ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2018

Χρ. Μαντάς: Σήμερα κλείνοντας την 4η αξιολόγηση, κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων - βίντεο

Χρ. Μαντάς: Σήμερα κλείνοντας την 4η αξιολόγηση, κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων - βίντεο



.

Στην Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις», μίλησε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Ο Χρήστος Μαντάς στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε :

«Η σημερινή συζήτηση και η αναμενόμενη έγκριση του πολυνομοσχεδίου βάζουν οριστικά τέλος σε σενάρια, που εδώ και μήνες όχι μόνο καλλιεργούσαν, αλλά συστηματικά επεδίωκαν συστημικοί κύκλοι, διαπλεκόμενα οικονομικά & πολιτικά συμφέροντα. Σήμερα κλείνοντας την τέταρτη αξιολόγηση κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων, που πλήγωσαν βαθιά τη χώρα και το λαό μας προκαλώντας καταστροφή, που όμοια της δεν έχει δει χώρα σε καιρό ειρήνης. 

Σήμερα ανοίγουμε ουσιαστικά ένα νέο κύκλο, που ακόμη δεν γνωρίζουμε σημαντικά δεδομένα του όπως π.χ. τις αποφάσεις για το χρέος, αλλά γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι η χώρα φεύγει από τον βραχνά των αξιολογήσεων, των πιέσεων και των εκβιασμών για χρεοκοπία, η χώρα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, η χώρα φεύγει από τη σκληρή εποπτεία και ανακτά μέρος της κυριαρχίας της. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Κάποιοι θέλουν ακόμη και τώρα να ανακόψουν αυτή τη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πορεία  ακόμη και τώρα. Κάνουν ό,τι μπορούν όχι για να αποτύχει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ , αλλά η χώρα και ο λαός μας.

Κάποιοι ποντάρουν υποκριτικά αλλά ανιστόρητα  για να βρουν έδαφος υπονόμευσης της ιστορικής επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική μας χώρα που ανοίγει το δρόμο μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας το δρόμο της συνεργασίας και συνανάπτυξης. Νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπόθεση ως μοχλό να μας ανατρέψουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλη αυτή η στάση τους, μικρόψυχη και υποκριτική, στο τέλος θα τους γυρίσει μπούμεραγκ. Είναι οι ίδιοι που θέλουν σφοδρά να επανέλθουν με όλη τη πανοπλία τους, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της διαπλοκής και της ταξικής τους μεροληψίας υπέρ των λίγων & ισχυρών, αυτοί που είτε μέσω της προληπτικής γραμμής είτε δια της παράτασης των μνημονίων θέλουν να εξοστρακίσουν μια για πάντα από την κυβερνητική εξουσία αλλά και από την ιστορία την ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ. Μέσα σε αυτό τον πανικό δεν μπορούν ούτε με στοιχειώδη ψυχραιμία να αρθρώσουν επιχειρήματα σοβαρά στο πολυνομοσχέδιο.»

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε με συγκεκριμένα νούμερα και παραδείγματα στις θετικές  διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και συνέχισε με αναφορές που είχε κάνει στη Βουλή το 1959 ο Γεώργιος Αβέρωφ για το κρίσιμο ζήτημα της γλώσσας της γειτονικής μας χώρας.

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς σημείωσε πως στην εξωτερική μας πολιτική έχουμε μια ιστορική ευκαιρία  και  κάλεσε όλες τις πτέρυγες του δημοκρατικού τόξου του Κοινοβουλίου: «να σκεφτούμε με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, να μην καλλιεργήσουμε έδαφος στο οποίο μπορούν να ανθίσουν οι δυνάμεις της εθνικής αναδίπλωσης, της ακροδεξιάς και του φασισμού. Έχουμε δημοκρατικό, πατριωτικό χρέος να μην το επιτρέψουμε.» 

