ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/08/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Όλοι μαζί με συσπείρωση και εξωστρέφεια, για να εκφράσουμε τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας

Δημ. Παπαδημούλης: Όλοι μαζί με συσπείρωση και εξωστρέφεια, για να εκφράσουμε τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας



Συνέντευξη στο Πρακτορείο FM: Το μήνυμα που έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. μας είναι σαφές και ηχηρό -  Όλοι μαζί με συσπείρωση και εξωστρέφεια, για να εκφράσουμε τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας - Να δρομολογήσουμε σε στέρεο έδαφος τα πρώτα βήματα του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και για να κερδίσουμε τις πολλαπλές εκλογές το 2019

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πραγματικός αρχηγός, που ελέγχει το κόμμα του, να βάλει φρένο στην ακροδεξιά του πτέρυγα, που δίνει τον τόνο και τη γραμμή στη ΝΔ

Η όλη μεθόδευση για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, διότι δίνει την αίσθηση ότι η ισχύς του Δικαίου, με διάφορες διάτρητες μεθοδεύσεις, κάμπτεται μπροστά στο δίκαιο των ισχυρών


Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM(Σ. Παπαδοπούλου - Κ. Παπαδάκη) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Το μήνυμα που έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. μας είναι σαφές και ηχηρό: Όλοι μαζί με συσπείρωση και εξωστρέφεια, για να εκφράσουμε τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, για να δρομολογήσουμε σε στέρεο έδαφος τα πρώτα βήματα του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, αλλά και για να κερδίσουμε τις πολλαπλές εκλογές το 2019

Το μήνυμα που έδωσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής είναι νομίζω σαφές και ηχηρό: Όλοι μαζί με συσπείρωση και εξωστρέφεια, για να εκφράσουμε τα συμφέροντα της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας, που πλήρωσε το μάρμαρο από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, για να δρομολογήσουμε σε στέρεο έδαφος τα πρώτα βήματα του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, αλλά και για να κερδίσουμε τις πολλαπλές εκλογές -σε δήμους, περιφέρειες, ευρωεκλογές και εθνικές-, που είναι προγραμματισμένες για το 2019.
Η ευρύτατη, ομόφωνη αναγνώριση της θετικής προσφοράς του Πάνου Ρήγα, η μεγάλη στήριξη καιεμπιστοσύνη που εκφράστηκε, και με την ψηφοφορία, στην πρόταση του Τσίπρα για τον Πάνο Σκουρλέτη και κυρίως η στήριξη από όλους τους ομιλητές, ανεξαρτήτως τάσεων, του πολιτικού πλαισίου που έθεσε για την επόμενη περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας, νομίζω ότι είναι στοιχεία ενθαρρυντικά.
Βέβαια, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε δουλειά για να υλοποιήσουμε όσα συνομολογήσαμε χθες. Νομίζω ότι το επόμενο βήμα, που θα πρέπει λογικά να το περιμένουμε μες τις επόμενες ώρες, είναι και η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, με σκοπό αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των στόχων, που έχουν τεθεί συλλογικά,και των απαιτήσεων που έχουν οι πολίτες από εμάς.

Σκοπεύουμε να αποδείξουμε με αριθμούς ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2019 χωρίς να γίνουν περικοπές των συντάξεων

Η παροχολογία έριξε τη χώρα στα βράχια και την εφάρμοσαν για χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας ελλείμματα και χρέη. Είναι σαφές και για την κυβέρνηση Τσίπρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς απορρίπτουμε τον δρόμο της παροχολογίας και την ιδέα να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν, γιατί αυτά ακριβώς οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
Εμείς, αντίθετα, θέλουμε να θεμελιώσουμε όλα τα μέτρα -επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, φοροελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους, στοχευμένες κοινωνικές παροχές για τους πιο αδύναμους- σε πραγματικά υπερπλεονάσματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος μας για το 2018 είναι ο κρατικός προϋπολογισμός-με περιορισμό της φοροδιαφυγής, με καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύτερη λειτουργία της διοίκησης- να μην έχει ως αποτέλεσμα ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5%, που είναι το συμφωνημένο, αλλά αρκετά παραπάνω, ώστε και να υπάρξει διανομή κοινωνικού πλεονάσματος στο τέλος της χρονιάς, όπως έγινε και τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και να αποδείξουμε με αριθμούς ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε, με το σχέδιο προϋπολογισμού που θα καταθέσουμε τον Οκτώβριο για το 2019, τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2019 χωρίς να γίνουν περικοπές των συντάξεων, κάτι που παράλογα απαίτησε σε προηγούμενη φάση το ΔΝΤ.
Από τη στιγμή που οι αριθμοί δείχνουν νοικοκυρεμένη δημοσιονομική διαχείριση, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα επιχειρήματα στη φαρέτρα μας για να πείσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ασκεί νοικοκυρεμένη διαχείριση και αξιοποιεί τώρα με ευθύνη τα μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας που μας δίνει το τέλος των μνημονίων. Εμείς δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια για να ξαναρχίσουμε τα ίδια που έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επιδιώκουμε, πετυχαίνοντας κάθε φορά καλύτερα αποτελέσματα στη δημοσιονομική διαχείριση, να διαπραγματευόμαστε καλύτερες λύσεις για τα επόμενα χρόνια

Ο στόχος μας είναι, πετυχαίνοντας κάθε φορά καλύτερα αποτελέσματα στη δημοσιονομική διαχείριση, να διαπραγματευόμαστε καλύτερες λύσεις για τα επόμενα χρόνια. Έτσι ακριβώς, με νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση, περιορίζοντας σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή, καταφέραμε να πετύχουμε και μια σημαντική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Για τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2022, η Ελλάδα έχει ένα «μαξιλάρι» 24 δισ., που δημιουργήθηκε από αυτή την κυβέρνηση, που μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ προσεκτικά βήματα όταν πρέπει και μας συμφέρει να τα κάνουμε στην έξοδο στις αγορές.
Επιπλέον, έχουμε έναν καθαρό διάδρομο 15 ετών, μέχρι και το 2033, χωρίς μεγάλα τοκοχρεολύσια και υποχρεώσεις πληρωμής δημόσιου χρέους από την Ελλάδα στους δανειστές. Μέσα σε αυτόν τον χώρο και τον χρόνο, που είναι αρκετός, το στοίχημα για εμάς είναι να παράγουμε περισσότερο πλούτο στην Ελλάδα, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία και να μπορέσουμε από τα έσοδα που θα φέρει αυτός ο πλούτος να έχουμε και βελτίωση του εισοδήματος, με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και περαιτέρω χαλάρωση κάποιων υπερβολικών φασκιών, αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πραγματικός αρχηγός, που ελέγχει το κόμμα του, να βάλει φρένο στην ακροδεξιά του πτέρυγα, που δίνει τον τόνο και τη γραμμή στη ΝΔ

Προφανώς ο κ. Κουμουτσάκος δεν διαβάζει τις καθημερινές εμπρηστικές,εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματός του, Άδωνι Γεωργιάδη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Μάκη Βορίδη. Μιλάω για δύο στελέχη ακροδεξιά, με χουντική προέλευση, όχι σάρκα εκ της σαρκός της ΝΔ, αλλά πρωτοπαλίκαρα του Καρατζαφέρη, που εκ μεταγραφής τα έφερε ο Σαμαράς στη ΝΔ, τα οποία «καπελώνουν» και αναιρούν την πολιτική παράδοση του ιδρυτή της ΝΔ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κώστα Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, που είχαν τοποθετήσει τη ΝΔ στον κεντροδεξιό χώρο.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θέλει να αποδείξει ότι θέλει πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα, με ιδέες, ουσιαστική, έντονη, σκληρή, αλλά χωρίς κραυγές εμφύλιου διχασμού οφείλει, αν είναι πραγματικός αρχηγός που ελέγχει το κόμμα του, να βάλει φρένο στην ακροδεξιά του πτέρυγα που δίνει τον τόνο και τη γραμμή στη ΝΔ.
Άραγε, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι τελικά τόσο ανίσχυρος αρχηγός που δεν μπορεί να επιβάλλει μια γραμμή στα ηγετικά του στελέχη σαν κι αυτή που είχε ο πατέρας του ή ο ιδρυτής της ΝΔ; Μήπως συμφωνεί με αυτή τη γραμμή;Ή μήπως έχουν κάνει μια συμφωνημένη κατανομή ρόλων, ώστε άλλα να λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια πολιτική αντιπαράθεση έντονη και ουσιαστική -αυτό είναι δημοκρατία άλλωστε- ανάμεσα στις αριστερές, προοδευτικές και δεξιές, συντηρητικές λύσεις, αλλά όχι μίσος και κραυγές. Και θα μείνουμε σε αυτή τη γραμμή.

