15/06/2018

Ομιλία του Γ. Τσιρώνη στη συζήτηση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

.

«Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τον ενδοτισμό του κ. Σαμαρά, με μια ενδιάμεση συμφωνία που αναγνώριζε σύνθετη ονομασία και χωρίς erga omnes. H χώρα ονομάζεται σκέτο Μακεδονία. Με την ενδιάμεση συμφωνία, χάσαμε και τη Χάγη», είπε ο κ. Τσιρώνης.

«Σήμερα μετρούμαστε με την ιστορία μας για να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτή η συμφωνία με τα Σκόπια είναι ότι καλύτερο ήρθε στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι με τη συμφωνία χαρίζονται στα Σκόπια το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην παίζει με «τον επικίνδυνο εθνικισμό», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παρέδωσε στην σημερινή κυβέρνηση «το έγκλημα Σαμαρά» και την ενδιάμεση συμφωνία που σήμερα, όπως είπε, αναθεματίζει.

«Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε τον ενδοτισμό του κ. Σαμαρά, με μια ενδιάμεση συμφωνία που αναγνώριζε σύνθετη ονομασία και χωρίς erga omnes. H χώρα ονομάζεται σκέτο Μακεδονία. Με την ενδιάμεση συμφωνία, χάσαμε και τη Χάγη», είπε ο κ. Τσιρώνης καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της για λύση τη γείτονα χώρα.

«Δέχεστε τη σύνθετη ονομασία; Γιατί αν την δέχεστε, τότε γιατί πάτε στα συλλαλητήρια; Γιατί αυτοί που πάνε δεν την δέχονται, την αρνούνται. Γιατί παρέα με τον Μπαρμπαρούση, θα είναι και όσοι δεν θέλουν τον όρο Μακεδονία», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

Ακόμα, επεσήμανε ότι το 1991 σταμάτησαν οι εμπορικές σχέσεις με την Γιουγκοσλαβία που διαλύθηκε και πάνω στα συντρίμμια της γεννήθηκαν νέες δημοκρατίες.

«Ό,τι κάνατε το 1991 σήμερα το αναθεματίζετε. Τότε λέγατε ναι σε όλα. Τότε όμως έπρεπε να βάλει βέτο η Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Τσιρώνης και κατέληξε:

«Σε τι διαφέρει ο πατριώτης από τον πατριδοκάπηλο; Ο πατριώτης αγωνίζεται για την πατρίδα του, για να λύνει προβλήματα, αγωνίζεται για τη χώρα του. Ο πατριδοκάπηλος γεννά εχθρούς. Με αυτούς τους λεονταρισμούς πάθαμε μεγάλες εθνικές καταστροφές. Οι διενέξεις πρέπει κάποτε να λύνονται. Θέλουμε σέχτες; Θέλουμε ένα εχθρό στα Βόρεια σύνορα μας; Να έρθει ένας Γκρούεφσκι με Μεγαλέξανδρους; Εμείς τους θέλουμε όλους με τη μεριά μας. Και κάνω ύστατη έκκληση. Ξεχάστε τις κομματικές γραμμές και στηρίξτε τη συμφωνία».

