ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

16/06/2018

Ν. Παππάς: Κάποιοι επιμένουν να μένουν στην ομίχλη



.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαστε λίγες μέρες, λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει, η βιομηχανική παραγωγή ανεβαίνει, ο τουρισμός πάει για την καλύτερη χρονιά και θα έλεγε κανείς ότι ήλθε η ώρα να συζητήσουμε, να αποτιμήσουμε το πρόσφατο οικονομικό παρελθόν και τις πολιτικές που ασκήθηκαν και να συζητήσουμε ειλικρινώς για το τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον.
Όμως, όχι. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταθέτει μια πρόταση μομφής, γιατί λέει «οι χειρισμοί μας στο Μακεδονικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Κανένα ποτήρι δεν ξεχείλισε. Το ποτήρι σε λίγο θα είναι στα τρία τέταρτα, διότι θα διανύουμε τον τρίτο χρόνο της δικής μας διακυβέρνησης από τους τέσσερις. Και οπλιστείτε με υπομονή διότι έχει και δεύτερο ποτήρι, θα τις χάσετε και τις εκλογές του 2019, κύριοι!
Η αριστερή παρένθεση έχει ξεχειλώσει και αρχίζει και σας στοιχειώνει –και το γράφουν όσοι σας υποστηρίζουν- το ενδεχόμενο της νέας τετραετίας Τσίπρα. Και σήμερα και χθες εδώ μέσα κρίθηκαν δύο πολύ σοβαρές πολιτικές μάχες:
Πρώτον, μας δώσατε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη της Βουλής δύο φορές. Αυτή είναι η πρώτη μάχη που κρίθηκε. Και η δεύτερη μάχη είναι η μάχη η εσωκομματική σας, διότι ο κ. Σαμαράς σήμερα έσκισε ό,τι είχε απομείνει από το φιλελεύθερο κουστούμι του κ. Μητσοτάκη.
Τι βλέπουμε λοιπόν; Τον Αρχηγό που κατέγραψε το ιστορικό σας χαμηλό, το 18%, να σας εκφράζει και να τον χειροκροτείτε και όρθιοι, βεβαίως. Μπράβο, συγχαρητήρια. Ακούμε ότι το Βουκουρέστι ήταν μία μπλόφα και δεν ήταν η μεγάλη στρατηγική κίνηση. Βλέπουμε άθλιες επιθέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άθλιες επιθέσεις και συκοφαντίες στον Υπουργό των Εξωτερικών. Βλέπουμε κραυγές δυστυχώς εναντίον μιας συμφωνίας από μια ακροδεξιά, η οποία έκανε καριέρα πάνω στο μακεδονικό ζήτημα.


Δυστυχώς για σας, αν σήμερα κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ασκούσε την πολιτική την οποία είχε ασκήσει κατά τη διακυβέρνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τον ανέτρεπε μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά.
Είδαμε κι άλλα. Είδαμε και τον νταή να ζητά να γίνει πραξικόπημα και να μετατρέπεται σε υπερταχεία νήσσα όταν ασχολείται μαζί του ο εισαγγελέας. Σας ερέθισε αυτό που σας είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ακούστε να δείτε, κύριοι. Η δύναμη του φασίστα δεν βρίσκεται στη γροθιά και την κλωτσιά του. Βρίσκεται στη ανοχή του περίγυρου.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Και παθαίνει η Δημοκρατία μας μεγάλο κακό όταν υιοθετείτε την ατζέντα του. Κάνατε αυτό το ιστορικό λάθος και επί της δικής σας διακυβέρνησης.
