ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/03/2018

Γ. Πάντζας: Μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς είναι να αλλάξουμε την εικόνα της Δυτικής Αττικής

Γ. Πάντζας: Μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς είναι να αλλάξουμε την εικόνα της Δυτικής Αττικής



Συνέντευξη του βουλευτή Αττικής στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ της Δυτικής Αττικής

Μετά από δυόμισι σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είστε ικανοποιημένος από την πορεία της κυβέρνησης;

Είμαι ικανοποιημένος από την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα. Σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που επηρεάζουν την πορεία της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών. Από το μέτωπο της οικονομίας και τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τα μεγάλα και εθνικά θέματα που για δεκαετίες τώρα παρέμεναν άλυτα, την αναζήτηση ευθυνών για αυτούς που κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν την χώρα, το συμμάζεμα της σπατάλης στην δημόσια διοίκηση, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του μαύρου και παράνομου χρήματος, την αντιμετώπιση της φτώχιας και της ανεργίας, μέχρι και την μέριμνα της κυβέρνησης για μικρά και τοπικά προβλήματα που ποτέ κανένας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί ουσιαστικά και κυρίως προς όφελος των πολιτών. Να σας τονίσω για παράδειγμα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη στην Δυτική Αττική και που ήδη πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Εκεί που παραβρέθηκε σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και συνομίλησε με πολλούς πολίτες και όλους τους τοπικούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ταυτότητας.

Είναι βέβαιο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά θετικά, που κάποια από αυτά δεν είναι γνωστά, γιατί η πολεμική των ΜΜΕ παραμένει ζωντανή, δεδομένου ότι πλήττονται τα συμφέροντα πολλών καναλαρχών και εκδοτών. Ωστόσο παραμένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι και τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019, με την ολοκλήρωση της τετραετίας. Να θυμίσω όμως μερικά από τα πολλά θετικά που κάναμε. Το κοινωνικό μέρισμα σε δυο διαδοχικές χρονιές, η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η επιδοματική πολιτική στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα έως ότου ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία με την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την ίδρυση του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής αντίστοιχα λόγου χάριν, και πολλά άλλα.

Θέλω όμως να είμαι πάντα ειλικρινής απέναντι στους συμπολίτες μου. Γνωρίζουμε ότι έχουν νομοθετηθεί και πολλές πολιτικές οι οποίες έχουν δυσαρεστήσει τους πολίτες κυρίως στο οικονομικό και φορολογικό πεδίο. Και αυτή η δυσαρέσκεια είναι εύλογη και θεμιτή. Είναι όμως μια εθνική προσπάθεια με ημερομηνία λήξης τον προσεχή Αύγουστο, όταν και θα τελειώσει το πρόγραμμα. Δεν λέω ότι θα επανέλθουμε στα επίπεδα προ κρίσης, ωστόσο θα προχωρήσουμε σε πολλές διορθωτικές πολιτικές και στο πεδίο της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και στο πεδίο της ασφαλιστικής κάλυψης και των εισφορών. Είναι βέβαιο ότι οι βαθμοί ελευθερίας της κυβέρνησης, στο μείγμα των πολιτικών δράσεων, θα είναι αυξημένοι μετά τον Αύγουστο και αυτό θα φανεί στην πράξη.

Οι πολίτες «κουρασμένοι» και εξαντλημένοι οικονομικά, φωνάζουν για την κατάσταση που επικρατεί (υψηλή φορολογία, ΕΝΦΙΑ, περικοπές, κλπ), τι έχετε να πείτε σε αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Αλ. Τσίπρας δεν πράττει αυτά που υποσχέθηκε;

Για την κριτική αυτή που ακούγεται από του πολιτικούς μας αντιπάλους και σίγουρα από μέρος της κοινωνίας να πω ότι, δια στόματος του Πρωθυπουργού μας, Υπουργών της κυβέρνησης, καθώς και από εμάς τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει η αυτοκριτική που απαιτείται προς τον ελληνικό λαό. Θέλω όμως με την ευκαιρία αυτή, να αναφέρω τα διλλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η χώρα εκείνη την περίοδο.

Τον Αύγουστο του 2015 βρεθήκαμε ως χώρα σε μια κρίσιμη καμπή. Σε ένα ουσιαστικό δίλλημα για το μέλλον και την εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει αυτή η κρίση που ξεκίνησε το 2010 και ακόμα ταλαιπωρεί τον τόπο και τους πολίτες. Βρεθήκαμε σε ένα σταυροδρόμι και έπρεπε να επιλέξουμε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε. Τον δρόμο της Ευρώπης, ή τον δρόμο της απομόνωσης. Τον δρόμο του ευρώ, ή το δρόμο της δραχμής. Το δρόμο της χρηματοοικονομικής ασφάλειας, ή το δρόμο της αβέβαιης καταβολής μισθών και συντάξεων. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί και να υποστηρίξει με επιπολαιότητα την δεύτερη επιλογή, δεδομένου ότι έχει περάσει δύσκολα και έχει πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές. Ωστόσο πιστεύω ακράδαντα ότι, εάν τότε επιλέγαμε τον δρόμο της ρήξης με τους εταίρου μας, και τιθέμεθα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, θα οδηγούμασταν με βεβαιότητα σε εθνική καταστροφή. Σε εθνικό εμφύλιο αφού τα πάντα γύρω μας θα κατέρρεαν σαν χάρτινος πύργος.

Επιλέξαμε λοιπόν να δώσουμε την μάχη εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε με αξιοπρέπεια να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του προγράμματος. Κάτι που το κοινοποιήσαμε στον ελληνικό λαό με τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Επιλέξαμε - ή αν θέλετε εκβιαστήκαμε - να ακολουθήσουμε ένα δύσκολο και αντιδημοφιλή μείγμα οικονομικής πολιτικής. Πάντα με στόχο και σκοπό να ανατάξουμε ταυτόχρονα την χώρα, να εξαλείψουμε τις παθογένειες δεκαετιών και να βάλουμε σε μια νέα τροχιά τον τόπο. Θεμελιωμένο με υλικά και όρους δικαιοσύνης, κοινωνικής αλληλεγγύης, ισονομίας και ισοτιμίας, καθώς και με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα παράγει μια δίκαιη προστιθέμενη αξία για τις μελλοντικές γενιές. Σε αυτό πιστεύουμε μέχρι σήμερα, και γνωρίζουμε ότι το θεμιτό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη.

Ωστόσο αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι δεν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα δεδομένα στην Ευρώπη. Και αναφέρομαι στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μέχρι τα άκρα, μέχρι το σημείο που η εθνική στρατηγική έπρεπε και όφειλε να αλλάξει. Και στις δύο περιόδους είχαμε την ανάλογη εντολή του ελληνικού λαού και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.

Έχοντας μεγάλη πολιτική εμπειρία, πιστεύετε πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες;

Το πιστεύω και είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό. Και αν θέλετε και κάτι προσωπικό να σας πω, είναι ότι δεν θα επέλεγα να παραμείνω στην πολιτική μετά από μια πλήρη και πλούσια σταδιοδρομία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, εάν δεν πίστευα ότι η χώρα έχει δυνατότητες και δυναμικές προοπτικές και ότι αξίζει κανείς να εργαστεί για αυτό. Η δική μου παρουσία στην πολιτική δεν έχει να κάνει με τα προνόμια που πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό. Να σας πω μόνο ότι, ούτε αστυνομικούς χρησιμοποιώ για φύλαξη γιατί απλά δεν νιώθω ότι κινδυνεύω από κάποιον, αλλά ούτε και στρατιές υπαλλήλων.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι παχυλοί μισθοί που ακούει ότι παίρνουν οι βουλευτές είναι πλασματικοί - τουλάχιστον για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ακριβώς γιατί είναι εφάμιλλοι με τις υποχρεώσεις που έχουμε ως εθνικοί εκπρόσωποι του λαού. Για να το πω λαϊκά είναι ίσα βάρκα ίσα νερά. Κάποιος που κάνει έντιμα την δουλειά του και με συνέπεια πραγματοποιεί τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από το βουλευτικό αξίωμα, μάλλον φτωχότερος βγαίνει από την πολιτική παρά πλουσιότερος. Για τους υπόλοιπους που πλούτισαν αδικαιολόγητα μέσα από την πολιτική, ο κόσμος καταλαβαίνει.. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν βγει στην επιφάνεια..

Για να επανέλθω όμως στο ερώτημά σας, να σας πω ότι η χώρα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια προσαρμογής και συμμαζέματος και ήδη μετά το καλοκαίρι θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτοι καρποί. Το Σεπτέμβρη του 2019 θα αποτιμηθεί το παραγόμενο κυβερνητικό έργο και το ισοζύγιο είμαι βέβαιος ότι θα είναι θετικό.