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σήμερα αναμετρώμαστε με την ιστορία μας και επιτέλους πρέπει ο καθένας από εμάς σήμερα εδώ ό,τι κάνει και ό,τι λέει να είναι για να κοιτάει τα παιδιά του και τα εγγόνια του στα μάτια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Θ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)
Και ξεκινάω κατ’ αρχάς με το όνομα της γειτονικής χώρας. Σήμερα που μιλάμε, λοιπόν, εκεί που μας οδήγησαν οι κυβερνήσεις σας, έχουμε μία χώρα με σύνθετη ονομασία -όχι erga omnes, μόνο για την εξωτερική χρήση για τον ΟΗΕ- η οποία λέγεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και ρωτάω πάρα πολύ απλά: Πώς φτάσαμε εδώ;
Και δεν θα γυρίσω στον εμφύλιο ούτε θα γυρίσω στον Μέγα Αλέξανδρο.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Παρακαλώ, κύριοι εδώ μπροστά της Νέας Δημοκρατίας, σεβαστείτε λίγο. Σας μιλάω. Σεβαστείτε μας λιγάκι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Μας έχει διασκεδάσει ο κ. Πολάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Λυπάμαι, πηγαίνετε έξω να διασκεδάσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, μην απαντάτε.
Συνεχίστε παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Με τον Κανονισμό, λοιπόν, 3567/1991 –είναι Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που κάποιος τον είχε ξεχάσει, τον οποίο υπέγραψε ο κ. Σαμαράς, σταματάνε οι εμπορικές σχέσεις το 1991 με την Γιουγκοσλαβία. Και λέει εδώ για το καθεστώς που θα εφαρμοστεί πλέον χωριστά και ανεξάρτητα με τις Δημοκρατίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της «Μακεδονίας» και της Σλοβενίας. Είναι πια οι Δημοκρατίες που γεννιούνται από τα συντρίμμια της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Αυτό εδώ, λοιπόν, το έχετε υπογράψει. Και μην μου πείτε ότι δεν είναι φρέσκο. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Τσιρώνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Υπογράψατε, λοιπόν, στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991 ότι κάνετε ανεξάρτητες εμπορικές σχέσεις με αυτό που σήμερα αναθεματίζετε.
Τότε ήσασταν στο «ΝΑΙ» σε όλα. Τότε, βέβαια, ό,τι έλεγε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το υπογράφατε. Και δεν κοιτάξατε τις επιπτώσεις αυτού του κειμένου. Γιατί τότε έπρεπε η Ελλάδα να βάλει το βέτο και να πει ότι εδώ υπάρχει μια εκκρεμότητα από τον εμφύλιο, από το 1945, και να πει ότι όχι, αυτοί εδώ είναι κρατίδιο και δεν μπορούμε να έχουμε ανεξάρτητες εμπορικές σχέσεις.
Τότε διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία και μετά από λίγα χρόνια είχαμε στα βόρεια σύνορα μας αυτό το οποίο σήμερα αναθεματίζετε αλλά δεν το παραδέχεστε, μία χώρα δηλαδή που ονομάζεται «Μακεδονία» σκέτο.
Αυτό, λοιπόν, το έγκλημα του κ. Σαμαρά, που το αποδεχθήκατε, σήμερα το αρνείστε τελείως. Άκουσα την κ. Βούλτεψη και πολλούς άλλους. Άκουσα για τα διαδικαστικά, άκουσα για το ένα, για το άλλο. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά.

