ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/05/2018

Ν. Ηγουμενίδης για την αναδοχή: Η Αριστερά υπηρετεί το συμφέρον των ανήλικων ανυπεράσπιστων παιδιών - βίντεο

Ν. Ηγουμενίδης για την αναδοχή: Η Αριστερά υπηρετεί το συμφέρον των ανήλικων ανυπεράσπιστων παιδιών - βίντεο



Ομιλία στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας

.

«Στόχος κανένα παιδί να μην μένει σε ίδρυμα», δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης (ΣΥΡΙΖΑ) κατά την τοποθέτηση του στο νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία. «Όλες οι τελευταίες επιστημονικές παραδοχές, που τουλάχιστον εγώ έχω υπ’ όψιν μου, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παραμονή του παιδιού σε ιδρύματα δεν είναι προς όφελος της προστασίας και της υγείας του ίδιου του παιδιού», σημείωσε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

 

Από την αρχή της τοποθέτησης του, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε σε διατάξεις-κλειδιά του νομοσχεδίου, όπως σε εκείνες για τη δημιουργία Μητρώου για παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, καθώς και Μητρώου για όλους τους υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς. «Επιτέλους, δημιουργείται μια πραγματική βάση δεδομένων με όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Και βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το τι γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι η διαδρομή του παιδιού ή κομμάτι αυτής της διαδρομής κάπου «χανόταν».’’

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα άρθρα 16 και 17 του νομοσχεδίου που εισάγουν τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής. «Είναι ένδειξη μιας πραγματικής συμπαράστασης και παρέμβασης του κράτους στα παιδιά που βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια, παιδιά που η τοποθέτησή τους σε αναδοχή είναι δύσκολη, όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες ή ψυχολογικά προβλήματα. Ουσιαστικά θεσμοθετείται και υποβοηθείται με μηνιαία αντιμισθία και ο ανάδοχος γονέας», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Σχετικά με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου και τη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης πήρε θέση με κριτήριο το συμφέρον του ίδιου του παιδιού: «Ο στόχος είναι κανένα παιδί να μην μένει σε ίδρυμα. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι προτιμότερη από την παραμονή του παιδιού στο ίδρυμα. Πώς εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού; Με το να μην μένει ούτε μία μέρα στο ίδρυμα», υπογράμμισε με έμφαση από το βήμα της Ολομέλειας.

«Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να χάνουμε το δάσος της παιδικής προστασίας για ένα δέντρο αυτού του δάσους. Παράλληλα, πιστεύω ότι όλες οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, όλες οι πολιτικές αποϊδρυματοποίησης στηρίζονται από τις σύγχρονες και σοβαρές σχετικές επιστημονικές μελέτες. Με τούτη την έννοια, στηρίζω το σύνολο του νομοσχεδίου», προσέθεσε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στάση της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Δεν με εκπλήσσει η Νέα Δημοκρατία ούτε για τα ρουσφετολογικά της ανοίγματα ούτε για τον πολιτικό της καιροσκοπισμό. Είναι κάτι που το περιμένω από το κόμμα της συντηρητικής παράταξης», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις βασικές διαφορές της Αριστεράς με τη συντηρητική παράταξη, παρατήρησε: «Στην αγωνιστική της διαδρομή, στο DNA της τελικά, η Αριστερά έχει καταγεγραμμένους στόχους την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνική απελευθέρωση, την κοινωνική δικαιοσύνη. Να γιατί η Αριστερά ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες –και είναι αντίξοες οι συνθήκες της πρόσφατης τριετίας, έχουμε περάσει και πολύ χειρότερες καταστάσεις- μπορεί να εφαρμόζει κοινωνική πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη, που πλευρές της περιλαμβάνονται και στο σημερινό νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου επεσήμανε συμπερασματικά για την Αριστερά και το νομοσχέδιο: «Οι αξίες στις οποίες υποτάσσει τη δράση της η Αριστερά, υπηρετούν την κοινωνία, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Εν προκειμένω, για το νομοσχέδιο που συζητάμε, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον των ανυπεράσπιστων, ανήλικων παιδιών».

