ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Ομιλία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κατά τη συζήτηση επί τις προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης - βίντεο



.

«Την ώρα που εμείς προσπαθούμε να απεμπλέξουμε τη χώρα από τα δίχτυα της ανάγκης, οι υπεύθυνοι της χρεωκοπίας μας επιτίθενται, επενδύοντας ανέντιμα στις ευαισθησίες και στο θυμικό κάποιων συμπολιτών μας. Παραπληροφορούν και διαστρεβλώνουν τα δεδομένα» δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στην τελική συμφωνία για την επίλυση του «Μακεδονικού», τόνισε ότι έχει ληφθεί κάθε πρόνοια ώστε να μην κινδυνεύσουν στο παραμικρό τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς δεν απεμπολεί απολύτως τίποτε. Αντιθέτως, ανακουφίζει ένα βαθύ τραύμα ανθρώπων και τόπων στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ενώ αποσυμπιέζει και τα βόρεια σύνορά μας. «Δυστυχώς όμως, αυτή η συμφωνία γίνεται σήμερα μικρόψυχα και εκδικητικά εργαλείο, μια απελπισμένη μορφή αντιπολίτευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι αποφάσισε να πάρει το λόγο, επειδή «αισθάνεται τρόμο μπροστά στην ανεύθυνη και εγκληματική τροφοδότηση του εθνικισμού, στην παραχάραξη της Ιστορίας και στην συνειδητή άρνηση της πραγματικότητας. Διότι εκπέμπεται προς στον Ελληνικό λαό ένας διχαστικός εξτρεμιστικός εθνικοκαπηλευτικός λόγος, προς όλους αυτούς που έχουν ξαναζήσει αντίστοιχη εικόνα παλιότερα και ξέρουν καλά ότι αυτή η κατάσταση οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής με κατάλυση της Δημοκρατίας και των ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Επειδή, οι νέοι και νέες που ζουν με δυσκολία, που μπορούν να συνυπάρχουν, να ερωτεύονται, να συναγωνίζονται, και δεν έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις, αλλά τις έχουν ακούσει ή διαβάσει, δε χρειάζεται να ακούν να χύνεται το δηλητήριο με τον κουβά, γιατί αυτό γίνεται εδώ και 3 χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό το τριήμερο έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Ευτυχώς ο κόσμος δε σας ακούει, έχει εμπειρία, καταλαβαίνει ότι όλα γίνονται από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα. Δεν σας ακολουθεί «στου κακού το δρόμο» που λέει κι ο ποιητής.»
Κάλεσε τέλος, τους βουλευτές που ανήκουν σε όλους τους χώρους του δημοκρατικού τόξου, να μην οπισθοχωρούν σε ακροδεξιές θέσεις εξαιτίας, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μάλιστα, μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε όλοι, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει σήμερα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τη συμφωνία η οποία είχε συνομολογηθεί με τους βόρειους γείτονές μας. Αυτή θα ήταν μια νηφάλια συζήτηση, η οποία θα έμπαινε επί της ουσίας και θα υπήρχε ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, ούτως ώστε να βοηθήσουν στην αναγκαία συναίνεση για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία. Δυστυχώς όμως, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι αυτή τη νηφάλια συζήτηση κάποιες δυνάμεις μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάποιες δυνάμεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ακραίες», δεν τη θέλησαν και επέβαλλαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει την πρόταση μομφής, ούτως ώστε να γίνει πιο έντονη αυτή η συζήτηση που κατά την εκτίμησή μου θα έπρεπε να έχει άλλο χαρακτήρα.
Και έτσι με βάση αυτό το στοιχείο, ζούμε από χθες μια κοινοβουλευτική παράσταση με σκηνοθετική ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με γνωστό αποτέλεσμα. Είναι δεδομένα και αυτά που ακούγονται και κυρίως, το αποτέλεσμα. Ό,τι και να ειπωθεί, όποια πίεση και να ασκηθεί, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι και ανοίκεια, εναντίον των στελεχών και των μελών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει τελείως αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εσείς επιδιώκετε.
Ταυτόχρονα, θέλω να απευθυνθώ και σε άλλες πτέρυγες της Βουλής που βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο, και να πω ότι πρέπει να αξιολογήσουν αυτή την κατάσταση που ζούμε από χθες. Δεν πρέπει να παρασύρονται από τον αντικυβερνητικό φανατισμό τον οποίο έχουν ή από την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και να ενσωματώνουν μέσα στο λόγο τους μια επιχειρηματολογία που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα χρησιμοποιούσαν. Γιατί με βάση αυτά, αναπτύσσεται ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, οι μεγαλόστομες αναμετρήσεις με την Ιστορία, το επεισόδιο που ζήσαμε σήμερα το πρωί στη βουλή που οδήγησε στη διαγραφή και βεβαίως αποκτά την τιμητική του ο Κώστας Καβάφης με τα μεγάλα «ναι» και τα μεγάλα «όχι».