Ρωτάω κάτι πολύ απλά: Τη σύνθετη ονομασία τη δέχεστε; Και αν τη δέχεστε, γιατί πάτε στα συλλαλητήρια; Γιατί αυτοί που πάνε στα συλλαλητήρια αρνούνται τελείως τη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.
Εσείς, λοιπόν, ως Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν εδώ πέρυσι ο Πρόεδρός σας, καλοκαίρι του 2017, έλεγε ότι εθνική θέση της χώρας είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία –τα λόγια του αναφέρω- πώς είναι δυνατό να μας λέτε αυτήν τη στιγμή ότι «πάμε στα συλλαλητήρια», που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εκεί πέρα παρέα με τον κ. Μπαρμπαρούση θα είναι και όσοι δεν θέλουν καθόλου τον όρο Μακεδονία. Αυτό φωνάζουν στα συλλαλητήρια. Το αποδέχεστε ή όχι; Δεν το λέτε, κρύβεστε πίσω από αυτό.
Εκτός αν είσαστε μπλοφαδόροι, όπως είπε ο Αντιπρόεδρός σας. Είσαστε μπλοφαδόροι; Κοροϊδεύατε τότε; Κρυβόσασταν πίσω από τον Γκρουέφσκι δηλαδή; Θέλετε ή δεν θέλετε σύνθετη ονομασία;
Και πάμε τώρα στο σημαντικό ζήτημα της γλώσσας. Ακούσαμε ότι στον ΟΗΕ δεν έγινε δεκτή η μακεδονική γλώσσα, αλλά έγινε δεκτή η μεταγραφή στα λατινικά, πράγματι, των αλφαβήτων. Εκεί, όμως, υπάρχουν δύο αλφάβητα τα οποία έγιναν δεκτά εκείνη την ημέρα, το σερβοκροατικό κυριλλικό αλφάβητο και το μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει και βουλγάρικο κυριλλικό αλφάβητο και ρωσικό κυριλλικό αλφάβητο. Δεν είναι γενικά κυριλλικό αλφάβητο, όπως δεν είναι γενικά λατινικό αλφάβητο. Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, το 1977 ήταν συγκεκριμένα δύο κυριλλικά αλφάβητα: το σερβοκροατικό και το μακεδονικό.
Και ρωτάω: Πώς είναι δυνατό να υπάρχει μακεδονικό αλφάβητο χωρίς να υπάρχει μακεδονική γλώσσα;
Αλλά μετά μας είπατε και το άλλο απίστευτο: Ότι μόνο έξι γλώσσες, λέει, αναγνωρίζονται στον ΟΗΕ. Δηλαδή, αντιστοίχως, για να το καταλάβω, δεν αναγνωρίζεται ούτε η ελληνική γλώσσα ούτε η σερβική ούτε η ινδική ούτε η τουρκική ούτε καμία άλλη. Μπορούμε να σοβαρευτούμε λίγο; Αυτές είναι οι γλώσσες του ΟΗΕ, οι έξι που μεταφράζονται στα κείμενά του τα επίσημα ή όλες οι γλώσσες των εκατό ενενήντα τριών χωρών;
Άρα, υπάρχει μακεδονική γλώσσα, γιατί έχει το αλφάβητό της και δεν ήταν αθώα εκείνη η μέρα. Απλώς τότε δεν υπήρχε το πρόβλημα, αλλά επινοήθηκε τώρα πρόσφατα.
Και βέβαια εγώ να πάω μαζί σας και να πω ωραία είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα, που για πρώτη φορά αυτό γίνεται παραδεκτό. Γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό -μας το είπε ευκολάκι η κυρία Βούλτεψη «έλα τώρα ο Μέγας Αλέξανδρος, σιγά. Σιγά, τι έγινε;»- αυτό, όμως, φωνάζατε ότι ήταν το έγκλημα και γι’ αυτό δεν τα βρίσκατε. Τώρα ξαφνικά έγινε και ευκολάκι ο Μέγας Αλέξανδρος;
Εγώ ρωτάω, λοιπόν, αυτή η γλώσσα, που είναι σλαβική, τι είναι; Είναι βουλγαρική, ρώσικη, σερβοκροατική; Και εδώ προσέξτε πάρα πολύ καλά τι θα απαντήσετε, γιατί, αν πείτε βουλγαρική -γιατί τα άλλα δεν είναι και το ξέρετε- τότε παίζετε με άλλον επικίνδυνο εθνικισμό.
Και πάμε, λοιπόν, στην περίφημη μακεδονική εθνότητα. Θα πω ότι ο κ. Τζαβάρας αυτό που διάβασε του Σβορώνου να το θυμάται όταν μιλάμε για όλα τα έθνη και όχι όταν μιλάμε μόνο για το ελληνικό έθνος. Πολύ καλά το διάβασε. Αυτό, όμως, που λέει ο κ. Τζαβάρας, αν δεν το αναγνωρίζει στους γείτονές μας, τότε δεν είναι απλά με τον Σβορώνο και το πώς ορίζεται το έθνος, αλλά φοβάμαι καταντάει εθνικισμός, αν το αναγνωρίζουμε μόνο για τον εαυτό μας.
Άμα, όμως, εδώ μιλάμε για μακεδονικό έθνος, θα σας διαβάσω ένα κείμενο το οποίο μπορεί να το αναγνωρίσετε πολλοί. Λέει, λοιπόν, αυτό το κείμενο «Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών εθνοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμούνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούσαν φύρδην μίγδην κάτω από τον βαρύ ζυγό των Τούρκων. Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, μακεδονίτικη, ένα κράμα και αυτή από σλάβικα και ελληνικά, ανακατεμένα με λέξεις τούρκικες.
Όπως και στα βυζαντινά χρόνια, οι πληθυσμοί ήταν ανακατωμένοι τόσο, που δύσκολα ξεχώριζες έναν Έλληνα από έναν Βούλγαρο, τις δύο φυλές που κυριαρχούσαν. Εθνική συνείδηση είχαν τη μακεδονική μονάχα». Την εθνική συνείδηση που πριν από λίγο μας είπε ο κ. Τζαβάρας.
«Όταν, όμως, οι Βούλγαροι κήρυξαν την εκκλησιαστική τους ανεξαρτησία, και αναγνωρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη αρχηγός της βουλγαρικής εκκλησίας ο Έξαρχος αντί του Πατριάρχη, και όταν η Σύνοδος του 1872 κήρυξε σχισματικούς τους Βουλγάρους, χωρίστηκε η Μακεδονία σε Πατριαρχικούς Έλληνες και Εξαρχικούς Βούλγαρους, χωρίστηκαν και οι συντοπίτες, οι συγχωρίτες ακόμα και οι οικογένειες».
Αυτά δεν τα γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι Οικολόγοι Πράσινοι, που ανήκω εγώ, αλλά τα γράφει η Πηνελόπη Δέλτα για τη μακεδονίτικη γλώσσα και για τη μακεδονική εθνότητα.