Σας θυμίζω λεκτικά ατοπήματα, ακροδεξιά ολισθήματα του τότε αρχηγού σας που έλεγε ότι τις πόλεις μας τις έχουν καταλάβει λαθρομετανάστες. Όταν, λοιπόν, κατ’ επίφαση μάχεσαι τη Χρυσή Αυγή και φέρνεις μέσα στα σαλόνια τις ιδέες και τη ρητορική της, κακό κάνεις στη Δημοκρατία. Αυτό πρέπει να έχετε στον νου σας και να είστε πολύ μετρημένοι. Όχι να χειροκροτείτε όταν κατηγορεί ο κ. Σαμαράς απ’ αυτό εδώ το Βήμα την παράταξη που κυβερνά για εθνομηδενισμό. Λίγο μέτρο και σεβασμός!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Μην μας κουνάς και το δάχτυλο!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Μην αντιδράτε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Κύριε Βορίδη, βεβαίως και θα ψηφίσουμε με περηφάνεια. Θα λύσουμε όσα προβλήματα δημιουργήσατε εσείς που θέλετε μια χώρα φοβική και έναν λαό φοβικό, έναν λαό που φοβάται και τον περίγυρό του, έναν λαό που δεν αντέχει να σηκώσει στις πλάτες του τη χώρα.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Υπάρχουν δυο κόμματα που καλούν ανοιχτά για συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο. Η Χρυσή Αυγή και η Νέα Δημοκρατία. Ναι ή όχι;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Πού το άκουσες αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Δεν καλείτε; Ωραία. Ο Αντιπρόεδρός σας, λοιπόν, έχει καλέσει ανοιχτά και μην υποκρίνεστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εσύ δεν ήσουν με τους «αγανακτισμένους»; Εκεί δεν ήταν και χρυσαυγίτες;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης): Αν έχετε λίγη ψυχραιμία και με ακούσετε θα μπορέσετε κι εσείς να απαντήσετε, αν θέλετε.
Γίνεται, λοιπόν και άλλη μια απρέπεια. Πάτε να συκοφαντήσετε το καταπληκτικό, το μεγαλειώδες κίνημα των «αγανακτισμένων». Στο μεγαλειώδες κίνημα των «αγανακτισμένων», υπήρχε κι εκεί φασιστικός σπόρος, αλλά δεν φύτρωσε και δεν κάρπισε γιατί ήταν άλλες οι δυνάμεις οι οποίες εκεί έπαιξαν τον ιστορικό τους ρόλο. Αυτή είναι η αλήθεια!
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, όταν υπάρχουν λαϊκά ξεσπάσματα ο φασισμός παντού θα επιδιώκει να πάει να ρίξει τον σπόρο του. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν πολιτικές δυνάμεις να τον ποτίσουν και να του βάλουν λίπασμα πολιτικό για να καρπίσει. Αυτή είναι η διαφορά.
Δεν σας αρέσει η συμφωνία. Δικαίωμά σας. Διαφωνείτε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Διαφωνείτε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για να του δώσει συγχαρητήρια. Αυτό είναι δικαίωμά σας.
Δεν είναι δικαίωμά σας όμως να λέτε ψέματα στον κόσμο και κυρίως στον κόσμο ο οποίος έχει αυξημένες ευαισθησίες και έχει κατέβει στα συλλαλητήρια ή προτίθεται να ξανακατέβει. Αυτός ο κόσμος είναι που πρέπει να μάθει την αλήθεια. Κι εσείς οφείλετε να του την πείτε κι όχι να υποκρίνεστε εδώ, δυόμιση μέρες.
Τι προτείνετε εσείς σήμερα; Ποια ονομασία σας κάνει; Φτάσατε ή δεν φτάσατε να αποδεχθείτε και να προτείνετε το «Μακεδονία-Σκόπια»; Υπέγραψε ή όχι ο κ. Σαμαράς το 1991 έγγραφο με αναφορά στη Δημοκρατία της Μακεδονίας; Εξηγήστε στον κόσμο που κατεβαίνει στα συλλαλητήρια, γιατί ο Γκρούεφσκι και ο Ιβανόφ κατηγορούν τον Ζάεφ για εθνική μειοδοσία, με την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποιείτε εσείς για τον Τσίπρα; Τι έχει συμβεί; Ελάτε αντιμέτωποι με την αλήθεια. Πείτε επιτέλους την αλήθεια για όσα έχει κάνει η παράταξή σας τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια και για όσα έχει πει.
Ο Αντώνης Σαμαράς το 1992 λέει: «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993 λέει «ο Σαμαράς είχε δεχθεί σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και πάλι το 1993 λέει «Βεβαίως είχα δεχθεί τη διπλή ονομασία». Ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 «Παπούλιας και Υφυπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων προχωρούσαν με εντολή Μητσοτάκη στο να πουλήσουν το όνομα της Μακεδονίας». Ο Αντώνης Σαμαράς το 2002 «Ο Μητσοτάκης μου είπε ότι το ζήτημα του ονόματος δεν το θεωρεί σημαντικό». Ο Άδωνις Γεωργιάδης το 2008 «Απίστευτη κωλοτούμπα του Κώστα Καραμανλή, εθνικά επικίνδυνη η Ντόρα Μπακογιάννη».