Από τα πρακτικά της Βουλής

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Καλημέρα σας. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η σημερινή συζήτηση και η αναμενόμενη έγκριση του πολυνομοσχεδίου βάζουν οριστικά τέλος σε σενάρια που εδώ και μήνες όχι μόνο καλλιεργούσαν, αλλά και συστηματικά επεδίωκαν συστημικοί κύκλοι, διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Σήμερα, κλείνοντας την τέταρτη αξιολόγηση, κλείνουμε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων που πλήγωσαν βαθιά τη χώρα μας και τον λαό μας, προκαλώντας καταστροφή που όμοια της δεν έχει δει η χώρα σε καιρό ειρήνης.
Σήμερα ουσιαστικά ανοίγουμε έναν νέο κύκλο που ακόμη δεν γνωρίζουμε βεβαίως σημαντικά δεδομένα, όπως παραδείγματος χάρη τις αποφάσεις για το χρέος, αλλά γνωρίζουμε με σαφήνεια ότι η χώρα φεύγει από τον βραχνά των αξιολογήσεων, των πιέσεων και των εκβιασμών για χρεωκοπία. Η χώρα θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για να εξυπηρετεί της χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η χώρα φεύγει από τη σκληρή επιτροπεία και ανακτά μέρος της κυριαρχίας της. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Επίσης, αλήθεια και πραγματικότητα είναι ότι περνάμε σε μια εποχή με δυσκολίες, με ανοιχτές ακόμη πληγές, με αβεβαιότητες στον διεθνή χώρο. Δεν τελειώνουμε με τη λιτότητα, αλλά σιγά-σιγά την αναιρούμε. Δεν βάζουμε ενέχυρο τη δημοσία περιουσία, αλλά το τέρας του χρέους είναι ακόμα εδώ και μας πιέζει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε σωστά τη δημόσια περιουσία που θα χρησιμοποιηθεί και στην αποπληρωμή του χρέους και βεβαίως και για επενδύσεις.
Αλήθεια και πραγματικότητα είναι ότι έχουμε νέες δυνατότητες και ελπίδες. Έχουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης πολύ συγκεκριμένο και σαφές, στοχευμένο στη δίκαιη ανάπτυξη. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, νέους και νέες που μπορούν στη νέα εποχή να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να οδηγήσουν τη χώρα σε μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και χειραφέτησης.
Έχουμε τον πλούτο της χώρας μας, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τους ανθρώπους μας που βρίσκονται σε όλες τις μεριές του πλανήτη. Έχουμε, αναμφισβήτητα, νέες δυνατότητες και ελπίδες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι θέλουν ακόμη και τώρα να ανακόψουν την πορεία, αυτήν τη δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα πορεία. Κάνουν ό,τι μπορούν όχι για να αποτύχει η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η χώρα και ο λαός μας. Κάποιοι ποντάρουν υποκριτικά, αλλά ανιστόρητα, για να βρουν έδαφος υπονόμευσης της ιστορικής επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική μας χώρα, που ανοίγει τον δρόμο μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας, τον δρόμο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης.
Νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπόθεση ως μοχλό για να μας ανατρέψουν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλη αυτή η στάση τους, μικρόψυχη και υποκριτική, στο τέλος θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.
Δεν τους βγήκε η αριστερή παρένθεση και η δημοσιονομική ασφυξία του πρώτου εξαμήνου. Δεν τους βγήκε το δημοψήφισμα. Δεν τους βγήκε η ανελέητη υπονόμευση με όλα τα μέσα. Δεν τους βγήκαν οι μεταμορφώσεις τους σε δήθεν αντιμνημονιακούς, προοδευτικούς κ.λ.π..
Τώρα ζητάνε εκλογές για να ακυρώσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Λένε ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη. Λένε ότι «δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύετε δήθεν τη χώρα και τη δημόσια περιουσία». Λένε για την επόμενη καταστροφή που φέρνουμε και οδύρονται για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που θα κόψουμε.
Και είναι οι ίδιοι που οδήγησαν με τις πολιτικές τους τη χώρα στη χρεοκοπία, οικονομική, πολιτική και ηθική. Είναι οι ίδιοι που μας γονάτισαν με τερατώδες περικοπές. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι το 2012 θα βγούμε και έπεφταν επτά και οχτώ μονάδες έξω μαζί με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετά μας έλεγαν ότι το 2013 και το 2014 θα βγούμε ξανά. Όμως, έκαναν ψευτοεξόδους στις αγορές, έδιναν κοινωνικά μερίσματα απολύτως στοχευμένα πριν καν τις εξασφαλίσουν και δεν έκλειναν τις αξιολογήσεις.