Και θα σας διαβάσω και κάτι άλλο, το οποίο έχω πάρει από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το βιβλίο του Παύλου Τσάμη «Μακεδονικός αγών». Το 1975 δημοσιεύθηκε. Λέει, λοιπόν, εδώ πέρα ο ίδιος ο Παύλος Μελάς -είναι από την τελευταία του έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών- τα εξής: «Αμέσως λοιπόν χωρίς να αναμείνω όλους τους οδηγούς παραλαβών τον ένα εξ αυτών διηυθύνθην πρός το Λέχοβον και εκείθεν εις Πρεκοπάναν, όπου εφονεύθησαν αμέσως οι διαβόητοι Βούλγαροι ιερεύς και διδάσκαλος. Και οι δύο κατείχον σπουδαίαν εν τω Κομιτάτω θέσιν. Συγκαλέσας τους χωρικούς, ιδία τους δημογέροντας, συνέστησα εις αυτούς, πρώην ορθοδόξους, (διά της βίας αποσκιρτήσαντας) διά θερμοτάτης ομιλίας να επανέλθωσιν εις την ορθοδοξίαν. Τους ηρώτησα να μοί είπωσιν ελευθέρως εάν η συνείδησίς των είναι βουλγαρική και αι πεποιθήσεις των σχισματικαί,» Και οι άνθρωποι είπαν ότι δεν είναι Βούλγαροι και προθύμως θα ασπαστούν το Ορθόδοξον Πατριαρχείον».
Λέει παρακάτω ότι είχε βρει έναν νέο τριάντα πέντε ετών, για τον οποίο λέει μάλιστα ότι ανεπτυγμένος, όλοι τον σέβονται και τον αγαπούν εις όλα τα περίχωρα. Εάν δέ ως είναι αποφασισμένος λάβει και αυτός ο ίδιος τα όπλα κατά την άνοιξιν, –ενάντια στους Βούλγαρους εννοεί- θα είναι φοβερός κατά των δολοφόνων παράγων, διότι θα συμπαρασύρη όχι μόνον τους ιδικούς μας, αλλά και πολλούς σχισματικούς εφ΄ών και επιρροήν και τρόμον ενασκεί.».
Ο Παύλος Μελάς διεκδικεί αυτούς τους σλαβόφωνους να πολεμούν μαζί τους. Χωριό-χωριό τους διεκδικεί, να μην πάνε με τους Βούλγαρους και εδώ εύκολα μας λέτε εσείς ότι αυτή η γλώσσα είναι βουλγαρική! Ό,τι λένε οι Βούλγαροι εθνικιστές!
Μας τελείωσε, λοιπόν, ο Μέγας Αλέξανδρος. Θα πω και άλλα δυο ζητήματα.
Πρώτα απ’ όλα, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έγιναν, λέει, και τους χαρίσαμε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μα, διαβάστε την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία μας παραδώσατε. Με αυτή δουλεύουμε. Δεν έχει η Ελλάδα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ -προσέξτε, με τι όνομα- FYROM. Μακεδονία, δηλαδή, σύνθετη και χωρίς erga omnes. Δεν έχει η Ελλάδα δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Εάν αύριο ο κ. Τραμπ ή ο οποιοσδήποτε εταίρος του ΝΑΤΟ θελήσει να βάλει τη χώρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο. Αυτό λέει η Ενδιάμεση Συμφωνία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Αυτό ήθελαν και δεν μπόρεσαν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Διαβάστε την Ενδιάμεση Συμφωνία, για να δείτε τι παραλάβαμε. Παραλάβαμε τον ενδοτισμό του κ. Σαμαρά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Το 2008 το αγνοήσαμε αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το 2008 δεν ήθελαν να τους βάλουμε χωρίς εμάς. Εάν, όμως, εμείς αυτή τη στιγμή…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Α, δεν ήθελαν!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι, ναι, σας παρακαλώ πολύ. Τι εννοώ ακριβώς; Εννοώ, ότι εάν αύριο η εξωτερική πολιτική της Αμερικής αλλάξει και προτιμήσει να βάλει αυτή τη χώρα, χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας, εμείς βέτο δεν μπορούμε να ασκήσουμε. Αυτό που καταφέραμε το 2008, η Ενδιάμεση Συμφωνία, έχουμε χάσει και τη Χάγη…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ποιος το λέει αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να μάθετε να πληροφορείτε τους πολίτες. Περισσότερο γι’ αυτούς μιλάμε σήμερα, για να καταλαβαίνουν και τι γίνεται.