Από την άλλη μεριά είμαστε εμείς. Είναι η προσπάθεια για την έξοδο από τα μνημόνια την οποία γνωρίζουμε ότι δεν θα τη θέλουν τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θέλω να επισημάνω ότι είναι πολύ θλιβερό, την ώρα που εμείς προσπαθούμε να απεμπλέξουμε τη Χώρα από τα δίχτυα της ανάγκης, σ’ αυτά που οι σημερινοί μας κατήγοροι την έδεσαν, την ίδια ώρα και στο παραπέντε να τα καταφέρουμε, οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας της χώρας επιτίθενται επενδύοντας, ας μου επιτραπεί να πω όχι με μεγάλη εντιμότητα. στις ευαισθησίες και στο θυμικό κάποιων συμπολιτών μας, παραπληροφορώντας και διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα.
Και ενώ τα καταφέρνουμε έχοντας υποχρεωθεί να λάβουμε μέτρα και να ακολουθήσουμε πολιτικές που εμείς δεν ονειρευτήκαμε και καθόλου δεν κομπάζουμε γι’ αυτές, οι αυθεντικοί οπαδοί και ζηλωτές αυτών των πολιτικών, εκδηλώνουν μια κραυγαλέα πικρία που δεν βρίσκονται στη θέση μας, λες και δεν τους δόθηκαν στο παρελθόν αυτά τα περιθώρια, αλλά όπως φαίνεται αποδείχτηκαν αρκετά ολίγοι.
Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας, για την οποία έδωσε μάχη ο υπουργός Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της χώρας, η οποία έχει λάβει κάθε πρόνοια, ώστε ακόμα και το εθνικό συμφέρον στα στενά του όρια να μην διακινδυνεύει στο παραμικρό, μια συμφωνία που τίποτα δεν απεμπολεί και που μεταχρονολογείται στην πράξη για να εξασφαλιστεί κάθε εγγύηση. Και αυτό ακόμη το κατηγορούν. Πρόκειται για μια συμφωνία, που επιλύει ένα χρόνιο διπλωματικό ζήτημα της χώρας αλλά και ανακουφίζει ένα βαθύ τραύμα ανθρώπων και τόπων στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας. Μια συμφωνία που αποσυμπιέζει τα βόρεια σύνορά μας. Αυτή η συμφωνία, μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια, γίνεται σήμερα, μικρόψυχα και εκδικητικά, εργαλείο, μια απελπισμένη αφορμή αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.
Δεν θα είχα, συνεπώς, κανένα λόγο να μιλήσω σήμερα. Ούτε για να επαναλάβω τα ωφελήματα της επίμαχης συμφωνίας, ούτε για να επανέλθω στο μεγάλο αγώνα της κυβέρνησής μας να σταματήσει την καταστροφή και να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή τροχιά.
Εκτός από έναν λόγο: τον τρόμο που αισθάνομαι μπροστά στην ανεύθυνη, την εγκληματική, τροφοδότηση του εθνικισμού, στην παραχάραξη της ιστορίας και στην συνειδητή άρνηση της πραγματικότητας. Πρόκειται, θεωρώ, για ένα φαινόμενο πολύ επικίνδυνο και πολύ σοβαρό, που υπερβαίνει τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική «στιγμή», μιας πρότασης μομφής που ήταν εξ αρχής προορισμένη να ναυαγήσει και που θα έχει ξεχαστεί αύριο ή μεθαύριο.
Γι’ αυτό έχω δυο κουβέντες να πω σε κάποιους από τους συναδέλφους αυτής της αίθουσας - και σε αυτούς που συνεχίζουν το οικογενειακό τους επάγγελμα – και κυρίως σε εκείνους από όλους τους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού τόξου που μπήκαν στην πολιτική έχοντας, στην αρχή τουλάχιστον του δημόσιου βίου τους, συγκινηθεί από τις αρχές και τις αξίες του διαφωτισμού και της δυτικής αστικής δημοκρατίας. Τους ευρωπαϊστές, μετριοπαθείς, μεταρρυθμιστές, τους οπαδούς της οικονομικής ελευθερίας και συνεργασίας και τους θιασώτες των ατομικών δικαιωμάτων.
Αυτούς που πιστεύουν στη σταθερότητα των συνόρων, στην απομόνωση των αλυτρωτισμών και στον περιορισμό του θρησκευτικού φανατισμού. Αυτούς που είναι υπέρ των φιλειρηνικών δυνάμεων, του διαλόγου και των κοινωνικών συμβολαίων.
Δεν έχετε, συνάδελφοι, κανένα λόγο να οπισθοχωρείτε σε ακροδεξιές θέσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητες αμφίβολης πολιτικής επιβίωσης.
