ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/09/2018

Ρ. Σβίγκου: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η ενίσχυση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Ρ. Σβίγκου: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η ενίσχυση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων



Συνέντευξη της εκπροσώπου τύπου στο ραδιόφωνο του ΑLPHA 9,89 (Ν. Μάνεσης)

- Να λύσουμε δυο-τρεις απορίες.. Ο κόσμος γνωρίζει τα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να πω κατ’ αρχήν ότι σήμερα γίνεται ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος, σήμερα πρόκειται να τεθεί και το μεγάλο ζήτημα των συντάξεων και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από εκεί. Προσδοκάτε ότι υπάρχει… βλέπετε να υπάρχει γόνιμο έδαφος για να πειστούν σε βάθος χρόνου οι δανειστές και να μην μειωθούν οι συντάξεις;

Σίγουρα.. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ έδωσε το περίγραμμα της νέας εποχής μετά τα μνημόνια. Το βασικό στοιχείο που καθορίζει αυτή τη νέα περίοδο που ανοίγεται είναι ότι η χώρα στέκεται στα πόδια της, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η κυβέρνηση εκείνη η οποία θα επιλέγει τα μέσα εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων του 3,5%,. Άρα και στο ζήτημα των συντάξεων αυτό το οποίο κατέστη σαφές από τον πρωθυπουργό είναι ότι ο στόχος για 3,5% μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για τις συντάξεις. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε και από τα στατιστικά στοιχεία, θα τη συζητήσουμε με την Κομισιόν όταν θα παρουσιαστούν οι προϋπολογισμοί –πράγμα το οποίο συμβαίνει για όλες τις χώρες της Ε.Ε.- και θα εξηγήσουμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αναγκαίο το μέτρο της περικοπής. Κι όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά είναι και αντιαναπτυξιακό.


- Μια και μιλήσατε για ανάπτυξη.. Βεβαίως η στόχευση, και από την ομιλία του πρωθυπουργού με τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν, η στόχευση είναι να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Δεν μπορεί να προχωρήσει μία οικονομία αν δεν είναι αναπτυσσόμενη. Πολλές από τις αιτιάσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός που εξήγγειλε το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα, όχι όλα, αλλά κάποια συγκεκριμένα μέτρα πάνε σε βάθος χρόνου, διετία, τριετία, τετραετία/. Για παράδειγμα να πω είναι ο ΦΠΑ των επιχειρήσεων σε βάθος τετραετίας, μάλλον είναι ο ΦΠΑ από το ΄21 και μετά και η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29 στο 25% σε βάθος τετραετίας. Αυτά είναι πυλώνες ανάπτυξης…

Έχετε απόλυτο δίκιο…


- Πάνε πίσω όμως….


Ακούστε με.. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα συγκροτημένο σχέδιο, ένα συνεκτικό σχέδιο σε βάθος τετραετίας, όπως σωστά επισημάνατε, ένα κοστολογημένο σχέδιο το οποίο δεν θα μπορούσε να εξαντληθεί σε 6 μήνες ή σε 9 μήνες ή σε ένα χρόνο, γιατί τότε καταλαβαίνετε ότι δικαίως η αντιπολίτευση θα κατηγορούσε για ένα προεκλογικό σχέδιο παροχών και εξαγγελιών που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σχέδιο συγκροτημένο και συνεκτικό έχει ένα βάθος τετραετίας.

- Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά τα δύο βασικά μέτρα που είναι πυλώνας για την ανάπτυξη, ο ΦΠΑ, κατά την άποψή μου ένας άδικος φόρος πάρα πολύ υψηλός, και η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το 29 στο 25%, αυτά που πηγαίνουν παραπίσω από 2 έως 4 χρόνια είναι το όχημά σας για να προσελκυστούν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Καταρχάς για το ζήτημα της δίκαιης ανάπτυξης, στο οποίο αναφερθήκατε και στην αρχή της ερώτησής σας, να πω –κι αυτό είναι κάτι που μας διαφοροποιεί από τη Ν.Δ.- ότι σημασία έχει και το πρόσημο της ανάπτυξης, σημασία έχει και το περιεχόμενο της ανάπτυξης. Γι αυτό και στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο έχουν ισχυρή θέση οι εργαζόμενοι και θεωρούμε ότι η ενίσχυση της εργασίας και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Γι αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση της θέσης τους, μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μέσα από τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Το δεύτερο σκέλος, στο οποίο επίσης αναφερθήκατε, έχει να κάνει με τις φοροελαφρύνσεις και για τις επιχειρήσεις και για τα στρώματα που επλήγησαν από την κρίση. Υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης συνολικά των 3,5 δις, ο οποίος κάθε χρονιά κατανέμεται σε διαφορετικά μέτρα ακριβώς επειδή –κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει προσέξει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο- θέλουμε να τονωθεί η ανάπτυξη με έναν τρόπο συντεταγμένο και με έναν τρόπο όπου οι επιπτώσεις θα φαίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών.


