ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Στ. Κοντονής: Η ΝΔ νομιμοποιεί από την πίσω πόρτα τη νεοναζιστική ιδεολογία της Χ.Α.



.


«Αυτός ο απαράδεκτος λόγος και οι απαράδεκτες προτροπές που πρώτη φορά ακούγονται, προς Έλληνες αξιωματικούς να υποπέσουν στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τον παραπλανημένο για τη νεοναζιστική πορεία και κατεύθυνση της Χρυσής Αυγής, του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Και πρόσθεσε:

«Δεν θα πούμε εμείς ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή. Αλλά στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ, συμπεριλήφθηκαν και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ο κύριος Παναγιώταρος ήταν υποψήφιος του κ. Γεωργιάδη, που είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ποιοι λοιπόν ανοίγουν τη πίσω πόρτα στη νεοναζιστική οργάνωση;»

« Έχετε ευθύνες για αυτό που συνέβη σήμερα. Η ρητορική της ακροδεξιάς και όλα αυτά που ακούγονται είναι φθηνή πατριδοκαπηλία, που ταυτίζεται απολύτως με τη νεοναζιστική ρητορία. Και έχετε τεράστιες ευθύνες που νομιμοποιείτε από την πίσω πόρτα αυτή την ιδεολογία και αυτά τα πρόσωπα», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε νεότερη παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε ότι δεν ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο οποίο συμμετείχε ο κ. Παναγιώταρος.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Το πρώτο που θέλω να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το εξής: Παρατηρώ μια ρητορεία από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μια ρητορεία πίεσης προς το Κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και καλούν αυτό το Κόμμα σε όλους τους τόνους να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, ισχυριζόμενη η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι αφού είναι κατά της συμφωνίας, θα πρέπει, όπως γλαφυρότατα είπε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, να κόψει τον δρόμο προς τις Πρέσπες και να πέσει η Κυβέρνηση.

