ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Η Αν. Γκαρά στη συζήτηση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση



.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φαίνεται ότι αυτό το μικρό 3%, μαζί με τη στήριξη το ελληνικού λαού, βγάζει τη χώρα μας από τα μνημόνια, αποκαλύπτει σκάνδαλα, ξεβρωμίζει τον τόπο από πολιτικές και λογικές ρουσφετιών, διαπλοκής, κακοφορμισμένες πολιτικές, που πήγαν την πατρίδα μας πίσω.
Αυτό μάλλον σας ενοχλεί. Ένα μικρό 3% με ανθρώπους που είχαν όνειρα, οράματα, γερό στομάχι, δύναμη και κυρίως τη στήριξη του ελληνικού λαού, κατάφερε να γυρίσει σελίδα σε αυτήν τη χώρα και κυρίως κατάφερε να σας βάλει στη γωνία σας.
Προσπαθώ, λοιπόν, από χθες να σκεφτώ και να αναλύσω για ποιον λόγο η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τη χώρα μας που ολοκληρώσαμε την τελευταία αξιολόγηση και κλείνουμε την πόρτα οριστικά στη βάρβαρη εποχή των μνημονίων. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Άλλωστε, εμείς κρινόμαστε καθημερινά από τον λαό για τη δουλειά μας, σκληρή δουλειά.

Για ποιο πράγμα, όμως, δυσπιστείτε; Θα ήθελα να μου εξηγήσετε. Για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, για τη μείωση της ανεργίας, για την ανασύσταση και στελέχωση των δομών υγείας και παιδείας, για τον εξορθολογισμό στις δαπάνες και την εξοικονόμηση χρημάτων που επιστρέφουν στον λαό, για την αύξηση των εξαγωγών και επενδύσεων, για τη δημιουργία βασικών υποδομών που δεν είχαν γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια, γιατί θέλατε μίζα κάτω από το τραπέζι; Για τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων και υγιούς περιβάλλοντος στο επιχειρείν, για το κόψιμο της μίζας, των ρουσφετιών και της διαπλοκής, για την αποκάλυψη των σκανδάλων σας, για το ξεμπρόστιασμα των στελεχών σας, που έκαναν καριέρες και περιουσίες στην πλάτη του ελληνικού λαού, χωρίς να σας ενδιαφέρει η πορεία και το μέλλον του, για τη ρύθμιση του χρέους, για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας; Για τι από όλα αυτά;
Η δεύτερη υπόθεση που μπορώ να κάνω -μικροπολιτική, βέβαια- είναι ότι σκέφτεστε πως με την πρόταση δυσπιστίας θα πιεστούν οι ΑΝΕΛ και θα ρίξουν την Κυβέρνηση και θα επιστρέψετε στις γνωστές καρέκλες και στη γνωστή λογική που γνωρίζατε εδώ και σαράντα χρόνια, γιατί έχουν αρχίσει να αδειάζουν οι τσέπες και τα ταμεία σας.
Η τρίτη υπόθεση είναι το Μακεδονικό. Ασκείτε πρόταση δυσπιστίας για να σταματήσει μια συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, μια συμφωνία που επιβάλλει στη γείτονα χώρα να αλλάξει Σύνταγμα, να αλλάξει όνομα, να αλλάξει διαβατήρια, να αλλάξει το εθνικό της οικοδόμημα, ιστορία, σχολικά βιβλία -το σημαντικότερο- και να επαναπροσδιορισθεί.
Ζητάτε αυτή η συμφωνία να ψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή και ρωτώ: Έχετε χάσει κάθε ίχνος ευφυΐας και πολιτικής σκέψης, έστω στρατηγικής; Να ψηφίσουμε, δηλαδή, εκ των προτέρων και να δώσουμε έγκριση σε μια συμφωνία από την Ελληνική Βουλή χωρίς η άλλη πλευρά να έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα που βάζουμε. Να εγκρίνουμε, δηλαδή, μια συμφωνία και να απωλέσουμε το διαπραγματευτικό χαρτί του βέτο, εάν δεν υλοποιηθούν από την άλλη πλευρά όσα εμείς ζητούμε.
Έτσι διαπραγματευόσασταν τόσα χρόνια για τα συμφέροντα της χώρας, αλήθεια, με τόση επιπολαιότητα; Η απάντηση είναι προφανής και την έχουμε πληρώσει ακριβά ως έθνος και ως χώρα. Είστε τόσο ανεύθυνοι που για ένα μείζον εθνικό ζήτημα το οποίο εσείς προκαλέσατε, διασπείρατε έναν τόνο ψέματα και παραπλανάτε τον ελληνικό λαό.