(Στο σημείο χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αναπληρωτή Υπουργού)
Ανακεφαλαιώνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω.
Τι διαφέρει ο πατριώτης από τον πατριδοκάπηλο. Ο πατριώτης αγωνίζεται για την πατρίδα του. Αγωνίζεται, όπως μπορεί με τα δεδομένα, να λύνει προβλήματα και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του. Ο πατριδοκάπηλος γεννά εχθρούς, για να προστατεύει τις λαμογιές στο εσωτερικό. Αυτό κάνουν όλοι οι πατριδοκάπηλοι.
Να σας θυμίσω ότι οι πατριδοκάπηλοι έδιωξαν τους παππούδες μου από τον Πόντο, δίχασαν την Κύπρο και με τους λεονταρισμούς αυτούς, το να φτάσουμε πέρα από το Σαγγάριο ή ότι θα πάρουμε την Κύπρο με κάτι πραξικοπήματα τύπου Σαμψών -ξέρουμε σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν όλοι αυτοί- πάθαμε μεγάλες εθνικές καταστροφές. Και εάν συνεχίσει αυτή η χώρα να ονομάζεται Μακεδονία σκέτο, χωρίς να λύσουμε τα υπόλοιπα προβλήματα, σας προειδοποιώ ότι θα έρθει εκείνη η ώρα, που θα τη δείτε και στο ΝΑΤΟ ως FYROM. Γιατί εδώ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δώστε μου ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ένα λεπτό εσείς, ένα λεπτό στον καθένα, δεν θα τελειώσουμε. Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο γηραιότερος, τερμάτισε την προαιώνια διένεξη με τη Βουλγαρία -και εκεί μιλούσαμε για προαιώνια διένεξη- με θάρρος και τιμώντας όλα αυτά που έκανε ο Παύλος Μελάς, γιατί πραγματικά κάποτε οι διενέξεις πρέπει να λήγουν. Αντίθετα, αυτές τις μέρες εσείς λυσσαλέα αγωνίζεστε να διαιωνίσετε μία διένεξη, που στην πραγματικότητα δεν είναι προαιώνια, δεν υπήρχε, είναι προϊόν πολιτικών, οι οποίες είναι πολύ μεταγενέστερες του Παύλου Μελά και του Μακεδονικού Αγώνα. Είναι πολιτικές που προέκυψαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μετά το 1945 και αυτές τις έχθρες θέλετε να συνεχίζετε.
Και ερωτώ: Θέλουμε απέναντί μας και στο Βορρά μας έναν φίλο ή έναν εχθρό;
Θέλουμε να ταπεινώσουμε κάποιους; Θέλουμε να τους αφήσουμε στην κατάσταση που είναι τώρα; Θέλουμε να ξαναέρθει ένας Γκρουέφσκι με Μεγαλέξανδρους ή θέλουμε επιτέλους να λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Και γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ; Γιατί είμαστε τόσο με την έχθρα; Πότε μας απείλησαν αυτοί οι άνθρωποι που σας απέδειξα πριν από λίγο ότι στον Βαλκανικό πόλεμο πολλοί από αυτούς θέλαμε να τους φέρουμε στη μεριά μας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε φτάσει στα δεκατρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κάνω λοιπόν, μια ύστατη έκκληση: Αναλογιστείτε την ιστορία μας. Αναλογιστείτε τι παραλάβαμε. Ξεχάστε τις κομματικές γραμμές για μια φορά. Ψηφίστε κατά συνείδηση και στηρίξτε αυτή τη Συμφωνία. Είναι ό,τι καλύτερο έχει έρθει στην Ελλάδα αφότου ξεκίνησε αυτή η διένεξη τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)