14/06/2018

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου

Προς την κ. Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου»

Το ανθρώπινο δυναμικό διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Τουρισμό.
Τα τμήματα μετεκπαίδευσης μισθωτών τουριστικών επαγγελμάτων διαχρονικά έδωσαν σημαντικά αποτελέσματα στην οργάνωση και τη βελτίωση της κουλτούρας και της νοοτροπίας εξυπηρέτησης των πελατών, που αποτελούσαν μοναδικό εκπαιδευτικό θεσμό που αφορά τους εργαζόμενους και στοχεύουν στη βελτίωση και ανάπτυξη των προσόντων τους.
Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολούθησε η κατάργηση της μετεκπαίδευσης και κατ’ επέκταση η κατάργηση της λειτουργίας των τμημάτων μετεκπαίδευσης πανελλαδικά, αποδυναμώνοντας την κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού και υπονομεύοντας συνολικά την ανάπτυξη των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Κατόπιν της υπ αριθμ 844/16-1-2018 επίκαιρης ερώτησής μου, είχατε καταστήσει σαφές στην απάντηση που δώσατε στην Βουλή, ότι όσον αφορά στα προγράμματα μετεκπαίδευσης, μετά από πολύ σκληρή προσπάθεια έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που αφορούν εποχικά άνεργους, εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού για τρία έτη.

Χαρακτηριστικά είχατε αναφερθεί στα εξής: ‘’Θα πραγματοποιηθούν τμήματα μετεκπαίδευσης και στις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδος. Ενημερώσαμε τον ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να προβλέψει στον προϋπολογισμό τη δαπάνη για την κάλυψη του επιδόματος μετεκπαίδευσης και των ασφαλιστικών εισφορών. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία πρόσληψης του αναγκαίου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού για την υλοποίηση των προγραμμάτων της πρώτης περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε προϋπολογισμός 4 εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά εκατό άτομα ως εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ΙΔΟΧ, ογδόντα πέντε εκπαιδευτικούς και δεκαπέντε διοικητικούς.
Οι άμεσες επόμενες ενέργειες, λοιπόν, από το Υπουργείο μας για την υλοποίηση των προγραμμάτων είναι οι εξής: Να εκδοθεί η απόφαση περί καθορισμού του αριθμού επιλεγέντων προς φοίτηση ανά τουριστική επιχείρηση, να γίνει η επιλογή των καταρτιζόμενων, η πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού, η έκδοση απόφασης περί καθορισμού ωρών λειτουργίας των τμημάτων έναρξης και λήξης της εκπαιδευτικής περιόδου, η έκδοση απόφασης περί εγκρίσεως εκπαιδευτικού υλικού, βιβλία, σημειώσεις, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, ο καθορισμός του ωρολογίου προγράμματος λειτουργίας των τμημάτων μετεκπαίδευσης, ο συντονισμός και η παρακολούθηση υλοποίησης του έργου και τέλος, η έκδοση και χορήγηση πτυχίων στους απόφοιτους μετεκπαίδευσης’’.
Επειδή είναι σαφές ότι οι στόχοι της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός όλων των εκπαιδευτικών δομών του τουρισμού που ανήκουν στο κράτος, με σκοπό την εξασφάλιση για τους νέους και τις νέες γενιές, μιας επιτυχημένης μετάβασης από το σχολικό περιβάλλον στο νέο περιβάλλον εργασίας και φυσικά στην αγορά εργασίας.
Επειδή πράγματι οι προσπάθειές σας είναι έμπρακτες δεδομένων και των νομοθετικών ρυθμίσεων που πρωθήσατε στο νόμο 4547/18 του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», εξασφαλίζοντας έτσι τις προυποθέσεις εκσυχρονισμού και ουσιαστικής βελτίωσης των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ώστε το περιοχόμενο τους να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα χαρακτηριστικά του τουριστικού τομέα και στις ανάγκες των εργαζομένων.
Επειδή στο Ηράκλειο, στην κοιτίδα του τουρισμού, η επαγγελματική σχολή συνέβαλε για πολλά χρόνια στην αναδιοργάνωση για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων στον τουριστικό τομέα.
Επειδή ο νομός είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς με τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία και 12-13.000 εργαζομένους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός

• Θα λειτουργήσουν τμήματα μετεκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου;