15/06/2018

Ομιλία της Βάλιας Βαγιωνάκη στη συζήτηση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση

.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παρότι αρκετοί συνάδελφοι από το πρωί αναφέρθηκαν, θέλω να πω ότι ο Χρυσαυγίτης Μπαρμπαρούσης από το Βήμα της Βουλής σήμερα κάλεσε τον Ελληνικό Στρατό σε πραξικόπημα. Είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το ’74 που τέτοια πράγματα ακούγονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το γεγονός είναι απόλυτα καταδικαστέο. Παρόμοιες φασιστικές συμπεριφορές πρέπει να βρουν συνολικά αντίδραση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.
Τέτοιες, ωστόσο, ακρότητες υποβοηθούνται από τα ακραία εθνικιστικά μισαλλόδοξα κηρύγματα που ακούγονται και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που δυστυχώς την τελευταία περίοδο όλο και περισσότερο γίνεται όμηρος της ακροδεξιάς της συνιστώσας και του κ. Σαμαρά, εκτρέφοντας περισσότερο το τέρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, παρά τα μεγάλα προβλήματα που η Κυβέρνησή μας είχε να αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια, την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, τις προσφυγικές ροές, τις μόνιμες προκλήσεις από τους εξ Ανατολάς γείτονές μας, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσει συμφωνίες συνεργασίας και να χτίσει γέφυρες με τους λαούς των Βαλκανίων, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
Με βάση αυτήν τη στρατηγική και μόλις δημιουργήθηκαν οι πολιτικές προϋποθέσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εδώ και πολλούς μήνες υπήρξε εργώδης προσπάθεια από τη μεριά του Υπουργού των Εξωτερικών προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία με βάση την εθνική γραμμή, αυτή δηλαδή που ακολουθούσαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2008 και εντεύθεν, δηλαδή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.
Επιπρόσθετα, δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα του αλυτρωτισμού. Θυμάμαι μάλιστα τον κ. Κοτζιά σε συνέντευξή του να υπογραμμίζει ότι, κατά τη γνώμη του, αυτά είναι τα πιο σημαντικά και δύσκολα. Γι’ αυτό, εξ αρχής τέθηκε ο στόχος να απαιτηθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος. Και αν, συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, είστε ειλικρινείς, θα παραδεχόσασταν ότι κάτι τέτοιο δεν είχε μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έως τώρα.
Πιστεύω ειλικρινά ότι μια συμφωνία με τη γείτονα πρέπει να υπογραφεί τώρα, αφού τα βασικά θέματα που η εξωτερική πολιτική έθετε διαχρονικά επιλύονται από την παρούσα συμφωνία και μάλιστα κατά τον καλύτερο τρόπο, δεδομένου ότι το αντίθετο, δηλαδή η μη ύπαρξη συμφωνίας, θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη γείτονα με επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας μας.
Ας σκεφτούμε, το γειτονικό κράτος παραμένει ασταθές και ασθενές. Αν δεν καταφέρει να ενταχθεί σε προστατευτικούς υπερεθνικούς οργανισμούς, πιθανόν θα καταρρεύσει εν μέσω εμφύλιων διαιρέσεων. Συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη τη χώρα μας; Αντιθέτως, πιστεύω ότι η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον από τη σταθερότητα αυτού του κράτους.
Δεύτερον, η μη υπογραφή συμφωνίας θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων χωρών. Θέλω να υπενθυμίσω εδώ ότι η Τουρκία επιχείρησε να βάλει τρικλοποδιά στην απόπειρα συμφωνίας. Η κ. Τελιγιορίδου είπε προηγουμένως τι έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2018.
Τρίτον, θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις της γείτονος που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας εκ νέου τον δρόμο σε εθνικιστικές δυνάμεις που καπηλεύονται την ιστορία μας.

Άρα, όλοι εμείς και τονίζω όλοι εμείς -γιατί πιστεύω ότι διαθέτουμε πατριωτισμό- που επιδιώκουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας, που δεν θέλουμε αναθεωρητισμούς και θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα τα σύνορά μας, έχουμε συμφέρον από μια βιώσιμη συμφωνία. Αυτή η συμφωνία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αφού έχει σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, αποδοχή erga omnes, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, αναφέρεται στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος όχι μόνο ως προς το όνομα, αλλά και άρθρων που μπορούν να εγείρουν αλυτρωτισμούς.
Και αφού αυτά λύνονται από τη συμφωνία, η συζήτηση πλέον περιστρέφεται μόνο στα θέματα γλώσσας και υπηκοότητας. Θεωρώ ότι σε αυτά τα θέματα η συμφωνία είναι καθαρή. Μπορεί, βέβαια, να μην μας ικανοποιεί 100%, αλλά είναι καθαρή, αφού στο άρθρο 7 παράγραφος 4 αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το δεύτερο μέρος, δηλαδή η FYROM, δηλώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών χωρών. Τα μέρη σημειώνουν, επίσης, ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του δεύτερου μέρους, δηλαδή της FYROM, δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους, δηλαδή της Ελλάδας.
Όσον αφορά την ιθαγένεια, διευκρινίζεται ότι οι πολίτες της FYROM, είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνω, ωστόσο, ότι το δικαίωμα του ετεροπροσδιορισμού είναι δικαίωμα που το έχει κάθε λαός.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες, ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω τη συμπεριφορά πολλών εξ ημών και τη στάση απέναντι στη συμφωνία, όταν άλλα έλεγαν στο παρελθόν και άλλα λένε σήμερα, εκτός και αν η στάση σας αυτή εκκινεί από την επιμονή σας να ρίξετε την Κυβέρνηση. Δεν σας βγήκε η «αριστερή παρένθεση», δεν θα σας βγει και τώρα.
Βέβαια, πολλοί από εσάς επικαλείστε τις διαδηλώσεις και την αντίθεση ενός μέρους των Ελλήνων πολιτών στην «εκχώρηση» της λέξης «Μακεδονία». Αφού σας υπενθυμίσω ότι η λέξη αυτή υπάρχει και μέσα στο «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το «πρώην» αναφέρεται στη Γιουγκοσλαβική, θα έλεγα ότι ο ρόλος των πολιτικών και δη των ηγετών δεν είναι να διαμορφώνουν τη θέση τους με βάση τι λέγεται από τους πολίτες μόνο, αλλά με βάση τι εκτιμούν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και ότι ο πολιτικός έχει κι αυτός ευθύνη για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Καμμιά φορά είναι πολιτικά σωστό να πηγαίνουμε και κόντρα στο ρεύμα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συναδέλφισσες, η χώρα μας πέρασε μια μεγάλη κρίση, τις επιπτώσεις της οποίας ζούμε και σήμερα. Όμως, τα δύσκολα πέρασαν, τον κάβο τον έχουμε διαβεί. Τα τελευταία προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν χθες και η ρύθμιση του χρέους είναι μπροστά μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο είναι πανθομολογούμενη, θα έλεγα περισσότερο έξω παρά στο εσωτερικό. Οι οικονομία ανακάμπτει. Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο που αφορά και την οικονομία, κυρίως, όμως, τους ανθρώπους και την κάλυψη των πληγών που άνοιξε η κρίση. Χρειαζόμαστε, όμως, ένα σταθερό περιβάλλον και θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτό. Αυτή η συμφωνία το κάνει.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Ευχαριστώ πολύ.