Εάν αυτό είναι η κατ’ αρχήν προσέγγιση, θα πρέπει τότε εσείς οι ίδιοι να καλέσετε το Ποτάμι, το οποίο είναι υπέρ της συμφωνίας, να καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. Εσείς, όμως, πατάτε σε δύο βάρκες. Καλείτε τους ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας επειδή είναι κατά της συμφωνίας και συγχρόνως το Ποτάμι να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, το οποίο είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά κάνει κριτική στην Κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική και για όλα τα άλλα τα οποία αναφέρετε.
Η υποκρισία, λοιπόν, περισσεύει και σε αυτό το θέμα.
Πείτε μας, λοιπόν, η πρόταση δυσπιστίας, την οποία φέρνετε, στηρίζεται στην συμφωνία με την οποία εσείς δεν συμφωνείτε ή στηρίζετε στη γενικότερη πολιτική που έχει ασκήσει η Κυβέρνηση; Γιατί εάν ισχύει το δεύτερο, τότε δικαίως οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας.
Ας σταματήσει, λοιπόν, αυτή η ρητορεία της παραπληροφόρησης, αυτή η ρητορεία του άλλα ισχύουν για τη μία περίπτωση και άλλα για την άλλη, άλλα για το ένα κόμμα, άλλα για το άλλο και προσαρμοστείτε στην πρότασή σας. Η πρότασή σας είναι πρόταση δυσπιστίας. Σταματήστε, λοιπόν, αυτό το πολιτικό γαϊτανάκι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλοί είπαν ότι η σημερινή συνεδρίαση και η κατάληξή της αύριο είναι ιστορικής σημασίας, διότι κλείνει επιτέλους μία εκκρεμότητα είκοσι πέντε ετών. Εγώ θα πω ότι είναι ιστορική και για άλλους δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση ακούστηκαν από το Βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με αυτόν τον λόγο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, προτροπές προς Έλληνες αξιωματικούς να υποπέσουν στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά. Και νομίζω ότι δεν χρειάζεται πολύ σκέψη από κανέναν Έλληνα πολίτη, για να καταλάβει επιτέλους την πολιτική αφετηρία και κατεύθυνση της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.
Όταν ακούγονται αυτά τα πράγματα από του Βήματος της Βουλής, κανένας δεν μπορεί να κάνει τον παραπλανημένο και, μάλιστα, όταν είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της δικτατορίας, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, το έγκλημα της Κύπρου.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πώς ανοίγεται η πόρτα στο νεοναζιστικό μόρφωμα; Εμείς δεν θα πούμε ποτέ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα το οποίο ταυτίζεται με αυτές τις απόψεις. Αλλά, όταν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, στις οποίες κατέβηκε το κόμμα του ΛΑΟΣ και προΐστατο ο κ. Γεωργιάδης, στα ψηφοδέλτιά του συμπεριλαμβάνονταν και στελέχη της Χρυσής Αυγής και είχε τη στήριξη της Χρυσής Αυγής -ο κ. Παναγιώταρος που είναι Βουλευτής της Χρυσής Αυγής ήταν υποψήφιος του κ. Γεωργιάδη- ποιοι ανοίγουν την πίσω πόρτα στο νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα;
Και πού βρίσκεται ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος προΐστατο του κ. Παναγιώταρου, στις αυτοδιοίκητες εκλογές; Ο κ. Γεωργιάδης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι η ακροδεξιά ρητορεία στην οποία επιδίδεστε, η πατριδοκαπηλία και όλα αυτά τα οποία ακούμε σήμερα χωρίς επιχειρήματα -ο κ. Χατζηδάκης ήταν ο μόνος που άκουσα να έχει κάτι να πει, διαφωνώ ριζικότατα, απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος- είναι φθηνή πατριδοκαπηλία, που ταυτίζεται απολύτως με την ακροδεξιά ρητορεία και το νεοναζιστικό λόγο της Χρυσής Αυγής.
