ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο



.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αρχίσω την ομιλία μου με κάποια σχόλια για τις θέσεις του ΚΚΕ, ιδιαίτερα μετά από την τιμή που μου κάνανε να μου πουν συγχαρητήρια για τη διαχείριση της ελληνικής γλώσσας, ο κ. Παφίλης.
Το επιχείρημα του ΚΚΕ είναι ότι κάνουμε στην ουσία σοσιαλισμό σε μία τάξη. Δηλαδή, δεν ασχολούμαστε με το κεφάλαιο και αυτό που κάνουμε είναι ότι ανακυκλώνουμε τη φτώχεια. Το θέμα είναι, εάν το κάνουμε αυτό, πόσο το κάνουμε και εάν είναι μέρος κάποιας στρατηγικής, γιατί τα στρατηγικά ζητήματα μπροστά νομίζω πως είναι τα πιο σημαντικά αυτή τη στιγμή.
Για τον «νόμο Σταθάκη-Κατσέλη» πολεμήσαμε για οικογένειες που έχουν 30.000 ευρώ εισόδημα και σπίτια αξίας 230.000 ευρώ. Αυτό είναι περίπου η μεσαία τάξη. Βοηθήσαμε τη μεσαία τάξη, δεν είναι από τους πιο μεσαίους στους φτωχούς.
Στα επιδόματα που θα είναι στα νοίκια ή στο δάνειο, η επιδότηση σε ένα άτομο αρχίζει από 8.000 ευρώ και είναι 24.000 ευρώ για μία οικογένεια με εισόδημα. Δηλαδή, όμως, τις 8.000 ευρώ θέλω να τις συγκρίνετε με το ΚΕΑ που είναι για 2.500 ευρώ, άρα τρεις φορές παραπάνω είναι οι 8.000 ευρώ από τις 2.500 ευρώ. Σημαίνει αυτό ότι βοηθάμε μόνο τους φτωχότερους φτωχούς και παίρνουμε από τους μεσαίους; Δεν σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι έχουμε και μέριμνα και για τους φτωχούς και για τους μεσαίους.
Αλλά, να το πάρω λίγο πιο σοβαρά το επιχείρημά σας. Είναι εντελώς κακό να υπάρχει μια αλληλεγγύη εντός ενός κοινωνικού μπλοκ; Αυτό θέλω να σας ρωτήσω. Εάν έχετε ένα δίκιο ότι δεν παίρνουμε όσα θα μπορούσαμε από τους πλούσιους και παραμένουν μέσα κάποιες ισότητες εντός του κοινωνικού μπλοκ που θέλουμε να βοηθήσουμε, είναι εντελώς κακό αυτό, να υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη; Εσείς πώς φαντάζεσθε ότι δημιουργείται ένα κοινωνικό μπλοκ για να αλλάξουμε τα πράγματα; Πώς πάμε από το σημείο Α στο σημείο Β που θέλουμε, χωρίς να το δημιουργήσεις αυτό το κοινωνικό μπλοκ και να έχεις και μέριμνα και για τους φτωχότερους και για τους λιγότερο φτωχούς και για τις μεσαίες τάξεις; Εγώ δεν έχω άλλη εικόνα.
Το πρόβλημά σας, κατά τη δική μου άποψη, είναι ότι έχετε μια διπολική ανάλυση: ή κάτι είναι δίκαιο ή κάτι δεν είναι δίκαιο καθόλου, είτε είναι καπιταλιστικό ή δεν είναι καπιταλιστικό. Πώς, όμως, πας από κάτι άδικο σε κάτι πιο δίκαιο, κάτι που είναι εντελώς καπιταλιστικό, σε κάτι λιγότερο; Φτιάχνεις συμμαχίες και φτιάχνεις και προγράμματα που απευθύνονται σε αυτό το κοινωνικό μπλοκ.