Από τα πρακτικά της βουλής

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να συμβάλω στη σημερινή μας συζήτηση με τέσσερις παρατηρήσεις.
Πρώτη παρατήρηση, για να έχουμε και μια τάξη μεγέθους. Από ό,τι φάνηκε στη συζήτηση στις Επιτροπές, μιλάμε περίπου για συνολικά δυόμισι με τρεις χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται σήμερα σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας σε όλη την επικράτεια. Και αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση, με την έννοια ότι επιτέλους τα δεδομένα άρχισαν με ασφάλεια να καταγράφονται. Δημιουργείται Μητρώο για παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας, Μητρώο για όλους τους υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς. Επιτέλους, δημιουργείται μια πραγματική βάση δεδομένων με όρους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Και βέβαια δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το τι γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι η διαδρομή του παιδιού ή κομμάτι αυτής της διαδρομής κάπου «χανόταν».
Δεύτερη παρατήρηση: παρά το ότι δεν φωτίστηκε τόσο πολύ στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των συναδέλφων, θα ήθελα να σταθώ στα άρθρα 16 και 17 όπου εισάγεται ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής. Είναι ένδειξη μιας πραγματικής συμπαράστασης και παρέμβασης του κράτους στα παιδιά που βρίσκονται σε πραγματική δυσχέρεια, παιδιά που η τοποθέτησή τους σε αναδοχή είναι δύσκολη, όπως παιδιά με ειδικές ανάγκες ή ψυχολογικά προβλήματα. Εδώ, ουσιαστικά θεσμοθετείται και υποβοηθείται με μηνιαία αντιμισθία και ο ανάδοχος γονέας. Κατά τη γνώμη μου, σωστά σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται η υποβοήθηση και η στήριξη όλων.
Τρίτη παρατήρηση: ο στόχος είναι κανένα παιδί να μην μένει σε ίδρυμα. Όλες οι τελευταίες επιστημονικές παραδοχές, που τουλάχιστον εγώ έχω υπ’ όψιν μου, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παραμονή του παιδιού σε ιδρύματα δεν είναι προς όφελος του παιδιού, δεν είναι προς όφελος της προστασίας και της υγείας του παιδιού. Κατά τη γνώμη μου μιλάμε για ένα πλέγμα μέτρων με την άρση σημαντικών γραφειοκρατικών και διοικητικών πράξεων, με τη μείωση του χρόνου για την ολοκλήρωση της αναδοχής και της υιοθεσίας, με τη συγκέντρωση όλων των σχετικών δημόσιων κοινωνικών λειτουργών, τη χορήγηση επιδόματος αναδοχής, την κατοχύρωση του δικαιώματος των ανάδοχων γονέων να απολαμβάνουν τις ίδιες άδειες για τη φροντίδα του ανηλίκου.
Όλα τούτα συγκλίνουν σε αυτό: Στο να φεύγει το παιδί από το ίδρυμα. Η οποιαδήποτε λύση είναι προτιμότερη από την παραμονή του παιδιού στο ίδρυμα. Πώς εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού; Με το να μην μένει ούτε μία μέρα στο ίδρυμα. Εδώ εντάσσονται και όλες οι σχετικές με το άρθρο 8 πρωτοβουλίες.
Κατά τη γνώμη μου, η εμμονή στο άρθρο 8, επειδή δεν είναι το μόνο, αδικεί ουσιαστικά το ίδιο το νομοσχέδιο. Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να χάνουμε το δάσος της παιδικής προστασίας για ένα δέντρο αυτού του δάσους. Παράλληλα, πιστεύω ότι όλες οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, όλες οι πολιτικές αποϊδρυματοποίησης στηρίζονται από τις σύγχρονες και σοβαρές σχετικές επιστημονικές μελέτες. Με τούτη την έννοια, στηρίζω το σύνολο του νομοσχεδίου.
Παρατήρηση τέταρτη και τελευταία. Παρά το ότι δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος όλες οι τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορώ να μη σταθώ στην τοποθέτηση και εδώ στην Ολομέλεια, αλλά και στις Επιτροπές, της εισηγήτριας της Νέας Δημοκρατίας -και όχι μόνον αυτής- ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο με καθυστέρηση μάλιστα κάποιων μηνών η Κυβέρνηση το αντέγραψε -και μάλιστα, κυρία Υπουργέ, δεν το αντιγράψατε καλά- και ότι το θέμα που συζητούμε δεν είναι θέμα ιδεολογίας.