Έχετε τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό που συνέβη σήμερα και γι’ αυτό που συμβαίνει στην ελληνική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια. Γιατί εσείς, επαναλαμβάνω, επί μονίμου βάσεως νομιμοποιείτε -μία οιονεί νομιμοποίηση δηλαδή γίνεται- από την πίσω πόρτα αυτή την ιδεολογία, αυτή την πολιτική, αυτά τα πρόσωπα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε την πρόταση δυσπιστίας, αλλά επικεντρώνεται το ζήτημα στο θέμα της συμφωνίας. Και λέτε πολλοί από εσάς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας στη Βόρεια Δημοκρατία, τη γειτονική χώρα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ή βρισκόμαστε σε έναν συνεχή παραλογισμό ή επιτέλους προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα που εσείς δημιουργήσατε. Αυτή η Δημοκρατία είναι μία δημοκρατία χωρίς όνομα; Είναι μία ανώνυμη Δημοκρατία ή είναι μια Δημοκρατία που η Ελλάδα συναίνεσε σε μία σύνθετη ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί στον ΟΗΕ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ως προσωρινό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ε, αυτό σας λέμε. Αυτό δεχθήκατε, το προσωρινό σύνθετο όνομα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Όχι ως τελικό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Αυτό, λοιπόν, κύριε Κουμουτσάκο μου, είναι δημιούργημα δικό σας. Εσείς δεχθήκατε αυτήν την κατάσταση και σωστά, σας λέω, σωστά το κάνατε διότι ήταν μία διέξοδος μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει δεκτή από τον ΟΗΕ η συγκεκριμένη Δημοκρατία με το Συνταγματικό της όνομα. Σωστά το κάνατε. Καλά κάνατε.
Σήμερα, λοιπόν, ερχόσαστε και λέτε «Όχι, να μην περιλαμβάνεται το Μακεδονία στην ονομασία». Παραβλέπετε και κάτι άλλο: Ότι αυτή η Δημοκρατία όχι μόνο λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΗΕ με σύνθετη ονομασία, αλλά λειτουργεί στον διεθνή χώρο με βάση το Συνταγματικό της όνομα. Εκατόν πενήντα χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει αυτήν τη Δημοκρατία με το Συνταγματικό όνομά της, Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Για αυτά τα ζητήματα έχει μιλήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές σε αυτήν τη συνεδρίαση. Έδωσε, λοιπόν, το 1994 μία συνέντευξη στον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας. Είπε τότε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργός: «Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να πετύχουμε μια λύση εθνικά παραδεκτή, την καλύτερη δυνατή, παίρνοντας το σύνολο του πακέτου των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπου μέσα υπάρχουν όλα τα άλλα για τα οποία σήμερα κουβεντιάζουμε. Κουβεντιάζουμε για το αστέρι της Βεργίνας, για την εχθρική προπαγάνδα, για το Σύνταγμα». Αυτά είπε ο Μητσοτάκης το 1994. Τι από αυτά δεν περιλαμβάνει η Συμφωνία; Όλα τα περιλαμβάνει και ακόμα περισσότερα.
Και καταλήγει ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Κατά την άποψή μου η Ελλάς θα πρέπει να δεχθεί, αλλιώς θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία και είναι απαράδεκτη υποκρισία, εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει σε αυτό το κράτος το όνομα Μακεδονία και να μην δεχόμαστε σύνθετο όνομα». Καταθέτω στα Πρακτικά την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν θέλετε, διαβάστε τη, θα γίνετε σοφότεροι.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Το ζήτημα είναι ότι εδώ, όμως, διαπιστώνονται αντιστοιχίες. Τι λέει η Δεξιά και οι πατριδοκάπηλοι στην Ελλάδα; Ότι είναι μια προδοτική συμφωνία, ότι δεν πρέπει να την ψηφίσουμε και ότι εκχωρούμε τα πάντα στους Σκοπιανούς. Και τι λέει η Δεξιά και οι εθνικιστικοί κύκλοι στα Σκόπια; Τα ίδια πράγματα, μόνο που η Κυβέρνησή τους τα εκχωρεί στην Ελλάδα. Απόλυτη ταύτιση απόψεων.
Δεν σας προβληματίζει αυτό; Δεν σας προβληματίζει ότι ο κ. Γκρουέφσκι χθες ανέφερε ότι η συμφωνία που δέχθηκε η Κυβέρνηση της πατρίδας του είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που απέρριψε ο ίδιος το 2009; Διαβάστε τη δήλωση του κ. Γκρουέφσκι. Όλα αυτά δεν σας προβληματίζουν;
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αλλά, εκτός από τις αντιστοιχίες, υπάρχουν και αναντιστοιχίες, διότι η προοδευτική Ευρώπη, το κόμμα της Αριστεράς, οι σοσιαλιστές, όλοι χαιρέτισαν αυτήν τη Συμφωνία.