Μας είπε η κ. Παπαρήγα ότι κατά την άποψή της η ραχοκοκαλιά του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου είναι το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία. Αλήθεια; Πιστεύετε δηλαδή ότι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας έχει στον κορμό της ανάπτυξης και όχι στις λοιπές διατάξεις για την κοινωνική πολιτική, την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)

Το πιστεύετε αυτό, που τώρα υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας για την επεκτασιμότητα, που λέγατε ότι δεν γίνεται και είναι μόνο στα χαρτιά; Όταν λέτε ότι είναι υπέρ του κεφαλαίου οι πολιτικές για την απασχόληση ή ακόμα και οι επενδύσεις, δεν σας ενδιαφέρει καθόλου το μείγμα των επενδύσεων; Δεν είναι μέσα σε μια στρατηγική να φύγεις από τα μεγάλα έργα και να βοηθήσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχετε στον νου σας εσείς να φτιάξετε ένα κοινωνικό μπλοκ, αν αυτό το κοινωνικό μπλοκ δεν μπορεί να δει κάτι καλύτερο.
Θα είχατε δίκιο, αν και μόνο αν ο νεοφιλελευθερισμός ήταν και κυρίαρχος και ηγεμονικός. Αλλά έχετε λάθος, γιατί είναι κυρίαρχος, είναι κυρίαρχη άποψη, αλλά δεν είναι ηγεμονικός. Και τι σημαίνει να είναι ηγεμονικός; Να μπορεί να ενσωματώσει και μέρος των εργαζομένων και των μεσαίων τάξεων. Αν ήταν ηγεμονικός, δεν θα βλέπαμε ούτε Τραμπ, ούτε Σάντερς, ούτε Brexit, ούτε όλα αυτά τα πράγματα που γίνονται. Για αυτό αξίζει η Αριστερά να έχει άποψη και συμμετοχή στην κυβέρνηση, ακριβώς γιατί είναι η ευκαιρία να χτίσεις μια αντιηγεμονία, όχι να κάθεσαι και να περιμένεις. Να περιμένεις τι; Την απόλυτη καταστροφή και ξαφνικά οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι πρέπει να πάνε στον σοσιαλισμό, αν δεν έχουν δει πώς θα είναι αυτός ο σοσιαλισμός, τι σημαίνει να έχεις ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που δίνει σε συλλογικότητες, όπως την κοινωνική οικονομία; Αυτό πρέπει να σκεφτείτε.
Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. «Τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση». Κατ’ αρχάς, χρηματοδότηση υπάρχει. Θα δούμε εάν είναι τέταρτο μνημόνιο, γιατί χτίζουμε ένα buffer, χτίζουμε ένα απόθεμα που θα είναι αρκετά δισεκατομμύρια για την περίπτωση κάποια στιγμή να μην μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Δεν την παίρνουμε, όμως, αυτήν τη χρηματοδότηση, γιατί είναι καβάτζα. Η στρατηγική έξοδος από το μνημόνιο και να μπορέσουμε να αυτοχρηματοδοτηθούμε και να έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας βασίζεται σε αυτό. Καβάτζα είναι. Δεν το χρησιμοποιούμε αυτό το χρήμα.
Τρίτον, μας είπε ο κ. Θεοδωράκης ότι το 4,5% είναι επειδή δεν έχει καμμία σχέση με την Ιταλία. Κύριε Θεοδωράκη, δεν ισχύει αυτό. Να την κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, όμως, όταν οι αγορές θα ξέρουν τι θα πάρουμε για το χρέος; Δεν είναι λογικό και με την Ιταλία και με την αβεβαιότητα τι θα γίνει σε μια εβδομάδα, στις 21 Ιουνίου, οι αγορές να είναι επιφυλακτικές; Ας δούμε τι θα πάρουμε για το χρέος, ας δούμε τι επεκτάσεις θα υπάρχουν, τι εξαγορές παλιών δανείων θα υπάρχουν και άρα τι αναδιαρθρώσεις του χρέους και μετά να το συζητήσουμε. Να συζητήσουμε, δηλαδή, πώς θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και εάν μπορούμε. Γιατί όλες οι αγορές πιστεύουν ότι εάν υπάρχει κάποια λύση, που όλοι οι θεσμοί λένε ότι είναι αισιόδοξοι, τότε θα μπορέσουμε να μπούμε στις αγορές, ακριβώς γιατί θα είναι το χρέος βιώσιμο.
