλο, με το που θα «πέσει» ο δικαστής στο όνομα ενός νυν ή πρώην πολιτικού, είναι υποχρεωμένος να παραπέμψει τον φάκελο στη Βουλή. Σταματάει, λοιπόν, την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση για να δει αν εκεί υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ποινικών ευθυνών ή αν απλώς πρόκειται για μια καταγγελία που δεν μπορεί να θεμελιωθεί.

Έτσι, λοιπόν, εισπράττουμε τώρα ως αποτέλεσμα τις ρυθμίσεις ενός κακού Συντάγματος, που προσφέρει υπερπροστασία στους πολιτικούς, με την πολύ εύκολη και γρήγορη διαδικασία της παραγραφής και με το εμπόδιο που βάζει στον φυσικό δικαστή, μόλις «πέφτει» σε όνομα πολιτικού να στέλνει την υπόθεση στη Βουλή.

Το άρθρο 86, παρ.2, του Συντάγματος και ο, κατ’ εφαρμογή αυτής της συνταγματικής ρύθμισης, νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι κακός, άθλιος και πρέπει να αλλάξει. Αυτό που θα ήθελα τώρα, αντί για κραυγές, απειλές, εκβιασμούς και φανατισμούς, είναι ένα ομόφωνο «ναι» του πολιτικού κόσμου για την αλλαγή αυτού του άρθρου περί ευθύνης υπουργών στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και ένα επίσης ομόφωνο «ναι» στο να αφήσουμε τους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι, αν κάποιος εμπλέκεται και έχει πάρει μαύρο χρήμα, θα φύγει από τη ΝΔ. Άρα και ο ίδιος ομολογεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανοιχτό

Αν κάποιοι είναι μπλεγμένοι, να υποστούν τις συνέπειες του νόμου κι όσοι δεν είναι να ξεκαθαριστεί από τη Δικαιοσύνη. Δεν έχει κανέναν λόγο ένας Νεοδημοκράτης ή Πασοκτζής να ταυτίζεται με κάποιο στέλεχός του, αν όντως έχει βάλει το «δάχτυλο στο μέλι».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία, που κάνουν λόγο για συνωμοσία και προδοσία, είναι επικίνδυνες και κάνουν ζημιά στα ίδια τα πρόσωπα που τις διατυπώνουν, στην παράταξή τους και στο πολιτικό κλίμα. Γι’ αυτό κάνω έκκληση να κατέβουν οι τόνοι, να μπουν στην άκρη κουβέντες που θυμίζουν εμφυλιοπολεμικό διχασμό. Δεν μας αξίζει ένα τέτοιο κλίμα.

Μόλις προχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπό την πίεση της πραγματικότητας και με την αγωνία του τι θα βγάλει ακόμη η εν εξελίξει έρευνα στις ΗΠΑ, είπε ότι, αν κάποιος εμπλέκεται και έχει πάρει μαύρο χρήμα, θα φύγει από τη ΝΔ. Άρα και ο ίδιος ομολογεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Γιατί, λοιπόν, να το ψάχνουμε ως θεσμοί εν μέσω κραυγών και κατηγοριών, περί συνωμοτών και προδοτών, και να μην αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της;

Πώς η κα Τουλουπάκη έγινε ξαφνικά από ομόφωνα άξια και αποδεκτή, το «μαύρο πρόβατο» που πρέπει να τη «φάμε» και να της αφαιρέσουμε τον φάκελο; Κάτι σάπιο και βρόμικο υπάρχει εκεί

Βλέπω μια τεράστια επίθεση εναντίον της κας Τουλουπάκη, της αρμόδιας Εισαγγελέα Διαφθοράς, και ακούω με λύπη μου ότι κάποιοι μέσα στον δικαστικό χώρο επιχειρούν να της αφαιρέσουν τον φάκελο, μαζεύοντας υπογραφές κ.λπ..

Υπενθυμίζω σε όλους πρώτον, ότι η κα Τουλουπάκη τοποθετήθηκε σε αυτό το πόστο με συντριπτική πλειοψηφία 10 έναντι 1 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, κάτι που δείχνει αξιοσύνη και μεγάλη συναίνεση στο πρόσωπό της, και δεύτερον, ότι η απόφαση να τοποθετηθεί σε αυτό το κομμάτι επικυρώθηκε ομόφωνα από τον Άρειο Πάγο. Πώς η κα Τουλουπάκη έγινε ξαφνικά από ομόφωνα άξια και αποδεκτή, το «μαύρο πρόβατο» που πρέπει να τη «φάμε» και να της αφαιρέσουμε τον φάκελο; Κάτι σάπιο και βρόμικο υπάρχει εκεί.