Είναι οι ίδιοι που θέλουν σφοδρά να επανέλθουν με όλη την πανοπλία τους, το πελατειακό κράτος της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ταξικής τους μεροληψίας υπέρ των λίγων και ισχυρών. Είναι αυτοί που, είτε μέσω της προληπτικής γραμμής είτε δια της παράτασης των μνημονίων, θέλουν να εξοστρακίσουν μια για πάντα από την κυβερνητική εξουσία, αλλά και από την ιστορία, την Αριστερά. Δεν θα τα καταφέρουν.
Μέσα σ’ αυτόν τον πανικό δεν μπορούν ούτε με στοιχειώδη ψυχραιμία να αρθρώσουν επιχειρήματα σοβαρά στο πολυνομοσχέδιο. Πριν έλεγαν ότι τα αντίμετρα δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο μέτρα. Τώρα λένε ότι τα αντίμετρα δεν είναι ισοδύναμα με τα μέτρα ούτε καν τα δημοσιονομικά.
Θα πω ξανά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, και νομίζω ότι έχει παρουσιαστεί ευκρινώς και από τον Υπουργό Οικονομικών τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την καθαρή απόδοση μέτρων, αντιμέτρων και του δημοσιονομικού χώρου. Θα έχουμε, λοιπόν, για το 2019, αν πάρουμε, αν συγκρίνουμε τα μέτρα σε σχέση με τα αντίμετρα και τη δημοσιονομική προσαρμογή, 534 εκατομμύρια plus, 1044 εκατομμύρια plus το 2020, 1745 το 2021 και 3.391 εκατομμύρια plus το 2022.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος θέλει πραγματικά να σκύψει και να δει τα νούμερα και την προοπτική, πρέπει να δώσει μια απάντηση σ’ αυτό. Δεν μπορεί να ακούμε όλη τη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ότι βάζουμε στόχο για πλεόνασμα 5,2 και να έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι ο στόχος είναι 3,5% πλεόνασμα και ότι όλο το υπόλοιπο θα πάει για φοροαπαλλαγές, κοινωνικές δαπάνες κ.λπ..
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Εκ των προτέρων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Μάλιστα, αυτό -έχει δίκιο ο Υπουργός ο Οικονομικών- θα το νομοθετήσουμε με τους προϋπολογισμούς εκ των προτέρων.
Λένε ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν τρεις συντάξεις, μια επικουρική στα δύο επόμενα χρόνια και οι μισθωτοί έναν μισθό. Ας υποθέσουμε ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ερώτηση: Όλοι οι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά; Κανένας απ’ αυτούς, που ας υποθέσουμε ότι χάνουν εισόδημα, δεν θα πάρει, παραδείγματος χάριν, επίδομα ενοικίου ή επίδομα για το δάνειο πρώτης κατοικίας; Κανένας από αυτούς δεν θα έχει παιδί που να είναι εξασφαλισμένη και δωρεάν η είσοδός τους σε παιδικό σταθμό;
Κανένας δεν θα έχει παιδί ή εγγόνι που να πηγαίνει σε σχολείο και να έχει δωρεάν σχολικό γεύμα; Σε κανέναν δεν θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής; Σε κανέναν δεν θα τύχει στην οικογένειά του, στην ευρύτερη οικογένεια, κάποιος να πιάσει δουλειά; Κανένας από αυτούς δεν θα έχει καμμία επίπτωση από τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 700 εκατομμύρια ευρώ το 2019; Κανένας από όλες και όλους αυτούς δεν θα έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τον οικογενειακό γιατρό στη γειτονιά του;
Τι κάνουμε, δηλαδή; Μας λέτε ότι κάνουμε ένα γκέτο ανθρώπων που τους εξοντώνουμε από το πρωί ως το βράδυ. Δεν στέκει στοιχειωδώς αυτό το επιχείρημα.
Και επί του πολυνομοσχεδίου, επίσης, για να δούμε: Δεν είναι θετικό ότι μονιμοποιείται η διάταξη σχετικά με τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι και, επομένως, σε αυτούς τους φορολογούμενους, εφ’ όσον δεν είναι επιτηδευματίες, θα χορηγείται μείωση φόρου, όταν το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ;
Δεν είναι θετικό ότι εισάγεται η συνυπευθυνότητα των καπνικών εταιρειών και ότι οι εν λόγω εταιρείες θα υποχρεούνται στην καταβολή αποζημιώσεων προς το ελληνικό Δημόσιο, σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους πενήντα χιλιάδων τεμαχίων και άνω; Η ευθύνη τους, μάλιστα, αυτή θεσπίζεται αντικειμενική, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση σε αυτό.
Δεν είναι θετικό το φορολογικό κίνητρο για την εργασία, με βάση το οποίο οι εργοδοτικές εισφορές, παραδείγματος χάριν οι εισφορές υπέρ σύνταξης, οι εισφορές υπέρ υγείας και λοιπά για τη δημιουργία νέων θέσεων εξηρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα εισοδήματα φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα; Δεν θα δώσει αυτό νέες δυνατότητες για προσλήψεις πλήρους απασχόλησης στους νέους κάτω των τριάντα ετών, για παράδειγμα και στους μακροχρόνια ανέργους;
Δεν είναι θετικό ότι προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή οπτικοακουστικών εν γένει έργων στην Ελλάδα, όπως κινηματογραφικά, τηλεοπτικά και λοιπά;