Δεν είμαι της παρελθοντολογίας, το ξέρετε αυτό ότι έχω προσπαθήσει σε κάθε συζήτηση να πάω μπροστά. Όταν, όμως, ακούω και από την κυρία Γεννηματά και από τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα ήμασταν εδώ, αν δεν υπήρχε το εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, τι να πει κανείς; Δηλαδή, πού θα ήταν η Ελλάδα, αν στα σαράντα χρόνια, πριν το 2009, δεν είχατε χτίσει ένα κομματικό κράτος; Πού θα ήταν η Ελλάδα τώρα, αν πριν από το 2009 για σαράντα χρόνια δεν έβαζαν οι τράπεζές σας να δανειοδοτούν μόνο τους φίλους σας;
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Πού θα ήταν αυτή η Ελλάδα, αν είχατε φτιάξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο; Να μην το συζητήσουμε αυτό για τα πενήντα χρόνια; Οι έξι μήνες έκαναν τη διαφορά; Τα πενήντα χρόνια τα ξεχνάμε;
Μιλάτε για τις συντάξεις και πως είμαστε η καταστροφή. Δηλαδή, μεταξύ 2010 και 2014 ισχύει ή δεν ισχύει ότι τις κόψατε έντεκα φορές; Ισχύει ή δεν ισχύει ότι τις κόψατε μέχρι 50%; Ισχύει ή δεν ισχύει ότι ήταν 45 δισεκατομμύρια; Αλλά περιμένετε, ούτε αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο.
Ξέρετε τι είναι το πιο σημαντικό; Ότι κόψατε όλα αυτά και τα ταμεία ήταν ελλειμματικά. Αυτό είναι θαύμα!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Πραγματικό θαύμα! Ότι κάνατε αυτές τις περικοπές και μας δώσατε ένα ταμείο που ήταν ελλειμματικό.
Πάμε τώρα, δεν είναι εδώ κι ο κ. Βορίδης, σε μερικά επιμέρους ζητήματα. Το πρώτο είναι, όπως είπε και η κυρία Γεννηματά, ότι έχουμε δεσμεύσει την περιουσία. Της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν λίγο πιο προσεκτικοί από τον Αρχηγό σας, γιατί οι πιο πολλοί δεν μίλησαν για υποθήκη, μίλησαν για εγγύηση. Το αφήνω αυτό. Λέει ο κ. Βορίδης ότι δεν έχω δίκιο εγώ. Δεν έχω δίκιο ότι ό,τι γίνεται τώρα, προκύπτει από τη σύμβαση του 2015. Γιατί το λέει ο κ. Βορίδης αυτό; Γιατί το 2015 προβλεπόταν ότι το ESΜ ενδέχεται να ζητήσει εγγυήσεις. Η υποχρέωση δηλαδή δεν ήταν τότε, αλλά αρχίζει τώρα. Αυτό ήταν το επιχείρημά του.
Επειδή εγώ δεν είμαι πολύ καλός στα νομικά, ζήτησα να με ενημερώσουν αν ισχύει αυτό. Ήθελα να μοιραστώ με σας τι λέει αυτή η σύμβαση του 2015: Το κράτος-μέλος και το ΤΧΣ δεσμεύονται ότι κατόπιν αιτήματος του ESΜ προβαίνουν σε προσθήκες στην παρούσα σύμβαση τις οποίες το ESΜ κρίνει προκειμένου να παρασχεθεί στο ESΜ -λέει το τρίτο- εγγύηση για την υποχρέωση του κράτους-μέλους να εξοφλήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή από οποιοδήποτε μέρος του ταμείου -τη μετέπειτα ΕΣΥΠ δηλαδή, το υπερταμείο- ενδέχεται να απαιτήσει ο ESΜ κατά τη διακριτική του ευχέρεια. Αυτό έλεγε η σύμβαση. Άρα πού είναι η διαφορά; Μέσα στη σύμβαση λέει ότι το ESΜ μπορεί να ζητήσει την εγγύηση και αυτό έκανε. Ήταν στη διακριτική του ευχέρεια. Άρα, δεν έχει αλλάξει τίποτα απ’ ό,τι υπογράψατε το 2015.
