ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/04/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Το αναπτυξιακό ελληνικό σχέδιο ‘made in Greece’, σχέδιο που θα δημιουργεί δουλειές κι επενδύσεις κι όχι ένα σχέδιο προεκλογικής παραχολογίας αλά Σαμαρά το 2014

Δημ. Παπαδημούλης: Το αναπτυξιακό ελληνικό σχέδιο ‘made in Greece’, σχέδιο που θα δημιουργεί δουλειές κι επενδύσεις κι όχι ένα σχέδιο προεκλογικής παραχολογίας αλά Σαμαρά το 2014



Στα εθνικά θέματα χρειαζόμαστε απόλυτη ομοψυχία και πλήρη εθνική συνεννόηση - Βαδίζοντας προς την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη μέρα το πολιτικό κλίμα πρέπει να γίνει ηπιότερο και να υπάρξει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος

Επειδή οι πάντες προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στην Ολομέλειά του, στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 13 Σεπτεμβρίου

Θέλουμε η διακυβέρνηση της χώρας μετά το ’19 να έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο


Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Ραδιόφωνο 24/7» (Β. Σκουρή – Α. Σπανού), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Το ψήφισμα που θα προκύψει από τη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για τους Έλληνες στρατιωτικούς θα είναι κάποια βήματα πιο μπροστά σε αυστηρότητα και απαιτήσεις από την ηγεσία Ερντογάν και αυτό θα βοηθήσει να τερματιστεί με θετικό τρόπο το συντομότερο δυνατό η περιπέτεια των δύο παιδιών

Η συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία θα καταλήξει σε ψήφισμα. Θα ξεκινήσει με μια δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι.
Εκτιμώ ότι το ΕΚ, στο ψήφισμα που θα εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία, θα είναι ένα-δυο βήματα πιο μπροστά σε αυστηρότητα και απαιτήσεις από την ηγεσία Ερντογάν, από τις μέχρι τώρα δηλώσεις εκ μέρους της ευρωπαϊκής πλευράς. Και αυτό νομίζω ότι βοηθάει την πίεση προς τον Ερντογάν, προκειμένου να τερματιστεί με θετικό τρόπο το συντομότερο δυνατό η περιπέτεια των δύο παιδιών.
Θεωρώ επίσης πολύ θετικό ότι η πρόταση που κατέθεσε, μετά από πρωτοβουλία μου, η ευρωομάδα της Αριστεράς, υποστηρίχτηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, αλλά και από την ευρωομάδα του ΕΛΚ, με τη συμβολή των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η θερμοκρασία για τις κινήσεις Ερντογάν εδώ στις Βρυξέλλες είναι τουλάχιστον 30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός, όσο θέλει να εμφανίζεται. Έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα έχει βάλει με τους πάντες, γι’ αυτό και εμείς πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ψυχραιμία και ενότητα και να μην παρασυρόμαστε σε παγίδες και προβοκάτσιες.


Στα εθνικά θέματα χρειαζόμαστε απόλυτη ομοψυχία και πλήρη εθνική συνεννόηση - Βαδίζοντας προς την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη μέρα χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, να γίνει ηπιότερο και να υπάρξει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος

Προσωπικά πιστεύω ότι στα εθνικά θέματα, όπως αυτό της τουρκικής επιθετικότητας, χρειαζόμαστε απόλυτη ομοψυχία και πλήρη εθνική συνεννόηση. Πιστεύω επίσης ότι βαδίζοντας προς την έξοδο από τα μνημόνια και την επόμενη μέρα χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, να γίνει ηπιότερο και να υπάρξει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, και για τη συνταγματική αναθεώρηση, και για το Μακεδονικό, αλλά κυρίως για το ελληνικό σχέδιο για την Ελλάδα μετά τη μνημόνια.
Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το σχέδιο έχει κατατεθεί ήδη από χθες στο EuroWorking Group με τη μορφή προσχεδίου και θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου. Επομένως, πριν από αυτή την παρουσίαση δεν υπάρχει κάποιο κείμενο, πάνω στο οποίο να μπορούμε να κάνουμε διάλογο στην Ελλάδα.
Θέματα για διάλογο για την Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος περιορίζεται στο να κάνει μικροπολιτική, υπάρχουν πολλά, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, το Μακεδονικό ή το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που έχει ήδη παρουσιαστεί στη Βουλή για τα χρόνια 2019-2022. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι όποιος θέλει τον διάλογο και το ήπιο πολιτικό κλίμα δεν έχει παρά να το αποδείξει σε μια σειρά τομείς.


Επειδή οι πάντες προεξοφλούν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στην Ολομέλειά του, στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 13 Σεπτεμβρίου

Σας δίνω και δύο ειδήσεις: Η πρώτη είναι ότι, ακριβώς επειδή οι πάντες προεξοφλούν την επιτυχή και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε χθες -με ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων- να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 13 Σεπτεμβρίου. Όπως θα έρθει μες τον Απρίλιο να μιλήσει ο Μακρόν, όπως μίλησε πριν ένα μήνα ο Κόστα κι όπως θα μιλήσει τον Νοέμβριο η Μέρκελ. Και νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και τον συμβολισμό αυτής της πρόσκλησης.
Η δεύτερη είδηση είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση θα πάρουν μεγάλες πρωτοβουλίες πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου, ώστε στο επίκεντρο αυτού του διαλόγου να μπει, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πακέτου των συμφωνημένων από το Eurogroup, το σχέδιο για το πώς θα οικοδομήσουμε μια ισχυρή, εξωστρεφή, σύγχρονη μεταμνημονιακή Ελλάδα, που να παράγει περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζει δικαιότερα, αλλά και πώς θα κάνουμε τα παθήματα μαθήματα.