- Να σας ρωτήσω επειδή αναφερθήκατε σε χρήματα…

Καταλαβαίνω ότι κάποια πράγματα θα ήταν καλύτερο να συμβούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να γίνουν όλα από 1/1/2019, αλλά οι δυνατότητες της χώρας είναι συγκεκριμένες κι αυτές προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


- Είναι τίμιο αυτό το οποίο λέτε.. Θεωρείτε ότι αυτές είναι οι δυνατότητες της χώρας και θεωρείτε ότι αυτά μπορούμε να δώσουμε τώρα χωρίς να εξοκείλουμε… Να ρωτήσω κάτι …Μέρισμα θα δοθεί στους συνταξιούχους προς τα Χριστούγεννα;…


Τα Χριστούγεννα, τον Δεκέμβριο μάλλον που υπάρχουν τα στοιχεία για την επόμενη περίοδο, ανάλογα και με το μέγεθος του υπερπλεονάσματος θα κάνουμε αυτό που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε παραπάνω σ’ αυτό. Αυτό όμως που μπορούμε σίγουρα…


- Όχι, γιατί πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό…

Αυτό που μπορούμε σίγουρα να πούμε είναι ότι ό,τι παραπάνω υπάρχει ως δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση, αυτό έχουμε δείξει και τις προηγούμενες χρονιές, ότι το δίνουμε σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που, αν θυμάστε, πέρυσι και πρόπερσι μας κατηγορούσαν ότι δεν τα έχουμε συνεννοηθεί με τους δανειστές κι ότι εκτροχιάζουμε με αυτόν τον τρόπο τα δημοσιονομικά.


- Αν μου επιτρέπετε για ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα, γιατί έχω αρκετά να σας ρωτήσω.. ο πρωθυπουργός μίλησε για εκλογές τον Οκτώβρη, αλλά –όπως είπε χαρακτηριστικά- θα εξαρτηθεί από την πορεία των πραγμάτων Ποια είναι αυτή η πορεία των πραγμάτων που σας ανησυχεί; Ο κ. Καμμένος; Το τι θα γίνει στη Βουλή ίσως με το Σκοπιανό; Αυτή είναι η ανησυχία και μπορεί να οδηγηθούμε νωρίτερα σε εκλογές;…

Δεν μας ανησυχεί κάτι. Ο πρωθυπουργός έκανε την ίδια τοποθέτηση που την είχε κάνει και τον Ιούνιο, αν δεν κάνω λάθος, στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση. Η βασική μας επιλογή είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία, ακριβώς επειδή θεωρούμε επίσης ότι όσο περνάει ο χρόνος…


- Ναι, αλλά ποιο απρόοπτο είναι αυτό που εστιάζετε την προσοχή σας και μπορεί να σας οδηγήσει να μην εξαντλήσετε την τετραετία;

Δεν θέλω να μιλήσω με απρόοπτα και με σενάρια. Το βασικό σενάριο και η βασική επιλογή της κυβέρνησης, όπως την ανέλυσε ο πρωθυπουργός, είναι η εξάντληση της τετραετίας. Εμείς πάνω σ’ αυτό δουλεύουμε, σ’ αυτό δουλεύουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη και σίγουρα σ’ αυτό δουλεύει και το κόμμα. Από κει και πέρα, όπως γνωρίζετε, με δεδομένο ότι και η συνταγματική αναθεώρηση θέλουμε να εκκινήσει τον Οκτώβριο, αυτό δείχνει ότι και η πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία και να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα εξαντλήσει την τετραετία τα τελευταία χρόνια. Αυτό δίνει ένα σήμα σταθερότητας και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, δείχνοντας ότι κάτι αλλάζει κι ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει με ορίζοντα τετραετίας.