Όμως, σας βολεύει το ψέμα, γιατί έτσι μάθατε να πολιτεύεστε. Φοβάστε την αλήθεια, φοβάστε έναν λαό ενημερωμένο, φοβάστε έναν λαό που έχει όλα τα δεδομένα ανοικτά και μπορεί να κρίνει. Σας βολεύει ένας λαός που ποτίζεται με ψέμα και εθνικιστικές ιαχές, για να κρύβετε τα δικά σας εγκλήματα. Διότι ιστορικά η παράταξή σας έχει διαπράξει εγκλήματα σε αυτή τη χώρα, εγκλήματα στη Θράκη, εγκλήματα στη Μακεδονία, εγκλήματα στην Κύπρο, εγκλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία, εγκλήματα στην ιστορία μας.
Θυμάστε τις μπάρες στην Θράκη; Γνωστή ιστορία επί κυβερνήσεών σας. Η πολιτική σας είναι η πολιτική της μπάρας, μπάρας αποκλεισμού. Μπάρες θέλετε να στήσετε και στη Μακεδονία. Μπάρες θέλετε να βάλετε στη συνεννόηση, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη των λαών και των κρατών.
Πάμε, όμως, στο προκείμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Από τότε που εγώ άρχισα να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, τη γεωγραφία, τις πρώτες αφηγήσεις της ιστορίας -είμαι νεαρή στην ηλικία, βλέπετε- η γειτονική μας χώρα ονομαζόταν «Μακεδονία» και αυτό έχει τη δική σας αποκλειστικά υπογραφή: «Μακεδονία» σκέτο. Όλος ο κόσμος γνωρίζει αυτή τη χώρα ως «Μακεδονία» με τη δική σας υπογραφή.
Οι νέοι και οι νέες της ηλικίας μου που μεγάλωσαν στα Σκόπια και στα γύρω χωριά μαθαίνουν στο σχολείο ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τη δική σας υπογραφή. Μεγαλώσαμε, βλέποντας να μας κλέβουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα σύμβολά μας με τη δική σας υπογραφή. Βλέπαμε να ορθώνονται αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να χρησιμοποιείται ο ήλιος της Βεργίνας, να στήνονται παντού τα σύμβολά μας με τη δική σας υπογραφή. Έστησαν το εθνικό τους αφήγημα και την εθνική τους ταυτότητα πάνω στη δική μας ιστορία, στον δικό μας πολιτισμό, με τη δική σας υπογραφή.
Αλήθεια -θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό- εσείς, οι πατριώτες που ενδιαφέρεστε για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, πού ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια; Πού ήσασταν, όταν γίνονταν όλα αυτά, όταν μας έκλεβαν την ιστορία με τις δικές σας υπογραφές; Πότε αντιδράσατε; Πότε διαφυλάξατε τη δική μας ιστορία και τα δικά μας συμφέροντα, τον πολιτισμό μας; Πότε διεκδικήσατε και επιβάλατε ότι αυτή είναι η δική μας ιστορία, η ελληνική; Εσείς βάζατε τις δικές υπογραφές. Ποτέ. Παραδοθήκατε άνευ όρων.
Και ερχόμαστε σήμερα εμείς για να πάρουμε πίσω όσα εσείς δώσατε. Γιατί δεν μας τα κλέψανε, τα δώσατε, τα υπογράψατε. Τώρα, λοιπόν, που εμείς πάμε να υπερασπιστούμε την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, εσείς αρνείστε να το πράξουμε.
Επιμένετε η χώρα αυτή να ονομάζεται σκέτο «Μακεδονία», να στήνει αγάλματα με τα δικά μας σύμβολα, να διατηρεί το ίδιο αλυτρωτικό σύνταγμα, να καπηλεύεται την ελληνική ιστορία μας. Γιατί αν δεν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, θα συνεχίσει να τηρείται το καθεστώς που τώρα τηρείται, με τις δικές σας υπογραφές, με τη δική σας ανοχή.
Και εξηγήστε μου κάτι. Ποιος ακριβώς έχει πουλήσει τι; Αυτός που έδωσε; Αυτός που υπέγραψε; Αυτός που ανέχτηκε; Ή εμείς που διεκδικούμε να πάρουμε την ιστορία μας πίσω, να διαφυλάξουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι κρινόμαστε μπροστά στην ιστορία και όλοι έχουμε ευθύνη. Και τα δικά σας γραμμένα είναι καταστροφικά για τον ελληνικό λαό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, είστε τόσο κενοί, τόσο άδειοι, τόσο μικροί στα μάτια μου. Μπροστά στο εθνικό συμφέρον προτάσσετε το ευκαιριακό μικροκομματικό συμφέρον σας για να μαζέψετε ψηφαλάκια, πουλώντας υπερπατριωτισμό. Μέχρι και τη θέση του κόμματός σας αλλάξατε για την καρέκλα σας.