Όσον αφορά τα τοπικά. Τι παρεμβάσεις έχετε κάνει και για ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μεγάρων;

Οι παρεμβάσεις που έχω κάνει και αφορούν στα Μέγαρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου είναι πολλές. Σχεδόν τρία χρόνια τώρα, προσωπικά έχω αγωνιστεί για την περιοχή γιατί θεωρώ ότι η Δυτική Αττική έχει πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα, που για δεκαετίες δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η ελλιπής αστυνόμευση, η κατάργηση ή συγχώνευση του αστυνομικού τμήματος στα Μέγαρα, ο ΧΑΔΑ Μεγάρων, το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με την επωνυμία «Μεγάλο Πεύκο», η ίδρυση εσπερινού σχολείου δεύτερης ευκαιρίας για άτομα τα οποία έχουν αποκοπεί από την βασική εκπαίδευση λόγω οικογενειακών οικονομικών και άλλων προβλημάτων, η άνιση τιμολογιακή πολιτική του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Δήμο Μεγάρων, η τροποποίηση – επανακαθορισμός χερσαίας ζώνης λιμένος στις Περιοχές Νέας Περάμου – Πάχης Μεγάρων, η μη μεταφορά των υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ. από την πόλη των Μεγάρων, η υπόθεση μεταλλείων βωξίτη, η διάνοιξη δρόμου στο στρατόπεδο της Νέας Περάμου ούτως ώστε να διευκολύνει την μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο και πολλά ακόμα, είναι ενέργειες που έγιναν αυτά τα δυόμιση χρόνια.

Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Μάνδρα Αττικής στο Πόρτο Γερμενό, καθώς και η μέριμνα στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημύρες στην Δυτική Αττική, που τα παιδιά τους φοιτούν στην Γ Λυκείου και ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις το καλοκαίρι, με επιπλέον μοριοδότηση για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κατάλογος των παρεμβάσεων είναι μακρύς. Θέλω να τονίσω, ότι σε πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις ενεργήσαμε από κοινού με τους άλλους συναδέλφους μου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πάντα σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μεγάρων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, με τον οποίο διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις στην βάση της ειλικρινούς συνεργασίας προς όφελος των δημοτών. Σε πολλές από τις παρεμβάσεις μας είχαμε αποτελέσματα. Σε άλλες έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά υπάρχουν και πολλά ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκαν αντικειμενικές δυσκολίες. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα σταματήσω να παρεμβαίνω για τα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή. Το θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι στους πολίτες τις Δυτικής Αττικής.

Υπόθεση μεταλλείων βωξίτη. Είστε εξαρχής και με την παρουσία σας, αλλά και με τις παρεμβάσεις σας κοντά στο Μεγαρικό λαό. Παρά την δέσμευση του πρωθυπουργού για στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα αυτό, εντούτοις η Αποκεντρωμένη καθυστερεί να λάβει απόφαση. Γνωρίζετε τους λόγους και τι προτίθεστε να πράξετε για να… ξεκολλήσει η υπόθεση αυτή;

Αρχικά θέλω να σας τονίσω την πλήρη και ουσιαστική αντίθεσή μου σε αυτή την δυνητική αν θέλετε επένδυση. Και λέω δυνητική γιατί εδώ δεν μιλάμε για έγκριση και αδειοδότηση κάποιας επένδυσης αλλά για έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στην εν λόγω περιοχή υπάρχει βωξίτης. Μάλιστα όπως διαπιστώνετε και εσείς στο ερώτημά σας, από την πρώτη στιγμή τάχθηκα απέναντι στην δραστηριότητα αυτή. Και δεν το έκανα μόνο και μόνο επειδή ο Μεγαρικός λαός αντιτίθεται σε αυτή την επένδυση. Η στάση μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Είμαι της άποψης ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί και να προσελκύσει άμεσες ξένες αλλά και εγχώριες επενδύσεις. Το έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να ξεκολλήσει η ανάπτυξή μας, από ένα ξεπερασμένο μοντέλο που στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση. Πιστεύω ότι η οικονομία χρειάζεται κυρίως εγχώρια αλλά και ξένα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην χώρα και τα οποία θα προσδώσουν θέσεις εργασίας στην κοινωνία. Που θα παράγουν προϊόντα και θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα είναι βέβαιο ότι περιστρέφονται γύρω από το μικροκλίμα που διαθέτουμε και τις παραδοσιακές οικονομικές δραστηριότητες που ήδη έχουμε αναπτύξει δεκαετίες τώρα, στον τουρισμό, σε καλλιέργειες ποιοτικές κα. Όλα αυτά όμως με κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες είναι η προστασία του περιβάλλοντος, οι επενδύσεις να είναι βιώσιμες και κυρίως να σέβονται και να παράγουν οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Αν θέλετε η έννοια της ανταποδοτικότητας μιας επένδυσης προς όλα τα πεδία ενός κράτους, την οικονομία, το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, είναι ψηλά στην δική μου ιεράρχηση των κανόνων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να διέπεται το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Έχουμε δεσμευτεί λοιπόν, να μην προχωρήσει η επένδυση αυτή. Αυτό εκφράστηκε από τα πιο αρμόδια χείλη, τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και από τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης. Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο σαφής υποστήριξη και διαβεβαίωση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης προς μια τοπική κοινωνία για ζήτημα που αφορά σε μια επένδυση και συγκρούεται επί τις ουσίας με τα συμφέροντα του «ισχυρού».