Δεν είναι θετικό ότι θεσπίζονται οικονομικά κίνητρα για την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και συγκεκριμένα θεσπίζεται ο διπλασιασμός των συντελεστών απόσβεσης για επενδυτικές δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού και την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης;
Δεν είναι θετική η συμπερίληψη των εισοδημάτων του 2017 στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η αύξηση των ορίων, ο μηδενισμός της συμμετοχής του 10% στα γενόσημα, η ενιαία τιμή βιβλίου; Το ότι ξεκαθαρίσαμε απολύτως το ενεργειακό τοπίο, ανατρέποντας μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως ο ΑΔΜΗΕ; Και ισχυροποιώντας την παρουσία του Δημοσίου, δεν είναι θετική η χρηματοδότηση του νέου κοινωνικού τιμολογίου με 70% έκπτωση στα νοικοκυριά που είναι στο ΚΕΑ;
Δεν είναι θετικές οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά; Δεν είναι θετική η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διαιτησία και η μεσολάβηση; Δεν είναι θετικό το ότι στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται αύξηση του κατώτατου μισθού;
Δεν είναι όλα αυτά θετικά; Και πολλά από αυτά πολλοί συνάδελφοι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα τα ψηφίσουν κιόλας ως επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, γιατί δίνεται αυτή η δυνατότητα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Είμαστε αναμφισβήτητα σε μία νέα ιστορική φάση, μία νέα ιστορική περίοδο, μια φάση που μπορεί να καταγράψει ριζικά διαφορετικές επιλογές. Δεν πρέπει να καταγράψει εθνικούς διχασμούς. Το επαναλαμβάνω: Δεν πρέπει να καταγράψει εθνικούς διχασμούς.
Με αυτή την έννοια, θέλω να θυμίσω στον συνάδελφο από την πατρίδα μου που μίλησε, στον κ. Τασούλα, ότι όταν τον Ιούνιο του 1959 επί Κυβέρνησης ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή η Ελλάδα υπέγραψε με την τότε Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία σειρά συμφωνιών, ανάμεσα στις οποίες και η Συμφωνία Μεθοριακής Επικοινωνίας, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που είναι πολιτικός πατέρας του συγκεκριμένου συναδέλφου, υπερασπίστηκε σθεναρά αυτή τη Συμφωνία.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή) Δώστε μου ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
Και μάλιστα για το κρίσιμο θέμα της γλώσσας έλεγε το εξής απαντώντας σε έναν συνάδελφό του: «Κύριε συνάδελφε, εάν μου εκάματε την τιμήν να με παρακολουθήσετε, θα εβλέπατε ότι είπον ότι εις την Μακεδονίαν ομιλείται η ελληνική και εις τινα σημεία ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα. Όπως δεν είναι δυνατόν να λεχθή ότι εις την ιδιαιτέραν μου πατρίδα ομιλείται η ρουμανική, διότι ομιλείται η κουτσοβλαχική, η οποία είναι μία ανάμειξις λατινικής, σλαβικής και τουρκικής, έτσι και εις την Μακεδονίαν, όπου ομιλείται ένα ιδίωμα, το οποίον είναι άσχετον προς οιανδήποτε γλώσσαν της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά ας υποθέσωμεν ότι δεν είναι έτσι το πράγμα. Κατά ποίαν λογικήν θα ηθέλατε η ελληνική κυβέρνησις να είπη εις την γιουγκοσλαβικήν, με μίαν γλώσσαν την οποίαν το σύνταγμα έχει μεταξύ των επισήμων γλωσσών, να είπη ότι εγώ θέλω να την καταργήσετε; Είναι ωσάν να είπωμεν ότι πρέπει να καταργηθή το σύνταγμά της. Γνωρίζουν και οι βουλευταί του Κόμματος των Φιλελευθέρων ότι η γλώσσα αυτή υπήρξε εις το Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας και όταν αποκατεστάθησαν αι σχέσεις και όταν ιδρύθη το προξενείον το ελληνικόν εις τα Σκόπια, γνωρίζουν ότι τα χαρτονομίσματα έχουν τρεις γλώσσας. Τι νομίζετε ότι πρέπει να είναι η στάσις; Η λογική συνέπεια θα έπρεπε να είναι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων εάν μία γλώσσα, η οποία δεν έχει καμμίαν σχέσιν με το ιδίωμα το οποίον ομιλείται εις ωρισμένα χωρία της Μακεδονίας…».
Αυτά τα θυμίζει ο Σωτήρης Βαλντέν στην «Αυγή της Κυριακής» της περασμένης Κυριακής και είναι ενδεικτικά όχι μόνον για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά για το πνεύμα, τον τρόπο που αυτός ο μεγάλος πολιτικός έβλεπε τις διεθνείς σχέσεις. Τώρα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία, μια ιστορική δυνατότητα. Και γι’ αυτό, αν μου επιτρέπετε και όσο μου επιτρέπετε, καλώ όλες τις πτέρυγες του δημοκρατικού τόξου του Κοινοβουλίου να σκεφτούμε με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, να αντιπαρατεθούμε στις συγκεκριμένες επιλογές, να μην καλλιεργήσουμε έδαφος στο οποίο μπορούν να ανθίσουν οι δυνάμεις της εθνικής αναδίπλωσης, της ακροδεξιάς και του φασισμού. Έχουμε δημοκρατικό, πατριωτικό χρέος να μην το επιτρέψουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ. (Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