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Τον κ. Καμμένο να ρωτήσετε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Αναμένω με αγωνία την τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη και του κ. Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι από τη θεσμική τους θέση διαπραγματεύτηκαν το ζήτημα του Μακεδονικού. Οι τοποθετήσεις τους θα έχουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δεν υπέγραψε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Περιγράφοντας την εμπειρία τους θα μάθουμε πώς με την ανοχή τους ή την υπογραφή τους έχει ξεπουληθεί η ιστορία μας και η πατρίδα. Πατρίδα, μια λέξη που πολύ συχνά χρησιμοποιείτε, αλλά δεν γνωρίζετε το περιεχόμενό της. Για εσάς η πατρίδα ήταν πάντα ένα λάφυρο, ήταν το μέσο για να στήσετε καριέρες και περιουσίες εις βάρος της. Πουλάτε υπερπατριωτισμό μόνο για τις ψήφους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Μιλάτε για πατρίδα όταν ιστορικά η παράταξή σας δεν έχει κάνει ούτε μια πράξη πατριωτική, ούτε μία. Δεν πολεμήσατε ποτέ για αυτή την πατρίδα. Δεν υπερασπιστήκατε ποτέ αυτή την πατρίδα. Η ιστορία σας συνοδεύεται από πατριδοκάπηλους, συνεργάτες της χούντας, των ναζί και προδότες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Γκαρά, ολοκληρώστε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Ευτυχώς στην ιστορία έχουν γραφτεί ηρωικές πράξεις από Έλληνες, στις οποίες ευτυχές για εμάς, συμμετείχε ηρωικά και η Αριστερά. Η ιστορία δεν ξεγράφει. Και όποιος ξέρει να τη διαβάζει, ξέρει και τι σημαίνει ελληνική πατρίδα.
Για εμάς η πατρίδα δεν είναι κορώνες και ιαχές, δεν είναι μίζες και καρέκλες, δεν είναι ξεπούλημα της ιστορίας, της Μακεδονίας, δεν είναι ενίσχυση-συνεργασία με τα Προξενεία στη Θράκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και το γνωρίζετε καλά γιατί το κάνατε πράξη.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σεβαστείτε τον χρόνο.
Πού νομίζετε ότι είστε;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Για εμάς πατρίδα είναι η υπεράσπιση της γης που μας γέννησε, είναι η θωράκιση της ιστορίας και της γλώσσας, Ξεκάθαρες σχέσεις με τους γείτονές μας και ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας.
Πατριωτική πράξη σήμερα είναι να ζεις, να επενδύεις, να εργάζεσαι στη μεθόριο, να γνωρίζεις την ταυτότητά σου και να συνεργάζεσαι με τον γείτονα χωρίς φόβο, χωρίς μίσος. Αυτή η συμφωνία θωρακίζει ακριβώς αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ελάτε, κυρία Γκαρά, ολοκληρώστε. Παρακαλώ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Τελειώνω σε τριάντα δευτερόλεπτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Όχι, όχι. Δεν υπάρχουν τριάντα δευτερόλεπτα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Επιστρέφει όσα εσείς παραδώσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Όχι. Σας παρακαλώ πολύ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Ενισχύει την ανάπτυξη και την παραγωγή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Γκαρά, ήδη σας έδωσα ένα λεπτό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Θέτει σε κεντρικό παίκτη των Βαλκανίων τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα. Θωρακίζει τις ακριτικές περιοχές, τις οποίες εσείς για δεκαετίες παραμελήσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Θα με αναγκάσετε να σας διακόψω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Ένα τελευταίο, κύριε Πρόεδρε. Δύο δευτερόλεπτα. Η Βουλή είναι το σπίτι της δημοκρατίας, είναι ο τόπος που θα έπρεπε να γεννά παιδεία και πολιτισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Γκαρά, θα σας κλείσω το μικρόφωνο.
Κυρία Γκαρά, είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Αναλογιστείτε τα μηνύματα που στέλνετε στη νέα γενιά, τροφοδοτώντας τον δημόσιο λόγο με ψέματα, φανατισμό και φασιστικά συνθήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ακούτε, κυρία Γκαρά; Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε. Είναι σε βάρος των συναδέλφων σας.
ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια νομίζετε ότι είστε; Δεν μπορεί να μας βρίζει από το Βήμα!
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Και αυτό το κάνετε μόνο για λίγες ψήφους.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