27/07/2018

Μ. Μπαλαούρας: Η ΕΕ να σταθεί αρωγός στη χώρα μας

Oμιλία του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών σχετικά με το Brexit παρουσία του Μισέλ Μπαρνιέ

Το ζήτημα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε συζητήθηκε σήμερα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έλαβε μέρος ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής για τη διαδικασία του Brexitκαι ο κ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας εξέφρασε εκ μέρους της Βουλής την οδύνη για την τραγωδία που έπληξε την Αττική, ευχαριστώντας όλους όσους συνέδραμαν, ιδίως τους εθελοντές, στην αντιμετώπιση της πολύ κρίσιμης κατάστασης και δεσμεύθηκε για αρωγή με κάθε μέσο προς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται.
Παράλληλα με έμφαση τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να σταθεί αρωγός στη χώρα μας και στους βαρύτατα πληγέντες συνανθρώπους μας.
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι είναι η τρίτη συνεδρίαση σε σχέση με το Brexit, αναφέροντας ότι «και στη κοινοβουλευτική διπλωματία, συζητήσαμε με ευρωπαίους και βρετανούς αξιωματούχους και με χώρες που επηρεάζονται άμεσα από την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Γιατί ο βρετανικός λαός προτίμησε το Brexit

Παράλληλα τόνισε ότι «η ΕΕ οφείλει να μελετήσει το τι οδήγησε τη Βρετανία στην έξοδο και να εξαγάγει συμπεράσματα από τη διαστρωμάτωση του βρετανικού λαού, καθώς και την πορεία κρατών όπου ενισχύεται η ακροδεξιά και η ξενοφοβία. Ζητήματα που κατά τη γνώμη μου, σχετίζονται άμεσα με τη κυριαρχία της λιτότητας και την έλλειψη αλληλεγγύης και συνοχής από τα κυρίαρχα κράτη».
Ο Μ. Μπαλαούρας σχολίασε ότι «η έξοδος της Βρετανίας αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους της πολύπλοκης εξίσωσης που σχετίζεται με τα οικονομικά της ΕΕ», προσθέτοντας: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πρόσφατα τα θέματα που αφορούν στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις επιπτώσεις από το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την αποχώρηση της Βρετανίας να είναι ένα από τα πιο κρίσιμα. Σημαντικοί τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως της τελωνειακής διασύνδεσης, του εμπορίου, του χρηματοπιστωτικού κλάδου, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της τραπεζικής σταθερότητας, συνδέονται άμεσα με την επόμενη μέρα της σχέσης της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.»
«Σ` αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, η συζήτησή μας μπορεί να δώσει απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα και να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών που μας παρακολουθούν και οι οποίοι συνεχίζουν να ταξιδεύουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να επιχειρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο» τέλειωσε ο Μ. Μπαλαούρας.