09/05/2018

Γ. Κοζομπόλη: Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή ανηλίκων

«Ποιο είναι το πρόβλημα να προσφέρουν αγάπη, όταν έχουν, όπως όλοι οι υποψήφιοι, κριθεί κατάλληλοι; Δεν είναι σωστό στο θεσμό της αναδοχής (εντελώς διαφορετικός θεσμός από την υιοθεσία), να μπαίνουν διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού», τόνισε μεταξύ άλλων η Γ. Κοζομπόλη, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στο άρθρο 8 του ν/σ για την αναδοχή και την υιοθεσία

Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, με λογική και ευαισθησία, χωρίς προκαταλήψεις, το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή ανηλίκων υπηρετεί το σκοπό που θεσπίζεται, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλ. Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, στη συζήτηση του νομοσχεδίου, στις 08.05.2018, για τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου και ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου που θα διέπει την υιοθεσία και την αναδοχή ανηλίκων από υποψήφιους θετούς γονείς ή υποψήφιους αναδόχους, αντίστοιχα.

Σε άλλα σημεία της παρέμβασής της, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νομοθετήματος που έρχεται να ξεκαθαρίσει ένα θολό τοπίο, κατάλληλο να εκκολάψει και να γεννήσει συμπεριφορές που κακοποιούν τις παιδικές ψυχές, που πληγώνουν αθεράπευτα τον άνθρωπο. Να βοηθήσει τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα.

Επισήμανε ότι πρώτη φορά δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων, Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων και Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων προς αναδοχή και υιοθεσία. Επιπλέον, το προβλεπόμενο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας, που δημιουργείται επίσης για πρώτη φορά, θα έχει τη γενική εποπτεία του συντονισμού και της εφαρμογή των νέων θεσμών αναδοχής-υιοθεσίας.

Τα μητρώα των προς υιοθεσία ή αναδοχή παιδιών από τη μια και από την άλλη πλευρά τα μητρώα των υποψηφίων θετών και αναδόχων γονέων, δημιουργούν διαφάνεια στην όλη διαδικασία.

Επιπλέον η ύπαρξη των μητρώων των υποψηφίων αναδόχων-θετών γονέων, που για την Κατάρτισή τους θα έχει προηγηθεί έλεγχος καταλληλότητας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των υπηρεσιών που θα διεξάγουν την κοινωνική έρευνα με πιστοποιημένους προς τούτο κοινωνικούς λειτουργούς, επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος αναμονής.

Όλη η διαδικασία κατάρτισης των μητρώων, κυρίως τα κριτήρια καταλληλότητας των υποψηφίων θετών/ αναδόχων γονέων, γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Σημαντικό επίσης είναι ότι προβλέπονται εποπτικά όργανα για την παρακολούθηση των δύο θεσμών (αναδοχή/υιοθεσία) μετά την έγκρισή τους. Κάτι που είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Και ενώ όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο, βγάζουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και κυριολεκτικά σώζουν ανθρώπινες ψυχές, υπάρχουν κάποιοι που εθελοτυφλούν και με περισσή υποκρισία εξανίστανται για την δυνατότητα, όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (άρα και ομόφυλων), να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα, εάν ομόφυλα ζευγάρια, που θα έχουν κριθεί, με το μηχανισμό που θεσπίζεται στο σχέδιο νόμου κατάλληλα προς τούτο, να φιλοξενήσουν από μία μέρα, μέχρι όσο χρειαστεί, παιδιά που θα έχουν το ονοματεπώνυμό τους και τους φυσικούς τους γονείς, στους οποίους θα επιστρέψουν, όταν αρθούν οι λόγοι που προσωρινά τους απομάκρυναν από αυτούς. Είτε γιατί είναι προσφυγόπουλα και τους αναζητούν, είτε γιατί τους αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια κ.ο.κ.

Ποιό είναι το πρόβλημα να προσφέρουν αγάπη, όταν έχουν, όπως όλοι οι υποψήφιοι, κριθεί κατάλληλοι; Δεν είναι σωστό στο θεσμό της αναδοχής (εντελώς διαφορετικός θεσμός από την υιοθεσία), να μπαίνουν διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στόχος σταθερός του νομοσχεδίου είναι όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, που είναι χωρίς γονείς ή που η Πολιτεία κρίνει ότι έπρεπε να απομακρυνθούν από αυτούς, να βρουν μια στοργική γωνιά μέχρι να ενηλικιωθούν. Και από την άλλη όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι ανηλίκων να βρουν το παιδί ή τα παιδιά που αναζητούν.