- Μία επί προσωπικού ερώτηση και χαριτολογώντας, επειδή είσαστε από αριστερή γενιά και η σχέση της αριστεράς με τους αμερικανούς είναι γνωστό ότι δεν ήταν στο καλύτερο επίπεδο, πώς νιώθετε σήμερα που ο πρώτος μεγάλος επενδυτής που έρχεται στην Ελλάδα είναι αμερικανός και παίρνει απ’ ότι φαίνεται τρία ναυπηγεία, το ένα έχει κλείσει, τα άλλα δύο είναι υπό διαπραγμάτευση.

Αυτό είναι μια καλή απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι επενδύσεις δεν έρχονται στη χώρα μας και σε όσους θεωρούσαν, όταν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΄15, ότι θα σήμαινε την απομόνωση της χώρας από το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ θετική είδηση, όπως είναι θετικό και το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια σειρά άλλων projects που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Από ‘κει και πέρα όταν μιλούμε για αύξηση των επενδύσεων κι όταν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, σίγουρα δεν κοιτάζουμε τη χώρα προέλευσης και την καταγωγή αυτών που θα επενδύσουν στη χώρα.

- Βασική αρχή του καπιταλισμού εξάλλου…

Αυτό που κοιτάζουμε όμως είναι να σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να σέβονται το περιβάλλον, όλα όσα δηλαδή πρέπει να συμβαίνουν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.


- Να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση… Ασκήθηκε κι από τον πρωθυπουργό, και όχι μόνο, σκληρή κριτική στη Ν.Δ. για το γεγονός ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα σταματήσει να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου και πηγαίνουμε σε ένα αναδιανεμητικό σχέδιο ασφαλιστικό, δηλαδή…


Σε κεφαλοποιητικό, είπε η Ν.Δ.


- Ή ανακεφαλοποιητικό ή αναδιανεμητικό, θα δούμε πώς θα το βαφτίσει και ο κ. Μητσοτάκης σε μερικές μέρες…

Το έχει ήδη βαφτίσει η Ν.Δ. Το έχει βαφτίσει ως μέτρο του Πινοσέτ, ασφαλιστικό του Πινοσέτ. Η ίδια η Ν.Δ. το έχει βαφτίσει. Δεν προλάβαμε να το κάνουμε εμείς…


- Επειδή κοίταγα λίγο στο διαδίκτυο ισχύει σε Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και πηγαίνει σχετικά καλά.. Αλλά ήθελα να πω, γιατί διαφωνείτε με το να επιλέγω εγώ πόσες από τις εισφορές μου που είναι δουλεμένα χρήματα, να το πω έτσι απλά για να καταλάβει ο κόσμος, θα πηγαίνουν στο δημόσιο και πόσες θα πηγαίνουν σε έναν ιδιωτικό τομέα, Εσείς γιατί διαφωνείτε γι αυτό;..


Κατ’ αρχήν η βασική διαφορά μεταξύ του κεφαλοποιητικού και του αναδιανεμητικού συστήματος είναι ότι αυτοί που δεν έχουν δουλειά, αυτοί οι οποίοι εργάστηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κι ύστερα έμειναν άνεργοι, σύμφωνα με αυτό το σύστημα, δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη.


- Η Ν.Δ. πάντως έχει βγάλει ανακοίνωση και λέει ότι δεν ανατρέπεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του σημερινού συστήματος. Εγγυάται 100% τις συντάξεις και μειώνει το δυσβάσταχτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών. Απλώς δίνει το περιθώριο στους νέους εργαζόμενους να επιλέγουν το πού θα πάνε τα χρήματά τους… Θα το δούμε πώς θα λειτουργήσει βέβαια….

Έχουμε δει πού οδήγησε το σύστημα της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό. Είδαμε τα τεράστια ελλείμματα τα οποία παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε ότι πλέον υπάρχει ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, ένας πλεονασματικός ΕΦΚΑ, παρά τις αδικίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν για πάρα πολλούς πολίτες, εξ ου και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το σύστημα το οποίο θέλει η Ν.Δ. έχει να κάνει καθαρά με την ενίσχυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος και τη μείωση των δαπανών για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Και το λέει αυτό σε μια χώρα της οποίας τα ασφαλιστικά ταμεία, και μέσα από το PSI αλλά και μέσα από μια σειρά άλλων πολιτικών απέναντι στις συντάξεις και βέβαια λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, οδηγήθηκαν στα τάρταρα.
Εμείς δεν θα αφήσουμε να συμβεί ξανά αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με λελογισμένες βέβαια ασφαλιστικές εισφορές και βέβαια με το μεγάλο στόχο της μείωσης κι άλλο της ανεργίας ώστε να εισρέουν παραπάνω έσοδα στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