Να ενισχυθεί το αντιφασιστικό μέτωπο όλων των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων απέναντι στην άκρα Δεξιά

Νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθεί το μέτωπο όλων των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της συντηρητικής παράταξης, απέναντι στην άκρα Δεξιά. Υπάρχουν στοιχεία των εξελίξεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που τροφοδοτούν μια ανοδική και ανησυχητική δυναμική για τις δυνάμεις της άκρας Δεξιάς, γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει η αντιφασιστική ενότητα.

Κάποτε η ΝΔ, όχι μόνο επί Κων/νου, αλλά και επί Κώστα Καραμανλή, χαρακτήριζε αυτές τις δυνάμεις ως ακραίες. Και όχι μόνο τη Χρυσή Αυγή, αλλά και δυνάμεις που τώρα κατέχουν ηγετικούς ρόλους μέσα στη σημερινή ΝΔ. Επομένως, θεωρώ πολύ σημαντικό το να δουλεύουμε διαρκώς για να ενισχύουμε την αντιναζιστική ενότητα και φυσικά να αντιμετωπίζονται ποινικά και με αυστηρότητα οι εγκληματικές πράξεις αυτών των στοιχείων.

Σταθερή και θεαματική η μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - Οι εκλογές του 2019 θα έχουν ως επίκεντρο την οικονομία και θα είναι ένα σκληρό ντέρμπι 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δύο πράγματα: Μια σταθερή και θεαματική μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εντυπωσιακή αν συγκρίνει κανείς τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, εταιρεία προς εταιρεία, με τις δημοσκοπήσεις του περασμένου Ιουνίου.

Αυτή η τάση, κατά τη γνώμη μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του 2019 θα έχουν ως επίκεντρο την οικονομία και θα είναι ένα σκληρό ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το πώς θέλουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω ότι από τη δημοσκόπηση που βλέπω σήμερα στο Έθνος φαίνεται -και αυτό είναι θετικό- ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομμάτων, δεν «χάφτει» τη θεωρία περί σκευωρίας, αλλά υιοθετεί την άποψη περί σκανδάλου και στηρίζει τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ ζητά την κατάργηση αυτής της άθλιας συνταγματικής ρύθμισης, και τους αντίστοιχου νόμου, που συνεπάγεται την υπερπροστασία για τους υπουργούς και πρωθυπουργούς.

Επομένως, αυτό που πρέπει να κάνουμε -και πρέπει επιτέλους να συμβάλλουν και δυνάμεις της αντιπολίτευσης- είναι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να βάλουμε στην άκρη τις μη πειστικές θεωρίες περί σκευωρίας, καθώς η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμα στην αρχή της κι έχουν ακόμα να δουν πολλά τα μάτια μας.

Χρειαζόμαστε μια ακόμα αυστηρότερη ευρωπαϊκή τοποθέτηση, που να λέει ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας»

Η Σύνοδος Κορυφής έκανε την αυστηρότερη δήλωση εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας που έχει κάνει ποτέ. Και αυτό είναι προϊόν της συντονισμένης προσπάθειας, που έκαναν Τσίπρας και Αναστασιάδης για να αναδείξουν αυτή την επιθετικότητα με στοιχεία και επιχειρήματα. Αν και είναι πολύ χρήσιμη αυτή η δήλωση, δεν αρκεί.
Χρειάζεται να έχουμε μια ακόμα αυστηρότερη ευρωπαϊκή τοποθέτηση, που να λέει ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας», απειλώντας την Άγκυρα ότι αν δεν σταματήσει τους τσαμπουκάδες ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου.
Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, ώστε αυτή η ευρωπαϊκή αυστηρότητα να εξελιχθεί σε παγκόσμια αυστηρότητα και απομόνωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη εδώ:
Παπαδημούλης: Στις Βρυξέλλες ουδείς χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες κουκουλοφόρους (audio)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