Τι κάνει εδώ η εγχώρια Κεντροαριστερά, που θέλει να λέγεται έτσι; Βάλλει κατά της Συμφωνίας.
Ας προβληματιστεί η κ. Γεννηματά, γιατί έχει γίνει μονίμως το «μαύρο πρόβατο» της σοσιαλιστικής ευρωομάδας, όχι μόνο για τα οικονομικά θέματα και για την πορεία της Κυβέρνησης, αλλά και για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό που σήμερα λύνεται μετά από είκοσι πέντε χρόνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πώς διαπραγματεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο και έπεσε στα χέρια μου η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της 10ης Ιουνίου, όπου υπήρχε μια συνέντευξη της κ. Αρβελέρ.
Η κ. Αρβελέρ, λοιπόν, πληροφορεί τον δημοσιογράφο για μια συζήτηση που είχε με τον κ. Πινέιρο σχετικά με τη Μακεδονία. Ακούστε τι λέει για εσάς, για την κυβέρνησή σας η κ. Αρβελέρ!
Η κ. Αρβελέρ συστήθηκε στον κ. Πινέιρο από την κ. Σιμόν Βέιλ ως βυζαντινολόγος και της λέει ο κ. Πινέιρο σε μια συζήτηση επιχειρημάτων που είχαν τα εξής. Διαβάζω ακριβώς από την εφημερίδα. «Μα, καλά, μου λέει ο Πινέιρο, γιατί δεν μας τα λέει αυτά ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας;». Απαντά έκπληκτη: «Τι σας λέει δηλαδή;». «Τίποτα.». Αυτή είναι η απάντηση. «Μόλις πούμε το όνομα Μακεδονία, κλαίει και ο Γκένσερ την προηγούμενη εβδομάδα χτύπησε και τα δύο του χέρια πάνω στο τραπέζι και του είπε: Όχι κλάματα, επιχειρήματα». Και καταλήγει η κ. Αρβελέρ: «Τα επιχειρήματα τα περιμένουμε ακόμη».
Αυτός ήταν ο διαπραγματευτής της Κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς. Έτσι πηγαίναμε στα διεθνή φόρα και έτσι πιστεύαμε ότι θα δώσουμε λύση στο ζήτημα. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του κρίσιμου αυτού ζητήματος, πολίτες σοβαροί και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταθέσει την άποψή τους για πολλά θέματα και δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική, έχουν πει ότι αυτή η Συμφωνία είναι απολύτως θετική και εποικοδομητική για τη χώρα.
Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος και ο κ. Νίκος Μαραντζίδης δεν πιστεύω να πει κανείς ότι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν «πλάτες» στην Κυβέρνηση. Όμως, οι δηλώσεις τους είναι αποκαλυπτικές για το τι διαλαμβάνεται στη Συμφωνία. Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά πράγματα και με τον Αλιβιζάτο και με τον Μαραντζίδη, αλλά διαβάστε τις δηλώσεις τους, διαβάστε την εμπεριστατωμένη ανάλυση την οποία κάνουν και λένε ότι είναι μια απολύτως θετική συμφωνία, η οποία λειτουργεί προς όφελος της χώρας.
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, λέγοντας αυτό που είπα στην αρχή, τον τρίτο λόγο, για τον οποίο αυτή η συζήτηση έχει μια ιστορική βαρύτητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αύριο η Νέα Δημοκρατία στην ουσία υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του κόμματός της. Μετά την ψηφοφορία μπορείτε να αποχωρήσετε και να μετονομάσετε το κόμμα σας σε Πολιτική Άνοιξη και να αναβιβάσετε τον κ. Σαμαρά σε επίτιμο πρόεδρο. Θα είναι μια λογική κατάληξη της κατηφόρας που ακολουθεί το κόμμα σας, σ’ αυτή την ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία, σ’ αυτό τον κατήφορο που δεν έχει τέλος.
Το δράμα για εσάς είναι ότι συνδυάζεται αυτή η κατάσταση με όσα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό και το ίδιο του το κόμμα ορισμένες δεκαετίες πριν. Να ξέρετε, όμως, ότι η μετατροπή σας σε Πολιτική Άνοιξη δεν έχει μόνο μια σημασία σημειολογική, θα έχει και πολιτική. Διότι μετά τη μετατροπή σας σε Πολιτική Άνοιξη, θα ακολουθήσει και η πολιτική σας καταβαράθρωση. Γιατί σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί για μερικά χρόνια να εμφανιζόταν ως εκείνος ο οποίος εισέπραττε μια λαϊκή δυσαρέσκεια, στο τέλος όμως καταβαραθρώθηκε εξαιτίας αυτών των λόγων του και της πολιτικής του.

Διότι ο ελληνικός λαός μπορεί κάποια στιγμή να αγανακτεί με ορισμένα πράγματα, αλλά στο τέλος κρίνει συνολικά. Και όπως τον κ. Σαμαρά τον οδήγησε στην πολιτική ανωνυμία από την οποία τον ανασύρατε εσείς, έτσι θα στείλει κι εσάς στην ίδια ανωνυμία την πολιτική.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