Διαβάζω ένα άλλο απόσπασμα. Ακούστε αυτό το απόσπασμα, κύριε Μπούρα. Το ταμείο ανεκκλήτως και ανεπιφύλακτα α) εγγυάται την ακριβόχρονη εκπλήρωση από μέρους του κράτους-μέλους των υποχρεώσεων του από την παρούσα σύμβαση, β) αναλαμβάνει όποτε το κράτος-μέλος δεν πληρώνει οποιοδήποτε ποσό και το ταμείο θα πληρώσει άμεσα μόλις ζητηθεί το ως άνω ποσό σαν να ήταν εκείνο ο κύριος υπόχρεος, γ) συμφωνεί πως αν οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις για την οποία έχει εγγυηθεί έχει καταστεί ανεφάρμοστη, άκυρη ή παράνομη, θα αποζημιώσει σαν να ήταν ο ανεξάρτητος και κύριος υπόχρεος άμεσα. Δηλαδή για ό,τι μας κατηγορείτε εδώ και τέσσερις μέρες είναι στη σύμβαση. Το ΤΧΣ το 2012 παρείχε ακριβώς τις ίδιες εγγυήσεις. Και μας λέτε, κυρία Μπακογιάννη, ότι είναι ντροπή. Όσο ντροπή είναι τώρα ήταν και τότε.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ντροπή. Ενενήντα χρόνια δεν ψηφίσαμε εμείς.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Πάμε τώρα σε ένα δεύτερο θέμα, για τον ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει και έχει ένα παράδειγμα, ότι θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στη Νίκαια. Προφανώς ο μπαμπάς και η μαμά του δεν του είπαν να μην διαβάζει εφημερίδες, διότι μόνο στις εφημερίδες υπάρχει αυτό το στοιχείο. Είμαι σε θέση να σας πω ότι σε καμμία περιοχή της Νίκαιας δεν θα υπάρχει αύξηση. Καλό θα είναι ο Αρχηγός σας να μπορεί να περιμένει και να δει τι γίνεται πραγματικά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Λέει ο κ. Μητσοτάκης, πως ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό που δεν σας είπε είναι ότι μόνο εκατόν οκτώ χιλιάδες άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ. Και μόνο διακόσιες οκτώ χιλιάδες άτομα θα έχουν πάνω από 50 ευρώ.
Ακούσαμε από διάφορους Βουλευτές και διαβάσαμε σε διάφορες εφημερίδες …
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Περιμένετε και άλλες περιοχές. Ακούσαμε, λοιπόν, για αυξήσεις-φωτιά, για φουσκωμένα εκκαθαριστικά και για υπέρογκες επιβαρύνσεις στις λαϊκές γειτονιές. Σας είπα ότι θα εκπλαγείτε, γιατί αν δούμε τα στοιχεία του ΕΝΦΙΑ, ισχύει το παρακάτω. Στην Αθήνα στο τέταρτο, στο πέμπτο και στο έκτο διαμέρισμα σε γειτονιές όπως Σεπόλια, Κολωνό, Ακαδημία Πλάτωνος, Κυψέλη, Πλατεία Αμερικής, Πατήσια δεν έχουμε καμμία αύξηση. Έχουμε μόνο μειώσεις και όσα δεν μειώνονται παραμένουν σταθερά. Σε άλλους δήμους στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε καμμία αύξηση σε καμμία ζώνη, αλλά μόνο μειώσεις. Σε άλλους δήμους όπως Σταυρούπολη, Πολίχνη, Κορδελιό δεν έχουμε καμμία αύξηση, αλλά μόνο μειώσεις.
