ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής από τη ΝΔ - Ευκαιρία για να υποστεί ακόμα μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Δημ. Παπαδημούλης: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής από τη ΝΔ - Ευκαιρία για να υποστεί ακόμα μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα ο Κυρ. Μητσοτάκης



Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Πρώτο Πρόγραμμα: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να υποστεί ακόμα μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα ο Κυρ. Μητσοτάκης και για να αποδειχθεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα, που οι άλλοι τα άφησαν να σαπίζουν

Αυτό που κατάφερε πριν 25 χρόνια ο Αντ. Σαμαράς, «ρίχνοντας» τον Κων/νο Μητσοτάκη, δεν μπορεί να το καταφέρει και τώρα, γιατί δεν μπορεί να «ρίξει» τον Τσίπρα και να φρενάρει τη λύση, καθώς γνωρίζει ότι ο ίδιος είναι πλέον παρελθόν

Το δίλημμα είναι το εξής: ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ; Θέλουμε μια Ελλάδα, που επιλέγει τον δρόμο της εξωστρέφειας, της διεθνούς συνεργασίας και των ισχυρών συμμαχιών στον διεθνή στίβο; Ή την παλιά φοβική Ελλάδα, με την ελλειμματική αυτοπεποίθηση, που οδηγήθηκε στη χρεοκοπία;


Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (Θ. Σιαφάκα – Γ. Νερούτσο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε τα εξής:

- Βλέπουμε ένα σκηνικό πολιτικής έντασης και ακραίας πόλωσης και στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις σε επίπεδο αντιπολίτευσης. Θα καταλήξουμε τελικά σε συμφωνία; Την έχουμε ανάγκη αυτή την ένταση και αυτό το παιχνίδι πατριωτισμού; 

Το εμπόριο πατριωτισμού οδήγησε αποδεδειγμένα στην Ελλάδα στις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες με τη Μικρασιατική καταστροφή, την Κύπρο κ.λπ.. Ο φανατισμός θολώνει το μυαλό.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι Τσίπρας και Ζάεφ εισπράττουν από όλο τον κόσμο, τους ηγέτες και τον Τύπο, επαίνους. Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν ανακοίνωσα τη συμφωνία ως προεδρεύων καταχειροκροτήθηκα από όλες τις πτέρυγες, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΛΚ, όπου ανήκουν ΝΔ και VMRO. Αυτό συνέβη γιατί τη συμφωνία αυτή ζητούσαν η παγκόσμια κοινότητα, το ΕΚ, η Κομισιόν, το Συμβούλιο εδώ και δεκαετίες.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που αποφάσισε να πετάξει στα σκουπίδια την κληρονομιά του πατέρα του, του Κώστα Καραμανλή και της αδερφής του για σύνθετη ονομασία erga omnes και συνταγματικές αλλαγές, όσα δηλαδή πέτυχε ο Τσίπρας, είναι απομονωμένος και ανάδελφος μέσα στο ΕΛΚ.
Οι «μενουμευρωπαίοι» της ΝΔ που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Τσίπρα, τους πάντες, ότι θα τους αποκόψουμε από την Ευρώπη, βλέπουν τώρα ότι ο Τσίπρας εισπράττει επαίνους από μια συντηρητική γερμανική εφημερίδα όπως η FAZ, λέγοντας ότι έχει την τόλμη του ηγέτη να λύνει προβλήματα, και νιώθουν πλέον σαν τη μύγα μες το γάλα ακόμα και μέσα στην ίδια την πολιτική τους οικογένεια. Ο Τουσκ που επαίνεσε με διθυράμβους Τσίπρα και Ζάεφ ανήκει στο ΕΛΚ, το ίδιο και ο Γιούνκερ.
Οι αντιδράσεις ΝΔ και VMRO αλληλοεξουδετερώνονται. Γιατί η μεν ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα έδωσε όλα στους Σκοπιανούς, το δε VMRO κατηγορεί τον Ζάεφ ότι τα έδωσε όλα στους Έλληνες. Δεν γίνεται να είναι και τα δύο αλήθεια, μην τρελαθούμε.
Είμαι αισιόδοξος και βέβαιος για την Ελλάδα , γιατί όταν έρθει η ώρα η συμφωνία θα εγκριθεί με μια καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή. Πιστεύω, επίσης, ότι η πλειοψηφία του γειτονικού λαού θα καταλάβει αυτό που λέει όλος ο παγκόσμιος Τύπος: ότι μια συμμορία κλεπτοκρατών –έτσι καταγράφεται το VMRO στον γερμανικό Τύπο-, που με τους Βουκεφάλες και τα αγάλματα είχε καταφέρει να κάνει μια επιτυχημένη «μπίζνα», εμποδίζει το μέλλον αυτής της χώρας, που βρίσκεται σε μια λογική συνανάπτυξης.
Αυτή η συμφωνία αποτυπώνει και τα νέα διλήμματα για το μέλλον που θέλουμε για τη χώρα μας: Θέλουμε μια Ελλάδα, που με πατριωτική ευθύνη παίρνει πίσω όλη την κληρονομιά και την ιστορία της και ταυτόχρονα με αυτοπεποίθηση επιλέγει τον δρόμο της εξωστρέφειας, της διεθνούς συνεργασίας, της βαλκανικής συνανάπτυξης, της ισχυρής παρουσίας και των ισχυρών συμμαχιών στον διεθνή στίβο; Γιατί αυτή η συμφωνία αυτά οικοδομεί. Ή θέλουμε την παλιά Ελλάδα που οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, τη φοβική, την περίκλειστη, αυτή που δείχνει ελλειμματική αυτοπεποίθηση;
Λυπάμαι, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης εξελέγη με τη σημαία του πολιτικού φιλελευθερισμού και την πολιτική παράδοση του πατέρα και της αδερφής του. Και τώρα, έχει δώσει τα κλειδιά στον Σαμαρά, ο οποίος διαπράττει και θεσμικά ατοπήματα, τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. Κακό του κεφαλιού του.

- Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε την παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Και ο Α. Σαμαράς -σε πιο έντονο ύφος- μίλησε για ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου με τον Τσίπρα και ότι αυτή η σύμπλευση δεν είναι ικανή να σβήσει από τις μνήμες μας τις παρακαταθήκες του Κων/νου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και ότι δώσαμε εθνότητα, γλώσσα, όνομα, ταυτότητα. Τι σηματοδοτούν αυτά για τον κόσμο;

Είναι θεσμικό ατόπημα κάθε προσπάθεια να «ανακατέψουν» τον Πρόεδρο, πέρα από τις αρμοδιότητές του, στην τρέχουσα πολιτική και κομματική διαμάχη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε επιτόπου τη δέουσα απάντηση από τον ΠτΔ και συνταγματολόγο. Και ο Αντ. Σαμαράς για τη θεσμική αθλιότητα που διέπραξε εισέπραξε μια ηχηρή σιωπή αδιαφορίας και περιφρόνησης από τον ΠτΔ –εγώ έτσι το ερμηνεύω-, ένα χαστούκι στο πρόσωπο από τον Γιώργο Παπανδρέου, για την προσπάθεια να καπηλευτεί τη μνήμη του πατέρα του και μια συνεχιζόμενη ηχηρή σιωπή από αυτούς που μπορούν να μιλάνε για την παράδοση του Καραμανλισμού, που δεν είναι ο Σαμαράς σε κάθε περίπτωση, αλλά ο Κώστας Καραμανλής.
Αυτό που κατάφερε πριν 25 χρόνια ο Αντ. Σαμαράς, δεν μπορεί να το καταφέρει και τώρα, γιατί δεν μπορεί να «ρίξει» τον Τσίπρα και να φρενάρει τη λύση και γνωρίζει ότι ο ίδιος είναι παρελθόν. Τότε, για να κάνει ο ίδιος καριέρα, με όχημα την πατριδοκαπηλία, «έριξε» τον Κων/νο Μητσοτάκη, εμπόδισε τη λύση, έβλαψε τη χώρα κι έφτιαξε κόμμα.
Αυτό που φαίνεται να καταφέρνει ο Σαμαράς και λυπάμαι γι’ αυτό –αφού «έριξε» τον Κ. Μητσοτάκη και «σκότωσε» πολιτικά τη Ντ. Μπακογιάννη- είναι να ποδηγετήσει τώρα τον Κυρ. Μητσοτάκη, μετατρέποντάς τον σε ένα παρακολούθημα δικό του, του Βορίδη και του Γεωργιάδη.
Η δική μου αίσθηση είναι ότι πολύς κόσμος, που ανήκει στη ΝΔ και είναι κεντροδεξιός, φιλελεύθερος και υπέρ της αναζήτησης δημοκρατικών λύσεων και συνεργασιών, βλέποντας τι λέει όλος ο πλανήτης και οι ηγέτες της δικής τους πολιτικής οικογένειας, κάποια στιγμή θα σταματήσει να σιωπά.