Σήμερα πράγματι ο φάκελος παραμένει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο λόγος που καθυστερεί να βγει η απόφαση θα έλεγα ότι είναι περισσότερο τεχνικός παρά ουσιαστικός. Αν δεν κάνω λάθος, την εξέταση του φακέλου ανέλαβε άλλο τμήμα και διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεδομένου ότι η εν λόγω, έχει και την συγκεκριμένη αρμοδιότητα προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση ή μη του φακέλου. Παρακολουθούμε λοιπόν την εξέλιξη του θέματος και να διαβεβαιώσω τον Μεγαρικό λαό ότι εάν χρειαστεί θα παρέμβουμε εν νέου ως βουλευτές και ως κυβέρνηση.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Δικαιούνται τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος ένα κομμάτι του;

Αρχικά θέλω να πω δυο λόγια για την μεγάλη αυτή τομή του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως έχω αναφερθεί σε ομιλία μου στην Βουλή των Ελλήνων καθώς και σε άρθρο μου, θεωρώ ότι η Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια νόμου στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Και ο λόγος είναι ότι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά τους συστήματα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν και να συμμετέχουν δυναμικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εμείς στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμέναμε θεατές.

Το μόνο που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, ήταν να χρεοκοπήσουν την χώρα και να εισάγουν την λιτότητα και στην παιδεία και την εκπαίδευση. Προχώρησαν σε περικοπές στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, σε περικοπές στους μισθούς του συνόλου του – κύριου και βοηθητικού – διδακτικού και διοικητικού προσωπικού των AEΙ προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο, σε περιορισμό των νέων προσλήψεων τακτικού προσωπικού, σε δραστική μείωση της δημόσιας δαπάνης για την πρόσληψη προσωρινού διδακτικού προσωπικού με συμβάσεις, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ. Εφάρμοσαν το περιβόητο και «μοναδικό» για την σύλληψή του, σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», το οποίο τσουβάλιασε χωρίς κανένα ποιοτικό ή επιστημονικό κριτήριο, σχολές, τμήματα και ερευνητικά ιδρύματα. Επινοήσανε με ξεχωριστή μαεστρία το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος επιδίωξε να μεταβάλλει τα πανεπιστημιακά σε Ανώτατα «Επιχειρηματικά» Ιδρύματα.

Εμείς λοιπόν, κόντρα σε όλα αυτά και μέσα σε ένα περιορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, επιλέξαμε να ιδρύσουμε το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας στην Δυτική Αττική. Και για να απαντήσω στο ερώτημά σας, δεν σας κρύβω ότι επιθυμώ πέρα από το Αιγάλεω που θα είναι οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, να υπάρξουν και κάποια παραρτήματα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής γιατί όχι και στα Μέγαρα ή τη Νέα Πέραμο και όχι μόνο. Όμως αυτό απαιτεί έναν σοβαρό σχεδιασμό σε πολλά επίπεδα προκειμένου να είναι κάτι το ουσιαστικό και διαχρονικό. Γιατί διαφορετικά θα πάμε σε μια πρακτική που λέει, ιδρύω τμήμα και το αφήνω στην τύχη του μόνο και μόνο για να έχουν κάποιοι την εύνοια της κάθε τοπικής κοινωνίας. Και αυτή η πρακτική ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ την οποία εφήρμοσαν για δεκαετίες.