Θα έχουμε αυξήσεις; Ναι, θα έχουμε. Όπως σας είχα πει, θα υπάρχουν πολύ μικρές αυξήσεις της τάξης των είκοσι ευρώ ή λιγότερο σε κάποιες λαϊκές συνοικίες. Λίγο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις σε περιοχές που αναβαθμίστηκαν εμφανώς τα τελευταία χρόνια, όπως πράγματι στην Καλλιθέα στην περιοχή γύρω από το Ίδρυμα «Νιάρχος». Όπως καταλαβαίνετε, έχει αναβαθμιστεί αυτή η περιοχή. Αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις θα έχουμε σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, αλλά και στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας. Αυτό το θεωρώ φυσιολογικό, διότι αυτές οι περιοχές είχαν ίδιο συντελεστή με τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και αυτό κάπου δεν ήταν σωστό.
Θέλω να μιλήσω τώρα για το Μεσοπρόθεσμο, πριν πάω σε κάποιες τελευταίες πολιτικές παρεμβάσεις. Το λεγόμενο 5,2%, που θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, το συζητήσαμε μαζί με τον κ. Βενιζέλο χθες. Νομίζω ότι τον έπεισα ότι δεν θα είναι 5,2% το πρωτογενές πλεόνασμα. Εσείς θα το ξαναπείτε. Το ξαναείπε η κυρία Φώφη Γεννηματά. Νομίζω ότι το έχουμε συζητήσει εξαντλητικά.
Θέλω να πω, όμως, κάτι για τον κ. Φορτσάκη που είπε για την απάντησή μου στον κ. Βενιζέλο ότι είναι «αλχημείες του κ. Τσακαλώτου».
Κοιτάξτε: O κ. Φορτσάκης ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο που είμαι εγώ καθηγητής. Το θεωρώ πραγματικά πολύ άσχημο για την κοινωνία μας να λέει ένας πρώην πρύτανης σ’ έναν καθηγητή πανεπιστημίου που τώρα είναι Βουλευτής ότι κάνει αλχημείες. Δεν θα με πείραζε αν μου έλεγε για αλχημείες για το αν θα είναι ή όχι βιώσιμο το χρέος, γιατί αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Δεν θα με πείραζε να το έλεγε για το ποια θα είναι η ανάπτυξη το ’20, το ’21, το ’22, το ’23, γιατί κι αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα κι εγώ μπορεί να είμαι πιο αισιόδοξος από κάποιους άλλους.
Με πειράζει, όμως, να ακούει κανείς τον διάλογο ανάμεσά μας, κύριε Βενιζέλο, όταν προσπαθώ να εξηγήσω γιατί δεν ισχύει το 5,2% και μετά να διαβάζει αυτά που του έχουν ετοιμάσει πριν, σα να μην έχει ακούσει τίποτα και να επαναλαμβάνει το 5,2%. Αυτό δεν είναι καλό για τα παιδιά μας που πάνε στο πανεπιστήμιο, δεν είναι καλό για τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτά δεν αναβαθμίζουν τη συζήτηση, γιατί σε μερικά πράγματα πρέπει να συμφωνούμε στους αριθμούς, για να μπορεί επιτέλους αυτή η χώρα να πάει μπροστά.
Άρα, τι υπάρχει; Δεν υπάρχει 5,2%, όπως είπε η κυρία Γεννηματά, δεν υπάρχει αυτό που λέτε ότι τα αντίμετρα είναι λιγότερα από τα μέτρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα αντίμετρα και ο δημοσιονομικός χώρος που φτιάχνουμε έχουν 3,5 δισεκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι έχουν τα μέτρα.
Και όχι μόνο αυτό, κυρία Γεννηματά, γιατί επαναλαμβάνετε το λάθος: Είναι μόνιμα αυτά τα μέτρα, είναι εκ των προτέρων, θα είναι σε κάθε προϋπολογισμό για τον επόμενο χρόνο, θα είναι μόνιμα. Ούτε μερίσματα, ούτε στο τέλος του χρόνου. Ελπίζω μ’ αυτό να έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση, ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε για άλλα θέματα.