Εν πάση περιπτώσει, μου δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα. Πιστεύω, κατ’ αρχήν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι χρειάζεται περίσσεια πολιτικού θράσους για να βαδίσει κανείς σε τέτοια μικροπολιτικά μονοπάτια. Χρειάζεται περίσσεια πολιτικού καιροσκοπισμού για να βαδίσει κανείς σε τέτοιες ρουσφετολογικές διαδρομές και πολύ περισσότερο πάνω στις πλάτες των πλέον ανυπεράσπιστων ανθρώπων αυτής εδώ της κοινωνίας.
Και βέβαια, προσωπικά δεν με εκπλήσσει η Νέα Δημοκρατία ούτε για τα ρουσφετολογικά της ανοίγματα ούτε για τον πολιτικό της καιροσκοπισμό. Είναι κάτι που το περιμένω από το κόμμα της συντηρητικής παράταξης. Αλλά να φτάσουνε στο σημείο να μιλάνε για κατάρρευση του συστήματος της παιδικής προστασίας;
Δεν κατάλαβα και θέλω να καταθέσω μερικά ερωτήματα: Αλήθεια, μιλάτε εσείς που δεν ξέρατε ούτε πόσα παιδιά είναι στα ιδρύματα; Δεύτερον, δεν ασχολείστε, δεν είναι στην πολιτική σας να ασχοληθείτε, αλλά κανένας δεν σας είπε ή από κανέναν δεν ακούσατε για τα παιδιά που ψάχνουν να βρουν τις ρίζες τους -ακόμα και ενήλικες πια- και τις περισσότερες φορές με αποτυχία; Από κανέναν δεν ακούσατε για το τι χάνεται στη διαδρομή του παιδιού από τη διαδρομή του ή από το ίδιο το παιδί, από το σύνολό του; Κανένας δεν σας μίλησε για τα ζευγάρια που έφτασαν να πάνε στο εξωτερικό; Κάποιοι -και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- τοποθετήθηκαν σε αυτά τα προβλήματα.
Αλήθεια, αυτές τις δεκαετίες που περάσανε ποιος κυβερνούσε; Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία; Η παλιά ήταν; Αλήθεια, είναι διαφορετική η Νέα Δημοκρατία με σύμβολο τον πυρσό, από τη Νέα Δημοκρατία με σύμβολο την καρικατούρα του πυρσού; Δεν κατάλαβα!
Θα μπορούσα βεβαίως να απαριθμήσω και να απαντήσω ότι ναι, σήμερα για πρώτη φορά στην Ιστορία, με την «πρώτη φορά Αριστερά», χτίζεται ένα πραγματικό τείχος προστασίας απέναντι στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Θα μπορούσα όντως, σε απάντηση των όσων είπατε, να απαριθμήσω μία προς μία όλες τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, πρώτη φορά με την Αριστερά στην Κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, προσπάθειες για να μην μείνει κανένας πολίτης στο περιθώριο.
Ωστόσο, η βασική μας διαφορά, κύριοι, είναι αλλού και γι’ αυτό δεν στέκομαι σε αυτά τα επιμέρους. Η βασική μας διαφορά είναι ότι η Αριστερά στην Ελλάδα έρχεται από πολύ μακριά και τραβάει ακόμα μακρύτερα, πολύ μακριά, έξω από τον δικό σας συντηρητικό ορίζοντα. Και στις αποσκευές της, στο όραμα για την Ελλάδα μας, στην αγωνιστική της διαδρομή, στο DNA της τελικά, η Αριστερά έχει καταγεγραμμένους στόχους την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την κοινωνική απελευθέρωση, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Να γιατί η Αριστερά ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες –και είναι αντίξοες οι συνθήκες της πρόσφατης τριετίας, έχουμε περάσει και πολύ χειρότερες καταστάσεις- μπορεί να εφαρμόζει κοινωνική πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη, που πλευρές της περιλαμβάνονται και στο σημερινό νομοσχέδιο.
Να γιατί η όποια κριτική σας, πέρα από το ότι δικαιολογημένα εξοργίζει κάποιους συναδέλφους που νιώθουν να τους πνίγει το δίκαιο, το μόνο που μπορεί να κάνει η όποια κριτική σας σε αυτό το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής προς την Αριστερά είναι να προκαλέσει το γέλιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αξίες στις οποίες υποτάσσει τη δράση της η Αριστερά υπηρετούν την κοινωνία, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Εν προκειμένω, για το νομοσχέδιο που συζητάμε, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον των ανυπεράσπιστων, ανήλικων παιδιών.
Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