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πως είναι οι σχέσεις σας με τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη και με την ευκαιρία, πως κρίνετε το προς ψήφιση Νομοσχέδιο για τις δημοτικές εκλογές με την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Κοιτάξτε, είμαι εκλεγμένος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με το κυβερνών κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρέος μου είναι, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, να είμαι σε συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Δημάρχους της περιφέρειας προκειμένου να προωθήσω στην κυβέρνηση τα τοπικά συμφέροντα του κάθε Δήμου. Ανεξαρτήτως χρωμάτων ή αποχρώσεων και ιδεολογικών καταβολών. Με ενδιαφέρει τουλάχιστον σε ότι με αφορά, να αφήσω πίσω μου έργο και λύσεις σε προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών. Πάντα στο μέτρο του εφικτού, δεδομένου ότι η χώρα μας χρεοκόπησε τα προηγούμενα χρόνια από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σήμερα βρίσκεται υπό μια αυστηρή εποπτεία.

Συγκεκριμένα λοιπόν, η συνεργασία μου με τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη είναι άριστη και ειλικρινής. Γνωρίζει ότι είμαι στην διάθεσή του για οτιδήποτε απασχολεί τον Δήμο και είναι αρκετές οι φορές που από κοινού έχουμε δρομολογήσει πολλά ζητήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία μάλιστα πολλά από αυτά σας ανέφερα σε προηγούμενη ερώτησή σας. Θα συνεχίσω σε αυτή την λογική. Το θεωρώ υποχρέωσή μου με απώτερο σκοπό το συμφέρων των πολιτών.

Κλείνοντας τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες του δήμου Μεγαρέων που αισθάνονται ότι διαμένουν στην πίσω αυλή του λεκανοπεδίου, βλέποντας για πολλά χρόνια μόνο δράσεις… υπ-ανάπτυξης;

Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω στους δημότες του Δήμου Μεγαρέων, είναι ότι την αίσθηση αυτή έχει έρθει η ώρα να την αποβάλλουν. Στη σημερινή κυβέρνηση είναι γνωστή η εξαπάτηση των πολτών από τους προηγούμενους ινστρούκτορες, σαλτιμπάγκους και καιροσκόπους πολιτικούς που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια τον τόπο. Που για δεκαετίες δημιούργησαν μια κατάσταση σε μια ολόκληρη περιοχή στην οποία κυριάρχησε η πολεοδομική αναρχία, η ανεργία, ο αποκλεισμός και η κοροϊδία.
Είναι μεγάλο το στοίχημα για όλους εμάς, να αλλάξουμε την εικόνα τις δυτικής Αττικής. Είναι βέβαιο ότι μια κατάσταση που δημιουργήθηκε σε δεκαετίες, δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε δυόμιση χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί όμως να αρχίσει σταδιακά να μεταμορφώνεται μια περιοχή με παράλληλες δράσεις τόσο της τοπικής διοίκησης όσο και τις κεντρικής εξουσίας. Αυτόν το σχεδιασμό τον έχουμε, πολλές δράσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί, ανακοινώθηκαν μάλιστα με σαφήνεια στο περιφερειακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής από πολλούς Υπουργούς. Η αστυνόμευση, το παράλιο μέτωπο, οι παρεμβάσεις για τους ρομά, οι προτεραιότητες που δόθηκαν σε πολιτικές γύρω από τον περιορισμό της ανεργίας ειδικά για την Δυτική Αττική που σημειώνει υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους και στις πιο μεγάλες ηλικίες.
Όμως το μεγάλο στοίχημα κατά την γνώμη μου είναι, η αποβιομηχάνιση της περιοχής και ταυτόχρονα αντισταθμιστικές πολιτικές. Αυτό απαιτεί έναν μακρόπνοο και βιώσιμο σχεδιασμό. Είναι ένα στοίχημα το οποίο φεύγει από τα στενά όρια των κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας και κατατάσσεται στους εθνικούς στόχους της χώρας με την συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεσμών και πολιτών.
Πιστεύω ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα οριστικά και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Έχει αφήσει πίσω της την ασυναρτησία και την ασυδοσία του χτες, που ως πέπλο σκέπασε την προοπτική και τις δυνατότητες του τόπου, έκρυψε την μπίζνα και την κομπίνα, έφερε το σκοτάδι στην αξιοκρατία, την ισονομία και την δικαιοσύνη, άφησε μια ευλογημένη γη να μαραζώσει και να εισέλθη σε περίοδο ξηρασίας και εν τέλει να χρεοκοπήσει.
Το πέπλο αυτό ήταν συγκεκριμένης απόχρωσης. Ήταν συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Ήταν πρασινο-μπλέ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