Θα θυμάστε ότι στην προηγούμενη ομιλία μου στην Ολομέλεια είχα πειράξει λίγο το ΠΑΣΟΚ με μια ιστορία από το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού που λέγεται «Γλαύκος Θρασάκης» σχετικά με ένα φανάρι σε μια λαϊκή που κανένας πια δεν το κοιτάει γιατί δεν περνάει τον δρόμο.
Επειδή το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το στοχοποιώ, τριακόσιες σελίδες μετά από αυτήν την ιστορία στο ίδιο βιβλίο υπάρχει μια άλλη ιστορία, που νομίζω έχει μεγαλύτερη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας. Αυτή η ιστορία είναι για μια κυρία που πηγαίνει σε ακριβά μαγαζιά και τη φροντίζουν όλοι του μαγαζιού. Γιατί τη φροντίζουν; Γιατί έχει τσάντες από άλλα ακριβά μαγαζιά. Οπότε, βλέπουν αυτήν την κυρία που έχει τις τσάντες από τα ακριβά μαγαζιά λέγοντας ότι: «τούτη εδώ θα πληρώσει πολλά, οπότε πρέπει να την περιποιηθούμε, να τη φροντίσουμε».
Μαθαίνουμε από αυτήν την ιστορία, όμως, στο εξαιρετικό βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού ότι αυτή η κυρία σε αυτές τις τσάντες δεν έχει ρούχα από τα άλλα ακριβά μαγαζιά. Είτε είναι άδειες είτε έχουν κουρέλια. Δηλαδή, για να το πω με τους όρους της γλωσσολογίας, εδώ έχουμε σημαίνοντα χωρίς σημαινόμενα. Δηλαδή, έχουμε το σήμα ότι εδώ είναι κάτι ακριβό μέσα, χωρίς την ουσία. Αυτό έχουμε.
Τώρα εσείς της Νέας Δημοκρατίας έχετε τις δικές σας τσάντες που πηγαίνετε και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Από αυτές τις τρεις τσάντες η μία είναι του φιλελευθερισμού, η δεύτερη του ευρωπαϊσμού και η τρίτη τσάντα είναι του αντιλαϊκισμού. Μάλιστα, εντός συζητάγατε με τον κ. Βενιζέλο πριν από έναν χρόνο να υπάρξει ένα μπλόκ αυτών των δυνάμεων, του φιλοευρωπαϊκού, του φιλελεύθερου και του αντιλαϊκιστικού.
Η διαφορά με την ιστορία του Βασιλικού είναι ότι οι δικές σας τσάντες πια είναι διαφανείς. Ο κόσμος βλέπει τι είναι μέσα. Δεν μπορείτε να κοροϊδέψετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Γιατί βλέπουμε ότι αντί για τον φιλελευθερισμό, υπάρχει ομοφοβία, που δεν μπορείτε να υποστηρίξετε κανένα φιλελεύθερο διάταγμα για τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα που έχουν άλλες σεξουαλικές προτεραιότητες. Βλέπουμε ότι ενώ στην Ευρώπη μάς θαυμάζουν για το πώς διαχειριστήκαμε τους μετανάστες, εσείς λέτε ότι θα μας πάτε σε ειδικό δικαστήριο για το πώς χρησιμοποιήσαμε τους μετανάστες. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι αέρα πήρε η Ευρώπη που είναι φιλοευρωπαϊκή Ευρώπη με τον Σάντσες, που όλοι έπρεπε να τον χειροκροτήσουμε σε αυτήν τη Βουλή για αυτό που έκανε, που πήρε τους μετανάστες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Άρα, ο φιλελευθερισμός δεν μπορεί να είναι άδεια η τσάντα. Έχει υποχρεώσεις.