Γιατί η ζωή έχει αποδείξει, ότι ο ψηφοφόρος όταν «εκπαιδευτεί» σε μία τάση, εν τέλει διαλέγει τον αυθεντικό εκφραστή της και όχι αυτόν που αμφιταλαντεύεται. Με άλλα λόγια, δεν δουλεύετε καν για τον εαυτό σας, αλλά για τα πιο συντηρητικά στρώματα και τα πιο αντιδραστικά πρόσωπα των κομμάτων σας που έχουν πάρει δυστυχώς κεφάλι σε κάποια από αυτά. Και αυτό συνιστά από μέρους σας πολιτική αυτοχειρία.
Αλλά αυτό που κάνετε είναι ακόμα χειρότερο. Εκπέμπεται προς στον Ελληνικό λαό ένα τέτοιο διχαστικό εξτρεμιστικό εθνικοκαπηλευτικό λόγο, σε όλους αυτούς που έχουν ξαναζήσει αντίστοιχη εικόνα παλιότερα και ξέρουν καλά ότι αυτή η κατάσταση οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής με κατάλυση της Δημοκρατίας και των ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Αλλά και οι άλλοι, οι νέοι και νέες που ζουν με δυσκολία, που μπορούν να συνυπάρχουν, να ερωτεύονται, να συναγωνίζονται, αυτοί που δεν έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις, αλλά τις έχουν ακούσει ή διαβάσει, δε χρειάζεται να ακούν να χύνεται το δηλητήριο με τον κουβά, γιατί αυτό γίνεται εδώ και 3 χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό το τριήμερο έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.
Ευτυχώς ο κόσμος δε σας ακούει, έχει εμπειρία, καταλαβαίνει ότι όλα γίνονται από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα. Δεν σας ακολουθεί «στου κακού το δρόμο» που λέει κι ο ποιητής.
Μια αναφορά για τον κ. Χατζηδάκη που είπε το πρωί για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μετά από τη συνεχή αντίσταση του Ελληνικού λαού και κυρίως της νεολαίας και των πολλών θυμάτων που υπήρξαν, αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και είχε ουσιαστική συμμετοχή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή η συνεισφορά του πρέπει να σας προβληματίσει πολύ σοβαρά για τη στάση της σημερινής σας παράταξης και κυρίως που μπορεί να οδηγήσει.
Καθαρές κουβέντες, λοιπόν. Η Κυβέρνησή μας επιχειρεί από το 2015 να μεταστρέψει τους συσχετισμούς της Ευρώπης από τις πολιτικές της λιτότητας σε πιο φιλικές προς τους λαούς πολιτικές και να απελευθερώσει τη χώρα από τα μνημόνια. Ήδη βλέπουμε τις προσπάθειες να πιάνουν τόπο.
Επιλέξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική και τον οδυνηρό δρόμο των μνημονίων. Κάναμε τα πάντα τρία χρόνια για να επουλώσουμε πληγές και να σχετικοποιήσουμε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. Και τώρα βγαίνουμε στο φως.
Σε συνθήκες πολύ δύσκολες, με κορυφαία την μεταναστευτική κρίση, που την αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε μαζί με το λαό μας, χωρίς να παζαρέψουμε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη.
Με εξωστρεφή, πολύπλευρη και εκ του αποτελέσματος μάλλον επιδέξια διπλωματία, που αξιοποίησε τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά μας. Και διεκδικούμε σήμερα όχι μόνο ένα καλύτερο αύριο ως ισότιμη ευρωπαϊκή χώρα αλλά και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.
Και αυτό, σας διαβεβαιώ, ότι δεν γίνεται από κάποια «μεγαλομανία» ή γιατί νομίσαμε ξαφνικά ότι γίναμε μητροπολιτική χώρα. Προσπαθούμε, γιατί αποκτήσαμε γνώση των συσχετισμών και των κανόνων του παιχνιδιού. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει, ότι εάν βλέπεις το μέλλον της χώρας σου στην Ευρώπη, διεκδικείς μία Ευρώπη δημοκρατική και φιλολαϊκή.
Εάν υπερασπίζεσαι την ειρήνη, διεκδικείς σταθερότητα συνόρων και καλή γειτνίαση.
Εάν νοιάζεσαι για τους ανθρώπους «όπου γης», δέχεσαι τις ιστορικές τους ιδιαιτερότητες.
Εάν έχεις «νευρικούς» γείτονες, προσπαθείς να ενταχθούν σε πλαίσια που περιορίζουν την νευρικότητά τους. Ξέροντας και περιφρουρώντας κάθε φορά τα δικά σου όρια, τα δικά σου σύνορα και τις δικές σου δυνατότητες.
Συνάδελφοι,
Το μεγάλο «όχι» στο οποίο καλείστε, πρέπει να το πείτε στον εθνικισμό, στην πατριδοκαπηλία και στον επιχειρούμενο διχασμό.
Το μεγάλο «ναι» στην ελληνικότητα διατυπώθηκε από τον Ισοκράτη το 380 π.Χ. ως συνώνυμο της μόρφωσης και της σοφίας και αποσυνδέθηκε από το τυχαίο γεγονός της καταγωγής.
΄Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας αναλογιστεί την «πατροκτονία» του είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