Γι’ αυτό τώρα κατίσχυσε η γραμμή ότι το Βουκουρέστι δεν ήταν η μεγάλη κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ήταν μια μπλόφα, την οποία τη βάλατε στο τραπέζι επειδή ξέρατε ότι θα την απορρίψει η απέναντι πλευρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 «Αν δεχτούν αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, να συζητήσουμε κι εμείς για το τι πρέπει να γίνει παρακάτω». Η Ντόρα Μπακογιάννη το 2011 «Ο κ. Σαμαράς είναι ένα θλιβερό κεφάλαιο του σκοπιανού». Αυτήν τη διαχείριση κάνατε.
Και πού ήρθαμε τώρα; Ήρθαμε τώρα στο σημείο όπου, δυστυχώς, ο Αρχηγός σας, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, είναι θλιβερό φερέφωνο του κ. Σαμαρά. Και όπως είπε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, «ο κ. Σαμαράς είναι θλιβερό κεφάλαιο του μακεδονικού». Έχουν και οι δύο δίκιο. Κάντε τον συνειρμό.
Γιατί συμβαίνουν όμως όλα αυτά; Γιατί συμβαίνουν; Ποιο είναι το κεντρικό σας πρόβλημα; Το κεντρικό σας πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνει η υπόσχεση που δώσατε στους οπαδούς σας, όταν άλλαξε η διακυβέρνηση της χώρας το 2015.
Η χώρα ανακάμπτει, η ανεργία πέφτει και το ακραίο νεοφιλελεύθερό σας πρόγραμμα συνειδητοποιείτε κι εσείς ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπό συνθήκες ενός νέου μνημονίου, υπό συνθήκες ενός σκιώδους μνημονίου, ενδεχομένως, πάντως όχι υπό συνθήκες ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας.
Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι μπορείτε να πείσετε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να μην επανακάμψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, για να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, για να κάνετε νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο, κρυμμένο πίσω από το 1 προς 5 του κ. Μητσοτάκη;
Άκουσον – άκουσον! Πάει η Γεροβασίλη στη διαπραγμάτευση, κερδίζει το 1 προς 1 και βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης υπερακοντίζει σε αυτό που δέχθηκαν οι θεσμοί και λέει «όχι, 1 προς 5 στο Δημόσιο». Αυτό το πακέτο, αυτό το πρόγραμμα, χρειάζεται και εξωτερικό καταναγκασμό και αυτό είναι που δεν αντέχετε, αυτό είναι που δεν μπορείτε.
Δεν έχω πολύ χρόνο. Θα παραλείψω κάποια από αυτά που ήθελα να πω. Θέλω να κάνω μια αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής και στην κυρία Γεννηματά. Ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι «η συμφωνία καλύπτει το 80% των ελληνικών θέσεων». Κορυφαία στελέχη και του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λένε ότι η συμφωνία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Βενιζέλος είχε ως Υπουργός Εξωτερικών κάνει πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση στον ΟΗΕ. Μας ενημέρωσε ο κ. Σαμαράς ότι ήταν προσωπική του θέση. Δεν είναι η προσωπική του θέση. Ήταν η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Με τον κ. Βενιζέλο έχουμε συγκρουστεί, αλλά εσείς δύο μέρες εδώ μέσα πολιτεύεστε με το επιχείρημα ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μέσα στους κυβερνητικούς εταίρους και είχατε εσείς, δηλαδή, διακυβέρνηση όπου Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών είχαν διαφορετικές θέσεις για το τόσο κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο κι εμείς θα λύσουμε, ως οφείλουμε.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Ευρωπαίοι σοσιαλιστές χαιρετίζουν τη συμφωνία, αλλά, δυστυχώς, η κυρία Γεννηματά επιλέγει μια στάση η οποία είναι αναντίστοιχη με αυτά τα πράγματα, κάτι που προσωπικώς δυσκολεύομαι να εξηγήσω.
Κλείνω με το εξής: Η χώρα βγαίνει ξανά στο φως και κάποιοι επιμένουν να μένουν στην ομίχλη όσο η χώρα βγαίνει στο φως σε όλα τα θέματα. Κι επειδή άκουσα και μια αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο: Ο Γιάννης Ρίτσος στις «Γειτονιές του κόσμου» έγραψε «εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη. Εμείς, που λες, όλα τα φτιάχνουμε στο φως».
Όλα στο φως, λοιπόν, και για το μακεδονικό και για την οικονομία, κύριε Υπουργέ.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