Η διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας είναι στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών γύρω από προγραμματικές συγκλίσεις είναι μια πολιτική που ήδη ακολουθούμε και στην Ευρώπη με επιτυχία και επιδιώκουμε και στην Ελλάδα

Η διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια μεταμνημονιακή περίοδο, είναι στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οικοδόμηση προοδευτικών συμμαχιών γύρω από προγραμματικές συγκλίσεις είναι μια πολιτική που ήδη ακολουθούμε και στην Ευρώπη με επιτυχία και επιδιώκουμε και στην Ελλάδα.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας καλείται εδώ και 2,5 περίπου χρόνια μονίμως ως παρατηρητής στις συνόδους της ηγεσίας των Ευρωσοσιαλιστών, ενώ οι πάντες στον πλανήτη αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Αριστερά και την Κεντροαριστερά.
Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να αναπτύξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες διαλόγου και αναζήτησης συμμαχιών και συγκλίσεων, γιατί τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε δεν μπορεί κανένα κόμμα να τα λύσει μόνο του. Στα μεν θέματα δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ, και στα θέματα του προγράμματος για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα στηρίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά και δεν θα μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν, και στις ευρύτερες δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.
Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια η αντίθεση συντήρηση-πρόοδος γίνεται κυρίαρχη, σε σχέση με την αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο , που ξεθωριάζει.
Ο στόχος μας στις εκλογές του 2019 είναι να είμαστε το πρώτο κόμμα, ο νικητής, που θα πάρει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στη συνέχεια, με βάση την εντολή του λαού, θα επιδιώξουμε συγκλίσεις γύρω από ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με όσες δυνάμεις είναι διαθέσιμες να συμπράξουν σε αυτό. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο Έλληνας πολίτης, γιατί φυσικά δεν πρέπει να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.
Ακόμη κι αν κερδίσουμε την αυτοδυναμία, στόχος εξαιρετικά δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος, θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Η Ελλάδα έχει μπει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και η απλή αναλογική «κλειδώνει» αυτή την εξέλιξη.
Εμείς θέλουμε, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν από αυτόν τον διάλογο, να έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο η διακυβέρνηση της χώρας μετά το ’19.
Θεωρούμε ότι αν καταφέρουμε στην πρώτη 4ετία να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να κάνουμε πέντε πράγματα με αυτούς τους ασφυκτικούς περιορισμούς, τότε σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα εκτός μνημονίων.


Το Κίνημα Αλλαγής καλείται να πάρει με σαφήνεια μια θέση. Μαζί με ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικές λύσεις ή μαζί με ΝΔ για λύσεις τύπου συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;

Όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε στις εκλογές η πολιτική συμμαχία υπό τη Φώφη Γεννηματά , το Κίνημα Αλλαγής, θα καλείται να πάρει με σαφήνεια μια θέση. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικές λύσεις ή μαζί με τη ΝΔ για λύσεις τύπου συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;
Θεωρώ την εμμονή στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μια αμήχανη, αναβλητική επιλογή που δεν αντέχει στον χρόνο και που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση το Κίνημα Αλλαγής. Ιδίως όταν αυτή η εμμονή επενδύεται με μια φανατική και υστερική αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική είναι εκτός εποχής και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Θεωρώ, επίσης, αυτοκτονική για το Κίνημα Αλλαγής την άποψη Βενιζέλου για σύμπραξη με τη ΝΔ.

Μας συμφέρει να αποκλείσουμε εντελώς κάθε χαραμάδα για εμπλοκές και καθυστερήσεις. Ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε όλο το πακέτο της συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Το μήνυμα για τη χώρα είναι ότι μας συμφέρει να αποκλείσουμε εντελώς κάθε χαραμάδα για εμπλοκές και καθυστερήσεις. Ευτυχώς τα πράγματα πηγαίνουν ικανοποιητικά. Ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε όλο το πακέτο της συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις, αυτές να μην οφείλονται στην ελληνική πλευρά αλλά σε ενδεχόμενες αποστάσεις μεταξύ των δανειστών. Έχουμε ως ύστατη ημερομηνία για την ολοκλήρωση αυτού του πακέτου το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.
Κι ο λόγος είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας, ώστε αρκετά πριν την τυπική λήξη του μνημονίου στα τέλη Αυγούστου να είναι καθαρός ο ορίζοντας και το πακέτο του ποιος κάνει τι. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, με όλα αυτά τα τύμπανα πολέμου γύρω από τη Συρία, τα tweets του Τραμπ, την επιθετικότητα Ερντογάν, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να εδραιώνεται καθημερινά ως ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, με μια οικονομία που ανακάμπτει, με έναν τουρισμό που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ και με εξαγωγές που ενισχύονται.
Θέλουμε να χτίσουμε την ανάκαμψη της χώρας και τη μείωση της ανεργίας στην ισχυροποίηση της οικονομίας. Γι’ αυτό, πρέπει να απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα μας και να μη μοιράζουμε, αλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον παράγουμε δικαιότερα.
Που σημαίνει πρακτικά ότι το αναπτυξιακό ελληνικό σχέδιο «made in Greece» θα είναι ένα σχέδιο που θα δημιουργεί δουλειές, επενδύσεις, πλούτο, ώστε να οικοδομούμε και κοινωνικό κράτος. Δεν θα είναι ένα σχέδιο προεκλογικής παροχολογίας αλά Σαμαρά το 2014.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