- Υπάρχει το ζήτημα πρότασης μομφής. Η ΝΔ ξέρει, είναι προφανές, ότι αυτή δεν θα περάσει. Εκτιμάτε ότι θα κατατεθεί με σκοπό να εκθέσει την κυβέρνηση και τον κ. Καμμένο, που έχει διαφορετική άποψη και θα αναγκαστεί να ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης;

Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής από τη ΝΔ. Θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να υποστεί ακόμα μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα ο Κυρ Μητσοτάκης στην αντιπαράθεσή του με τον Τσίπρα, αλλά και για να αποδειχθεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή και έχει τη δυνατότητα να λύνει προβλήματα, που οι άλλοι τα άφησαν να σαπίζουν, και αναφέρομαι στο Μακεδονικό.
Αυτό που επίσης θα αποδειχθεί στη Βουλή, σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής, είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πάρει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα λίγες μέρες πριν από τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους, για την οποία εργαζόμαστε και εκτιμάμε ότι θα εξελιχθεί θετικά και θα αποτελέσει κομμάτι των αποφάσεων του πακέτου στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τελικό πακέτο συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Χθες μάλιστα, ο Γερμανός συντηρητικός και επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να βγει από τα μνημόνια κι ότι είμαστε επίσης πολύ κοντά σε μια εμπροσθοβαρή λύση για την ελάφρυνση του χρέους.
Αν θέλουμε να μην ξαναγυρίσουμε στη λογική της χρεοκοπίας, του εθνικού διχασμού, της πατριδοκαπηλίας, του να κάνουν καριέρες διάφοροι για τα ψηφαλάκια παίζοντας με τα αγνά πατριωτικά αισθήματα των πολιτών και από την άλλη να γεμίζουμε με Siemens και Novartis, θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και μετά τα μνημόνια. Όχι μόνο λύνοντας προβλήματα επ’ ωφελεία της πατρίδας, αλλά φτιάχνοντας και τη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας αυτές τις παθογένειες, που ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα άφησε να γιγαντωθούν, βάζοντας τη χώρα στα μνημόνια.
Αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή κι ο Κυρ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί την παλιά, χρεοκοπημένη, φοβική, περίκλειστη Ελλάδα, που δεν πείθει ούτε τους Ευρωπαίους συντηρητικούς.

- Εάν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση στην σκοπιανή Βουλή, τι ακριβώς θα συμβεί μετά;

Τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ ορίζουν ότι πρώτα η συμφωνία επικυρώνεται από τη Βουλή και η πλειοψηφία για να επικυρωθεί υπάρχει. Δεύτερον, ακόμα κι αν δεν την υπογράψει ο Ιβανόφ, ο Σκοπιανός Σαμαράς, δεν έχει καμιά δύναμη να την μπλοκάρει, διότι ξαναπάει στη Βουλή, ξαναψηφίζεται και ισχύει. Τρίτον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δημοψήφισμα το κερδίζει καθαρά ο Ζάεφ, γιατί οι πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν πειστεί ότι οι κλεπτοκράτες του Γκρούεφσκι δούλευαν για την τσέπη τους κι όχι για την πατρίδα τους.
Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που θέτετε είναι εάν θα διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 2/3 για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η απάντηση που μπορεί κανείς λογικά να δώσει είναι ότι αν έχει ψηφίσει ο λαός και έχει πει «ναι» με μια πλειοψηφία και υπάρχουν κάποιοι στη Βουλή που επιμένουν να εμποδίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας – που μπορεί να προχωρήσει μόνο με καλή συνεργασία με την Ελλάδα και τους γείτονές της-, τότε νομίζω ότι οι ίδιοι με τους θεσμούς τους θα βρουν λύση. Και μια λύση θα μπορούσε να είναι να υπάρξει μια νέα Βουλή με φρέσκια λαϊκή εντολή.
Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι εκεί τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν για την υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά είμαι αισιόδοξος.
Η συμφωνία αυτή υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να αλλάξει πολλά πράγματα: το όνομά της, το Σύνταγμά της, τις ταμπέλες της, τα πάντα. Εμάς δεν μας υποχρεώνει να αλλάξουμε τίποτα, αντίθετα μας προστατεύει από τους αλυτρωτισμούς και μας δίνει πίσω –και με διεθνή βούλα- αυτό που πάντα είχαμε: ότι ο πολιτισμός κι η ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου και του Φιλίππου ανήκουν στην ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας και δεν έχουν καμία σχέση με κάποιους Σλάβους, όπως είναι οι βόρειοι γείτονές μας μαζί με Αλβανούς, οι οποίοι ήρθαν περίπου 10 αιώνες μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να κατοικήσουν στον τρόπο που τώρα ζουν.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