Η όλη μεθόδευση για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, διότι δίνει την αίσθηση ότι η ισχύς του Δικαίου, με διάφορες διάτρητες μεθοδεύσεις, κάμπτεται μπροστά στο δίκαιο των ισχυρών

Η όλη μεθόδευση για την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 21 χρόνια κάθειρξη, και για μια τεράστια σκανδαλώδη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ως ηθικός αυτουργός για απόπειρα δολοφονίας,προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, διότι δίνει την αίσθηση-και σωστά- ότι η ισχύς του Δικαίου, με διάφορες διάτρητες μεθοδεύσεις, κάμπτεται μπροστά στο δίκαιο των ισχυρών.
Νομίζω ότι το προβληματικό σημείο στη διαδικασία είναι ότι ο κ. Φλώρος με μια γνωμάτευση μιας επιτροπής ειδικών και γιατρών θεωρήθηκε -39 χρονών άνθρωπος- ότι έχει αναπηρία 70% και έτσι αφέθηκε ελεύθερος.
Θεωρώ ότι η Πολιτεία -και σωστά το κάνει ήδη- πρέπει να ελέγξει και να επανελέγξει όλες αυτές τις διάτρητες μεθοδεύσεις που «μυρίζουν» άσχημα και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους παρέβησαν τον όρκο τους.
Γιατί, το να μην κρίνονται ως ανάπηροι, από τέτοιες αρμόδιες επιτροπές, άνθρωποι που τους λείπει κάποιο μέλος και να κρίνεται ως ανάπηρος -σε βαθμό που να πρέπει να βγει από τη φυλακή- κάποιος που απλά έχει πάρα πολλά λεφτά, είναι κάτι που «βγάζει μάτι».
Θυμίζω, σε όσους προσπαθούν να τα ρίξουν όλα στο νόμο Παρασκευόπουλου, ότι με την ίδια διάταξη του ποινικού κώδικα βγήκε από τη φυλακή πριν μερικές δεκαετίες ο αρχιπραξικοπηματίας ο Στυλιανός Παττακός, ως ετοιμοθάνατος. Αυτός, που χάριζε αυτόγραφα στον συναγωνιστή του Άδωνι Γεωργιάδη. Θυμίζω, επίσης, ότι ο «ετοιμοθάνατος» Παττακός έφτασε στα 100 και έζησε πάνω από 20 χρόνια εκτός φυλακής.
Αυτά πρέπει να αλλάξουν. Κι ο κόσμος, ό,τι κόμμα κι αν ψηφίζει, στη συντριπτική του πλειοψηφία, ξέρει ότι εκεί υπάρχει η σαπίλα και περιμένει από την Πολιτεία να κάνει ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις απέναντι σε ξεδιάντροπες μεθοδεύσεις.
Η Δικαιοσύνη έχει τη δική της ιεραρχία και θα πρέπει, με τη δική της ανεξαρτησία, να εξετάσει κι αυτή τα ανώτερα κλιμάκιά της και το σκεπτικό του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση για τον Αριστείδη Φλώρο.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