Όσον αφορά τον ευρωπαϊσμό και το ότι είστε ευρωπαϊστές, αλήθεια, αυτό νομίζετε ότι έχει κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης με την κίνηση του για τη μομφή εναντίον της Κυβέρνησης; Οι ηγέτες της Ευρώπης θα πουν «μπράβο, επιτέλους ένας ευρωπαϊστής, ένας άνθρωπος που έρχεται εδώ να λύσει προβλήματα»; Αυτό θεωρείτε ότι θα είναι το όνομά του; Όλοι θα του πουν: «Επιτέλους, μετά από είκοσι οκτώ χρόνια ένας άνθρωπος της αντιπολίτευσης, αντί να υποστηρίξει την Κυβέρνηση που προσπαθεί να το λύσει…»; Αυτό περιμένετε; Να μιλήσω λίγο παραπάνω για τον ευρωπαϊσμό;
Πού είναι ο ευρωπαϊσμός σας; Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν συμφωνεί με τον Μακρόν στην ατζέντα του. Εσείς που είστε ευρωπαϊστές, ποια είναι η θέση σας; Να μου την πείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Αυτά που τα ξέρετε;
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Σας έχω προκαλέσει, κύριε Τασούλα, πάρα πολλές φορές να μου πείτε τι λέτε για την τραπεζική ένωση, τι λέτε για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για να βοηθήσει τις χώρες του νότου. Πολλές φορές! Δεν έχετε άποψη για αυτό ή φοβάστε να την εκφράσετε. Πάντως εγώ και οι άλλοι δεν ξέρουμε ποια είναι η έκφρασή σας.
Και τώρα πάμε στον αντιλαϊκισμό. Το είπε καλά ο Σταύρος Θεοδωράκης αυτό. Να το πω με τα δικά μου λόγια. Όποιος λέει στη Θεσσαλονίκη ότι θα είναι η Πρωτεύουσα των Βαλκανίων και δεν θέλει φιλικές σχέσεις με τη βόρεια χώρα, είναι ασύστολος λαϊκιστής. Γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, για όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με τη βόρεια χώρα.

Το ξέρετε μέσα σας. Το ξέρουν και οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Το ξέρουν μέχρι το κόκκαλό τους για είκοσι οκτώ χρόνια ότι αν υπήρχε αυτή η λύση, θα υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα είχαν κλείσει, θα υπήρχαν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα είχαν κόκκινα δάνεια, θα υπήρχαν πολλά παιδάκια που δεν θα ήταν άνεργα. Γιατί εμείς που είμαστε και ευρωπαϊστές και αντιλαϊκιστές και φιλελεύθεροι θέλουμε μια συνανάπτυξη μ’ αυτές τις χώρες για να μπορεί να αλλάξει ρότα αυτή η οικονομία.
(Γέλωτες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε ησυχία, παρακαλώ.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα γέλια, αλλά θέλω μια απάντηση. Χωρίς φιλικές σχέσεις με τη βόρεια χώρα, θα είναι πραγματικά η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα των Βαλκανίων στην ενέργεια, στις μεταφορές, στο εμπόριο; Πραγματικά θα είναι; Να απαντήσετε σ’ αυτό αύριο ή μεθαύριο που θα γίνει η συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει επιχείρημα που έχουμε ακούσει τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και δεν έχει καταρρεύσει. Θυμίζω πολύ γρήγορα. Ένα λεπτό θέλω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Έχετε δύο λεπτά, κύριε Υπουργέ.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Έχει καταρρεύσει το ότι θα υπάρχει ο κόφτης. Έχει καταρρεύσει το «δεν θα φτάσετε τους στόχους». Έχει καταρρεύσει το «δεν θα βγείτε στις αγορές». Έχουμε βγει ήδη δυόμιση. Έχει καταρρεύσει το «δεν θα πάρετε κάτι για το χρέος». Έχει καταρρεύσει το «θα υπάρχει και τέταρτο μνημόνιο». Πουθενά δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Κανένας δεν το λέει εκτός από εσάς. Νομίζω ότι στην καρδούλα σας δεν το πιστεύετε καν.
Θα το πω ίσως για τελευταία φορά, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα είναι η τελευταία. Είναι καιρός να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον αυτής της χώρας. Αυτή η στρατηγική που κάνατε για να έχετε ευχαριστημένο και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη –που μου λέτε εμένα για απ’ όλα- δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάγατε πολύ πιο ψηλά απ’ αυτό.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστούμε πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